Elektricky kotol na ústredne kúrenie

Zdravím prevádzam rekonštrukciu starého domu obvodové múry sú tehla a valka mám novú strechu okna múry majú 50cm som odkázaný na elektrické ústredne kurenie radiátory veľkosť domu cca 100m2 môžte mi poradiť aký silný kotol kúpiť a či rovno so zásobníkom na teplu vodu alebo kúpiť samostatný bojler ďakujem za rady
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kulio1302:

Zdravím prevádzam rekonštrukciu starého domu obvo…
@kulio1302 ak davas kotol, nad bojlerom ani neuvazuj... zbytocne...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@kulio1302 ak davas kotol, nad bojlerom ani neuva…
@sousedekovci89 áno rozmýšľam nad zostavou Protherm ray
Odpovedať

@kulio1302 určite tepelné čerpadlo s kotlom a čo najväčšie radiátory, ak nemôžeš použiť podlahovku. V horšom prípade dve-tri klimatizačné jednotky a bojler samostatne. Ked dáš obyčajný kotol, priamototp, alebo nebodaj rohože, tak ťa spotreba zožerie. S tepelným čerpadlom máš návratnosť vo vrecku za 3 roky a už iba šetríš...
Odpovedať

@sousedekovci89 áno rozmýšľam nad zostavou Prothe…
@kulio1302 ja mam ray 12 kw k tomu zasobnik drazice 100 L. Ale bacha na vec @zicher ti dobre radi. Ja mam z plnej palenej tehly s takymi skvarobetonovymi tvarnicami dom a ked bol nezatepleny som spalil 18 MWh elektriny, co bolo nejakych cca 250 eur preddavky len na elektrinu.
Odpovedať
No tak to ste ma nepotešili ja to zatiaľ chcem využívať ako chalupu no temperovat tam chcem aj keď tam nebudem a dať 7000 e za tepelne čerpadlo sa mi nechce veľmi som si nemyslel že to až tak draho bude kúrenie elektrinou čakal som náklady 150e za 90m 2
Odpovedať
Profilova fotka

No tak to ste ma nepotešili ja to zatiaľ chcem vy…
@kulio1302 150€ platia rodičia v starom dome zo 70-80 tich rokov a to za plyn - ktorý má cenu cca 2x nižšiu na kWh. Plus elektrinu. Ale majú starý kotol, nie kondenzačný. Za elektrinu na vykúrenie plus spotreba toho domčeku by museli platiť cca 350€ mesačne. A teraz si to vyrátaj. Ušetríš keď len 200€ mesačne na spotrebe pri tepelnom čerpadle. To máš 2400€ iba úsporu za rok. Do koľkých rokov je tepelko splatené a už len získavaš pri porovnaní s "priamotopom"?
Odpovedať

No tak to ste ma nepotešili ja to zatiaľ chcem vy…
@kulio1302 ak to ma byt vikendovy domcek, pouvazuj nad klimami. Dokazes ovladat aj z domu ak tam mas internet.
Odpovedať
Profilova fotka
@kulio1302 bez zateplenia je vykurovanie weekendovej chalupky elektrokotlom ekonomicka samovrazda. Ak budes mat radiatory, budes musiet minimalne temperovat. Alternativne mozes pouzit klimatizacie (bud split alebo minimalne 2 silnejsie jednotky) ale pre pripravu TUV musis priratat aj cenu boljera. Vsetko sa da preratat, ale potrebujes vediet aktualnu tepelnu stratu (vypocitat/odhadnut) a akym sposobom tam budes chodit a kolko chces minut mesacne pri aktualnych aj buducich cenach EE.
Odpovedať
Profilova fotka

@kulio1302 ja kurim 100m2 dom už piaty rok výlučne troma klimatizáciami ... Nonstop prakticky na 23 stupne v lete chladim na 23 ... Spotreba čisto na všetky tri klimatizácie je na úrovni 2000kwh/rok čo je cca 250€ ročne Prvý rok som kuril elektrinou a to vychádzalo o cca 500€ ročne viac Dom mám ale asi viac zateplený Odporúčal by som ti dať na začiatok dva klimatizácie do najväčšej izby 5kw a na opačnú stranu domu nejakú 3,5kw ... Väčšinu času a na temperovanie by ti mala postačovať aj tá 5 kw pri väčších zimach by si zapol aj 3,5 kw ... Ale ako chcelo by to presne vypočítať podľa zateplenia a aj polohy ... Je rozdiel Liptov a niekde pri Komárne
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@kulio1302 ak davas kotol, nad bojlerom ani neuva…
@sousedekovci89 ja mám zas bojler samostatne ,lebo je v ňom stále rovnaká teplota vody,len jedna slabá špirála, ktorá dohrieva ked treba v el. kotli sa mení teplota vody podľa strát žiaľ len radiátory aj ked predimenzované,podlahové by bolo v staršom dome stratové, teraz sú tak slabé zimy január 2025 najteplejší za historiu merania len jeden deň pod -12 a len jeden mrazivý celý deň i u mňa že mi stačí na viac ako 90% času teplota v radiátoroch len okolo 40sta výkon kotla len do 3kW v chalupe treba temperovať aspoň na +15 ak tam chodieva pravidelne aspoň cez víkend, ak len sem tam nekúril by som vôbec, stačí všade vypustiť vodu bez radiátorov, alebo do radiátorov nemrznúcu zmes
Odpovedať
No ešte akurát mám možnosť kúpiť tepelne cerpadlo Tepelné čerpadlo HISENSE 8kw split hi therma no neviem či bude stačiť a otázka čo k takému čerpadlu ešte treba či sa priamo napája na kurenie a teplu vodu?
Odpovedať

No ešte akurát mám možnosť kúpiť tepelne cerpadlo…
@kulio1302 ak je vzduch voda tak ešte nádobu kde bude ukladať teplú vodu, pre TC je najvýhodnejšie ak pôjde ked je vonku najteplejšie a odtiaľ rozvody do podlahového, akurát všetko poriadne zaizolovať, to už bude nákladné a kedže len chalupa dlhá návratnosť, to by som dal radčej na temperovanie klímu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?