Cirkulácia TÚV pri rozvode vody na sanitárny rozdeľovač

Zaujíma ma co kurenari zdravotechnici povedia na zapojenie cirkulácie TÚV pri rozvode vody zo sanitárneho rozdeľovača s ventilmi? Viem, že po rozdeľovač je to v poriadku.(obr.2) Ale prečo to nevyužiť cez prietokové nástenky a zberať spätnú vodu v ďalšom zberači smerujúcom späť k zásobníku. Obrázok 1, Ďakujem
Odpovedať
Teplá voda by mohla mať okamžitý nábeh bez čakania ak je predmet vzdialený ešte stále cca 5m - 8m od rozdeľovača a ten uz sa nedá umiestniť bližšie k predmetu.
Odpovedať
Ake ma vyhody sanitarny rozdelovac najma taketo cirkulacne riesenie, oproti jednemu okruhu medzi zariadeniami?
Odpovedať
Preco robit veci jednoducho, ked sa to da zlozito... co ocakavas od rozdelovaca TUV? V stavbe kategorie RD zbytocnost, predrazi sa ti rozvod. Tahaj slucku medzi nastenkami jednotlivymi a aj tak mas spoje len na nastenkach. Nic jednoduchsie a funkcnejsie (a lacnejsie) nik nevymyslel. Pri zapojeni podla obr. 1 budu problemy s vyregulovanim, slucky budu mat rozdielne hydraulicke straty... Bud to bude unosne alebo to budes musiet stelovat na spiatocke skrtenim "silnych" vetiev... Otazka je teda len jedina - NACO?
Odpovedať
@foobar Nemám nič proti zapojeniu s jedným okruhom pre všetky predmety. Je to jedno z riešení. Len ma to zaujíma ako by sa to dalo pripojiť v prípade rozdeľovača. možné vyhody... -možnosť odstavenia každého predmetu zvlášť v pripade poruchy -rovnomerny tlak pre každý predmet bez vzájomného ovplyvňovania ako môže nastať v prípade nesprávneho dimenzovania potrubia celého spoločného okruhu medzi prietokovymi nástenkami. -bez spojov v podlahe (ale to je aj v zapojení jedného okruhu) Určite to bude mať ďalšie výhody ak sa vyrábajú a je ich naozaj dosť na výber. Súhlasím má to aj nevýhody, ale hľadám ich viac 😉 ...no a hlavná nevýhoda je, že ak je predmet vzdialený ešte cca 6m od rozdeľovača tak nábeh teplej je zase dlhší aj keď sú to len sekundy. Niekomu to vadí inému nie. No žijeme v 21 storočí a sú tu takí laici ktorí sa aj pýtajú. Preto fungujú tieto fóra. Zaujíma ma hlavne názor ľudí čo dajú logický argument prečo také riešenie je nesprávne/nefunkčné. Ale tvoj je v pohode. Vďaka
Odpovedať
@sirocenec Nikdy s rozdelovacom nedosiahnes komfort nasteniek v okruhu, pretoze na poslednych metroch od rozdelovaca Ti voda ochlada. 2s na 6m? Zabudni. Drahsie a horsie riesenie. Ake predmety chces odstavovat v rozdelovaci? Na to sluzia rohace v nastenkach. Rovnomerny tlak na nastenkach pri odbere? Da sa to pochopit pri studenej vode, tam su ine prietoky (napustanie WC, pracky atd). Teplu mas kedy otvorenu naplno? Napustate v dome dve vane naraz? To Ta bude viac limitovat 3/4" vyvodka zasobnika. Ak mas slaby tlak na vstupe do domu, treba posilnovaciu stanicu.
Odpovedať
@kejsix Môže to byť zložitejšie aj zbytočnosť, nevylučujem ale aj subjektívny názor. Najlacnejšie riešenia nie sú vždy tie najlepšie. Beriem ale hlavne ten argument s tými hydraulickými stratmi a nutnosťou to škrtiť na "silných" slučkach. To je rozumné. Chcem to ale ešte rozobrať, tak budem predsa obhajovať zapojenie č.1. Takže ak berieme, že to nebude vyvážené a nebude sa to škrtiť, čo sa môže stať? Ono to ale není ako pri kúrení, kde to vyváženie musí byť presnejšie. V jednej slučke to môže cirkulovať pomalšie v inej rýchlejšie. Ale stále to plní požiadavku okamžitého nábehu teplej vody v predmete. Je to tak? Ešte uvažujem nad tým, či to môže mať negatívny vplyv na čerpadlo skrz kladený odpor stien, vnútorné hrany, teda rôzne odpory kladené na vodu pri cirkulacii. Ak to má byť funkčné a nehrozí zlyhanie čerpadla tak je to teda v poriadku nie?
Odpovedať
@kejsix Odstaviť na rohových ventiloch predmetov sa to dá ale tie sa niekedy zvyknú po rokoch tiež zadrieť. Na sprchy a vane sa to nedáva a tak je treba odstaviť hlavný prívod vody. Teplá voda sa dnes už častejšie používa pre umývačky aj práčka cez mix.ventil vie využiť teplú. Je pravda, že súbežné použitie spŕch a vane je ojedinelé. Vstupný tlak by mohol byť v poriadku (cca3.5bar) Skôr ten vývod 3/4" zo zásobníka ešte môže robiť zlobu. Ale to môže v obidvoch prípadoch zapojenia.
Odpovedať
Long story short: Fungovat to bude. Cerpadlo svojim sposobom odlahcis, ale je to cielom? Cerpadlo sa predsa dimenzuje podla situacie, nie opacne. Analogia s 1 Kirchhoffovym a Ohmovym zakonom v elektrotechnike.
Odpovedať
@kejsix myslim teda v pripadoch č.1 aj v prípade zapojenia v jednom okruhu č.3 ... pridavam obrázok, či je to takto myslené. Potom č.4 je zapojenie cez T-kusy. To kvôli spojom v podlahe vylučujem úplne.
Odpovedať
@sirocenec "Teplá voda by mohla mať okamžitý nábeh bez čakania ak je predmet vzdialený ešte stále cca 5m - 8m od rozdeľovača a ten uz sa nedá umiestniť bližšie k predmetu." - Toto konštatuješ, či to chceš dosiahnuť? Lebo ja mám zásobník umiestnený asi 5,5 metra od umývadla a keď nejde cirkulácia teplej vody, tak treba čakať cca 15 - 30 sekúnd (záleží od toho, ako silno sa pustí voda), kým "príde" teplá voda. Pri 8 metroch by si čakal ja viac, ako pol minúty naplno pustenej vody. Takže varianta č. 2 ti pomôže len málo. A nerozumiem, čo to máš za dom, keď zásobník je umiestnený 19 - 23 metrov od miesta použitia (umývadlo a vaňa)?? Veď zásobník treba umiestniť v dome tak, aby bol približne v strede domu, t.j. približne rovnako ďaleko od miest použitia. To vyzerá, ako keby si mal zásobník umiestnený niekde mimo domu v záhradnej búde a kúpeľňu na opačnej strane domu. Ďalšou otázkou je, ako bude v prevádzke cirkulácia vody: - bude čerpadlo pustené non-stop, aby si mal stále čo najbližšie teplú vodu? - alebo bude pustené len v určitom časovom rozpätí počas dňa? - alebo bude dopytovo spúšťané? Potom je otázka, ako ho budeš spúštať? Vždy podľa potreby manuálne, alebo nejako automaticky? Ak ti to pôjde celý deň, tak celý deň ti cirkulácia bude ochladzovať vodu a kotol ti ju bude stále zohrievať. V druhom prípade platí, že: prídeš k umývadlu a pustíš vodu. Budeš čakať 15 sek. kým ti voda k umývadlu pritečie od toho rozdeľovača. Potom pôjdeš do sprchy a zase budeš čakať, teraz pre zmenu 25 sek. kým ti príde teplá voda. Nedostatky prvej varianty ti popísal kejsix. Ja mám cirkulačku tak, že do kúpeľne ide len jedna vetva a tá ide postupne od umývadla k vani a potom k sprche a vracia sa späť do zásobníka. Keď príde teplá voda k umývadlu, tak odtiaľ sú to už len 2 metre k sprche. Tiež nevidím zmysel toho rozdeľovača a troch samostatných rozvodov do kúpeľne.
Odpovedať
@sirocenec Tepla voda do umyvacky je ekonomicky nezmysel, mam to podlozene meranim. Tepla voda do pracky je taktiez nezmysel, pretoze najviac vody minies na plakanie a tam staci studena. Objavujes veci, ktory su davno vyvratene a vydiskutovane.
Odpovedať
Trocha sa nechápeme. Celý môj príspevok spočíva v tom, že som chcel na rozvode pitnej vody formou sanitárnych rozdeľovačov rozšíriť teplú vodu na rozdeľovači (č.2.) o cirkuláciu na každú slučku k predmetom (č.1). Dôvodom je pomerne veľká vzdialenosť posledných predmetov od rozdeľovača, kde nábeh TÚV môže trvať nepohodlne dlhšie, kvôli časovej stagnácii vody. Dá sa to spraviť aj jedným okruhom medzi všetkými predmetmi (č.3), čo už sme prebrali, aj aké to má výhody. Chcel som ale nájsť logické argumenty, prečo pri zapojení rozdeľovača (č.1) rozšíreného o cirkuláciu každej slučky, to nemôže byť správne. Doposiaľ som počul názory (mimo tohto fóra), že sa cirkulácia končí pri rozdeľovači, ako je to na zapojení č.2. Chcel by som vedieť prečo. @kejsix to argumentoval celkom rozumne, že rozdielne hydraulické toky sa budú musieť zregulovať. Ibaže u TÚV nezáleží, ktorá slučka cirkuluje vodu rýchlešie a ktorá pomalšie, lebo stále tam bude prúd k nástenke, ktorý je cieľom. Ak je to tak a nemá to obmedzovať ani správny chod čerpadla alebo ho poškodiť, aké sú ďalšie dôvody/nedostatky, že sa to takto nemôže zapojiť. To, že je to možno drahšie riešenie už sa povedalo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 Mňa nezaujíma zapojenie č.2, ale č.1. Je jasné, že sa vzdialenejšia voda pri zapojení č.2, stagnáciou ochladí a samozrejme, že cieľom je dosiahnuť okamžitý nábeh teplej pri predmete vzdialenom 5-8m od rozdeľovača. Preto sa snažím zistiť, čo je zlé na zapojení č.1. Obrázky su ilustračné. Ide o princíp zapojenia. Zásobník je umiestnený v technickej miestnosti a tá nemusí byť ani približne v strede domu. Isté je, že rozvod s cirkuláciou musí pri každej variante obsahovať cirkulačné čerpadlo v prevádzke, ale o otázku časov chodu cirkulácie teraz až tak nejde. V prípade, že cielené zapojenie č.1 zo zatiaľ nezistených dôvodov padne a vezmem do úvahy č.2, nezdá sa mi, že to môže trvať tak dlho. Nábeh u teba trvá až 15-30 sekúnd. V rúrke o priemere 25mm sa nachádza cca 1300mL vody na vzdialenosti 5.5m, čo musí vytiecť za max 15 sekúnd ak to nie je extrémne nízky tlak vody. Pri priemere 20mm je to max 900mL, a pri 16mm len 500mL čo musí vytiecť za 5 sekúnd.
Odpovedať
@kejsix Vieš prosím ťa to meranie priblížiť čo to znamená ekonomický nezmysel. Ak je to niekde v článkoch tak aspoň odkaz. Dnes je na trhu bežne dostupná funkcia umývačky, že má pripojenie na teplú vodu. Aký je dôvod nepripojiť to ak je taká možnosť. U práčky to je asi otázne. No dajú sa zohnať aj u nás s pripojením na studenú a teplú. V zahraničí cca 15 rokov dozadu som sám takú 2 roky užíval. Nerozumel som už vtedy prečo sa to u nás nepoužíva. Pokiaľ viem teraz sa to dá zohnať, napr. Miele a Bosch mali takú v ponuke. K tým netreba ani ventil, lebo si samé vedia požadovanú vodu namiešať. Ale ak máš logický argument nemám problém si nechať poradiť.
Odpovedať
@sirocenec Daj odkaz na pračku do domácnosti, ktorá má pripojenie aj na teplú aj na studenú vodu a je dostupná na našom trhu. Neviem o takej aktuálne. K umývačke - to nič nové nehovoríš, že sa dajú pripojiť na teplú. Ale umývačka minie málo vody, na jednu časť umývania cca 2-2,5l vody. Na časť "predumytie" vodu ani neohrieva, len na hlavné umývanie. Ani na časť "oplach" a "leštenie" vodu nezohrieva. Daj si hadicu z umývačky do kýbla, a odsleduj si, kedy vypúšťa koľko vody s akou teplotou... k tomu merač do zásuvky a si doma. A ešte jedna vec má zásadný vplyv - riady vkladas dnu prevazne izbovej teploty. Keď tam napustis horúcu vodu, v podstate okamžite preberú z nej teplo a zapína sa špirála. Čiže reálna úspora je nula nula nič. Naviac prichádzaš o efektivitu sušenia kondenzačným spôsobom (ak to nie je umývačka so zeolithom), kedy je časť steny umývačky ochladzovaná vodou vo vymenniku, ktorá sa použije na ďalší cyklus. Zhoď dole kryty a pochopíš. Naviac, ak do nej napojis napr. 60°C, ako budeš umývať napr. jemnú keramiku, kde je program 40°C? No tou 60°C samozrejme. Čiže úspora o ničom, ak nemáš naozaj teplú vodu totálne zadarmo a aj vtedy je to v istých scenároch kontraproduktívne. Jediné čo získaš je trocha času, lebo umývačka po prestavení na teplú vodu automaticky skracuje programy.
Odpovedať
@sirocenec A k tomu prispevku "nad" - zmyslom cirkulacie je prave to, any si nemusel odpustat studenu vodu. Z mojho pohladu je jedno,ci odpustanie trva 5 alebo 15 sekund, pretože je to diskomfort, ktorému viem predísť.
Odpovedať
@kejsix Priznávam dostal si ma. 😄 😄 😄 Hľadal som takú práčku teraz, nie sú. Kokos tak som sa sekol. Ale na obhajobu poviem, že pred pár rokmi ich bolo na trhu na výber. Brácho mal takúto tuším od Whirlpool. Sám som takú užíval pred 15 rokmi ako som spomínal tuším to bola Siemens. Viem boli dostupné aj od Bosch. Našiel som ale super články kde sa to rozoberá na https://www.whitegoodshelp.co.uk/i-wa... ...takže u práčky súhlasím s tým, že je to zbytočnosť. Ďakujem za radu naozaj. Čo sa týka umývačky, ešte som to nezavrhol, ale som blízko. Celkom rozumný je tvoj argument na to. Rovnako súhlasím s tvojím tvrdením ..."zmyslom cirkulacie je prave to, aby si nemusel odpustat studenu vodu. Z mojho pohladu je jedno,ci odpustanie trva 5 alebo 15 sekund, pretože je to diskomfort, ktorému viem predísť." Tiež nie som ochotný čakať len škoda, že mi nikto nevie poradiť viac prečo sa nedá riešiť zapojenie č.1. 😒 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?