Čím teda kúriť?

Ahojte, tak sa teda idem poradiť, lebo od roku 2016, kedy som to naposledy riešil, sa očividne mnoho veci zmenilo (najmä čo sa týka cien energií). Ide o dom v obci Reľov (Zamagurie) - tuhé zimy, veľa snehu, žiadna slasť. Dom o celkovej rozlohe cca 160 štvorcov, dvojposchodový, kamenné základy, časť z tehly, dostavovaná časť z porfixu (alebo zo šedých kvádrov, to presne neviem), podstrešná obytná časť obložená drevom, predpokladám a dúfam, že strecha je zateplená vatou, abo dačim. Steny nezateplené, okná dvojsklo. Aktuálne je v baráku nainštalované radiátorové kúrenie, cez staré 5cm hrubé rúriská. Radiatory sú síce nové, ale na veci sa nič nemení. Kúrenie je možné cez plynový nekondenzačný kotol (ten rieši asi aj teplú vodu) a cez krb v obývačke (vodník), ktorý dokáže aj ohrievať vodu do radiátorov. Nevyhovuje mi ani jedno z týchto riešení. Pôvodne som rozmýšľal kotol hodiť za psom a zadovážiť nejaký slušný kondenzák so zásobníkom teplej vody 100l. Krb som plánoval hodiť na bazoš a namiesto neho z bazoša kúpiť kotol na drevo (resp. na tuhé palivo). Problém je, že by som musel dorábať komín, nakoľko kotol na tuhé chcem mať v technickej miestnosti a nie v obývačke, ne? 🙂 V inej téme ste však spomínali kúrenie klimatizáciou a podobné "novoty", tak by som sa chcel teda poradiť, že čo by bolo najrozumnejšie... ? Moja výhoda je taká, že palivo do kotla na tuhé mám prakticky zadarmo - kadejaké odrezky od stolárov, nakoľko ich poznám troch, je ich toľko, že s tým v pohode skoro celú zimu vyjdem a nemusím nič kupovať. Viac ma serie ten nekondenzačný kotol, ten bude určite toľko žrať, že prídem aj o gate. Ale zas má robený výduch z boku domu, takže tam by som vedel s istotou pichnuť kondenzačný komín (dvojitý). Krb ma serie preto, že je v obývačke. Čiže ak sa nechcem udusiť, musím vetrať (nemá prívod vzduchu z vonku) a to také kúrenie je oničom, že kúrim a šiby otvorené. V obývačke nechcem oheň, pôsobí to síce dobre, ale nechec sa mi každý rok maľovať a navyše chodiť s drevom cez pol baráku a potom to isté s popolom, bo to všade necháva len bordel.
Odpovedať
a na to si si musel založiť Ďalšiu tému, nemohol si pokračovať v tej v ktorej to už riešiš cez týždeň? či akože keď to inak nazveš tak tu budeš diskutovať o inom ako diskutuješ tam?
Odpovedať
@palo18 Ano, lebo tamta tema sa tykala najmä krbu. Toto je o niečom inom, krb je tu len malum necessarum - nutné zlo 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode mohol by si pridať nejaký pôdorys plánik domu ako sú rozmiestnené izby
Odpovedať
@dexter89 Môžem maximálne tak ručne nakresliť... chvíľku mi daj 🙂
Odpovedať
Prízemie: https://snipboard.io/kS2ei9.jpg Poschodie: https://snipboard.io/iZoBPK.jpg Je to dosť kostrbaté a neproporčné... PK napravo hore je plynový kotol. Krb je označený, kde je. Kom je komín. Zato rozmýšľam, lebo musím postaviť komín, aj keď možno len 4 metre vysoký, abo 5... ale tak isto to bude aspoň tisícku stáť. Kotol z bazoša 200-300€. Napojenie to už sú smeti... Lenže kondenzak so zasobnikom okolo 1500€ najlacnejšie riešenie...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?