Cena za kurenie kondenzacnym kotlom vs. klimou?

Ahojte, vzhladom na zmeny cien tarif plynu (aj elektriny) rozmyslam, ze by som kuril cely rok klimou. Plynom sa pri vareni a ohreve vody zmestim do D1. Na kurenie plynom miniem 4000-5500 kWh. Z toho si viem vypocitat o kolko cca zaplatim na plyne menej a ide my o to ako sa orientacne dostat k tomu kolko by som doplatil za elektrinu za podobne dodane teplo. Poznam SCOP klimatizacii (4), ako sa ale dopocitat k ucinnosti klimatizacie pri inych teplotach vonku, alebo co vlastne brat do uvahy? Staci mi to orientacne a pri malom rozdieli v cene by som sa na to uplne vykaslal, cize aj podobne rady su vitane. Druhym problemom moze byt, ze podla zmien tarif ZSE pri priamom kureni elektrinou alebo teplenom cerpadle by mala byt tarifa DD3, tzn. minimalne vymena hodin, ak by to vobec bolo mozne, nakolko mame v bytovke len 1-fazu.
Odpovedať
@588335 dokurovat klimou sa oplati v pripade, ak sa podari znizit spotrebu plynu pod sadzbu d1. Ak je plyn zavedeny, nema zmysel sa odpojit. Teplo z klimy je v obdobi mimo mrazov lacnejsie ako z plynu, v mrazoch priblizne rovnako drahe ( a klima nemusi v extremnych mrazoch stacit).
Odpovedať
@588335 Ja klímu nemám ....ale zaujímalo by ma aký je to komfort kúrenie s klímou . Ale asi to neni bohviečo ak sa to nepoužíva ako štandart v našich končinách. Kamoš si dal do starého zatepleného domu klímu lebo kúril v krbe v strede domu bez prieduchov len sa mu nechelo na jar stále zakurovať.... Nad dverami v stenách má potom diery s ventilátormi ktoré z chodby v strede domu vháňajú teplo do izieb z krbu a teraz aj z klímy. Lebo som tiež málinko uvažoval ..či nedať klímu do obyvačko kuchyne ...lebo cez leto by padlo vhod trošku o dva tri stupňe schladiť v tých najväčších horúčavách. Dom sa mi neprehrieva išlo by len o komfort .
Odpovedať
@588335 Sprav jeden poriadny vykurovací systém a nekombinuj kopa rôznych vecí o ktorých nemáš šajnu. Plynový kotol ti lacno vykúri dom, vyrobí množstvo lacnej teplej vody, nepotrebuješ akumulačnú nádrž ani šetriť teplom. Klimatizácia je na chladenie jednej miestnosti, kúriť s ňou celý dom nebude fungovať.
Odpovedať
@deravastrecha otazka je, ako zostat v spotrebe v d1, aby nestupli fixne poplatky. Na to moze klima posluzit dobre, a pokial je potrebna v lete, je to rozumny napad. Klima urcite nekuri drahsie, ako plyn, a diskomfort fukania tepleho vzduchu sa da vydrzat.
Odpovedať
Klíma je výborná na "dokurovanie" v medzisezóne (jesen, jar), kedy vonku nemrzne a má vynikajúcu účinnosť (teplo z nej je lacnejšie) + oteplenie miestnosti alebo miestností je takmer okamžité oproti kotlu s dlhším nábehom ... Ale vykurovať s nou celoročne by som určite nechcel, bez ohľadu na finančnú úspornosť ... Jednak je to značne diskomfortné, ak musíš riešiť ovládanie 4 klimatizačných jednotiek a jednak "fúkané" teplo nie je až tak príjemné ako to sálavé, či už z radiátorov alebo podlahovky ...
Odpovedať
@peto99 Za takú cenu celoročne klíma nevyrobí teplo: ttps://www.modrastrecha.sk/forum/kurenie-vetranie-a-klimatizacia/nove-tarify-plynu-od-1-1-2017/ . A telú vodu vôbec. Okrem toho klíma hučí, to môžem rovno ostatť bývať v činžiaku a počúvať hluk od susedov. Súhlasím že klíma nie je na kúrenie, ale na klimatizáciu. :-)
Odpovedať
Este aby som teda uviedol veci na spravnu mieru, jedna sa o byt nezateplenom tehlovom dome. Odjakziva tam bol prietokoly plynovy kotol na ohrev vody. Kurenie som prerobil na kondenzacny kotol (ten samozrejme ostava na ohrev vody) a kvoli horucavam v lete (plechova stranu, cely byt orientovany na juh) som minuly rok pridal klimatizaciu, ktoru som doteraz bral teda ako ochladenie bytu a na jesen ako dokurenie. V jednej miestnosti je 2,5kW a na 2 dalsie miestnosti jedna 4,5kW. Momentalne teda nejde o investicie do dalsich rieseni, ale ze by som skusil kurit klimou. Ak by to nevykurilo, tak by som kuril plynom. @leilak1 mne sa v lete byt prehrieva, uz som mal take, ze som v byte znizil teplotu o 3-4°C, vysiel von a tam som sa triasol od zimy. Kurenie klimou zatial bezalo len chvilu, prieduchy som mal nastavene mimo pohyb osob, takze na nikoho nefukalo a vzduch vyhrialo pekne a strasne rychlo. Ale ak ma stavba udrzat teplo, tak to odskusane nemam.
Odpovedať
@deravastrecha mozno mi nieco uslo, ale poplatok za distribuciu v d2 bude vyse 20 E mesacne. Teplo z klimy je v priemere lacnejsie ako z plynu. Ale dostat sa do tarify d1 s klimou bude aj tak tazke.
Odpovedať
@588335 ak mas vsetko hotove, naco sa pytas. Spotrebu klimy odsledujes na elektromere, pocas bezneho dna by mala byt 10 ax 15 kwh denne. Porovnas so spotrebou plynu a mas odpoved, ci kurit alebo nie. Ci je kurenie neprijemne vies sam najlepsie.
Odpovedať
@peto99 Poplatok za distribuciu plynu je v D2 10,66€ s DPH. Az v D3 je to za 22,2€ s DPH.
Odpovedať
@deravastrecha V príspevku vyššie sám neodporúčam klímu na celoročné kúrenie, ale nové jednotky nie sú hlučné ani za mak :) V sleep režime, ktorý využívam v lete aj na jeseň má vnútorná jednotka 21 dB ... To je počuť iba keď je všetko vypnuté a stojíte rovno pri nej ... Rovnako vonkajšia jednotka vtedy funguje na úplne nízke otáčky ... Prúd vzduchu nie je výrazný takže v byte ani nie je prievan ... Technologie už dávno pokročili :)
Odpovedať
@lubk0 Netrep, pri vyššom výkone hluk počuť, uvádza to sám výrobca na stránke.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 Toto asi otestujem, ale znamena to zmerat na par krat, na overenie, ze ide o podobne dni je idealne byt ten den (resp. meraci usek) aspon raz doma, takze to vidim tak, ze v januari to uz nestihnem :-) Ale asi to bude najjednoduchsie.
Odpovedať
@deravastrecha plynovy kotol ma aku hlucnost?
Odpovedať
@588335 treba odcitat spotrebu v rovnakom case, a odratat beznu elektrinu (cca 7kW). Pri plyne detto. Odratat TUV a varenie, alebo v ten den nevarit.
Odpovedať
@peto99 @deravastrecha subjektivne mi kotol pride hlucnejsi ako klima. Kotol mam ale v kuchyni, kde sa vacsinu dna nikto nezdrziava, klima je v obytnych miestnostiach a je mozne, ze v noci by mi vadila (cez den ju ani nevnimam).
Odpovedať
@588335 súhlasím s tebou, kotol treba dať niekam do technickej mistnosti
Odpovedať
@deravastrecha Trepe ten, čo klímu má narozdiel od toho, kto si prečítal na stránkach výrobcu :D Kam tento svet speje ... Odporúčal som klimatizáciu na "dokurovanie" v prechodnom období. Vtedy ju stačí zapnúť, kľudne na plný hlučnejší výkon na pár minút, podľa rozlohy miestnosti a následne ju prepnem do sleep režimu a nechám nech čo najtichšie pofukuje ... Keď nebývaš v jaskyni alebo v nejakej šope, kde máš namiesto okien igelit tak to bohato stačí na udržanie zvolenej teploty ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?