Chladenie podlahou pri týchto teplotách

Ahojte, máte niekto doma podlahové chladenie? Ako vám funguje? Postačuje to v týchto teplotách alebo nie? prípadne robili ste nejaké experimenty meraním teploty pred zapnutím podlahového chladenia a po zapnutí? Dokáže ochladiť miestnosť, alebo aspoň udržať teplotu? Aké máte z toho dojmy? Sledujete rosný bod? Ďakujem za vaše reakcie, Peter
Odpovedať
1
2
ano mám to aj pár zakaznikov. dokáže to udržať teplotu na 24 C bez problémov , nevýhoda je studená dlažba a potreba papuc aj v lete najidealnejsi je k tomu do domu ventilátor aby rozprudil zo zeme ten chlad, bez snimania rosného bodu sa to ani nedá ked sa to presvihne celá dlažba bude mokrá , zarosená. experimentovať mi žena zakazala po tom čo som pustil do podlahy 14 C a v dome bol bazen:))
Odpovedať
My sme toto mali v kancelárii tam kde som robila pred tým a akože čo sa týkalo toho či to vychladilo tak to áno ale bolo treba chodiť v ponožkách hrubých a papučiach, lebo inak som bola hneď chorá, keď mi takto ťahalo od nôh :-|
Odpovedať
@peto125 Po dvoch rokoch používania môžem povedať že funguje to. Máme drevenú podlahu takže až také studené to nie je, ako keď som zabudol na začiatku sezóny v kúpelni vypnúť okruh, tam dlažba bola pocitovo dosť studená. Sledovanie rosného bodu nemám. Púšťam do podlahy 17-18°. V izbách príjemne vychladí a v noci sa dobre spí. Večer chladenie vypíname. Raz sme zabudli vypnúť a šlo do 10 večer. Bolo vo vnútri zima. Ale v obyvačke kde máme veľké okná zatiaľ netienené na juh a západ (západné slnko je v lete najhoršie) tak tam keď sa slnko oprie, nestíha to chladiť. Alebo teda keď prišla návšteva (+ 8 ludí) a zasvietilo západné slnko tak to nestíhalo. Vtedy som začal uvažovať čisto len v obývačke nad pomocným okruhom s fancoilom. Ako písal @gkrivanek ventilátor na strope by pomohol rozprúdiť vzduch a chladilo by lepšie. Len manželka je proti akémukoľvek fúkaniu či fancoil alebo ventilátor.
Odpovedať
prvykrat o takomto niecom pocujem, ze chladenie podlahou, nenapadlo by ma, ze nieco take existuje. =-) nieje ta podlaha na tolko studena, ze mi bude zima od noh ? moj drahy velmi rad beha na boso, bez ponoziek, tak preto sa pytam :-D :-D
Odpovedať
@svetlanik3 záleží od toho akú teplotu do podlahy púšťaš a čo máš na zemi drevo/laminát/dlažba/... Chodím po zemi na boso a v pohode. Horšie to je na dlažbe v kúpelni, ale tam som podlahové chladenie odstavil.
Odpovedať
@kajo873 ono to vlastne je podlahove kuranie, ktore sluzi ako aj chladenie ? ak ano, je to fajn, clovek usetri, nemusi riesit ine chladenie, ked to ma takto dva v jednom :-)
Odpovedať
@svetlanik3 presne tak
Odpovedať
No len to ma obmedzenia:(((
Odpovedať
@gkrivanek ako vsetko a preto idem robit separe rozvadzac na stenove kurenie/chladenie. Ked zoberiem optimisticky udaj 50W/m2, tak na obytnu miestnost mi vychadza 500W co pri dlhodobejsej prevadzke nie je zle.
Odpovedať
Profilova fotka
aj ja chladim s TC do podlahy uz druhe leto. netreba cakat od toho ziadne extremne teploty v dome. pod 18 st. sa neodporuca nastavovat, hoci daikin dovoli ist az na 5st.ja osobne mam nastavenych 20st. do vody a interier mava max. 25_26st ked vonku je 34st. priemerne miniem za mesiac cca 100kw, u mna cca 12€.na noc vypnem. kolko spotrebuje klimatizacia, neviem. kto vie?
Odpovedať
@rkorba o stropnom chladeni si nerozmyslal?
Odpovedať
@gkrivanek rozmyslal a intenzivne, ale je tam viac negativ ako pozitiv. Uberas si vysku zateplenia, musis dopredu mysliet kde budu svetla, treba kupit predrazene roznasacie plechy ... Vyuzijes to len na chladenie ... Preto som sa rozhodol pre stenu, priecka je 150ka, vydrazkujem ulozim trubku zapracujem a omietkar si ani nevypita extra marzu za rohoze ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rkorba myslel som na sadrokarton v ktorych su uz rury priamo.
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko sorry za blbu otázku ale to akoze normalne s TC 'kuris' akurát nastavis že do okruhu má ísť teplota vody o X-stupnoch? Mám Daikin altherma vzduch-voda, tak by som to skúsil..či tam treba nejaký špeciálny režim zapínať?
Odpovedať
@gkrivanek neprichadza do uvahy, nekrestanska cena. Majkoj to ma dobre vyriesene a chcel som nasledovat, ale potom dorazila myslienka stien a ta je bezproblemovejsia ucinnejsia i lacnejsia, tak nie je o com rozmyslat.
Odpovedať
@wi5hmaster musis mat funkciu chladenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba a ako zistím či to mám? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@wi5hmaster ano prepnes rezim na chladenie a nastavis stupne. ak si ale setril a nekupil si si TC s chladenim co bolo cca 300€ k cene TC, tak chladiaci rezim nemas.
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko nam to dodavali ako hotovu vec, nemal som moznost vyberat si TC - resp. mozno som mal, ale nemal som vtedy dovod, nikto mi nepovedal, ze ak chcem vyslovene aj chladenie, treba iny model. urcite by som nesetril 300€ pri tych vsetkych vydavkoch, co sme mali. Ale to by som chcel asi prilis od firmy, co nam to dodavala... Teraz som zistil, ze v nasom pripade vnutornej jednotky ide o model EHVH08S26CB9W, a tam to chladenie nie je :-S Na nete pisu, ze pre Daikin Altherma to maju len modely s označením EHBX alebo EHVX.
Odpovedať
Profilova fotka
@wi5hmaster ja som sa na stavbu pripravoval par rokov. nasaval som informacie a planoval presne kvoli tomu aby somnou nikto nevy.... a urobil som si vela sam a poriadne.
Odpovedať
Profilova fotka
Takže ak si človek ide robiť podlahové kúrenie a chce k tomu aj chladenie, treba to nahlásiť popredu? Nemá to každý model ? :-)
Odpovedať
po funuse je každý múdry
Odpovedať
@domi1818 záleží od výrobcu. Ale pri cenovej ponuke na TČ sa treba spýtať či to daný model umožňuje, resp. nech ponúknu taký model ktorý to vie. U Daikinu som tam mal príplatok okolo 200€. Model s chladením tam má dodaný viaccestný ventil a upravenú riadiacu jednotku..
Odpovedať
Takže sa dá spraviť predpríprava keby som sa náhodou v budúcnosti rozhodol, že to chcem ?
Odpovedať
@domi1818 nema to kazdy model. Daj si urobit CP na cerpadla,ktore chladenie umoznuju. Mam TC buderus,priplacal som za chladenie do 200€
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 my sme zasa mali priplatok 300 euriciek, ale oplatilo sa. zatial nelutujem rozhodnutie do toho investovat. klimu sme nechceli a podlahove chladenie je za mna dobra alternativa
Odpovedať
@chmelo202 @dimec116 Ste aj vy s tým spokojný? Akú teplotu púšťate do podlahy, sledujete rosný bod? Dokáže vám to vychladiť miestnosti, do ktorých svieti slnko? @kajo873 dá sa to chladenie nastaviť na vybrané okruhy zvlášť? Tam kde nie je tak teplo, že by sa to napríklad nemuselo púšťať, aby tam nebola zima a naopak, tam kde treba, tak to zapnúť ? Uvažujem nad tým, pretože sa mi moc nechce dávať klíma kvôli fúkaniu, ale neviem či to bude stačiť práve na obývačku, do ktorej bude svietiť skoro celý deň slnko.
Odpovedať
@peto125 podla mna ked mas rozdelene kurenie na okruhy tak pojde aj toto na okruhy :) zalezi uz len ako si nastavujes okruhy, ci termostat alebo inak ...
Odpovedať
@peto125 treba priradit termostaty k tym okruhom kde chces kurit a chladit s podporov prepinania. Cca 35 45 eur stoja take termostaty
Odpovedať
@peto125 musis mat zonovu regulaciu na kureni spravenu. V kazdrj izbe termostat a v rozdelovaci termostaticke hlavice.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?