Dodoatocne kurenie

Zdravim, potreboval by som poradit s dodatocnym vykurovanim jednej z troch izieb v byte. Byt je na najvyssom poschodi, nezateplena strecha a bytovka. Problem je, ze v zimnych mesiacoch aj pri na plno pustenom kureni nedokazem vyhriat obyvacku (rozloha 6x4) na viac, ako 20 stupnov. Mam tu klasicky panelovy radiator, rozmery 1800x600. Za kurenie platim zalohu cca 70 eur mesacne, co mi za rok pride dost vela (840 eur) Rozmyslam nad tymito moznostami: 1. Vymenit radiator za vacsi, vykonnejsi, cena cca 250-300 eur (napr trojity 33K - 2000x600) - nie som si isty, ci to fakt pomoze. A zvysi sa spotreba (cenovo), kedze sa zmeni koeficient vykurovacieho telesa. 2. Dokurovanie olejovym radiatorom - bojim sa vyssej spotreby elektriny 3. Dokupit klimu a v zime nou dokurovat (v lete je v tom byte pod strechou riadne horuco), je to vsak investicia cca 1000 eur, plus vyssia spotreba elekriny. Alebo je este nejaka ina moznost? Dakujem za rady :-)
Odpovedať
@kirik83 klima je take systemovejsie riesenie. Ja som mal na byte vlastny plynovy kotol a nim som kuril a zohrieval teplu vodu.... rocne cca 1000Eur za plyn.... 93m2 v BA.... Vyzera to tak, ze je to drahsie ako v dome ca 200 m2 vykurovana plocha....
Odpovedať
@kirik83 z tých troch možností je najlepšia klíma. Ja by som si ale zistil, či sa dá zatepliť strop z vrchu mäkkou vatou, čo je najlacnejšie a najúčinnejšie riešenie a šupol tam 40 cm vaty. Ak to nie je možné, zateplil by som strop zvnútra 10-20 cm sivého polystyrénu, na to zospodu lepidlo, sieťka a stierka. Hrúbku polystyrénu by som volil čo najhrubšiu, ale aby nebola potom svetlá výška v miestnostiach menšia ako 240 cm. Toto je systémové riešenie s trvalou hodnotou a veľkou úsporou na kúrení, po ktorom ti rapídne stúpne teplota v miestnostiach v zime a klesne v lete ;-) Ja platím v stredne zateplenom dome, 180 m2 vykurovanej plochy na 24°C, za rok za kúrenie plynom 300-350€
Odpovedať
Tento problem som mal aj ja, detska pri max. Kureni 19-20°C, syn bol este maly, dceru sme nemali, tak sa tam ani nehral a kurili sme este na menej. Kurenie vychadzalo 700-800€ rocne. Tak som dal samostatne kurenie plynom. Prietokovy ohrev vody sme mali uz predtym, takze jediny rozdiel, ze trubky idu vodorovne namiesto zvislo, novy kotol, jeden pridany a jeden vymeneny radiator. Teraz mame teplejsie + regulovanie termostatom nieco usetri a plyn cisto na kurenie je 200-300€ rocne. Kvoli teplu som ale minuly rok pridal klimatizaciu, v lete som nevidel rozdiel v spotrebe elektriny. V zime sa klimou dokuruje hlavne detska, kedze je najchladnejsia a deti su tam najcastejsie a hlavne vzduch zohreje strasne rychlo. Tam bola spotreba vyssia, ale len symbolicky, mozno 10€. Za celu zimu ako pred jej pouzivanim. Co sa tvojich napadov tyka 1 a 2 mam rovnaky nazor, zvysi to podstatne naklady. 3 ak mate horuco ako my, tak klimu dokupis tak ci tak a asi nie len jednu.
Odpovedať
@jakino systémové riešenie so systémovými chybami. Tipni čo nájde za tým polystyrénom o 3 roky. Tak sa z interiéru nezatepľuje.
Odpovedať
@slavoslav Viem to celkom presne, nenájde tam nič. Kedysi dávno mi v detskej izbe bola zima. Je to vlhký kamenný dom mojich rodičov. Urobil som na stene drevený rošt, dal som na stenu asi 5 cm polystyrén a na ten rošt som prikrútil drevenú plávajúcu podlahu. Asi po 15 rokoch to rodičia rozobrali a stena aj polystyrén vyzerali ako keby to tam bolo hodinu... Prioritne sa zatepľuje z exteriéru, ale tam, kde to nie je možné, sa môže zatepliť aj z interiéru. Historické budovy, ktoré majú historicky cennú fasádu, sa bežne zatepľujú zvnútra ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kirik83 Asi len ťažko budeš kúriť viac a nemať vyššiu spotrebu, čiže je jedno či si vyberieš infrapanel, alebo olejový radiátor. Najviac by náklady ušetrilo zateplenie ale zateplovať z vnútra je tá najhoršia možnosť.
Odpovedať
@jakino kiež by mali všetci nešťastníci podobnú skúsenosť, lebo patríš skôr k výnimke, čo samozrejme znamená, že to tak nemusí dopadnúť všade. Preto by som ti radil aby si neodporúčal tento spôsob, jedine, žeby si mal spravenú analýzu prostredia a priľahlých konštrukcií, prípadne by si chcel niekomu poškodiť. Historické budovy sa nezatepľujú bežne z interiéru, ale len vtedy ak už to inak nie je možné. A ak sa pristúpi k zatepleniu z interiéru (čomu sa chce vyhnúť každý projektant), tak takým spôsobom, aby sa predišlo prípadným poruchám.
Odpovedať
Profilova fotka
@kirik83 ak je radiator povodny, tak niekde bude chyba, niekde ti musi tahat v zime, zimy niesu tuhsie ani pocasie sa nezmenilo len nastala nejaka chyba v konstrukcii tak mozno staci opravit netesnosti.
Odpovedať
@jblaze podla mna je ten stary radiator trocha poddimenzovany. problem je aj v tom, ze suseda podo mnou moc nekuri, su studene podlahy. co sa tyka zateplovania strechy, mam sadrokartonovy strop. napadlo mi uz, ze by som tam skusil postrkat mineralnu vlnu, ale pomohlo by to? riesenia typu plynovy kotol vobec neprichadzaju v uvahu, neviem si predstavit, kde by som ten kotol dal a ako tahal vsetky tie privodne rury k radiatorom.
Odpovedať
@kirik83 Aká vysoká je vzduchová medzera nad sadrokartónom?
Odpovedať
@kirik83 kotol mozes dat do nejakej skrinky v kuchynskej linke alebo ak mas volnu stenu v kuchyni, tak na nu. Ak je to ale problem, napr. prerobenie linky,... tak chapem. Rury mam tahane popri stene, daju sa samozrejme zasekat aj do steny, tam by som problem nevidel. Nam na kurenie 66 m2 staci cca 500 m3 plynu na rok a mame vyrazne teplejsie ako na centralnom kureni. Ak by si chcel klimatizaciou dokurovat, tak ok. Daj namontovat a uvidis. Ak si k nej dokupis Broadlink RM, tak mozes hociaku ovladat cez net a vytvarat teplotnu krivku aku chces dosiahnut, k tomu ak pridas aj Broadlink A1 senzor, tak okrem casoveho intervalu mozes zapnutie kurenia podmienit napr. minimalnou teplotou v izbe. Vypnutie zase maximalnou,... Cize ti moze bezat presne tak ako kotol s termostatom.
Odpovedať
@jakino cca 10-12 cm
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kirik83 Najjednoduchšie by bolo v strede stropu vyrezať dieru 20x20 cm a celú medzeru vyplniť fúkanou izoláciou. Otázne je, či nebude vlhnúť, ak na SDK nie je parozábrana
Odpovedať
Profilova fotka
@kirik83 to bude tou susedou potom, ale radiator ked zapnete na plno ma aku teplotu?
Odpovedať
@jblaze radiator mal v zime pri naplno otvorenom ventile 43 stupnov
Odpovedať
@kirik83 No veľká chyba že si tam hneď nedal izoláciu pod sádrokarton. Ak by tam nebol sádroš ...dal by som 8-10cm polystyrénu a by ti to pomohlo o 100% nič s radiatorom by si riešiť nemusel. Na rodičovskom dome sme pred 6rokmi dali novú ipu ...tak sme nechceli strechu rozoberať zateplili 8cm polystyrénom z vnútra a obrovský rozdiel ... v zime teplo v lete chládok. Len čo teraz ak tam neni parozábrana ... ako riešiť neviem .... 8-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?