EPD - merná ročná spotreba tepla 14,0 kWh/m2 - celková predpokladaná 2200 kWh.

Má zmysel si dávať tepelné čerpadlo ? Čerpadlo spotrebuje 0,3 kWh elek. energie a vyrobí 1,0 kWh tepla, je to tak ? Nie je lepšie mať teplovzdušné vykurovanie so solárnymi alebo fotovoltaickými panelmi a akumulačnou nádobou na ohrev TÚV. Rozvod kúrenia je lepšie stenové alebo stropné ? Podlahové nechcem. Chcem využiť tie diery čo sú vo VPC. Alebo to riešiť len infrapanelmi ?
Odpovedať
na takuto spotrebu by som veru tc neriesil, max bojler s tc, na kurenie elektriku.
Odpovedať
Profilova fotka
A keď bude solárny panel mesiac pod snehom?
Odpovedať
@philos mmm, a co ked bude pod snehom chodnik? nebude vychadzat z domu? ;-)
Odpovedať
@petobike na TC bobky, elektrika solo, infra, stena, strop, co bude lacnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@petobike pri tej potrebe, TC ee . Skor nejaky prenosny kovektor, pripadne infra panel.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj len na takú spotrebu musí byť dom bez okien a nesmie sa do neho vchádzať a vychádzať, Pri trojčlennej rodine je taká spotreba len na vetranie rekuperáciou, ďaľšie straty nepočítam.
Odpovedať
@kkristian aj nad tepelným čerpadlom len na ohrev TÚV premýšľam, lenže to je v dome a odoberá teplo, ktoré je potrebné na vykurovanie alebo sa mýlim ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to ja nehodnotim, to je zodpovednost projektanta.
Odpovedať
@jan45 je to výpočet v programe PHPP a s veľkou akumuláciou tepla betónu v podlahe a VPC v stenách. Okná smerované na juh.
Odpovedať
@petobike "veľkou akumuláciou tepla betónu v podlahe" - mate zalozene na penovom skle alebo xps vana alebo ...?
Odpovedať
Profilova fotka
@petobike ak viete spočítať problematiku na tomto programe, tak sa nepotrebujete pýtať elementárne veci laikov na MS. Každý program v počítači vypočíta to, čo mu zadáte. Čo zadáte a či splní to čo očakávate, musíte vedieť Vy. Čo vám hovorí projekt? Ako je dodržaný, aké sú detaily vyhotovenia?
Odpovedať
Profilova fotka
@petobike stenovým aj stropným sa dá chladiť v lete.V tom je ich výhoda. Možno by v Tvojom prípade stačila fotovoltika na vohrev vody a pár akumulačných piecok od Logitexu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petobike to by som chcel vidieť ten dom... Však keď máš takú TS ak si prdni teplým prdom a máš vystaráno na týždeň.
Odpovedať
ja by som pri tej spotrebe dal par stropnych infra panelov a TC na teplu vodu s moznostou prepinat vyfuk do interieru a v lete to vyuzit ako chladenie pripadne len klimu a vodu ohrieval el. bojlerom.. cokolvek ine je podla mna financne nenavratne
Odpovedať
@ultrarecall je to na penovom skle, vychádza to finančne rovnako ako klasická základová doska s vnútornou izoláciou podlahy.
Odpovedať
@jan45 no to je práve ten problém, projektant navrhuje tepelné čerpadlo. Preto sa pýtam tých čo majú EPD, aké majú kúrenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@petobike ti co maju EPD v principe nemaju ziadne kurenie. Ak projektant navrhne do PD TC na vykurovanie, na to je len jedno vysvetlenie, zosalel :)
Odpovedať
@petobike bojler s TC Sinclair 190 stoji 1200 Eur. Japonske TC 6 kW mozno zozenies do 5000 s bojlerom, ohrieva TUV a v lete chladi stenami. Tej tepelnej strate by som velmi neveril, bez rekuperacie bude spotreba vyssia. 5000 nie je tak vela, ked odpocitas bojler a klimatizaciu.
Odpovedať
Vodu by som riesil tymto: http://www.eliz.cz/sk/produkty/zasobn... Kurenie elektrickymi konvektormi. Teda pokial to nechces riesit vsetko spolu aj s riadenym vetranim v jednej skrini... (napr. Nilan VP18K)
Odpovedať
Profilova fotka
Treba si pozriet v PHPP 13-tu zalozku zlava- vykurovaci vykon a tam bude svietit cislo cca 1500 W, teda 1,5 kW, zalezi na pomere presklenych plôch k zvysku obalky budovy. Tu kurenie netreba vôbec riesit.. Staci ten najmensi el. radiator na nozickach ( tusim sa robia 400 W najmensie ) do kazdej izbietky za cca 50 EUR/kus... V tomto dome bude TUV väcsi problem.... TC je ale velky luxus ...v pomere k parametrom domu...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?