Elektrické podlahové kurenie

Ahojte. Chcel by som sa spytat na el. podlahove kurenie. Zaujima ma najmä realna skusenost,spotreba elektriny,pripadne nejake odporucania na konkretne modely(znacky). Ide o bungalov s pod.rozlohou 145m2. Bez moznosti napojenia na plyn,preto el.podlahove kurenie. Som vdacny za kazdy pruspevok ktory mi aspon trochu pomoze. Nahodne konkretne cenove ponuky(ak by sa niekto nasiel) tak poslite na mail juro.gregor@gmail.com
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@malinka1961 spotreba elektriny bude zavisiet od toho aky mas dom. Ak mas dom na hranici ktoru povoluje norma, to bude 50kWh/m2/rok x 170m2 (odhad, berie sa zsatavana plocha) to je rocne 8,5MWh, cize rocne cca 850€. Ak bude dom lepsi, adekvatne menej.
Odpovedať
@malinka1961 pri takom väčšom bungalove 145m2 podlaha ( užitková plocha) by som rozmýšľal nad tepelným čerpadlom ak nie je plyn v blízkosti. Ak bude priemerné zateplenie .... lebo tie platby za elektriku sú vysoké .... 140-160eur. Pri tepelnom čerpadle si môžete dopriať potom tepla a tepla.... aj kúriť na vyššiu teplotu v dome...
Odpovedať
Plus "normálny" dom len v elektrike "normálne" neskolaudovatelny. Ďalej, odporove alebo teplovodne ...
Odpovedať
@leilak1 budem mat aj krb
Odpovedať
@kriloter preco nie?
Odpovedať
@majkoj 145m2 bude zastavana plocha. Dom je 10x14.5
Odpovedať
@malinka1961 ako písal majkoj, spotreba závisí od mnohých faktorov, takže cudzie účty za elektrinu vám nepomôžu vôbec. Treba to na začiatku vypočítať a správne navrhnúť, keď je postavené je už neskoro. Každopádne by som odporučil vodnú podlahovku a uvažovať s tc či už hneď alebo prípravu do budúcnosti. Este raz, dobre spocitat a navrhnúť ...
Odpovedať
Profilova fotka
@malinka1961 neskolaudovatelny je pretoze ti nevyjde kriterium pre primarnu energiu v energetickom certifikate. Iba ak by si mala povolenie z pred 1.1.2016
Odpovedať
@majkoj Myslím že to nie je tak. Ak bolo vydané stavebné povolenie dom musí byť skolaudovateľný. Pokiaľ to nevychádza, nemal by si dostať stavebné povolenie. Momentálne stavebný úrad skúma či to bude stavba splňať, neviem ako je to pri svojpomoci (znalecký posudok???), ale pokiaľ to stavia stavebná firma v projekte musí byť formulácia že to bude splňať energetické kritériá. Ak sa tak nestane a nedôjde k ich zníženiu (to je prakticky isté) tak stavebný úrad zrejme nariadi nejaké opatrenie (pri malých odchylkách asi môžu prižmúriť oči), ktoré podľa mňa bude môcť investor vyžadovať od projekcie alebo zhotoviteľa pretože k problému došlo chybou niektorého z nich. Samozrejme, vzhľadom k vymožiteľnosti práva u nás asi ten investor to voľky-nevoľky bude musieť zacvakať, ale rozhodne ak bolo vydané stavebné povolenie stavba skolaudovateľná je. Ako opatrenia ma napadajú doteplenie, kolektory, fotovoltaika ....
Odpovedať
@somzvedavy to co so napísal je pekne, ale nič si vlastne nevyvrátil 😀
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy http://www.telecom.gov.sk/index/open_...
Odpovedať
@majkoj Tam je len uvedené že ak nie je predložený energetický certifiát tak stavebný úrad rozhodnutie nevydá, nie je tam napísané v ktorej energetickej triede musíš byť = tzn. nesplnenie energetických kritérií podľa mňa z právneho hľadiska nie je dôvod na nevydanie, pokiaľ si dodržal podmienky za akých bolo stavebné povolenie vydané. To či splňa dom požiadavky je dané " Povinnosť projektanta projektovým energetickým hodnotením preukázať splnenie minimálnych požiadaviek na energetickú hospodárnosť budovy, zaradiť ho do projektovej dokumentácie na stavebné povolenie alebo na povolenie zmeny stavby a výsledok energetického hodnotenia uviesť v technickej správe projektovej dokumentácie upravuje § 4 ods. 3 zákona o EHB." Tzn rieši sa to pri vydaní stavebného povolenia. Ak ho vydali a dodržal si ho do bodky tak ak ti nevydajú kolaudačné rozhodnutie obrátil by som sa na súd.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@somzvedavy presne tak. Ja som tiez ziadal o SP po 1.1.2016 a jaksik som mal v projekte pre SP energeticku triedu B. /lebo sme s projektantom dufali, ze sa stihne podat ziadost v 2015, ale dlho sa cakalo na LV..../ Odovzdal som dokumentaciu s hodnotenim budovy v triede B, s malou dusickou, ze si to mozno nevsimnu. O dva tyzdne prerusene konanie a potrebne dolozit energeticke hodnotenie budovy v A1.... Cize kontroluju to a ak to nieje podla noriem, SP nevydaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy tak to si asi necital poriadne, ono to tam napisane je. Požadovaná energetická hospodárnosť budov (definovaná hodnotou globálneho ukazovateľa - primárna energia)- Príloha č. 2 k usmerneniu: – do 31. decembra 2015– nízkoenergetická úroveň výstavby pre nové aj obnovované budovy, ohraničená hornou hranicou energetickej triedy B – od 1. januára 2016 – ultranízkoenergetická – horná hranica triedy A1 – od 1. januára 2019 pre nové budovy verejnej správy a od 1. januára 2021 pre všetky nové budovy – energetická úroveň budov s takmer nulovou potrebou energie – daná hornou hranicou triedy A0 Vychadza sa z vyhlasky 364 ktorou sa vykonava zakon 555 o EHB. A ten riesi v prvom rade certifikaciu. Preukazovanie pri stavebnom sa zaviedlo, len aby sa predislo tomu, ze dom splni normu pozadovanu k stavebnemu, ale nevyhovel by EC pri kolaudacii.
Odpovedať
Práve som hovoril so súdnym znalcom ktorý tie certifikáty vystavuje (a je blízky príbuzný): A/. Nič nezašvindľuje nebude riskovať živobytie - ale nie všetci kolegovia sú takí principiálni B./ Zatiaľ kolaudačné rozhodnutia úrady vydávajú bez problémov aj na B. C/ Návrh opatrení uvedú väčšinou fotovoltaiku na strechu D/ Za nedodržanie opatrenia zatiaľ sankcie nie sú E/ Ak je krb, krbová piecka, atp v mnohých stavebných úradoch to uznajú ako primárny zdroj, aj ked by to nemali lebo ak je inštalované elektrické kúrenie tak je to len doplnkový zdroj. Niektoré stavebné úrady sú principiálne, ale napr pár v Bratislave uznalo aj liehové krby :-D F/ Nemám si robiť starosti ale čo najrýchlejšie dostavať a skolaudovať, zmeniť sa to môže aj keď zatiaľ sa na žiadnych školeniach atp o tom nehovorilo, skôr o znížení nárokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy vydavaju, ale na stavebne vydane pred platnostou novych hodnot, cize ak mal niekto stavrbne z 2015, akceptuje sa aj B, ak ked s opatreniami. Na novostavbu z 2016 nedostanes ani len stavebne, nie to kolaudaciu bez A1.
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy nam uznali tak ako pises, bude elektricke kurenie plus krbove kachle, ako primarny zdroj kurenia 70 % boli kachle, tym padom to vyslo v A1, stavebne bolo vydane 03/2016.
Odpovedať
@majkoj Ty si múdrejší ako súdny znalec však? Máš viac skúseností s reálnym stavom a praxou na stavebných úradoch? Nemal by si zájsť na stavebné úrady aby to robili podľa teba? Nemôžu zastaviť kolaudácie s elektrickým kúrením, ži v reálnom svete. Ešte raz zopakujem aby si pochopil: A/. Zatiaľ to na A1 nikomu s čistou elektrikou nevyšlo, počíta to poctivo, nech zateplili jak zateplili. B/ Zatiaľ každý kolaudáciu na B dostal - vrátane tých ktorým vydali stavebné povolenie v 2016 (tak veľa ich nebolo, len asi pol tucet, jedná sa väčšinou o montované domy lebo inak nestihli dokončiť). C/ Ak to nevyšlo s nejakými kachľami-machľami do A1, určili opatrenie a kolaudáciu dali. D/ Splnenie opatrenia nekontrolujú a zatiaľ nie sú ani sankcie. Ak nedostaneš stavebné povolenie, samozrejme nedostaneš ani kolaudačné. Či sú takí ktorí nedostali stavebné povolenie nevie, ja som dostal ak projektant napísal to prehlásenie "o splnení minimálnych požiadaviek na energetickú hospodárnosť budovy". Mám tam elektrickú podlahovku a krbové kachle, možno len s elektrickou podlahovkou by som ho nedostal, to neviem. Podľa jeho slov iní ho dostali, to ale môže závisieť od stavebného úradu. Kolaudáciu dostal ale doposiaľ každý. Ako dlho to ešte takto pôjde nemôže vedieť nik.
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy nuz, co to ma s mudrostou ? Zakon , vyhlaska su jasne, existuje usmernenie ministerstva, vsetko hovori co som pisal. Jasne ti tu napisali ludia, ze museli prerobit projekt, najdes ich tu viacero. Okrem toho to mam odkonzultovane na stavebnom urade. Ak niekto dostal kolaudaciu s B, urad porusil zakon. To je tu bezne, s tym nic nenarobim. Co sa tuka kontroly opatreni, zatial nie je co kontrolovat pretoze lehota ja obycajne vyse roka.
Odpovedať
@majkoj Prerobenie projektu je jedna vec, to samozrejme vyžadujú. Možno prestanú vydávať stavebné povolenia na elektrické kúrenie ak už neprestali. Ty zrejme nie si právnik a nečítaš usmernenie ministerstva s porozumením. Ukáž mi kde je napísané v usmernení že B nemá byť skolaudovateľné. Ak z toho niečo možno odvodiť tak že na B by nemali vydať stavebné povolenie, o kolaudácii to tam netvrdia. Ak ho vydajú, ak si postupoval podľa neho tak na kolaudáciu máš zákonný nárok. Ja tu neriešim či ti vydajú stavebné povolenie. Ja tu riešim že ak ti ho vydali JEDINE a výlučne s elektrickým kúrením, tak sa síce pokúsia dotlačiť aby si doniesol certifikát s A1, ale ak nie, tak to že je B nie je dôvodom na neskolaudovanie. Skúmať musia len či si postupoval v súlade s povolením, ak áno, je to ich chyba, zrejme ho nemali vydať, skolaudujú aj keď s opatrením. Ak by neskolaudovali z takéhoto dôvodu je to súdne napadnuteľné.
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy ja uz neviem ako ti to napisat, vyhlaska 364/2012 je vykonavacou vyhlaskou zakona 555/2005 a ta v paragrafe 5 pise jasne : (3) Minimálnou požiadavkou na energetickú hospodárnosť nových budov postavených po 31. decembri 2015 je horná hranica energetickej triedy A1 pre globálny ukazovateľ; významne obnovovaná budova musí túto požiadavku splniť, ak je to technicky, funkčne a ekonomicky uskutočniteľné.
Odpovedať
@majkoj Za porušenie predpisu musí byť stanovená aj sankcia a ja tu nikde nevidím že sankciou bude neskolaudovanie. Z toho môžeme dedukovať že v stavebných povoleniach by malo byť uvedené že energetický certifikát bude A1, ja to ale tam rozhodne nemám (je tam asi 40 bodov ale takáto formulácia nie). Naopak, ak som postupoval v súlade s povolením tak mám zákonný nárok na skolaudovanie alebo minimálne náhradu škody. Možno predpokladať že za chvíľu sa takýto bod v povoleniach objaví, tí ktorí ho ale nemáme, skolaudujeme hoci s opatrením (ja zrejme s kachľami bez problémov, okrem toho mám aj multisplit klímu ktorou sa dá kúriť a to je čerpadlo vzduch-vzduch). Takže zatiaľ nemusia tí s elektrickým kúrením momentálne stavajúci podľa SP panikáriť aj keď ak by som to si nechal projektovať teraz zariadil by som sa inak.
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy keby si to projektoval teraz ? Ten zakon a vyhlaska su platne 4 roky. Ako pridu k tomu ti co zakony dodrzuju ? A ty v povoleni rozhodne nemas ani poziadavky nory 74 0530 2 2012, ale splnat ich musis, rovnako ako poziadavky zakona 555 a vyhlasky 364.
Odpovedať
@majkoj Kde konkrétne nedodržujem zákon? Ak by aj moje stavebné povolenie nebolo vydané v súlade so zákonom (ako som napísal vyššie u mňa určite certifikát skoro určite bude bez problémov) porušili ho iní, a za to ma dúfam nechceš obviniť? Mimochodom dával projektovať aby som opravil predošlú neúplnú formuláciu. Ak v zákone nie sú stanovené sankcie nedá sa nič robiť, nie sú úplné a naši zákonodarcovia ich musia dorobiť. Ak ich v takomto prípade nedodržíš nič sa ti nestane. Keby ti vadilo napr. že miliardy z verejných zdrojov sa premrhajú alebo ukradnú to by som chápal, ale závidieť niekomu že bude mať skolaudovaný dom ak podľa tvojho laického názoru by nemal byť niečo o tebe vypovedá.
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy na vydanie stavebneho povolenia su zakonom stanovene kriteria, ktore su vseobecne zname. To ze ich neovlada babrak projektant a babrak uradnik tvoj projekt nesprostuje povinnosti ho dodrzat. Urcite poznas zname, neznalost zakona neospravedlnuje. Stavebny zakon definuje podmienky pre vydanie povolenia, trestom za nesplnenie je teda jeho nevydanie. Ja tebe nic nezavidim, ja to mam u prdele. Ide o princip, preco niektori musia investovat cas a peniaze aby dodrzali zakon a ini sa tvaria, ze sa ich to netyka. Keby si to bral tak, ze sa stala chyba a dufal, ze to nejak prejde nepoviem ani slovo. Ty tu ale argumentujes nezmyslami o tom ako si v prave. Nie si. A tymto koncim a zelam slepych a neznalych uradnikov pri kolaudacii.
Odpovedať
Ja žasnem s vašej debaty. Čo vy tu vlastne riešite. Mate vôbec niekto elektricke podlahove kurenie? Viete kolko je spotreba energie? Viete ako bude mať zaizolovany ten bungalov? Dnes su el. pdlahovky uspornejšie ako vodne, tak nestrašte tu ludi bludmy.
Odpovedať
@ruren a co také je dnes na odpore iné ako v minulosti?
Odpovedať
@ruren "Dnes su el. pdlahovky uspornejšie ako vodne," - :D prosím dôkaz! Asi si nedával pozor na fyzike v škole, však? Alebo si sa zle vyjadril a myslel si len na to, že majú najmenšie straty (aj to je diskutabilné), lebo inak je to prevádzkovo jedno z najdrahších kúrení!
Odpovedať
@ruren Co znamena u teba ze "uspornejsie"? Dnes aj 2kW konvektor usetri 50%. Teda aspon podla obchodnikov. Sice kuri asi len na 1kW ale aspon je "usporny" ze? ;-)
Odpovedať
@ruren to tvoje tvrdenie dávali dnes ako silvestrovský žart,
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?