Elektricky bojler ohrieva aj privod vody

Zdravim, posledny tyzden som si vsimol pri pusteni studenej vody, ze z kohutika tecie tepla, skoro az horuca voda. Po par sekundach to prejde do studenej. Dnes som viac sledoval el. bojler. Privod studenej vody do bojlera bol zohriety skoro na teplotu odvodu teplej vody (vzdy bol studeny, vodu cerpame zo studne) a dokonca bola tepla rura a ventil privodu vody do domu. Bateria a vytok v kupelni bol rovnako horuci (nepouzival sa, cize ho nemalo co zohriat). Pride mi to tak, ze bojler ohrieva vodu v celom systeme a dokonca teplu vodu tlaci az do studne. Neviete poradit, co to moze byt? Bojler je Tatramat EL 120.
Odpovedať
Profilova fotka
Co spatna klapka je???
Odpovedať
@ajty77 zaniesla sa spätná klapka , to má každý bojler , treba ju vyčistiť, je to jednosmerný ventil,, ak tam ostane špina nedolieha a prepúšťa
Odpovedať
Na prívode studenej vody do bojlera by si mal mat uzatvárací ventil, spätnú klapku a poistný ventil. V poradí ako som napísal v smere k bojleru. Bud tam ta klapka neni ale je nefunkčná ako píšu duzu a wolodymyr
Odpovedať
@marek_p @duzu viete z foto zistit, ci tam ta spatna klapka je? Bohuzial, nevyznam sa do toho. Len pripominam, ze doteraz to nerobilo. Boiler je v prevadzke cca 2 roky.
Odpovedať
@ajty77 Medzi pakovy ventil a poišťak treba vložiť spätný ventil.
Odpovedať
Teraz citam v navode, ze spatna klapka bola sucastou dodavky... Rozsah dodávky So zariadením sa dodáva: - montované zavesenie na stenu - poistný ventil (SYR) so spätnou klapkou
Odpovedať
@ruren ta spatna klapka tam asi bude (sucast poistneho ventilu) kedze doteraz s tym problem nebol
Odpovedať
@ajty77 spatna klapka je sucastou toho poistneho ventilu. Zo studne ide vzdy sajrajt a ten zaniesol sp klapku ktora nedolieha a prepusta. Rozobrat pecistit a vsetko bude ako predtym
Odpovedať
@gkrivanek oki... Dakujem vsetkym za rady a odpovede.
Odpovedať
@ajty77 ,nevidím nikde namontovanú expanzku.Voda je nestlačiteľná a ohrevom sa zväčšuje jej objem.Pokiaľ ti pri ohreve vody nekvapká teplá voda z poistného ventilu,buď rád,že tú teplú vodu vytláča späť do vodovodného rozvodu. Keby to tak nebolo,explózia boileru by bola viacmenej naprogramovaná.Nechcem ťa strašiť,ale už tak bolo pár domov zdemolovaných.A boli aj obete.
Odpovedať
@jaropetrik z poistneho ventilu vedie hadicka do odpadu v stene, len to nie je dobre na foto vidno.
Odpovedať
@ajty77 ,a kvapká z nej pri ohreve?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jaropetrik urcite
Odpovedať
Chyba je možno úplne inde...
Odpovedať
@jaropetrik netusim... Nikdy som si to nevsimol, ale kedze je to poistny ventil a ma tu funkciu, tak snad ju plni. Len zopakujem, ze bojler je v pouzivani cca 2,5 roka.
Odpovedať
@ajty77 pozri prepadovu trubku, ta býva z plastu, teplá voda ide zvrchu, trúbka zvykne odpadnúť, či zdeformovat sa teplom a potom sa u spodku miešajú vody, teplá so studenou... Proste nejde tepla voda zhora ako ma ísť, ale zdola pri vtoku..
Odpovedať
@gkrivanek ,ako to môžeš tvrdiť?Si to bol kontrolovať u ajty-ho? O.i. si protirečíš.Včera si písal "sajrajt zaniesol sp klapku".Dnes píšeš,že z hadičky mu určite kvapká pri ohreve voda. Ako môže z hadičky kvapkať voda,keď darling dáva menší tlak/napr.4atm/ako tlak na ktorý je nastavený poistný ventil bojlera t.j. cca 6,3 atm.?A spätná klapka je zanesená "sajrajtom",netesní a vytláča teplú vodu do tlakovej nádoby? Kvapkať môže LEN pri prekročení tohoto tlaku.A ten tlak 6,3atm v bojleri prekročí voda pri ohreve len vtedy,keď je tesná spätná klapka.
Odpovedať
@jaropetrik pretoze aj ked tam nedas sp klapku pri hodinach v sachte by mala byt. Tak je to rovnako uzatvoreny system sice ten objem studenej vody v rozvode SV sa neohreje a moze sluzit ako expanzka cisto teoreticky ti pri prekroceni 6.3 baru musi otvorit poistny.
Odpovedať
@gkrivanek ,v akej šachte? ajty má darling,čiže má nejakú studňu.A darling má tlakový zásobník v ktorom je nejaký gumený balón.Ten sa stláča podľa toho ako je natlakovaný.Keby tam ten balón nebol,alebo by bol prázdny alebo deravý,tak by voda z kohútika tiekla len vtedy keď by išlo čerpadlo. Uzatvorený systém/pri fungujúcej klapke v studni/ to je,ale vodáreň,resp. balón v tlakovej nádobe funguje ako expanzka.Rozvod studenej vody ako expanzka nemôže fungovať,lebo je z kovu alebo z tvrdého plastu.A nie z gumy.A voda je nestlačiteľná.Jedine para.To by musel mať rozvody z hrubých rúr a patrične zavzdušnené.A neodvzdušniteľné. Čisto teoreticky,ale aj prakticky tam nikdy 6,3 atm nebude.Takže nikdy mu poistný ventil neotvorí.Amen.
Odpovedať
@jaropetrik jaj ved ma studnu.
Odpovedať
Pani, bola to spatna klapka... Aj ked na prvy pohlad jej nic nebolo. Po vymene funguje vsetko tak, ako ma.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?