Automaticka regulacia horenia

Dobrý večer riešim akurát veci okolo krbu a hľadám info okolo auto regulácie horenia. Mate to niekto ? Je nutná aj kominová klapka? Diky za info...
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@badboymm Regulácia horenia je dobrá vec, bude "strážiť" za teba oheň kým ty spíš, alebo si v práci. Tým zdokonalí spaľovací proces, predĺži interval prikladania a tebe ušetrí náklady na palivo. Klapku nepotrebuješ, horenie sa reguluje len na prívode vzduchu. Samozrejme ohnisko musí byť tesné, nie atrapa z hobby marketu... ;-)
Odpovedať
@reward a aku regulaciu odporucate? Hladam nieco rozumne(cena-vykon)
Odpovedať
Profilova fotka
@badboymm tak k tomu Hoxteru asi Firecontrols, úplne najjednoduchšia vyjde na cca 500,-€
Odpovedať
Presne tento mám aj ja. Som s ním spokojný. Má externý displej, kde ti ukazuje presnú teplotu horenia, štádium horenia. Priložíš a nemusíš sa o nič ďalšie starať. Prívod 240V, 10A istič samostatný. A je to najlacnejšia varianta, ktorú sa mi podarilo nájsť.
Odpovedať
Profilova fotka
@reward pri vsetkej dovere v elektroniku a regulaciu (ktorej sa cely zivot venujem) by som si nikdy nedovolil zaspat alebo dokonca odist :-D.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj no vidíš a ja mám desiatky pecí v prevádzke, v ktorých sa kúri od jesene do jari nepretržite a nikto pri nich nedrží službu :-D
Odpovedať
Ma to v sebe zalozny zdroj pre pripad vypadku el?
Odpovedať
@majkoj ten bol dobrý :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@badboymm Áno, záložná batéria.
Odpovedať
Profilova fotka
@reward to je argument ako hrom :D, to je ako tvrdit, ze ked ma za 40 rokov nepreslo auto, ze je to nemozne :P. A som presvedceny, ze ak ma vyrobca tej regulacie co len najmensi pud sebazachovy, je to v navode velkym cervenym pismom :).
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj tým argumentujem, že kvalitné zariadenie je zároveň bezpečné zariadenie ;-) To by som ani ja sám nemohol spávať a ver, že spím veľmi dobre :-) Znamená to, že ty zo svojho kozubu večer pred spaním vyberáš živý oheň, tak ako sa to robilo na vojne? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám tiež ten základný firecontrols a spokojnosť.Chcem len doplniť, že elektronická regulácia nie je až tak o bezpečnosti /za tú by mal zodpovedať kachliar a zhotoviteľ komína/. Regulácia horenia je na zdokonalenie horenia a tým pádom zvýšenie učinnosti krbu-pece a následnej úspore dreva, menej častom prikladaní. Ak tá elektronika vypadne, proste tá klapka na prívode spaľovacieho vzduchu zostane otvorená /nebude sa postupne privierať počas horenia dávky dreva/ a horenie bude akurát len menej ekonomické. Ale požiar kvôli tomuto by nemal hroziť. Mám pravdu? @majkoj @reward
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@matosc samozrejme ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@reward neviem co znamena zivi ohen :), ked ja idem spat tak su v krbe uz len uhliky a je zatvoreny ako primar aj seknudar. Ale ja zase krbom "nekurim" :) @matosc takze ked nechas v nalozenom krbe sekundar naplno otovreny celu dobu nic sa nestane ? :) Vyskusaj si :), @reward urcite vysvetli ako najcastejsie dochadza k vyhoreniu komina. Ale toto je skor debata o tom ci sa elektronika moze pokazit. A odpoved si myslim kazdy v duchu pozna :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj @reward Reward pod vyberaním" živého ohňa" pravdepodobne myslel povinnosť uhasiť oheň v kasárňach v miestnosti, kde spali vojaci, ako prevenciu pred otravou oxidom uhoľnatým, ale aj požiarom. Samozrejme, že tá elektronika sa môže pokaziť, ale ak všetko ostatné funguje ako má, nič sa nestane. Ja mám bezroštovú malú 9kw vložku Hoxter s elektronickou reguláciou. Dolu pod dvierkami je páčka na ovládanie klapky prívodu spaľovacieho vzduchu, o polohu privretia tejto páčky sa mi stará elektronická regulácia. Zo začiatku, keď som ešte reguláciu nemal nainštalovanú, som to reguloval manuálne. Nebolo to nič strašné, reguloval som to čisto "pocitovo" a určite nie celkom dobre - Každých 20min som ju trocha privrel. Ak by som to nereguloval, cca 3kg dávka dreva by vyhorela rýchlejšie a viac tepla by vyfučalo komínom do neba. Teraz nemá problém obsluhovať pec ani moja manželka,, pre ktorú sú všetky ovládacie vypínače a páčky španielska dedina :-). Okrem toho pri komíne máme ešte páčku na ovládanie komínovej klapky - tú privieram manuálne po vyhorení prvej dávky dreva, keď je komín nahriaty. Ak na to zabudnem, tiež sa nič strašné nestane, len viac tepla vyletí komínom. Keď prikladám ďalšiu dávku,nesmiem zabudnúť ju otvoriť, aby dym nevbehol do interiéru. Samozrejme, ak je komín /ale aj krb/ nevyhovujúci bezp. normám, neudržiavaný a zadechtovaný, ani fungujúca regulácie požiaru nezabráni. Tiež ale radšej idem spať, až keď dávka dreva vo vložke dohorieva, na noc už radšej neprikladám kedže celá sálavá stavba je už nahriata. Žiadne iné páčky na ovládanie sekundárneho a terciárneho vzduch už chvalabohu nemám a ani mi to nechýba. Známy má takúto teplovzdušnú vložku s dvoma-troma páčkami a ani sám nevie s tým robiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@badboymm To, či treba komínovú klapku určí kachliar-krbiar, záleží od komínového ťahu. My ju máme.
Odpovedať
@reward Ta cena je za komplet(klapka+sevo+senzor dvery) ? Stale rozmyslam dat do systemu aj daky akumulacny tah KMS alebo liatinovy romotop alebo urobit obstavbu zo samotu a do vnutra obstavby vlozit magnezitove tehly(tie mam cca 80ks)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ja neživím oheň, oheň živí mňa ;-) Ale ak si myslel oheň živý, teda plápolajúci, vo svojich stavbách s kľudným svedomím môžem mojim zákazníkom odporučiť: "priložte a môžete ísť spať" a nejeden to tak aj robí. Parte mi ešte žiadny neposlal :-D @matosc sám by som to lepšie nenapísal, neprídeš mi zajtra pomôcť do Modry, kde pri príležitosti Slávnosti hliny mám o 12.00 prednášku na tému: "Prečo si nechať postaviť kachľovú pec, sporák, alebo krb odborníkmi" ??? :-) Ja elektroniku môžem, je to na peci, či kozube najnávratnejšia vec ;-) @badboymm ano, je tam aj servo s klapkou, kábliky, čidlo... Ťažko radiť, KMS je 1000 € navyše, no pre mňa najoptimálnejšie riešenie. Ale pomôžu aj magnezitky okolo vložky a šamotová obstavba. Teraz ma napadá, že s cenou KMS by som vedel ešte hýbať, objednávam totiž v pondelok Brunner pec + KMS ako výstavnú vzorku do kancla a pár tvaroviek navyše by sa tam zmestilo. A na to dajú dobrú cenu. Hm??? Však máte číslo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte dodatok... Chodím po školeniach do naozaj top firiem - výrobcov kozubových vložiek a sakra oni nepoznajú primár, sekundár a nedajbože ešte terciál... Jednoducho vyriešia jednou páčkou horenie tak, aby bolo dobre ;-) Jednoduchosť = spoľahlivosť. Napr. Brunner som ešte nevidel so špinavým sklom, Hoxter detto a pritom je to mladučká značka...
Odpovedať
@reward hladam najoptimalnejsie / najrozumnejsie riesenie :-)
Odpovedať
@reward a co tak pouzit toto http://www.zopkrby.sk/detail/3409-aku... ?
Odpovedať
Profilova fotka
@badboymm nič proti, no pre mňa je KMS v akumulačných materiáloch naozaj naj... A v príspevku z 4.9. ponúkam veľmi podobnú cenu ;-)
Odpovedať
Aj my mame elektronicku regulaciu Firecontrols na peci. Bola to velmi dolezita podmienka. Vediet nalozit a ist prec, pripadne ist spat. Ak sa ma pec vratit, musi sa v nej kurit. To nie je krb alebo kachle... @majkoj Zbytocne mas obavy. Kym funguje elektrina, vsetko ide, ako ma. Ked vypnu prud, do 12hod ide akumulator. Ak pride stava uplne, vsetky prieduchy (vzduch aj komin) mi otvori na max. aby pripadne drevo vsetko vyhorelo. Vyssie modely maju aj GSM modul, podobne, ako alarmy. Ak sa bojis poziaru, stale mozes mat dymovy senzor. Naozaj spime v klude.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado no ved ja nie som ziaden specialista, man len krbar upozornoval, ze by bolo nevhodne (teoreticky nebezpecne) nechat vlozku naplno pootvaranu, pretoze vznikaju potom vysoke teploty spalin. A to sa prave stane ako pises :). Ale ako to teda nie je problem je vsetko v poriadku. PS: dymovy senzor samozrejme mam a je napojeny na GSM :)
Odpovedať
@reward Ta idem do toho ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@badboymm Ta ňe? :-) Pripomenul ste mi jeden dobrý východniarsky vtip: "Deži, máš domácu úlohu? Ta ňe? Odpovedaj celou vetou! Ta ňemam" :-D Dobre, ale vážne... Viem vám ešte ten výmenník doobjednať. Zavolajte mi, ;-)
Odpovedať
@reward co si vsimat pri vybere regulácie horenia na kachlovu pec? su nejake znacky ktorym sa treba vyhnut? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@campanol Juj, v tomto ja nie som zase až taký preborník ;-) Ono záleží, aby elektronika spolupracovala s daným ohniskom a ťahmi, čiže ak riešim pec Brunner, objednávam elektroniku Brunner, k Ortnerovi Ortner. Toto fachčí na 100%. Robil som už aj elektroniku Spartherm, to je v podstate český Timpex, čiže taky dobrý... No ak univerzálnu elektroniku, tak Firecontrols. Tá už pomaly vyrastá s detských chorôb a je jednoduchá, blbovzdorná, pekná a hlavne Slovenská. No nespomenul som značky, ktorým sa treba vyhnúť, sorry... Všetky menované mne fungujú :-)
Odpovedať
@reward blbuvzdornu potrebujem :D
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte my sme dokoncili dom v minulom roku a mame krbovu vlozku hoxter s rohovym sklom a regulaciou firecontrols na privode vzduchu. pokialsi pamatam tak regulacia sa nastavovala tak, ze mala preddefinovane krivky podla krbovej vlozky podla ktorych nasledne funguje. regulacia je celkom dobra bezchybna, ale jedna vec sa mi urcite nepaci a to, ze ked klapka zisti ze som nalozil drevo (vysuniem dvere a zatvorim) tak otvori klapku a "rozfuka" ohen. po par minutach sa ohen rozhori niekedy az na 400-500C a cakal by som ze klapka priskrti prichadzajuci vzduch lenze ona pravdepodobne pokracuje vo svojej krivke a nereaguje na prilis vysoku teplotu resp. reaguje prilis oneskorene.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?