Dobrý deň ako zapojiť respekt.vysvetiť ako funguje tento trojcestný ventil na obrázku?

Dostal som Ho ku kotlu elektrickému Buderus Logamax 24 kw. Plánované je napojenie s exeterným zásobníkom na TUV.+kurenie radiatormi. Tento trojcestný ventil má termostat s čidlom preJimku do zasobnika 120lit.a tiež servopohon. Elektrické zapojenie ma nezaujíma kedže to bude zapájať servisák,ale ide mi o zapojenie na rúry. Ak by vedel niekto nakresliť schémku alebo aspoň popísať bol by som vďačný. ďakujem za každú odpoveď.Pekný deň.
Odpovedať
@robinhood jednoducho. ventil bude prepinat medzi okruhom kurenia a dobijania TUV. dufam ze teraz uz je to uplne jasne.
Odpovedať
AB prívod A jedna vetva B druhá vetva
Odpovedať
Profilova fotka
na ventile je návod
Odpovedať
@jan45 co ste vy dali je zmiesavaci termostaticky ventil ktory miesa na 55C
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek princíp je rovnaký, v ovládanom trojcestnom sa otáča teleso motorček, tu prepúšťa vodu vlnovec, ale princíp toku a zmiešavania zostáva ako na schéme. Ale máte pravdu, je to zmiešavací ventil.
Odpovedať
@jan45 foto hore honeywell nieje zmiešavací ventil, ale prepínací trojcestny ktorý použije na ohrev TUV. :-)
Odpovedať
@gkrivanek takže ho napajam ina na výstup z kotla a ž neho vystúp do kúrenia a zásobníka
Odpovedať
@gkrivanek ďakujem už rozumiem.Vlastne to vytvorí 2 okruhy,kde čídlo v zásobníku podľa nastavenej teploty na termostate bude otvarat a uzatvárať okruh pre dobijanie zásobníka.
Odpovedať
@gkrivanek ďakujem už rozumiem.Vlastne to vytvorí 2 okruhy,kde čídlo v zásobníku podľa nastavenej teploty na termostate bude otvarat a uzatvárať okruh pre dobijanie zásobníka. @rvs Vďaka za pomoc .
Odpovedať
@gkrivanek a este ma napadá či je jedno ktoré písmeno bude pre zásobník a a ktoré pre rozvod kúrenia.
Odpovedať
@robinhood nie je to jedno. Ta časť ktorá je teraz otvorená je pre kúrenie. :-)kurenar bude vedieť.
Odpovedať
@jan45 nezostava. Pretoze tam vlnovec nieje. Je tam gumena lopticka ktora sa pohybuje z prava dolava a uzatvara vyvod A potom su tie domcekove. Ale tieto su lepsie nezadrhavaju sa
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gkrivanek hlohovec chápem, rozťahuje sa a sťahuje, guľôčku nechápem, čo určuje teplotu?
Odpovedať
@jan45 ten 3 cestny riadi regulacia kotla prostrednictvom cidla v zasobniku TUV
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek číslo meria teplotu, vysiela impulz, čo ten impulz premení na presun guľôčky?naviac teplota v zasobniku nemá vplyv na požadovaný výstup, lebo výstup sa týka kotla. Na ventilátor som len ukazoval princíp zmiesavania
Odpovedať
@jan45 v pripade ze ohrieva TUV tak sa teplota media v okruhu zvysi trebars na 55C kym neohreje TUV a nasledne 3 cestny prepne do kurenia a znizi na nastavenych trebars 35 C ked je tam podlahovka. V podstate ten isty princip ako ked je 3 cestny v kotli . Tu chvilu pojde do kurenia 55C kym to nepremiesa.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den.Myslite ze by nejaky servopohon islo nastavit,zapojit aj tak (s priloznym termostatom?) , ze z rastucou teplotou vody napriklad 65 st. 3cestny ventil ciastocne uzavrie napr na 80%¨a po znizeni teploty na teplotu napr 40 st. ho zase plne otvori ?Dakujem
Odpovedať
@jankooo no tento problem sú určené zmiešavacie ventily, ktoré dokážu ventil pootvoriť čiastocne, Jan45 dal foto takého zmiešavacieho termostatického ventilu bez serva. existujú aj so servom a s reguláciou - nastaviteľnou teplotou. hore uvedený ventil je prepínací, buď ide do A alebo do B
Odpovedať
No ja mam ESBE VRG 131 a k nim su tiez k dispozicii servopohony ale neviem ci dokazu fungovat v rezime uplneho otvorenia a ciastocneho znizenia prietoku (nie uplneho uzavretia),tak preto sa pytam ...
Odpovedať
@jankooo ano, ESBE VRG 131 je zmiešavací a v prevádzke funguje aj kedˇ nie je v krajnej polohe , čiže je pootvorený
Odpovedať
No neviem ci som teda napisal presny typ,toto som len tak podla obrazku tipol ale pozriem doma co to tam vlastne mam ale ked nastavim krajne polohy tak mi ide iba do jednej vetvy,druha vychladne..Vecer upresnim presny typ..dakujem
Odpovedať
Tak som pri nom.Je to VRG 131 ale nefunguje ako píšeš.Ked uzavriem jednu vetvu( ako napríklad na obrazku tu zvislu)tak proste vychladne.Mam za nim hneď cerpadlo a teplomer.Ale dnes to teda este odsledujem...a dám vedieť.
Odpovedať
fural ..Aha jasne,uz som sa pochopil (konečne),"funguje aj kedˇ nie je v krajnej polohe" a kedze ho mam v krajnej polohe takze logicky nepusti ...a vychladne..
Odpovedať
3cestny ventil zmiesavaci. Mozete mi dakto poradit kto s tym ma skusenosti? Mam novy liatinovy kotol ,su tam pripojky 5/4 " .Trubky povodne, este komancovske 2" na systeme pri kotly. Kurim samotiazou,9 radiatorov,mam vedla bojler este,nic viac.Vsetko funguje.Kurim na 65 a staci mi to.Vsak cital som,ze vznika v liatinovych kotloch nizkotelepna korozia.Chcel by som pridat 3cestny ventil,ktory tam nemam,aby som zamedzil korozii. Otazka:Bude mi fungovat kurenie s 3cestnym ventilom na samotiaz,teda bez pridaneho obehoveho cerpadla,alebo nebude?Kupil by som naschval aj 2" keby to fungovalo.Cital som,ze dakto to ma namontovane na teplej vode hore pri kotly a dakto dole na spiatocke.Kde by to bolo najlepsie? Ked na 60 je hranica na nizkotepelnu koroziu,treba ventil na 60 stupnov,alebo mi staci na 55,lebo som cital,ze teplota vyskoci aj o 15 stupnov pri zmiesavani a ja nepotrebujem vodu v bojleri na 75,kedze sa neustale doohrieva a za dalsie, ochrana vody prestava ucinkovat pri 65 stupnoch=zmakcovac. Aky tip by ste mi odporucili kupit? Poprosim linky zaslat=odkazy na tovar.
Odpovedať
@mravenciar Na to sa používa štvorcestný zmiešavací ventil.Bez obehového čerpadla to nepôjde,pravdepodobne. Na príručke ku kotlu mám napísané že spätná voda do kotla nesmie klesnúť pod 40°C kvôli korozii kotla. Mám obehové čerpadlo ,zmiešavací ventil nemám.Obeh ide cez trubky -horúca voda do kotla 45°C to stačí ,už nekoroduje.Obeh vody ide cez trubky cez malý radiátor a ostatné radiátory sa púšťajú len podľa potreby. Teraz kúriš na 60°C a máš trubku spätnej vody do kotla horúcu na 40°C? Skús tesne pri kotli. Zmiešavací ventil a montuje na stúpačku,nie na vodorovné potrubie.
Odpovedať
@jean2 pisal som do firmy Bola,kde maju tie 3cestne ventile a odpisali mi,ze to funguje aj na samotiaz.3cestny ...je tam aj regulacne koliesko na teplotu nadstavenia.Podla toho co pises o tej spiatocke na 45 stupnov ,mam 42,ked je system ustaleny.Termostaticke hlavice-ventile na radiatorch robia vela.Tak ze vlastne zmiesavac ani nepotrebujem??Kotol co tam bol pred tymto,liatinovy Viadrus vydrzal 16 rokov a zacal tiec prave cez rost,tak ze by som predlzil zivotnost,som uvazoval...Inak ten tvoj radiator s malym obehom je dobry napad.Mne to asi nahradza bojler ,to je ako keby maly okruh pre kotol.
Odpovedať
@mravenciar Možno že to funguje aj na samotiaž.Ja mám napísané že štvorcestný ventil tam má byť.Ale je to zbytočnosť .Stačí mať otvorený malý radiátor naplno aby bol obeh.To nahrádza zmiešavací ventil. Teraz máš na spiatočke do kotla 42°C ,to stačí.Ale teraz kúriš na 65°C. Lenže keď bude teplo vonku budeš musieť kúriť tiež na 65°C aby si mal na spiatočke tých 42°C. Aby si sa tam neuvaril budeš uberať radiátory a obeh cez trubky musí byť zachovaný ,hlavne cez ten malý radiátor. Keby si mal obehové čerpadlo ,možno by stačilo kúriť na 50°C a do kotla by voda mala okolo 45°C,nebol by taký rozdiel v teplotách ,výstupnej a vracajúcej sa vody do kotla. Jedno je isté,každopádne musí byť voda vracajúca sa naspäť do kotla minimálne na 40°C a kotol nekoroduje.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?