Horúca

Cyklujúci kotol, pomôže výmena termostatu?

Ahojte, pred 2 rokmi som vymenil starý, 20 ročný kotol (Protherm + plynový bojler Quadriqa) za Viesmann Vitodens 100-W. Myslim si, ze nieco nebude v poriadku, kedže mám spotrebu plynu +- takú istú ako pri starej konfigurácii. Dom: 2 podlažná kocka z roku 1986, lokalita južné SR, okr. Galanta, Zateplenie: 20cm EPS, strecha 20cm EPS - realizácia v roku 2022 Okná: drevené eurookná, 3sklo, Radiátory: plechové, medené rozvody - cca 10 rokov staré, Teplota vykurovacieho okruhu: nastavená na 50°C, Teplota na termostate: nastavená na 22°C, Termostat: Honeywell T3 - káblový, Kotol: Viesmann Vitodens 100-W, Počet štartov horáka: 45312 Po zateplení domu došlo k citeľnému zníženiu spotreby, o rok neskôr po výmena kotla však spotreba neklesla. Myslíte, že by pomohla výmena termostatu za PT52, prípadne na čo sa mám zamerať? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Kotol cykluje lebo má vysoký spodný výkon. Výmena termostatu to nevplyvní.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Kotol cykluje lebo má vysoký spodný výkon. Výmena…
@toky1 kotol ma vykon 3,2-25kW, mal by mat este nizsi?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od keomatepo:

Ahojte, pred 2 rokmi som vymenil starý, 20 ročný…
@keomatepo Znížiť výkon kotla a (keby to bolo možné) zvýšiť výkon vykúrovacich telies... (ale že Ty máš podlahovku, takže irelevntné) 😉
Odpovedať
Fuha, tak to asi nie. Ja mám Viessmann Vitodens 100-W a má výkonový rozsah 9.0-26kW. Myslel som že máš rovnaký.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@keomatepo Znížiť výkon kotla a (keby to bolo mož…
@petersd podlahovku nemam, mam riadiatory.
Odpovedať

@petersd podlahovku nemam, mam riadiatory.
@keomatepo Má robený pravidelný servis človekom, ktorý má oprávnnie servisovať Viessmanny? Lebo aj zanesený výmenník vie narobiť problémy...
Odpovedať
Skús upresniť aktualnu spotrebu, ročne , alebo za december , či máš aj útlm na noc ,máš aj ekviterm ? okr. Galanta , možno by som znížil teplotu na 45 st. , mne to kúrilo teraz v mrazoch / -10 st. / na max. 45 st. Ak sa dá , znížiť aj max. výkon kotla na 50-60% , aby startovacia teplota nebola zbytočne vysoká / cyklovanie / . Ideálne pri tejto rozlohe a vonk. teplote, by bola teplota do radiátorov okolo 39 - 42 st. a "kúrilo" by celý deň .
Odpovedať
Ma to isto dobre? ze bezal 2000hodin a zapol sa 45 000x To by sa zapinal kazde 3 minuty, je to ozaj tak? Sadni si k nemu ci to fakt robi. Bud to zle ukazeju alebo je tam porucha. Nnei tam nejake cidlo ze ze ukazuje prehriatie alebo co, Ta hodnota moduylacie to sa aj meni niekdy ci je stale 0?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

Skús upresniť aktualnu spotrebu, ročne , alebo za…
@rudy1973 teplota v radiátoroch je stále rôzna najlepšie len taký max výkon aké sú aktuálne straty, v noci môže ísť na menší výkon ale nesmie veľa klesnúť teplota vzduchu,dobre zaizolovať, pri daľšom zapnutí to musí dohriať
Odpovedať

@keomatepo Vyskúsaj njskor,či to cyklovanie spôsobuje termostat.Kotol z termostatom by mal byť prepojený 2žil.káblom.Odpoj ho od termostatu a spoj tie žily spolu.Kotol by mal ísť v kuse.Tak zistíš že to je termostatom a má zmysel ho riešiť. Mali by to byť svorky ozna čené A,Bna temostate.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@keomatepo Má robený pravidelný servis človekom, …
@dedo758 ano, servis sa robil.
Odpovedať

@keomatepo Ale sak aj na termostate by sa ti mal zobrazovat nejaký dymbol,keď termostat dáva požiadavku na kúrenie.Ak sa objavu je a mizne v rytme cyklovania,robí to termostat.Ak zymbol trvale svieti,a kotol zapína a vypína,robí to kotol.Mne sa cosi marí,že v minulosti som to práve s týmtk termostatom u kohosi riešil,že šiel v takomto blbom režime...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

Skús upresniť aktualnu spotrebu, ročne , alebo za…
@rudy1973 Nemam po ruke starsie vypisy, ale viem, ze po zatepleni mi rocna spotreba klesla na cca 1000 kubikov, po vymene kotla sa spotreba nezmenila. Spotrebu mam podla appky od 30.12 do 6.1. 51,3m kubickych, z toho 48m je kurenie, ohrev vody je 3,30m. Od 22:00 do 6:00 mam nastavenu teplotu na 21°C, ekvitermiku nemam, iba termostat. Skusim znizit teplotu vody do radiatorov o nejake 3°C
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sysell:

Ma to isto dobre? ze bezal 2000hodin a zapol sa 4…
@sysell Vychadzam z udajov v appke, od vcera 22:00 do dnes 16:00 sa pocet cyklov zvysil o 59. Poruchu mi nahlasi ziadnu, hodnota modula bola pri zapnutom horaku na hodnote 39,4%.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@keomatepo Ale sak aj na termostate by sa ti mal …
@dusan72 Skusim sa zamerat na termostat, pozriem ci nahodou nema pocitadlo zopnuti.
Odpovedať

@rudy1973 Nemam po ruke starsie vypisy, ale viem,…
@keomatepo neviem akú spotrebu si predstavuješ v starom dome s radiatormi , ale 1000m3 je fajn, ja mám 2000m3 okr. BJ , dom 220 m2 , teraz za 5 dní 80m3 🥶, ale je riadne mrazivo , v noci do -12 st. , cez den do -2 st. Moj kotol vie modulovať, v našom dome min. na 20 % t.j. 6kW, teraz napr. na 42 st. / pri - 3st. /
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Skusim odpisat sumarne: 0) izbovy termostat ziadne info o "pocte cyklov" nema a mat nebude. 1) denna spotreba 6.8m3 plynu=68kWh nie je na 2podlaznu kocku vobec zla 2) ak beriem 100% spotrebu, tak 68kWh/24 hodin je TS objektu 2.8kW, preto kotol s minimalnym "vykonom" 3.2kW pri non-stop prevadzke skratka cyklovat bude, to je matematicky fakt. Ci date ekvitermiku alebo nie 3) Vasa otazka. Aktualne mate thermostat s ON/OFF/Openthermom (neviem je zapojene, ale myslim ze on-off) a vymenit to za ten druhy nevyriesi nic (ten ma len on/off). Tento kotol mal byt osadeny s ekvitermickym riadenim, tzn. dorobit ekvitermicky sensor na fasadu a osadit ekvitermicky izbovy thermostat, napr. Viessman Vitotrol 100-E (je na baterky). Ak si pozriete vyrobny stitok na kotli, mali by ste tam mat kod B1HF alebo B1KF, treba si preverit s dodavatelom aby to s Vitotrolom 100E slapalo (mozno bude nutny upgrade fw, pri Viessman50W nutne). Prejdenie na ekvitermicke riadenie bude mat pre Vas vyhodu znizenej teploty, ale kedze tepelna strata domu je nizsia ako minimalny vykon, teplota spiatocky bude rast a kotol bude cyklovat. Mozete si kupit nejaky prilozny teplomat a zistit, pri akej teplote spiatocky kotol vypne. Nepovedali ste, ake radiatory mate (pocet, rozmery, typ). 4) Co s tym? - 1.Systemove riesenie je kotol s nizsim minimalnym vykonom (idealne okolo 2kw). Asi mimo realitu :). - 2.prejst na riadenie casovymi blokmi a kurit napr. 2 hodiny rano, 2 vecer (neskor mozete skusit termostat uplne odpojit, ci kotol vypina na on/off izby alebo pada na stupajucu teplotu spiatocky- tam je mozne polaborovat s rychlostou cerpadla. Budete musiet akceptovat znizeny konfort a vacsie kolisanie teplot v izbach v priebehu dna. - 3.ak je problem vypnutie kotla pre prekrocenie teploty spiatocky, moze pomoct zaradenie taktovacej nadrze alebo rozdelit vykurovaci system s akumulacnou nadrzou, ktoru prevadzkou kotla rano nabijete a potom sa kotol uz vypne a pojde len cirkulacne cerpadlo a TS budu kryte z AN. Ale chce to dobry navrh a dobreho instalatera. Ja by som: 1) domontoval ekvitermiku a Vitotrol 100-E. Sanca mala, ale nie nulova. 2) vyskusal body 2-3
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

Skusim odpisat sumarne: 0) izbovy termostat ziadn…
@mgx Na 90% bude blbnúť ten termostat izbový.Je on off,ale to by až taký problém nemusel byť,lenže in má v sebe taký režim,že keď je žiadaná teplota nejakú malú úroveň pod skutočnou,on to zacne riadit v takom pwm režime,že zapne na 10 min,vypne na 5 min a tak dokola.To malo ztejme.slúžiť pri nemodulovaných kotloch k udržaniu stabilnejšej teploty v izbe.Určite už som sa s tým stretol pri honeywell termostate,aj keď netvrdím že to bol presne tento typ.Už neviem,či sa tá funkcia dala zrušiť,alebo som ho rovno vymenil...
Odpovedať
teraz som bol pozret moj tiez kocka ale horsie zateplena a severnejsie, budereus 24 kw to bude podobne ako tvoj a za neviem mozno 12-14 rokov asi 29 000h a 27 000 startov, som aj prekvapeny cakal som memej ale je jasne ze ked je teplo tak to musi vypinat, vtedy su straty stovky watov. Vymen ten termostat, na pokus tam daj hocico.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 vysoko pravdepodobne, ten termostat co tam ma je bez openthermu, takze on/off. T3 sa vyraba v 3 typoch, opentherm podporuje len verzia s cislom T3H310A0045 T3M, zvysok je on/off. Na zaklade ceny si myslim, ze ma obycajnu t3. majster co mu to tam namontoval bol hlupy. @keomatepo nespekuluj nad inym typom termostatu ako vitotrol 100E. Stoji cca 200e+ekvitermicke cidlo a kabel a montaz, ale to tam malo byt od zaciatku.
Odpovedať

@dusan72 vysoko pravdepodobne, ten termostat co t…
@mgx Vieš,nie každemu sa chce dať za termostat s čidlom a montážou 300€,keď tam može dať on of za 30€.A či je ekvitermika do rodinného domu nevyhnutnosť,to je vec názoru.Aj bez nej sa dá v dome udržať teplota +-0.8°C,a bez cyklovania kotla.Lebo keď zacnes beznému užívatelovi vysvetlovať sklon krivky,posun krivky,nie kazdý má chuť to chápať...
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 tieto otazky o vhodnosti ekvitermiky boli v mode v roku 2005. dnes je 2026 :).
Odpovedať

@dusan72 tieto otazky o vhodnosti ekvitermiky bol…
@mgx Nuž po bytovkách montujeme,doma som bez 12 rokov,a tu som..
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 ja netvrdim, ze bez ekvitermiky nemozes zit :). Len mi pride divne, ze si kupim kotol za 2250E a zabijem to regulaciou za 30e (este k tomu uplne iny vyrobca). Ono ekvitermika sa da nastavit aj len na kotli a pripadne nastavenie riesim upravou krivky. Vtedy ani vnutorny termostat netreba.... Samozrejme, ten kto nastavuje krivku musi vediet co robi a vysvetlit to aj domacej obsluhe co s tym, ked je zima/teplo. Moderny nizkoteplotny system dnes uz riadit nejakym on/off smejdom za par susnov uz riadit nemozes (alebo mozes, ale potom po 4 rokoch kupujes novu zapalovaciu automatiku za 300e+. Usetril som 130e na regulatore, aby som vydrbal 300e za novy diel a prerobil rocne 100e na plyne... Ale aj to je cesta. Mne pride rozumnejsie si kupit lacnejsi kotol (Protherm, Baxi) a k nemu zodpovedajucu fabricku regulaciu. Napr. pri Baxi ju mas v cene kotla. Dokupis len clip-on na kotol. Je to ako kupit si novy Mercedes a jazdit na protektoroch za 20euro.
Odpovedať

@dusan72 ja netvrdim, ze bez ekvitermiky nemozes …
@mgx Ale no! Nenávidím cyklovanie kotla! Ide ma šľak trafiť,keď je to 90%technikov jedno,že zavesia kotol a kašľú na to.Mne ten kotol doma zapne raz za deň,a bez ekvit.,podlah kúrenie.V bytovke má ísť pri dobrom nastavení kotol v kuse.Ale keď má kotol dostatočne nízky spodný výkon,dá sati aj v dome s radiátormi zladiť tak,že zapne 5,6 krát za deň.Ja ekviterm uznávam,ale vieš,tí zákaznìci nie sú takí zažratì do toho,aby sa im to chcelo pochopiť.Mám kamoša IT,a čo mi dalo roboty mu vysvetliť,že kotol aj keď ide v kuse,nezožerie viac,ako keď mu 5×za hodinu vypne zapne a že tie štarty mu škodia.Prišlk vyúčtivanie,už sa inak tváril,keď mu vracali peniaze...
Odpovedať

@dusan72 ja netvrdim, ze bez ekvitermiky nemozes …
@mgx To sú fakt tak chúlostivé dnešné zapaľovacie automatiky? Vo svojom okolí vidím staré kotly, ktoré (kvôli predimenzovaným výkonom, alebo samotiažam) cyklujú, obrazne povedané, takmer "každú minútu", no ale fungujú tak bez problémov i 20 - 30 rokov... (o spotrebe plynu teraz nehovorím).
Odpovedať
Profilova fotka

@dusan72 Skusim sa zamerat na termostat, pozriem …
@keomatepo Ten tvoj termostat ma proporcionaláne + integrálne (PI) ovládanie teploty, sa snazi udrzat teplotu co najblizsie k nastavenej teplote len zapinanim a vypinanim horaka, takze vyhodit a dat tam obycajny za 25 €. Mam tu jeden honeywell s PID regulaciou a robi presne to iste, skusal som ho jeden den a bolo cyklov asi 160. Dal som novy klasiku ON/OFF, teplotu vody do radiatorov nastavim na kotly a to je vsetko, cykly su od 3 po 7, ak by som mal kotol s nizsim spodnym vykonom ako mam teraz isiel by cely den. https://allegro.sk/ponuka/auraton-fen...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@keomatepo Ten tvoj termostat ma proporcionaláne …
@yuri66 Moja reč.... Keď si toto kamoš mgx prečíta, zabije Ťa 🤣
Odpovedať
Profilova fotka

@dusan72 Skusim sa zamerat na termostat, pozriem …
@keomatepo Este by som skusil na termostate vypnut OPTIMALIZACIU . Toto sa pise v navode o termostate k optimalizacii Optimalizácia Termostat je vybavený optimalizačnými funkciami, ktoré majú za úlohu šetriť energiu, a pritom zachovávať dostatočné pohodlie. Na termostate sa počas periódy optimalizácie (ak je nastavená) zobrazuje symbol . V predvolenom nastavení je optimalizácia vypnutá. Pokyny na jej aktiváciu nájdete v inštalačnej príručke. • Optimum Start (Optimálne spustenie): Systém zistí, ako dlho vášmu domovu trvá dosiahnuť nastavenú teplotu, a bude vykurovanie zapínať s miernym predstihom, aby sa táto teplota v naprogramovanom čase dosiahla. • Delayed Start (Oneskorené spustenie): Systém šetrí energiu miernym oneskorením začiatku vykurovania v závislosti od rozdielu medzi nastavenou teplotou a teplotou v miestnosti. Čím sú tieto teploty bližšie, tým viac sa spustenie oneskorí. • Optimum Stop (Optimálne zastavenie): Systém šetrí energiu vypnutím s miernym predstihom pred naprogramovaným časom. Ak váš domov dosahuje určenú teplotu, nezaznamenáte žiadny vplyv na teplotu, ale rozdiel by sa mal prejaviť na účte za palivo.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslel som, že on/off relé v kotloch je dnes už prežitok a ekvitermika / regulácia cez BUS je štandard.. zase je to len o peniazoch.. Mám Siemens QAA73 a spokojnosť. Radšej som kúpil lacnejší KK a lepší regulátor, nie naopak. Podmienkou bol Opentherm. Jediné, čo by som urobil inak, že by som sa uspokojil s Honeywell, ktorý mal menej funkcií.. Btw. ak počas x rokov kúpim 3 kotly s Opentherm zbernicou, stále môžem používať Siemens (vtedy to bol Mercedes medzi regulátormi), čím sa jeho obstarávacia cena rozloží na tretinu..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?