Bosch Heatronic 3500 spotreba

Ahojte Viem ze tem je tu viac k tomuto ale nikde som nenasiel nic co by sedelo presne na moju situaciu. Mame novostavbu, hruba stavba stala rok pod strechov bez okien, minuly rok sme dokoncili interier a vsetko a v novembri sa nastahovali. 136m2, podlahove (vodne) kurenie a elektricky kotol bosch heatronic 3500 (15Kw). Este nemame zateplene ale mam otazku ci su spotreby na urovni 50-60Kw na slnecny den a 85-110 na zamraceny normalne lebo podla mna to je viac ako 2x viac ako by som cakal. Osobne pred zateplenim by som cakal aj v mraze a zamracenom dni do 50kw. Teplota vonku nehraje skoro ziadu ulohu ako som odsledoval. Este dodam ze cely dom ma regulaciu v kazdej izbe. Dakujem za info
Odpovedať
Zabudol som spomenut. steny: Ytong 30 s podlaha: 12cm eps + 6cm poter (podlahovka v systemovych doskach) okna: trojsklo strop 27cm striekana pena + rekuperacia kurenie v dome nastavene od 19-22.5 podla izby
Odpovedať
Svoje zohrá aj vlhkosť stierok či poteru podlahy. Stavba ešte nieje vysušená. Plus ešte nemáš zateplené steny. Nepíšeš k spotrebe elektriny či to je spotreba kotla alebo celkovo domu. Potreba tepla 100kW za deň je cca 4kW za hodinu. To nieje nejako veľa. Môj názor. Každopádne elektrokotol by som vymenil za TČ.
Odpovedať
Je to celková spotreba ale 90% z toho je kotol. Potery očakávam že sú suché boli robené ešte na jar 2022 čiže celé leto schli. Vlhkosť máme relatívne dobrú do 55%. TC ma odrádza keďže poznám ľudí čo majú s TC len o kúsok nižšiu spotrebu. A to je návratnosť v nedohľadne. Len viem že aj s elektrokotlom sa dá ísť do 50kw denne v zime. Tak či náhodou niekto nemal s touto značkou problémy.
Odpovedať
@heej no neviem ale u teba zohráva dosť veľkú rolu to že nie je dom ešte zateplený a prvý rok býva najvyššia spotreba na kúrenie v priemere, ale čo sa týka kúrenia elektrickým kotlom tak väčšinou všetci majú preddavky vysoké a ešte im príde aj nedoplatok, sused na ulici novostavba cca 100m2 mesačne 100€ preddavky a na konci roka 1500€ nedoplatok a takto som čítal xy prípadov, aby som si dovolil dať do domu elektrokotol musel by som ho mať veeelmi dobre zateplený
Odpovedať
@heej Neviem co pre teba znamena “o kusok nizsia spotreba”, nam teraz dom este len schne, zateplovat budeme hned ako bude lepsie pocasie. TC si berie 1kW/h ked mam otvorene okna a vetram. Ten rozdiel sa mi nezda zanedbatelny
Odpovedať
@jamur akú máš prosím ťa úžitkovú plochu? A aké TČ a koľko kw ? Máš permanentne na vetracky alebo vetras viac krát denne nárazovo?
Odpovedať
mas priemer 75kw a zda sa ti to vela, pritom napises, ze ludia s tc co poznas maju len o nieco nizsiu 😄, tak potom toto na elektro kotol je jackpot 😄 a neskor este, ze vies, ze sa da dostat na 50 ... no ja uz neviem, co sa riesi a to nemas este zateplene ...
Odpovedať
@jozeff32 plocha je cca 170 m2, vetram komplet aj cely den ak tam niekto je
Odpovedať
@jamur a na koľko stupňov je nastavený termostat ?
Odpovedať
@jozeff32 termostat zatial nemam, ale spiatocku mam zatial nastavenu na 26.5
Odpovedať
@shadowmilan No poznam cloveka co ma TC a pri zalohach takmer 200 mal nedoplatok. No mame v rodine ludi s elektrokotlom co platia 100eur mesacne a mal malicky preplatok. Vsetko vychodne slovensko takze rovnake teploty cca. Dakujem za odpovede len som bol zvedavy ci mal niekto nieco podobne s tymto kotlom. Spociatku sme mali spotreby permanentne nad 100 ale zistila sa chyba bol zle nastaveny kotol a nevypinal sa spravne. ale aj po prenastaveni sme stale na 50kw ak je slnecny den a na 85+ ak je zamracene. Uvidime co to spravi po zatepleni. elektrokotol bol rychle a lacne riesenie v case stavania a kedze je tam voda v podlahe nebude problem ho niecim nahradit. Este pribudne +20cm eps tak snad sa to zlepsi.
Odpovedať
@heej Mám dvoch známych s RAV 4 hybrid. Jeden jazdí s priemerkou 8l, druhý 4,6. Asi to je o užívateľovi a jazdnom profile. Detto to je v spotrebe elektriny pri RD. V jednom býva 6 členná rodinka, ktorej každý člen potrebuje 2x týždenne vaňu a obaja rodičia pracujú z domu, v druhom dvaja členovia, ktorí sa chodia domov len vyspať a stačí im sprcha. 🙂
Odpovedať
@toky1 to mi je jasne, ale porovnavam cca rovnako velke rodiny (+/- 1male dieta) a aj dom je cca rovnaky +/- 15m podlahovej plochy. Kazdopadne ma zaujimal dalsi nazor ci ta spotreba moze byt taka vysoka kvoli. nezatepleniu a novostavbe. That's all 🙂
Odpovedať
@heej OK.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Zdravim, znova otvorim temu, zaujima ma aku mavate spotrebu v letnych mesiaoch ? Uz nekurime ale stale sme na 19-25kWh denne co mi pride extremne vela. Kotol ide len na ohrev vody a tepla ide len na sprchu vecer. nejake tipy ako odsledovat kde ide ta spotreba ? UZ rozmyslam aj nad vadnym meracom. Neverim ze by sme za pol roka spotrebovali 15.5 tisic kWh.
Odpovedať
No ja som mal napr. v máji spotrebu elektriny na kúrenie 0 a na teplú vodu (4 ludia) 57 kWh. Dom je 160 m2, poschodový, zateplený 20 cm polystyrénu, 3 sklá. Za celú uplynulú vykurovaciu sezónu (september - máj) som na kúrení spotreboval 1400 kWh elektriny + 1,5 m3 dreva v krbe. Platím 70€ zálohy na celú elektrinu, čakám tento rok preplatok. Horehronie a TČ Daikin Altherma 3. Vaši známi s "o niečo nižšou spotrebou" majú buď veľký nie dobre zateplený dom alebo majú nejakú chybu v nastavení/zapojení/používaní TČ. Ale bez viac info sa príčina určiť nedá.
Odpovedať
Článok sa načítava...
U nas sa od maja viac menej nekuri, este asi tyzden isla kupelna od 17-20:00 kvoli malemu na 22 stupnov inak cely dom nastaveny na 17 cize kotol sa nezopne. A aj tak skoro 1000kWh. Tato spotreba vysoka je moja nie znami. Zjavne musim vsetko poodpajat a skontrolovat elektromer. a potupne zapajat a sledovat. + smart merac ine my nevychadza :/ Podla sluzby elektrozoom od VSE tam mam priemerne tak 0.1-0.5/hod s tym ze raz za cas to vyskoci na 2-5kw za hodinu.
Odpovedať
Zdravim, tak zistil som ze odber robi kotol co ohrieva priebezne teplu vodu. Mal niekto podobny problem ? Lebo aby mi len ohrev vody zozral 15+kw denne je podla mna vela. Tepla voda ide minimalne (do 0-10l cez den). + vecer sprcha tiez takmer nikdy neminie cely bojler (120l). Ohrev ide na 47 C Ake mate spotreby na ohrev vody cca ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od heej:

Zdravim, tak zistil som ze odber robi kotol co oh…
@heej servus..máme tiež tento kotol.100m2 úžitková plocha,všade dlažba,jeden termostat...steny 30tehla plus 20 polystyrén...spotreba cez vykurovaciu sezónu 1000kwh za mesiac..mimo sezónu 400kwh...teplota nastavená na 21.5st...kotol ohrieva aj TUV Bratislavský kraj
Odpovedať

@heej Treba šetriť teplou vodou. Dozatepliť bojler. Pre porovnanie 4-čl. rodina minie 3,5-10 kWh denne na TUV. Koľko ma kotol minúť na kúrenie, je v projekte. Vždy to závisí hlavne od domu.
Odpovedať

@heej Naše ročné spotreby el.: kúrenie 1300 kWh = 200 € TUV 1300 kWh = 200 € Žiadny krb ani solár ani TČ. Dom 120 m2.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@heej Treba šetriť teplou vodou. Dozatepliť bojle…
@blacksr teplú vodu používame na sprchovanie a nič iné. Takže neminieme ani celý bojler. Tam problém nebude. Už sme zateplili tak tomu dám mesiac a odsledujem. Zatiaľ sa kotol pustil asi len 2-3x a spotreba bola do 50kw denne tak uvidím.
Odpovedať

@blacksr teplú vodu používame na sprchovanie a ni…
@heej Za mesiac s kúrením nič neodsledujete. Budete mať len 1 údaj: spotrebu za mesiac. Sám o sebe ten údaj nič nepovie a nedá sa na jeho základe urobiť žiadne opatrenie. Tam treba trochu viac vecí zohľadniť = urobiť výpočty, konfrontáciu s projektom. TUV: treba odmerať m3 za mesiac. Prepočítať na kWh. Bojler má straty plášťom. Koľko má ten váš? Atď.
Odpovedať

@heej Za mesiac s kúrením nič neodsledujete. Bude…
@blacksr rok sme kúpili bez zateplenia a aj celé leto som to sledoval. Pozorujem spotrebu za každý deň nie za mesiac čiže niečo málo odsledujem mám s čím porovnávať. Ale stále som toho názoru že ten kotol je buď zle nastavený alebo vládny, no musím mať dôkaz inak má firma čo ho inštalovala poslala kade ľahšie. Neviem aké má papierové straty ale podľa teploty na kotle za deň klesne o viac ako 10-15 stupňov čo je blbosť, podľa merača analógového na boljery tak minimum.
Odpovedať

@blacksr teplú vodu používame na sprchovanie a ni…
@heej v lete mám mes. spotrebu do 200kWh, najviac el. bojler , len 2, varíme málo, v zime nov,dec jan okolo 1MWh na všetko, nepočítaj len na kúrenie ,lebo môžu byť i 2 identické a spotreba úplne rôzna , iné zisky od všetkých el. spotrebičov, pasívne od počtu hláv či aktívne od slnka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@heej v lete mám mes. spotrebu do 200kWh, najviac…
@duzu vďaka u nás letná spotreba cca 600 😑 keď to dáme na dní tak cca 20kwh denne, ak vypnem kotol som na 5-8. Čiže je to stále v štádiu riešenia lebo niečo nieje v poriadku určite. Až budem mať výsledok niečo zaujímavé dám to tu pre info.
Odpovedať

@duzu vďaka u nás letná spotreba cca 600 😑 keď to…
@heej Vytváral kotol nejaké malé teplo? Museli ste cítiť na ňom.
Odpovedať

@heej Vytváral kotol nejaké malé teplo? Museli st…
@blacksr ako myslíš malé teplo ? Nehrrje trochu každý kotol ? Nás kedbkuri je jasné že je trošku teplý ale niesom si vedomí aby to bolo niečo extra. Hlavný problém mám odsledovany pri ohreve napríklad, za deň sabzopnr aj zo 2-3x a to je podľa mňa kravina lebo analógový teplomer na boljery ukazuje teplotu v pohode. Čiže predpokladám že problém je v kotly alebo snímač. Kúrenie ťažko povedať nemali sme zateplené uvidíme ako to bude keď budú mrazy už máme všetko viac menej hotové.
Odpovedať

@blacksr ako myslíš malé teplo ? Nehrrje trochu k…
@heej V lete bola vysoká spotreba 20 kWh denne počas mesiaca, ak dobre chápem. Keď ste vypli kotol, tak len 5-8 kWh denne. Čiže rozdiel 12-15 kWh robil kotol. Z toho usudzujem, že niečo musel nahrievať. Koľko prekúrite, sa určuje výpočtom. Bez zateplenia, so zateplením. V projekte máte ročnú potrebu tepla pre zateplený (hotový) dom. Z toho sa dá dopočítať aj verzia bez zateplenia. Porovnávať s inými domami a sledovať spotrebu na kúrenie denne a medzi sebou porovnávať dni je zbytočné.
Odpovedať

@blacksr ako myslíš malé teplo ? Nehrrje trochu k…
@heej Ahoj, ja mam sice TC ale moj postreh Ti pomoze, tiez sa mi ohrev TUV zapinal dost casto aj ked budik na bojlery ukazoval ze je voda nahriata. Delta T som mal nastavenu na max rozdiel t.j. 12 stupnov a aj tak akonahle sa zacal niekto sprchovat zapinal sa ohrev vody aj ked bola voda nahriata. Problem u mna bol ten, ze obecna voda je dost studena a tepl. cidlo umiestnene na spodku bojlera po odpusteni trochu vody zaregistrovalo chladnu pritekajucu vodu a zaplo ohrev. Cidlo som premiestnil vyssie (mam dva vstupy kde ho mozem vlozit) a uz s castym zapinanim ohrevu nemam problem. Samozrejme som znizil aj delta T a zvysil teplotu na aku sa ma voda ohriat (to som si odsledoval s cidlom na spodku ked nahrialo vodu som cidlo vybral a dal hore a tak zistil teplotu na aku to nastavit s cidlom hore, aby mi ostali rovnake parametre ale znizil sa pocet startov). Snad Ti to pomoze, ked sa ti ohrev tak casto spusta.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?