Centrálne vetranie a WC

V dome budeme mať centrálne vetranie (rekuperáciu). Podľa skúseností známych, vetranie prevádzkujú v zime 6 hodín denne a v lete vôbec. WC riešia otváraním okna v lete aj v zime. Iné riešenie som počul priviesť si na WC vypínač a ním zapnúť vetranie na plný výkon na niekoľko minút. Mne sa nepáči ani jedno riešenie. Okno určite často zabudneme zavrieť, najmä deti. Zapínať rekuperáciu na celý dom len na to, aby som vyvetral WC, sa mi tiež zdá zbytočné (náš dom bude dvojpodlažný s 2x WC a bude v ňom viacdetná rodina), rekuperácia však bude len jedna. Preto rozmýšľam, že rekuperáciu na WC vôbec nebudem robiť a dám tam klasický malý vetráčik cez stenu von. Aké sú vaše názory?
Odpovedať
@vilo38547 Pripomenul si mi rozhovor s mojím kolegom o aute. Kolega chce nové auto, ale nebude ho používať. A ak ho bude používať, tak len na dlhé trasy, na krátke sa mu to vraj neoplatí. Riadené vetranie vzduchu s rekuperáciou je navrhnuté ako komplexné riešenie výmeny vzduchu RD 24/7, ktorého výsledkom je predpísaná kvalita vzduchu (teplota, vlhkosť, čistota) pri zachovaní nízkych tepelných strát. Rekuperačná jednotka je navrhnutá tak, aby vedela efektívne pracovať v každom ročnom období. V lete je to tkz. letný režim - bypass a v zime sa zapínajú rôzne ochrany (predohrev,ohrev vzduchu atď.) Najväčší pôžitok riadenej výmeny vzduchu je práve odsávanie z kuchyne, tech. miestnosti a sociálnych zariadení. Odporúčam ti, aby si oslovil kvalitného projektanta na návrh takého systému a dôveroval mu v tom. Pokiaľ je to tech. možné uprednostňujem fixné okná. Je to ekonomickejšie, menšie tepelné straty, viac svietivosti. Okná majú izolovať a riadené vetranie má vymieňať vzduch.
Odpovedať
@purplesticks Pokial je to technicky mozne? To akoze v izbe mat fixne okno co sa neda otvorit?
Odpovedať
@turbot Presne tak. Pokiaľ sa bavíme o prízemí, tak v rámci obytných miestnosti sa väčšinou navrhujú viacčlenné okná. Vtedy sa zvykne jedna časť nechať otváravo-sklopná ako záloha, ostatné sú fix. Poznám aj takých, ktorí majú všetky okná fixné, okrem výstupu na terasu. Zamyslite sa. Kedy otvárate okno ? Pri vetraní, všakže ? Podľa súčasnej normy A0 sa bez rekuperácie ťažko zaobídete. A 2x ročne umyť okná zvládnete aj z exteriérovej strany.
Odpovedať
@purplesticks to akokeby som Vam povedal, zamyslite sa naco su vam okna, staci led osvetlenie a mate dokonale izolovanie od vsetkeho 🙂 Neviem ako vy ale ja akonahle pocasie dovoli tak otvaram okno iked mame rekuperaciu. Citit pohyb vzduchu, trochu ruchu, zvuky zveri, stromov od vetra atd.. ale ten kto chce naozaj fix vsade - proti gustu ziaden disputat
Odpovedať
@turbot Súhlasím s tebou. Je to vec vkusu. V súčasnosti je už primárna funkcia okna prepustiť dovnútra svetlo, najlepšie s krásnymi výhľadmi pri čo najmenších tepelných stratách. Na vetranie je primárne riadené vetranie vzduchu, vypracované na mieru.
Odpovedať
@vilo38547 U nas bezi rekuperacia stale, odtah je (aj) v samostatnom wc, ziadne okno tam nieje. Necitime potrebu nieco menit. urcite by som nedavala zvlast vetrak (s vyvodom von) do wc, cela podstata novych domov je minimalizovat tepelne straty - a vetrak by bol teda kontraproduktivny. Inak, rekuperacia sa nema vobec vypinat; a v lete sme otvarali okna na minimum, aby nesiel teply vzduch dnu. a este jeden postreh, tak vseobecne, ak mozem: ludia, co jete, ked mate take smradlave WC po pouziti?? U nas teda nikto take hrozne smrady neprodukuje - preto by som (uplne offtopic) doporucila pozriet sa aj na zlozenie stravy 🙂
Odpovedať
@metele keď sa tak naopak spýtam, čo vy jete, že to na WC nesmrdi? Alebo aký má strava vplyv na ten smrad? Ja jem čo príde a smrdí to vždy 🤷‍♂️
Odpovedať
Vam by som odporucil geberit ktory sa da napojit na rekuperaciu. Da sa na wc namontovat vypinac, ktorym sa spuati rekuperacia na napr 5 alebo 10 minut. Odtah je vedeny rurou ktorou sa privadza voda z nadrze do misy. Cize ked na wc sedite, vsetky smrady odtahuje rekuperacia 😄 odtah nefunguje iba par sekund, ked wc splachnete a v tej rure je voda. Idealne riesenie.
Odpovedať
@purplesticks nedávala by som fixné okná. Aj rekuperácia sa môže pokaziť a vtedy bude fajn mať v zálohe možnosť vyvetrať oknom a okrem toho pre mňa je to núdzový východ (ktorý dúfam nebudem musieť UŽ nikdy použiť) @vilo38547 sme viacdetná rodina v poschodovom dome, rekuperácia beží nonstop. V zime okná neotvárame, až na nejaké výnimky. Rekuperácia to wc odvetrá aj bez spúšťania na plný výkon po určitom čase 🙂 máme v dome wc 3x nie je problém ísť na iné. Na tie najhoršie stavy sa otvorí okno 😉 ale to je skôr výnimka.
Odpovedať
@vilo38547 Tak od takých známych, čo sú zmýšľaním ešte niekde na konci 20-tého storočia si ty neber príklad a keď tomu nerozumieš, tak sa obrať na odborníkov a nestrieľaj riešenia len tak od boku. Rekuperácie nieje len nejaký ventilátor čo ho zapneš, alebo vypneš, kedy si zmyslíš. Rekuperácia beží nonstop a kto to nechápe, nech na ňu radšej zabudne. @turbot Okná niesú len na osvetlenie, ale aj núdzový východ pre prípad nepredvídateľnej udalosti, ale aj na vetranie v prípade poruchy rekuperácie a samozrejme otváravé okná zabezpečujú aj komford pri ich umývaní.
Odpovedať
@igor256 Aky ma strava vplyv na ten smrad? Obrovsky! Tiez jeme, co pride, ale co pride do chladnicky, na to davam trochu pozor. U nas jeme vela zeleniny, ovocia, celozrnne pecivo, strukoviny, ked maso tak kuracie, aj to nie vela a nie kazdy den, ryzu, zemiaky, cestoviny...iba malo mliecnych vyrobkov, skoro ziadne udeniny, minimum cerveneho masa (to napriklad nevarim, ak sa niekomu zachce steak, ideme do restiky - tento rok sme boli raz.). Tak zhruba podla doporuceni na zdravu vyzivu, aj ked to nejak neprehaname, nie sme ani vegetariani, ani vegani. To maso asi robi svoje, a hned druhe v poradi je mlieko, syry atd.
Odpovedať
@purplesticks s tymto suhlasim, mame prizemny dom, vsetky okna v obytnych miestnostiach francuzske. 2x hs portal. Vo vsetkych izbach su aj fixne okna. Nielen ze boli taketo okna lacnejsie, ale setri to straty tepla. Okna prakticky neotvarame, len vynimocne, mame aj macky, tie by hned vyliezli von, takze sme zvyknuti stale po sebe zatvarat ked ideme von. @vilo38547 aj u nas ide rekuperacka 24/7, v lete bypass a minimalizovane vetranie (v nocnych hodinach pri chladnejsom vzduchu). Na wc (bez okna) mame tlacitko, ktore spusti rekuperacku na nastaveny cas ( u nas 20 minut) na intenzivny vykon. Urcite to cele este raz premysli.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?