Dodatocne zateplenie bojlera

ma niekto skusenost z dodatocnym zateplenim bojlera,ci to prinieslo nejake tie uspory a ked akym sposobom realizovane...mam klasicky bojler tatramat 120L zaveseny nastojato v kotolni,kurenie kombi/duo kotol s podavacom v zimnom obdobi a mimo neho prekurujem drevom..dakujem za postrehy😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od liptacik:

ma niekto skusenost z dodatocnym zateplenim bojle…
@liptacik dôvod?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@liptacik dôvod?
@megdesign dovod je ten ze pri tom letnom rezime-kureni drevom ked sa mi nahreje z daneho spaleneho mnozstva dreva bojler na urcity objem resp .teplotu... aby toto teplo sa netratilo ak sa tomu da nejakopomoct a predlzit ten cas niecim co som dotazoval v predmete temy..
Odpovedať

@megdesign dovod je ten ze pri tom letnom rezim…
@liptacik to asi zalezi, kto ako rychlo minie bojler. Ak to kuris z kotla rovno do toho bojlera, bez nejakej akumulacky a realne minas minimum teplej vody, tak daka vata tomu bojleru urcite pomoze... Ak to minies od rana do vecera, tak podla mna nema zmysel...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@liptacik to asi zalezi, kto ako rychlo minie boj…
@minoo neminiem vodu z vcera do rana..este okolo obeda mam teplu vodu ..len som chcel proste nieco/nieco co dam priamo nabojler-ak to niekto takto ma sem s tym../ co by mi dokazalo predlzit ten cas danej teploty vody v zavislosti na case...tot vsjo...
Odpovedať

@minoo neminiem vodu z vcera do rana..este okolo …
@liptacik toto by pomohlo len ak by do bojlera nepriateľa studená voda...to znamená že by si tú vodu nevyužíval...inak vlastne ochladzujes vodu tým že ju počas dňa používaš. My máme v práci bojler,ktorý vypiname na víkend,je len na 40°C a v pondelok je tá voda teplá...čiže cez plašt sa tá voda chladí minimálne.
Odpovedať
Nahrievat 120L bojler drevom v lete je uz z principu o nicom. Keby mas vacsi zasobnik, je to iny sport... Na Tvojom mieste hodim kdesi na garaz 6-7 panelov, co kupim na bazosi a k tomu menic na ohrev vody a kurim najblizsie v oktobri. Teraz su panely lacne... 120L nejake extra zateplenie nevytrhne, straty najdes v dokumentacii... Ak chcem celorocne hriat vodu drevom, tak dam 200-300L zasobnik, nie 120L. Uplne zly pristup.
Odpovedať

@megdesign dovod je ten ze pri tom letnom rezim…
@liptacik presne ako ti píšu vyššie. Cez plášť je tá strata tepla minimálna. Skôr ju ochladzuje studená voda, ktorá vytláča teplú, keď ju postupne používaš... Zbytočne izolovať dodatočne.
Odpovedať
Dražice uvádzajú napríklad u OKC 160 statické straty 75W. Ale tiež sa prikláňam k názoru vyššie, urobiť vyšší level a dať tu malú fotovoltaiku. Nedávno bol inzerát na darovanie FVE panelov za odvoz (celkovo cca 5 kWp).
Odpovedať
My mame 3ti bojler na streche s trubicovym ohrevom,cele to vyslo na 500eur a vriaca voda kazdy den bez prace a zadarmo.V kotolni mame tiez aj na elektrinu aj na ohrev z kotla a v 2hej kupelni je cisto len na elektrinu,no ten sa nepouziva vobec.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od willinko23:

@liptacik toto by pomohlo len ak by do bojlera ne…
@willinko23 to ochladzovanie suvisi s teplotnym rozdielom bojler <-> prostredie. Myslim, ze to nie je linearne a teda inak rychlo sa ochladzuje voda z 65° na 40° ako z 40° na 25°... Moja skusenost je taka, ze ked pri sucasnych teplotach hodim 8 polien do pece a 1000l aku sa behom 5 hodin zohreje na 85°, mam 2 dni v kotolni cca 35° a ta aku ma celkom slusnu izolaciu... A teda najrychlejsie sa ochladi prvych 20°, potom to uz ide pozvolnejsie... Dakych 5-6 dni vydrzi ohrievat 120l bojler, ku koncu len na 40°... Ale teda mas idealnu situaciu na overenie teorie, skus bojler v praci pred vypnutim nahriat na 60°, aka bude v pondelok... Ja si take testy doma dovolit nemozem 😁
Odpovedať

@willinko23 to ochladzovanie suvisi s teplotnym r…
@minoo ok skúsim ,za pokus to stojí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Nahrievat 120L bojler drevom v lete je uz z princ…
@kejsix ..viem ze to nie je naj pristup..apropo..to drevo co som tam zatial palil bolo dreovo zostatkoce zo starej zvalenej chalupy ktoru sme zvalili a na jej mieste postavili dom..a sezona kurenia dreovm u mna doteraz nebola celorocne ale cca maj-oktober/statne obdobie vykryje bez problemov kotol ekohrach..a tie panely su v stadiu riesenia..resp.uvazujeme o nich-zvazujeme ponuky a pod. ..
Odpovedať

ma niekto skusenost z dodatocnym zateplenim bojle…
@liptacik nechce sa mi čítať príspevky, ale priložím vlastnú skúsenosť. Varíme plynom, kúrime plynom, ohrievame TUV plynom.. Spotreba teraz v lete, ked sa nekúri je cca 16m3 plynu. Varíme takmer denne. Ked s nami žili aj deti, tak sme malí spotrebu 24m3 cez leto. Tera sme s manželkou dvaja. Varíme plusmínus rovnako, ako predtým, len minieme menej teplej vody. No a teraz k samotnej spotrebe. Predpokladám, že varenie je asi tretina celkovej spotreby plynu. Dve tretiny bude ohrev TUV. Bojler mám Ariston 120L. Budeme predpokladať, že z tých 16m3 je cca 11m3 spoteba na ohrev TUV. Vodu ohrievam na 50°C, dohrieva ju plynový kotol automaticky po odpustení, takže večer sa kúpeme, alebo sprchujeme a voda je nahriata okamžite po odpustení a vlasnte drží a stráca teplo do daľšieho večera, ked sa opať z bojleru odpustí vačšie množstvo na hygienu. No a teraz k peniazom. 11m3 krát 50centov za kubík je hruba 6€ náklady na ohrev TUV za mesiac. Čo do riti chceš ešte na tom šetriť? Aký to má zmysel??? Chceš dosiahnuť náklady 4€ na ohrev TUV za mesiac? Aké budú náklady na zatepľovanie toho bojleru? Aký diskonfort vyrobíš zbytočnou izoláciou okolo bojleru? Mieniš zatepliť nejako aj trubky, ktoré vedú v stene vodu a tiež produkujú stratu? Ako? No a sám si odpovdz, či to má nejaký ekonomický význam.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@liptacik nechce sa mi čítať príspevky, ale prilo…
@zicher mno lebo plyn sa siri vzduchom do kazdej domacnosti... A ty nemas zateplene rurky v stene? Beriem, ze tubolit tu nebol odjakziva, ale aj ked som sekal v babkinom dome, tak boli rurky dakym macacim chlpom omotane...
Odpovedať

@zicher mno lebo plyn sa siri vzduchom do kazdej …
@minoo ide o princíp, nie o tubolit na trubkách. Zatepľovať bojler nemá opodstatnenie, pokiaľ to nie je nejaká stará hrča z osemdesiatich rokov. A to sa potom oplatí zainvestovať do výmeny, nie zatepľovania bojleru.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@minoo ide o princíp, nie o tubolit na trubkách. …
@zicher zmysel má jedine výmena za menší, mám 80l viac ako 30r. elektrický, má min stratu a ohrievam len na 40st-45st,ked sa voda točí nehrozí legionela, v lete je to ohriatie len o 20st a je len 2,5m od výpustov a nie kúriť drevom ked je vonku cez 30st
Odpovedať
Článok sa načítava...

@willinko23 to ochladzovanie suvisi s teplotnym r…
@minoo snad nenapisu blbost ale mam za to linearni to temer je pokud se nebudeme bavit o laboratornim prostredi a nekolika setinkach na konci. Merna kapacita vody se s teplotou (25-70 stupnu) skoro vubec nemeni a u izolantu to bude podobne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

@minoo snad nenapisu blbost ale mam za to linearn…
@raziel628 takze ti kava vychladne rovnako rychlo na plazi ako na svahu?
Odpovedať

@raziel628 takze ti kava vychladne rovnako rychlo…
@minoo toto je trochu jiny priklad. Spis co jsem pochopil z vaseho puvodniho prispevku je ze kava z 80 na 60 vs 60 na 40... zjednodusil jsem to az moc na energii/teplo ale pak mi doslo ze to je o dynamice takze spis Newtonuv zakon o ochlazovani... a tam uz opravdu nejaky rozdil bude... ale je otazka zda u bojleru to neni jedno protoze ten casovy rozdil nemusi byt tak velky... ale pocitat se mi to nechce:-D ale je otazka zda jestli to budou 3hodiny(80-60) vs 5h(60-40) (vymyslene hodnoty) ma vliv pro tazatele kdyz nasledne bude mit mensi mnozstvi uchovaneho tepla ve vode)
Odpovedať
@raziel628 no a nie je to to iste, ze ked ma kava 80 a prostredie 40, tak pokles o 40° bude trvat dlhsie ako ked ma kava 80° a prostredie - 5°? Podla mna, cim je teplota media blizsie teplote prostredia, tym sa cas ochladzovania spomaluje... A ci to zateplenie bude alebo nebude mat vplyv je len domnienka proti domnienke, nikto nevie, nikto to nevyskusal a ani nikto uplne presne nevie, aku kvalitnu a aku hrubu ma izolaciu v bojleri. Ale vsetci vieme, ze ked mame sveter je nam teplo, ale ked si dame aj bundu, je nam teplo dlhsie... A co sa tyka uspor, moj 120l bojler vpohode zozere 40€ mesacne... Nikto nevie aku ma on spotrebu teplej vody...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?