Odpoveď na príspevok od heej:
Zdravim, tak zistil som ze odber robi kotol co oh… @heej servus..máme tiež tento kotol.100m2 úžitková plocha,všade dlažba,jeden termostat...steny 30tehla plus 20 polystyrén...spotreba cez vykurovaciu sezónu 1000kwh za mesiac..mimo sezónu 400kwh...teplota nastavená na 21.5st...kotol ohrieva aj TUV Bratislavský krajOdpoveď na príspevok od heej:
Zdravim, tak zistil som ze odber robi kotol co oh… @heej Treba šetriť teplou vodou. Dozatepliť bojler. Pre porovnanie 4-čl. rodina minie 3,5-10 kWh denne na TUV. Koľko ma kotol minúť na kúrenie, je v projekte. Vždy to závisí hlavne od domu.Odpoveď na príspevok od heej:
Zdravim, tak zistil som ze odber robi kotol co oh… @heej Naše ročné spotreby el.: kúrenie 1300 kWh = 200 € TUV 1300 kWh = 200 € Žiadny krb ani solár ani TČ. Dom 120 m2.Odpoveď na príspevok od blacksr:
@heej Treba šetriť teplou vodou. Dozatepliť bojle… @blacksr teplú vodu používame na sprchovanie a nič iné. Takže neminieme ani celý bojler. Tam problém nebude. Už sme zateplili tak tomu dám mesiac a odsledujem. Zatiaľ sa kotol pustil asi len 2-3x a spotreba bola do 50kw denne tak uvidím.Odpoveď na príspevok od heej:
@blacksr teplú vodu používame na sprchovanie a ni… @heej Za mesiac s kúrením nič neodsledujete. Budete mať len 1 údaj: spotrebu za mesiac. Sám o sebe ten údaj nič nepovie a nedá sa na jeho základe urobiť žiadne opatrenie. Tam treba trochu viac vecí zohľadniť = urobiť výpočty, konfrontáciu s projektom. TUV: treba odmerať m3 za mesiac. Prepočítať na kWh. Bojler má straty plášťom. Koľko má ten váš? Atď.Odpoveď na príspevok od blacksr:
@heej Za mesiac s kúrením nič neodsledujete. Bude… @blacksr rok sme kúpili bez zateplenia a aj celé leto som to sledoval. Pozorujem spotrebu za každý deň nie za mesiac čiže niečo málo odsledujem mám s čím porovnávať. Ale stále som toho názoru že ten kotol je buď zle nastavený alebo vládny, no musím mať dôkaz inak má firma čo ho inštalovala poslala kade ľahšie. Neviem aké má papierové straty ale podľa teploty na kotle za deň klesne o viac ako 10-15 stupňov čo je blbosť, podľa merača analógového na boljery tak minimum.Odpoveď na príspevok od heej:
@blacksr teplú vodu používame na sprchovanie a ni… @heej v lete mám mes. spotrebu do 200kWh, najviac el. bojler , len 2, varíme málo, v zime nov,dec jan okolo 1MWh na všetko, nepočítaj len na kúrenie ,lebo môžu byť i 2 identické a spotreba úplne rôzna , iné zisky od všetkých el. spotrebičov, pasívne od počtu hláv či aktívne od slnkaOdpoveď na príspevok od duzu:
@heej v lete mám mes. spotrebu do 200kWh, najviac… @duzu vďaka u nás letná spotreba cca 600 😑 keď to dáme na dní tak cca 20kwh denne, ak vypnem kotol som na 5-8. Čiže je to stále v štádiu riešenia lebo niečo nieje v poriadku určite. Až budem mať výsledok niečo zaujímavé dám to tu pre info.Odpoveď na príspevok od heej:
@duzu vďaka u nás letná spotreba cca 600 😑 keď to… @heej Vytváral kotol nejaké malé teplo? Museli ste cítiť na ňom.Odpoveď na príspevok od blacksr:
@heej Vytváral kotol nejaké malé teplo? Museli st… @blacksr ako myslíš malé teplo ? Nehrrje trochu každý kotol ? Nás kedbkuri je jasné že je trošku teplý ale niesom si vedomí aby to bolo niečo extra. Hlavný problém mám odsledovany pri ohreve napríklad, za deň sabzopnr aj zo 2-3x a to je podľa mňa kravina lebo analógový teplomer na boljery ukazuje teplotu v pohode. Čiže predpokladám že problém je v kotly alebo snímač. Kúrenie ťažko povedať nemali sme zateplené uvidíme ako to bude keď budú mrazy už máme všetko viac menej hotové.Odpoveď na príspevok od heej:
@blacksr ako myslíš malé teplo ? Nehrrje trochu k… @heej V lete bola vysoká spotreba 20 kWh denne počas mesiaca, ak dobre chápem. Keď ste vypli kotol, tak len 5-8 kWh denne. Čiže rozdiel 12-15 kWh robil kotol. Z toho usudzujem, že niečo musel nahrievať. Koľko prekúrite, sa určuje výpočtom. Bez zateplenia, so zateplením. V projekte máte ročnú potrebu tepla pre zateplený (hotový) dom. Z toho sa dá dopočítať aj verzia bez zateplenia. Porovnávať s inými domami a sledovať spotrebu na kúrenie denne a medzi sebou porovnávať dni je zbytočné.Odpoveď na príspevok od heej:
@blacksr ako myslíš malé teplo ? Nehrrje trochu k… @heej Ahoj, ja mam sice TC ale moj postreh Ti pomoze, tiez sa mi ohrev TUV zapinal dost casto aj ked budik na bojlery ukazoval ze je voda nahriata. Delta T som mal nastavenu na max rozdiel t.j. 12 stupnov a aj tak akonahle sa zacal niekto sprchovat zapinal sa ohrev vody aj ked bola voda nahriata. Problem u mna bol ten, ze obecna voda je dost studena a tepl. cidlo umiestnene na spodku bojlera po odpusteni trochu vody zaregistrovalo chladnu pritekajucu vodu a zaplo ohrev. Cidlo som premiestnil vyssie (mam dva vstupy kde ho mozem vlozit) a uz s castym zapinanim ohrevu nemam problem. Samozrejme som znizil aj delta T a zvysil teplotu na aku sa ma voda ohriat (to som si odsledoval s cidlom na spodku ked nahrialo vodu som cidlo vybral a dal hore a tak zistil teplotu na aku to nastavit s cidlom hore, aby mi ostali rovnake parametre ale znizil sa pocet startov). Snad Ti to pomoze, ked sa ti ohrev tak casto spusta.