Azbest v starej peci?

Chcel by som sa spýtať, či sa v minulom storočí používal azbest aj v spojive tehál v peci a tiež navrchu na peci boli nejaké cementové dosky (resp taký cementový poter asi 1-1.5 cm)..či aj tie nemôžu obsahovať azbest. Pec bola obložená keramikou, je už rozobratá, domec sa ide búrať..zaujíma ma to aj kvôli tomu, aby som vedel, či som sa riadne najedol azbestu z toho prachu, ale aj či môžem ešte použiť dané tehly a čo s tými rozbitými cementovými doskami. Alebo je nejaký všeobecný jednoduchý spôsob, ako zistiť, či materiál obsahuje azbest?
Odpovedať
Profilova fotka
@japalo najjednoduchšie je opýtať sa, ale azbest zakomponovaný do cementových výrobkov sa prakticky neuvolňuje, aby ste sa ho nadýchali musel by sa mlieť na makovom mlynčeku. Dakedy bola v Púchove Siderolitka, výrobňa AZC výrobkov, tam sa opýtajte, či to škodí.
Odpovedať
Ďakujem, viem, že pokiaľ sa nedrví, nemal by sa uvoľňovať, ale tie cementové dosky som rozlamoval a tehly od toho cementového spojiva pracne oškraboval, čiže prachu bolo dosť a keby s tými tehlami ešte robím, tiež by tam nejaký bol... ale skúsim sa tam niekde v Púchove spýtať, ak bude koho.
Odpovedať
Profilova fotka
No tak ako si sam napisal pokial si ich fakt nedrvil tie tehly tak by sa azbest nemal uvolnovat ale ak si chces byt isty tak mozno najst nejakeho toho odbornika ale ak mam pravdu povedat tak ja by som to asi zistoval pred tym ako by som ich rozoberal, nie az potom
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?