Dorobenie obehoveho cerpadla na TUV

Zdravim, na dome nemame obehove cerpadlo, iba predpripravu. Teda ked pustim teplu vodu, tak najprv ide studena z potrubia, az ked odtecie tak ide tepla. Podla vodara je to OK, podla mna je neprijatelne cakat takmer 2 minuty pri kohutiku kym zacne tiect tepla, o plytvani ani nehovorim. Otazka je ci sa oplati dorobit obehove cerpadlo, ak tomu rozumiem spravne tak sluzi na cirkulaciu teplej vody v potrubi. Zaujimalo by ma ci ten cirkulacny okruh ide aj cez zasobnik teplej vody a ci dodatocna montaz nebude sposobovat neustale zapinanie kotla, kvoli tepelnym stratam pocas cirkulacie vody v potrubi. V tejto problematike sa zatial vobec nevyznam, rad by som aby mi po otvoreni kohutika isla tepla voda bez nutnosti vypustit 50L vody do kanala...
Odpovedať
@denbraven 2 minuty? Co byvas v mrakodrape? Cirkulacka ma nevyhodu vo zvyseni tepelnych strat (ktore su umerne kvalite tepelnej izolaci potrubia) a tym padom castejsieho dohrievania vody v zasobniku. Potom prides na to, ze je to drahsie ako vypustit par litrov vody :-).
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam cirkulačku a mam to spravene tak ze vecer ked sa ideme sprchovat tak mi ide 2-3 hodiny a tiez rano pomocou časovača do zasuvky..riad umyvame malokedy, väčšinou v myčke..kotolnu mame od kupelne asi 17m a tiež sme dlho čakali, teraz je to už lepšie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@denbraven Tiež to mám a je to v pohode. Cirkulačka nemusí bežať stále, stačí ju nastaviť tak, aby sa zopla predtým ako budeš potrebovať teplú vodu. U nás sa zapne pred siedmou a potom zasa večer o 18.00. Nezabudni, že tú slučku treba aj urobiť, čo môže byť problém, pri novostavbe je to jednoduchšie. Keďže som riešil kotol na pelety od fy ETA, tak som to riešil cirkulačku riešil pomocou http://www.etaenergy.eu/sk/produkty/o... , no ja ju mám v kombinácií s modulom čerstvej vody.
Odpovedať
u nas tiež cirkulacka. nastaveny v kotly harmonogram kedy ma zacat pracovat, ake ma mat prestavky a kedy ma koncit s pracou. Harmonogram nastaveny na tyzden. Vobec ziadny problem, ide to spolahlivo. Od zasobnika TUV ku kohutiku do kuchyne je to vzdusnou ciarou asi 15m. Ked sme nemali cirkulacne c. tak ma to "cakanie" na vodu nebavilo ..
Odpovedať
Spínacie časy cirkulácie stačí nastaviť na 5-6x za hodinu po dobu jednej minúty, len aby čerpadlo vytiahlo vodu zo zásobníka po odberné miesta. A aj to len cez deň a vtedy, keď ste doma... @denbraven Cirkulačné potrubie je už teda natiahnuté popri teplej vode? Lebo vývod na zásobníku nestačí...
Odpovedať
Profilova fotka
Norma hovorí,že teplá voda má začať tiecť do 15sek. Po tomto čase by už mala byť namontovaná cirkulácia.
Odpovedať
Profilova fotka
@denbraven otazka je co sposobi vacsiu stratu energie, cirkulacia, alebo odpustenie vody. Ja cirkulaciu mam, ale prestal som ju pouzivat, pretoze sa TC spustalo 2x castejsie ked bola zapnuta. A to mam namontovane "inteligentne" cirkulacne cerpadlo co si robilo vlastny kalendar kedy pustam vodu.
Odpovedať
@denbraven Ja som k cirkulačnému čerpadlu potiahol fázu od svetelného vypínača v kúpelni. Keď zapnem svetlo, zopne sa mi čerpadlo pomocou multifunkčného relé na 3 minúty a potiahne mi teplú vodu ku všetkým kohútikom v dome. Maximálny komfort a žiadne plytvanie :-D
Odpovedať
@jakino A co kuchyna?
Odpovedať
@danculd Z kuchyne mám vstup do kúpeľne a vypínač mám umiestnený v kuchyni. Stačí ho zapnúť na sekundu a relé sa zopne na 3 minúty. Ak nechcem, aby čerpadlo cirkulovalo, tak vypínač zapnem, vypnem, zapnem a svieti svetlo v kúpeľni, ale čerpadlo je vypnuté :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Boze tu su vsetko strasni setrilkovia .,naco staviate debilne bungalovy , ktore okrem technickej miestnosti a starosti s udrzbou sa nelisia od bytu , ked chcete kurit zadarmo , teplu vodu mat zaraz,ved to vsetko su hluposti ..ak nemate na kurenie a teplu vodu tak si zakurte v petriku a vodu do lavora ako 1944 a mate po takychto problemoch..
Odpovedať
Profilova fotka
50l vody do kanala? 20mm trubka - vnutorny priemer16mmm, dlzka 10-20m... tak 2-3l vody od zasobnika po kohutik :-) https://www.vypocitejto.cz/objem-povr....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jajacon a tak oplachnut sa studenou nic?a potom ide tepla , v rod dome 1podlaznom mi pripada cirkulacia zbytocna
Odpovedať
O tom aka je cirkulacka zbytocna spravidla pisu taki, co ju nemaju. Vacsinou im bolo luto dat par eur navyse za dvojite nastenky, par metrov trubky a cerpadlo. Teraz sa len utvrdzuju v tom, ako to nepotrebuju. Ved dobre, tiez si dnes este moze zakaznik kupit aj auto bez klimatizacie. O uspore sa hovorit neda, ale ze by to nejak markantne zvysovalo naklady, tak to je smiesne. Pouzitim jednoducheho cerpadla (nie vesmirneho samouciaceho) s primitivnym casovacom, pripadne podobnym sposobom ako pise jakino je to jedna z najlacnejsich ciest k vyssiemu komfortu v uzivani domu. Cirkulacka je parada za par supov po celu zivotnost stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix tak ja porusim to pravidlo, ja ju mam a prestal som ju pouzivat, pretoze u mna dokazatelne zvysovala spotrebu a hlavne, zbytocne casto nutila TC ohrievat vodu. A podotykam, nemam nejake zosustane riesenie, ale original a to este aj so specialny cerpadlom, ktore malo byt inteligentne.
Odpovedať
@majkoj No si ta vynimka porusujuca pravidlo :-D Neviem co a ako mas zapojene, kombinacii je milion a samozrejme v istom percente pripadov moze nastat situacia ako u Teba. V drvivej vacsine pripadov tomu tak ale nebude. U Teba by som zosustane riesenie ani necakal. 8-) Ale priznam sa, trosku ma zaskocilo, ze si sa prave Ty nechal nasuskat na to "inteligentne" cerpadlo (uz davnejsie som to vlakno cital). Nemyslim to v zlom, ale si slusne technicky zdatny, tak ma to prekvapilo.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix nuz ver tomu, ze keby si na bojler namontoval elektromer tak ako mam ja, tak by si zistil, ze to tak vo vacsine pripadov bude :). Jedna vec su pocity, druha cisla :) A k tomu cepadlu, mozno mi prezradis, ako mam nabuduce vediet, ze firma ako Grundfoss nema paru co robi :). Alebo tebe sa stacilo na to cerpadlo pozriet aby si vedel, ze nefuguje ?
Odpovedať
@majkoj Pisal si o 2x castejsom spustani TC, teraz o elektromeri pred bojlerom. Tak ci onak, je to vec konkretneho riesenia. Pokial mas alpex rozvod s dobrou izolaciou, ta voda v tych rurkach tak rychlo neochlada. Staci pretocit rano pred hygienou, vecer 2-3x. Aj to na kratky cas. Cez vikend k tomu pridat este par pretoceni pocas dna. Straty na rozvodoch TUV mi ostavaju v dome. V lete ich navyse mozem uplne zanedbat, lebo solar. Neviem kolko vody mas v potrubi, ale ked vypustim napr. 3L do odpadu, do zasobnika mi pritecie 3L ladovej vody. Potrebujem viac energie na jej zohriatie, nez ked ju tam cirkulacka vrati z obehu 15°C teplu. S tym, ze tie 3L do kanala tiez nieco z celorocneho pohladu stoja. Je na to vela pohladov, ja ostavam presvedceny, ze v drvivej vacsine pripadov to naklady razantne nezvysi. Podstatny vplyv na celkovu bilanciu bude mat ale prave ta dlzka rozvodov. Keby som mal zasobnik blizko kupelni, do vzdialenej kuchyne supnem prietokovy elektricky ohrev a cirku by som zrejme ozelel. Skusal si cirkulacku riadit aj inak, ako tym vesmirnym bazmekom? Ako ved OK, ved jasne, nemohol si vediet. Ak si nieco kupujes, tak veris tomu, ze to bude fungovat. Ja ked som to cerpadlo videl prvykrat s cenovkou v katalogu, hned mi zablikala cervena kontrolka "POZOR OJEB". Ale mozno len statisticky ma zivot na odrboch viac vycvicil, tak som podozrievavejsi. Moze byt.
Odpovedať
Mám bojler o 2 poschodia nižšie ako kúpeľňu a na cirkuláciu som si tak zvykol, že teraz, keď sa mi pokazila, mám nervy, že mi dlho tečie studená voda. V okruhu mám okrem rúrok čerpadlo, spätnú klapku, zmiešavací termostatický ventil a poistný ventil so zabudovanou spätnou klapkou. Vymenil som už spätnú klaku a zmiešavací termostatický ventil a furt mi to necirkuluje. Čerpadlo sa točí a spína správne. Dnes ešte skúsim kúpiť nový poistný ventil, či sa nezasekáva klapka v ňom...
Odpovedať
@jakino vies to nakreslit? Skor by som to tipoval na ten zmiesavaci ventil. Chladnu vodu do neho primiesavas odkial? Zo spiatocky cirkulacky?
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix cirkulacia ti VZDY cast vody v bojleri premiesa, tym padom ti klesne teplota a castejsie zohrievas. Preto sa automaticky aj zvysia straty bojlerom (pretoze ohrejes vzdy cely objem). Neviem, skade presne mas vodu, ja som prave nechal odtiect par minut a zmeral jej teplotu :). Najvacsi problem je tam, kde sa voda nezohrieva na vysoke teploty a tam kde vodu zohrieva TC, pri obycajnom elektro bojleri to az take markantne nemusi byt. To ze zostanu straty v dome je sice pekne, ale po vacsinu roka mi je to nanic. Ano tie problemy zmierni ked to spustis na par minut v dany cas, alebo si to zopnes pred pouzitim, ale akosi je potom komfort fuc. To mozem potom vypnut, ako som aj urobil, a tych par sekund pockat. Nuz ak ty z ceny dokazes identifikovat "OJEB" , tak klobuk dole, ja to nedokazem. To ako to cerpadlo malo fungovat je totiz dobry system, akurat ho robil asi nejaky student, nechapem ako taka firma moze prist na trh s takou hovadinou. Onedlho to vsak poriesim po svojom :)
Odpovedať
@majkoj spinam pohybovymi senzormi v kupelni cez rele s ochrannym intervalom. O strate komfortu by som nehovoril, je to automatizovane (ok, v kuchyni mam tlacidlo pri baterii, tam hej). Ok, v nizkoteplotnom systeme je caste premiesavanie zasobnika neziaduce. Pokial mas odsledovane, ze pritok studenej zvyseny o mnozstvo "zbytocne" odpustenej ho premiesa podstatne menej, ok. Obecna voda ma u nas aktualne 11 stupnov, v zime kludne pod 5. K cerpadlu - z ceny v kombinacii so slubovanou zazracnou funkciou. Daj vediet, ako si to vyriesil po svojom, drzim palce.
Odpovedať
@denbraven Ahoj, keď máš "predprípravu" predpokladám že máš potiahnutú spiatočku z kúpelne , kuchyne.. zásobníku TUV. Ak máš poschodový dom alebo bongalov s kúpelnou na druhej strane od kúpelne oplatí sa ti to. Tam je to skôr o komforte než o šetrení. Ja som poťahal do každej kúpelne a do kuchyne kábel kde mám umiestnené tlačítka. V technickej mám relé ktoré po stlačení sa zopne na požadovaný čas a z neho je napájané obehové čerpadlo. Nie je to až také komfornté ako s majkoj-ovím "inteligentným" ktoré si namapuje kedy púšťaš teplú vodu a podla toho cirkuluje. Ale príde mi to že je to zbytočné lebo nikdy "inteligentné" čerpadlo nevie kedy ja zrovna potrebujem teplú vodu. Raz sa sprchujem o siedmej raz o deviatej raz o jedenastej... Keď máš tlačítko je to len taká rutina. Prídem do kúpelne a hneď stlačím tlačítko. Kým idem na vecko, poobzerám sa v zrkadle zhodím veci mám zaručene teplú vodu. Vojdem do sprchy a po pustení kým kým vytečie studená voda z trubky od zakončenia spiatočky mám hned teplú vodu. Ak si zvykneš na rutinu stlačať tlačítko tak máš komfort jak lusk ;-) A keď pozeráš na šetrenie, tak ti to čerpá naozaj len vtedy keď potrebuješ.
Odpovedať
@kejsix fungovalo mi to 3 roky a zrazu nič. Čerpadlo sa točí, ale okruh nepretlačí. Ak nepomôže výmena poistného ventila, potom už zrejme bude treba vymeniť len čerpadlo...
Odpovedať
@kejsix Keď tak na to pozerám, ten poistný ventil zrejme premiestnim na prívod vody, teda na tú modrú rúrku, aby cirkulačné čerpadlo nemuselo tlačiť cez dve klapky
Odpovedať
Skus spatne klapky rozobrat,ak ti dlhsie stalo mohlo ich zalepit,stalo sa mi to raz..
Odpovedať
@daralbajda pri šiestich obyvateľoch sa tie klapky nemajú kedy zalepiť, skôr zodrať...
Odpovedať
@jakino to som sa chcel presne spytat - preco mas poistak prave v cirkulacnej slucke. Aj tak je to ale cudne, ked Ti to chodilo. Daj vediet, ako si dopadol.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj mam to iste cerpadlo co ty a tiez nadobudam pocit ze ho asi vypnem....
Odpovedať
@jakino Vieš mi prosím ťa napísať presný typ toho multifunkčného relé? Je to celkom dobrý nápad, asi to urobím aj ja, akurát budem musieť ten impulz na zopnutie vyriešiť bezdrôtovo. A koško vstupných kontaktov má to relé? Mám 2 kúpeľne, tak by som chcel, aby z oboch to bolo možné zopnúť.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?