Hoxter WHE 37/50

Profilova fotka
Pozdravujem, Uvazujem o stavbe kachlovej pece s lavicami a lezoviskom ktora by mala dominovat velkej obyvacke.Kedze mame dvojpodlazny dom v tvare L rozmyslal som o alternative distribuovat teplo cez radiatory aj do vzdialenejsich izieb. Vlozka od HOXTERU WHE 37/50 by mala mat dostatocny vykon a moznost ohrevu vody a akumulaciu tahou( podla potreby). Stretol som sa s rôznymi nazormi ako kachlova pec je nie je ustredne kurenie ale aj ze prave tento system predstavuje najefektivnejsiu vyuzitelnost dreva. Aky je Vas nazor? Ma niekto z Vas skusenost s vyssie spomenutym vyrobkom? Dakujem velmi pekne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martin_michna:

Pozdravujem, Uvazujem o stavbe kachlovej pece s l…
@martin_michna najefektívnejšie využitie energie s dreva je len v splynovacej peci a ukladaní tepla do nádrže, kto uvažuje o peci mal by sa už dopredu k tomu naprojektovať celý dom, jej váha je rádovo v tonách preto silná deka, musí byť užší a vyšší a plocha a objem peci aby ho celý vykúril i pri najnižších teplotách, má ju moj najbližší sused a to teraz kúri najčastejšie TC vzduch -voda a podlahovka, lebo je stále pomerne teplo
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@martin_michna najefektívnejšie využitie energie …
@duzu Dakujem,ze ste si nasli cas... . Hoxter WHE 37/50 uklada teplo do nadrze,potom tahmi akumuluje kachlovu pec+ cez sklenene( nie velke) dvere si mozno uziť plapolajuci ohen(to by mi u splynovaku asi chybalo,iked efektivita moze byt o nieco vyssia). Zaujimalo by ma ci ten hoxter niekto ma ako je s nim spokojny...
Odpovedať

Pozdravujem, Uvazujem o stavbe kachlovej pece s l…
@martin_michna bude sa jednať o trvalý primárny zdroj vykurovania, alebo skôr doplnkový? Pri trvalom zdroji vykurovania je riešenie s akmulačnou pecou a zásobníkom vody OK. Ako doplnkový, alebo sporadický zdroj to považujem za nie najlepšie riešenie. Dlhé nahrievanie pece-plus zásobníka vody, reálne teplo v dome, teda aj v radiátochoch až po celodennom kúrení. Ako doplnkový zdroj skôr odporúčam krbové kachle s vodným výmenníkom zapojené paralerne do jestvujúceho vodného vykurovania s vynechaním akmulačnej nádrže. Teplo v radiátoroch je už po pol hodine kúrenia- rýchly nábeh.. Akmulačnú schopnosť sálavého tepla vie čiastočne zabezpečiť vhodne umiestnený tehlový komín /v strede domu/... Spiatočku do kachlí riešiť zmiešavacím termostatickým trojcestným ventilom, aby kachle nedechtovali zo studenej vody z radiátorov. Navyše v prípade podkrovia sa dá dobre využíť priestor medzi vložkou v komíne a samotným telesom komína, kde je vzduch ohriaty od vložky a v podkroví sa dá vypustiť do priestoru ako horiaty vzduch. Samozrejme je treba mať kvalitne vyvložkovaný komín nerezovou vložkou. Vzduch bude dokurovať počas chladnutia komína, čo je v princípe viac ako 12 hodín.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin_michna skus @reward, myslim ze on tieto vlozky montoval a ma najviac skusenosti. Mna by ako prva vec zaujimala tepelna strata tvojej budovy. Pri nominalnom kureni je vykon tejto vlozky 10kw do vody (celkovo 15kw), pri pouziti teplovzduchu 24kw, co moze byt totalny zabijak pre dnesne domy ala pasiv. A nemyslim si, ze to funguje tak ako si myslis, ze ohrejes vodu a potom ides cez tahy, teplota spalin po prechode cez vymennik je <200c a to uz je na tahy malo. Funguje to podla mna bud A alebo B, ale manual som nenasiel a realnu skusenost nemam, preto si to radsej prever.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@martin_michna bude sa jednať o trvalý primárny z…
@zicher Dakujem za prispevok, Momentalne frcime na plynovom kondenzacnom kotle ktory by sluzil po postaveni kachlovej pece s vymenikom na dokurovanie ci uz uzitkovej vody alebo radiatorov v pripade ze by v dome bolo viac ludi( je to celkom velky dom a sem tam mame hosti). Poväcsine sme tam max traja ludia väcsinou casu na prizemi takze na 2 poschodi sa len teperuje a prave tu mi napad akumulacnej pece s vymenikom prisiel ako vhodny kedze by som plyn pouzivat nemusel vôbec. Oproti akumulacnej pece bez vymeniku ma trochu odradza zavislost celeho systemu na elektrine,jeho zlozitost a aj konvova cena. Stale som na vazkach ci nezrobit len samotnu pec a zvysok nechat na plyn😬
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@martin_michna skus @reward, myslim ze on tieto …
@mgx pozdravujem a dakujem za prispevok, Je to celkom zaujimavy point,myslim znizenie teploty po prechode vymenikom smerom do tahou. Predstava vykurovania celeho domu jednou pecou je velmi lakava ale celkova zlozitost systemu,zavislost na elektrine,finalna cena a neisty output na konci ma odradza coraz viac...
Odpovedať
Profilova fotka

@mgx pozdravujem a dakujem za prispevok, Je to ce…
@martin_michna Napísal som vám odpoveď. Na obrázkoch je podobný systém, ale iný výrobca. Kľudne mi zavolajte, rád pokecám.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?