Fotovoltaika pre UK, akumulácia do vody

Dobrý deň, máte s tým niekto skúsenosti? Pripadá mi to lepšie riešenie, ako tepelné čerpadlo. Budeme mať rovnú strechu vyše 100 m2, celodenne pod plným slnkom. Uvažujem, ako to využiť. Problém je akumulácia, lebo keď svieti slnko, tak bude vykurovať aj cez okná, takže energia zo strechy by sa ani nedala využiť. Ale v noci (alebo nasledujúci deň, keď nebude svietiť), by sa tá energia hodila. Myslím, že od teplovodných kolektorov sa už upúšťa. Je tam problém, že v lete je prebytok tepla, ktoré nie kam dávať. Fotovoltaika by mala hneď dve výhody. V zime môže kúriť (ak vyriešim akumuláciu) a cez leto môže podporovať sieť, teda znižovať spotrebu elektriny. Moja dilema spočíva iba v tom, že fotovoltaika poskytuje hneď dva spôsoby akumulácie. Buď do batérií alebo do vody. Batérie sú stále drahé a ich budúcnosť je neistá. Nie je jasné, či sa všetko lítium sveta nevyťaží skôr, ako sa podarí vyrobiť pre všetkých dosť elekromobilov. Akumulácia do vody a jej využitie do podlahovky by mala byť lacnejšie. Nie som celkom doma v matike a fyzike, ale ak je pravda toto https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ek..., tak na ohrev 1.000 L z 30 stC na 80 stC by sme potrebovali dodať 58 kWh el. energie. Teda rovnako veľa by to malo spätne aj poskytnúť, so zarátaním nejakej straty krátkodobého skladovania povedzme 50 kWh. Informoval som sa u tých, co dodávajú fotovoltaiku, na dodanie 60 kWh staci na streche 10 kWh system a jeden slnečný deň. Takto nabitý zásobník by mal podľa mojich predpokladov dodávať povedzme 6.8 kW od dobu 7,5 hod. 6,8 má byť okamžitá strata domu pri vonkajšej teplote -15. Čiže pri vonkajšej teplote 0 by to malo "ťahať" kúrenie celého domu možno aj dva dni. Čo si o tom myslíte. Skúšali ste niekto niečo také?
Odpovedať
1
2
@miso555 Sleduj oblohu, kolko napocitas slnecnych dni za zimu a potom sa rozhodni. Keby som mal kolektory zadara urcite by som ich nahodil ale kupovat ich je nerentabilne.
Odpovedať
@miso555 myslím že v tých výpočtoch trochu plávaš. najprv si ujasni: -stratu domu -výkon kúrenia s rezervou -počet slnečných dní v zime -dobu oslnenia cez deň v zime -výkon FVp v zime s rezervou netvrdím, že nespravíš systém ktorý "vykúri" nejaký skoro pasívny dom, ale buď budeš potrebovať nejakú skoro 20 kWp elektráreň na streche, alebo práve za pomoci tepelného čerpadla, keďže to ešte znižuje spotrebu o polovicu až dve tretiny. najviac ti v pokračovaní napovie výkon panelov v zime - sú na to softy(stránky) na webe, ktoré ti to spočítajú.
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 v tvojej uvahe mas dve zasadne chyby. 1. 10kWp elektraren mozno vyrobi 60kWh za den, ale v lete a v tedy asi nepotrebujes kurit. V zime mozno vyrobi 1/5 z toho. 2. 10kWp fve na kluc sa bude blizit cenou k 10k a za to mas TC, ktore ti usetri viacej.
Odpovedať
@majkoj pre upresnenie v letnom dni je udaj 60kWh pomerne presny, v zimnom dni (cely den jasno) je to zhruba 30 kWh. (vyskusane, potvrdene).
Odpovedať
@miso555 dovolím si krátky prepočet. 10 kWp fotovoltika stojí cca 20 000€. Bežnú novostavbu vykúriš elektrinou za menej ako 1000€ za rok. Fotovoltika vyrába elektrinu hlavne v lete, takže cez vykurovacie obdobie ti ušetrí možno 250€ za rok na kúrení a 150€ za rok na ohreve TUV. Návratnosť investície je 20 000 : 400 = 50 rokov. Životnosť meniča je 10-15 rokov a panelov 25-30 rokov. Spravujem 6 FV elektrární, z toho jednu mám doma, tak vychádzam z reality, nie z marketingových prepočtov predajcov ;-)
Odpovedať
@shark013 koľko je takých zimných dní, že je celý deň bez oblakov, bez hmly a panely nie sú zasnežené?
Odpovedať
@miso555 pocet tych spominanych slnecnych dni v zime je diskutabilny, napr. v novembri 2017 ich bolo 5, a teraz v decembri zatial 3. (Presov). Ale aj tato premenna (mnozstvo vyprodukovanej elektriny v mesiacoch vykukrovacieho obdobia) sa da dosadit do vypoctu. Statistiky za predchadzajuce roky... Ak mas niekoho kto spravuje FVE zisti si u neho. Tiez mam na streche FVE a tiez polemizujem nad sposobom akumulacie...
Odpovedať
Profilova fotka
@shark013 nuz co som videl ja data s FVE, tak data boli take ako som pisal.
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 tak som to pozeral za dnes npr tu http://energysys.sestavsi.cz/prehled.... 10kWp FVE za dnes 1,48kWh, za tento mesiac 85kWh co su tak 3kWh na den.
Odpovedať
@miso555 cisto teoreticky, co ked ti v zime nasnezi na tie panely 10cm snehu bude to aj vtedy fungovat ?
Odpovedať
@shark013 No tak to su dost rozdielne info. Ty vravis ze ziskam 30 kWh, majkoj vravi za ta 3 kWh denne... Okamzita strata domu pri tej referecnej teplote -15 st C je nieco cez 6 kW. Ale ja to nechem ako hlavny zdroj tepla. Budem tam mat podlahove priamovykurovacie kable a este aj kachlovu pec. Mne je jednoducho luto toho tepla, ktore ziari na strechu. Tak uvazujem, ako ho dostat dovnutra a znizovat si tak priame naklady. Cize ak nebude svietit slnko, tak sa nic nedeje, energia pojde zo siete. Ale 30 kWh denne by bolo fajn. Tych dni, ked je -15 tiez nie je vela a vacsinu casu clovek potrebuje kurit, ked je okolo nuly, pripadne +5 alebo tak... Vtedy moze byt strata domu povedzme 1,5 kW, alebo 2 kW (odhadom?) a tych 30 kWh denne by to v podstate pokrylo. Ak nebude slnko, tak za bude kurit zo siete alebo pec. TC nechem, staviame si dom na dochodok a nechcem sa dozit toho, ze kupime nieco, na co teraz mame peniaze ale co odide presne v momente, ked na tom raz budem ekonomicky najhorsie. Preto chcem mat ako hlavny zdroj tepla co najjednoduchsie techologie, ktore takmer nepotrebuju vymenu ani udrzbu. Teda preto chcem priame el. vykurovanie a pec. TUV by som urcite chcel cez fotovoltaiku. Ak raz odidu panely, tak ich bud vymenim alebo ak na to nebudem mat, tak sa da obycajny bojler. Ale zatial infromacie som dostal take, ze cena panelov stale klesa a ich ucinnost stupa. Cize ak budeme dokoncovat RD za dva roky, tak teoreticky by mal ten vypocet vychadzat lepsie ako dnes. Teda k by tato uvaha bola aspon trocha realna, dal by som do podlahy okrem kablov aj trubky...
Odpovedať
@jakino Ked mam plochu strechu, tak to chce zobrat zmetak a vyliezt na tu strechu, ked nasnezi. Nevidim v tom problem, ak si spravim pevny rebrik na mur. Aj na dochodku musi mat clovek nejaky pohyb na vzduchu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@miso555 "Mne je jednoducho luto toho tepla, ktore ziari na strechu. Tak uvazujem, ako ho dostat dovnutra a znizovat si tak priame naklady." Tak nevymyslaj s FVE ale daj tam vakuove trubice HeatPipe a ohrievaj v lete TUV. Maju dost velku ucinnost aj pocas zamraceneho dna. http://www.solarnezostavy.sk/index.ph...
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 tie info az tak rozdielne nie su :) on tvrdi, ze za slnecneho dna 30kWh, tych ale vela nie je. Ja som napisal KONKRETNE data z jednej 10kWp FVE kde je priemer za mesiac 3kWh/den. Tebe je luto tepla na streche a preto ides investovat 10k do FVE, pricom mas uz v baraku kachlovu pec, pravdepodobne v rovnakej cenovej relacii. Obavas sa TC, lebo odide, FVE ale casom oddide rovnako a menice mozno skor. Pritom TC usetri tretinu nakladov, FVE pri tom co planujes tazko. Nie bez baterii co je dalsia polozka okolo 7k. Sorry to cele nedava zmysel :) Nechaj si kable, pec, na ostatne sa vykasli a usetrene investuj inde.
Odpovedať
@miso555 áno súhlasím, je to super relax, po každom snežení odhrabávam 231 panelov na rovnej streche :-) A čo sa týka tej kombinácie, mám známeho, čo má doma 600L zásobník, do ktorého má zapojený teplovodný krb, štyri kolektory, TČ vzduch-voda so záložnou el. špirálou a akurát v tieto dni ešte domontováva 12 FV panelov na strechu + batériu. Tiež má teraz peniaze a bojí sa, čo bude na penzii. Musím ho podpichnúť, či si neplánuje ešte dotiahnuť plyn, ktorý má asi 100 m od domu :-D
Odpovedať
@miso555 priamoohrev a kachlova pec... Fotovoltika ma navratnost zhruba v 2/3 svojej zivotnosti (pri dnesnych cenach). Zaujimave to bolo v minulosti, v prvych rokoch spustenia dotacnych programov. vtedy sa to dalo vnimat ako ziskovy projekt. Je to super ked od teba distribucka kupi MWh za 425 € a ty kupujes elektrinu za nejkych 170 €. Vsetku produkciu predas do siete. Co potrebujes nakupis. Ale to uz je minulost. Popri velkych projektoch sa naslo niekolko stastlivcov, ktori to v danom case pripojili a preto vidno na sem -tam na domoch, halach 10, 20, 50 kWp fotovoltiky. Dnes uz sa robia mensie 2-3 kWp. Tak je nastavena aj zelenadomacnostiam. Ale treba povedat ze dnes uz to nie je o biznise, dochodovom pilieri, alebo rychlej navratnosti. Vykupne ceny neexistuju (myslim ze este VSD vykupuje, ale nic moc v porovnani s administrativnou narocnostou prevadzky maleho zdroja, ktory podnika v energetike). Buducnost by mohla byt v tzv. netmeeterignu = prebytky dodanie do siete by sa zapocitali s odobranou eli. A to by sa dalo vnimat ako urcita forma akumulacie. (niekde do siete to umiestnis, a neskor ked potrebujes, zo siete si zoberies) Ako pisem 2/3 zivotnosti (12 - 15 r) nie je ochotny hocitko akceptovat, je to pre nadsencov tejto ekologickej vyroby elektriny, nadsencov techniky atd. V tvojom pripade, ak tu fotovoltiku chces, chod cez dotacny program zelenadomacnostim. Nieco ti prispeje stat. 2kWp. Jednofazovy menic. Na fazu napojenu z fotovotiky umiestnit zariadenia, ktorych spotreba je v roku konstantna (chladnicka, mraznicka, rekuperacia, bojer TUV). Takto vyuzijes FVE na maximum.
Odpovedať
@shark013 @miso555 Dá sa všade na Slovensku kúpiť palivové drevo za rozumnú cenu? Akumulačná pec je fajn, máš fotky? Podobný efekt má teplovzdušný krb a železobetónový monolitický strop a betónové vnútorné nosné steny. Lepšie ako pchať peniaze do drahých vykurovacích systémov, je poriadne zatepliť dom. Tým nemyslím len nalepiť polystyrén na steny. Potom sa dá kúriť elektrickými teplovzdušnými radiátormi zapojenými do zásuvky na malý výkon. Platby za elektrinu budú malé, lebo elektriny bude treba málo. Fotovoltaika je zložitý neekologický systém, nič pre ľudí.
Odpovedať
@miso555 Nerieš do podlahy aj káble aj trubky - je to nezmysel. Pokiaľ dáš trubky tak možnosti vykurovania sú: elektrina , TČ, Plyn, fotovoltika, krb. Pokiaľ dáš káble zostáva ti elektrina a fotovoltaika.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino trosku si to prehnal s tou cenou ze 20 000 , za polovicu to das, 10 kwp 40 panelov po 250 wp, 1 panel 180 eurky, 7200 eur , do 3 tisic mas konzolu aj menice aj kable , aj zlatu klucku to miestnosti s fvp;)
Odpovedať
@jblaze 3000€ dáš len za 3 kvalitné jednofázové meniče, k tomu nejaká regulácia, aby boli nulové dodávky do siete, 3x AC a DC odpájače, káble+chráničky, hliníkové stojany na 40 panelov aj so zaťažením betónovými kockami, aby ich neodfúklo, monitoring, uzemnenie, projekt, práca, revízia, dovoz, žeriav/výťah/plošina. Samozrejme treba rátať aj s cenou a inštaláciou akumulačnej nádoby s izoláciou a tromi špirálami. A netreba zabudnúť, že treba aj statický prepočet, či to unesie strecha, resp. s tým treba rátať už dopredu a spevniť strechu, čo tiež niečo stojí. Takže od tých 20k to nebude ďaleko. Riešil som inštaláciu šiestich strešných FV elektrární od 4 kWp do 70 kWp, tak viem čo to stojí ;-)
Odpovedať
No tak asi ste ma presvedcili, ze to nema zmysel. Krb pre mna neprichadza do uvahy, prave preto, ze dom bude velmi dobre zaizolovany, ma splnat kriterium "Ultranizkoenergeticky". Krb by ho prekuroval, uz iba ziarenim cez sklo, boli by velke vykyvy teploty. Ale stale uvazujem, ze tam dam aj tie trubky, lebo to v buducnosti zvacsi moznosti prechodu na iny zdroj tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino ty vies ze keby si si to robil doma sam tak to nieje take drahe :) ale ano na kluc to moze byt aj taka palka ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 ale ak budes mat Ultranizkoenergeticky dom, tak ho prekuris aj pecou. Ano akumulacna pec ma pomalsi nastup, ale mnozstvo odovzdanej energie je rovnake. Specialne ako je to v jednej miestnosti. Ak zacne zrazu svietit slniecko, pec nevypnes.
Odpovedať
Pec bude umiestnena centralne v strede pomerne otvoreneho domu. Bude ciastocne hriat aj druhe podlazie. Mam teraz doma pec a bol som vo vela domoch, kde sa kuri krbom. Pri kozube sa neda ani sediet, ako ja to vsetko rozpalene. Je to zrut dreva a ked prestanes kurit, tak je zima. Pec rovnomerne odovzdava teplo 8 - 12 hodin. Vsetko je to o zdravom rozume. Kurenie bude zabezpecovat elektrina, takze nebude ziadna nevyhnutost kazdy den zacinat kurenim. Zakurim vtedy ked vidim ze sa chysta byt sychrave pocasie.
Odpovedať
@miso555 V ťažkom akumulačnom dome sa kúri podľa vnútornej teploty, nie vonkajšej. Kúri sa do akumulácie stien. Je to podobné ako keď sa kúri do akumulačnej nádoby. Takýto dom nemožno ľahko prehriať krbom, pecou ani slnkom. Drevo má nízku hodnotu primárnej energie, dom bude papierovo ešte lepší.
Odpovedať
@miso555 V susednej obci má jeden chlapík ultranízkoenergetický 3-poschodový dom a vykuruje ho jedinou vysokou sálavou šamotovou pecou. Raz za deň hodí za hrsť polien a má teplo celý deň.
Odpovedať
@miso555 Plánuješ dať do domu aj rekuperáciu?
Odpovedať
ja mám FVE cca 5,5 kWp, ale zakúpill som si k nej Wattrouter.. zapojil som do toho bojler na teplú vodu, plus zasuvku a momentálne sa dá zapojiť už aj klimatizácia.. Je to ovládateľné cez mobil aj cez web rozhranie... kontroluje to spotrebu EE v domácnosti a využíva prebytky.. z mojho pohľadu veľmi dobrá investícia...teplá voda stále.. zníženie nákladov na EE ... na druhú stranu nesledujem návratnosť to ma nazaujímalo.. jednoducho sme nemali dovtedy cez leto teplú vodu lebo ... to je na dlhšiu debatu...
Odpovedať
@chlad12 len pri tej peci je vždy najteplejšie a v najvzdialenejšom mieste chlad, naviac k tej peci sa musí postaviť taký dom aby bol všade otvorený priestor ,pec v strede, ak by som mal taký dom , kúrim čisto elektrinou a nie robiť dieru do domu, pri takom nesplatíš ani TC, či fotovoltaiku , dnes je na parádu , prebytky sú len v lete cez deň ked nie je nik doma, musia sa ukladať do batérie, distribúcia ich neberie
Odpovedať
@jakino Ano, rekuperacia je myslim uz dnes aj podmienka aby ti RD povolili a skolaudovali.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?