Alternatíva ku drahým tepelným čerpadlám

Faktom je, že hypotéky sú lacné, dotácie bežia a ľahko získané peniaze sa míňajú ľahko, toto tlačí ceny nahor. Avšak stále existuje pomerne veľká skupina ľudí, ktorí sa chcú/musia chovať ekonomicky, tj. vedia čo potrebujú - teplo, a čo za to musia dať - peniaze - čo možno najmenej peňazí, nepotrebujú farebné displeje, webové rozhrania, extrémne účinnosti - jednoducho sa riadia pomerom cena/výkon. Tepelné čerpadlo je výborná technológia, čisté teplo s pomerne nízkymi prevádzkovými nákladmi bez starostí, len tá obstarávacia cena... máte niekto skúsenosti s tepelnými čerpadlami za rozumnú cenu? Napr.: https://coolenergyshop.com/collection... https://www.revel-pex.com/
Odpovedať
Známy z DE má Meeting je to čínske ale si to pochvaľoval mal to vtedy 3r že za tú cenu paráda a u nich to ešte predražuje zas že tam všetci dávajú antikorové zásobníky aby ich už nikdy nemenili nie ako u nás smalt. Keď to porovnával so svojimi kamarátmi tak rozdiel bol v jednoduchšej elektronike a trocha väčšia hlučnosť čo pri jeho pozemku nehralo úlohu.
Odpovedať
lacné TČ , vicel som niekoľko, a parádne kusy, viac menej svojpomocne poskladane jeden priklad, činsky monoblok, 500L AKU extra založný elektrokotlik, ALE, problem starý pan sa porúčal na oný svet a nikto z rodiny nevedel ako ten zázrak skrotiť aby fungoval, regulácia bola svojpomcne, a nebolo technika , ktorý by sa vtom poldňa vŕtal aby len prišiel na to ako to má fungovať, nakoniec sa pokazilo. definitívne . pre malé NED domy su TČ nenávratné , pravda, a na trhu je málo takých nízkovýkonných plnohodnotných TČ. Lebo nie kompresor a šasy su drahé ale ovládanie, ktoré je také iste ako pri výkonejších TČ, takže , bud si spravte na kolene, alebo nečakajte dobrú muziku za málo peňazí,
Odpovedať
@fural a čo teda použiť pri malých NED? Zimy sú krátke a nie extra studené, plus ešte možno bude v dome aj krb.. zohrieva sa len úžitková voda (2+2 osoby) no a podlahové kúrenie. Plyn nie je k dispozícii.
Odpovedať
Profilova fotka
@erik8989 pelety ekohrasok
Odpovedať
@sappa ako ekohrášok tak to radšej čierne uhlie alebo metrovice do poriadnej pece
Odpovedať
My nemame NED a kurime elektrokotlom a krbovymi kachlami (byvame prvy rok a mesacne platby mame nastavene ako povodny majitel 200 EUR - neviem ci to prekurime, alebo nie). * Vzhladom vsak k celkovej strate domu 11kW (220m) uvazujem o TC. Po cca pol rocnom studii TC je mi jasne, ze nie je rozhodujuca ani tak prvotna investicia, ale skor montazna a servisna firma, ktora TC nainstaluje, nastavi a bude ho servisovat. Je dost mozne, ze usetris 1- 2 - 5 tis. EUR na prvotnych nakladoch (Cina vs. JPN vs. Skandinavia/Nemecko), ale nebudes mat s kym riesit problemy. Najlepsie by bolo porovnanie celkovych nakladov po 10 rokoch (lacne cinske TC nebudu mat asi COP rovnake ako NIBE/IVT).
Odpovedať
@erik8989 Slovensko nie je len Podunajská nizina
Odpovedať
pokročilé riadenie so všetkými vychytávkami určite vylepšuje COP, avšak otázka je nakoľko sa to za tú cenu oplatí. Aj tak je najväčší skok v úspore COP 2, každé vyššie COP je už skok menší a menší - príklad - za elektrické kúrenie by som zaplatil 1000eur ročne - TČ s COP2 ušetrí 500eur, TČ s COP3 ušetrí 667 eur, COP4 ušetrí 750 atď.
Odpovedať
Profilova fotka
@jumt nehovorim zeje to vyhra ale je to bezobsluzne a teda staci raz za tyzden nasypat do zasobnika granule a mas vybavene otazka je ako sa bude cena peliet a podobneho materialu hybat
Odpovedať
@pali1711 pekné , to je čo ? aka značka?
Odpovedať
Profilova fotka
este ma napada jedna aternativa a to zemny zasobnik plynu a riesit plyn dovozom ako je napriklad FLaga ale vsetko nieco stoji a co je najlacnejsie tak to treba prepocitat
Odpovedať
@erik8989 elektrika + klima
Odpovedať
@fural Eliz TCA 150, všetko aj s montážou za 1500€, a vraj v NED je TC nenávratne, vyšlo o 800€ viac ako el. kotol s bojlerom
Odpovedať
@sappa tj kotol na pevné palivo - keďže krb je mimo, tj, ďalší komín, dopĺňanie paliva, dym. Plus je asi jedine cena, nie?
Odpovedať
@pali1711 ale jasné že nie, len som písal o sebe :) v tej schéme sú solárne panely zohrievajúce vodu v bojleri? @sappa plyn nechcem, ak by bol k dispozícii možno by som uvažoval, ale keďže nie je určite si ho nedám. No je jasné že najlacnejší vstup by boli elektrické podlahové kúrenie a el. bojler. Ale nerád by som platil mesačne 200€ za elektrinu, takže TC je síce investícia ale počítam že za el. budem platiť v takomto prípade len minimum - veď dokurovať bude elektrinou len v mrazoch, inak ohreje v pohode úžitkovú vodu. A ak počítam ešte aj krb, tak o to menej.
Odpovedať
Profilova fotka
@fural ovladanim to nebude, mam dojem ze RVS61 od siemensu, co mam ja v mojom TC, stoji okolo 500€ a do normalneho TC staci aj RVS41 co stoji asi polku...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@erik8989 vnútorná jednotka má hada na pripojenie panelu, ale ja s ním beriem vodu do podlahovky Ak ti môžem poradiť, vykašli sa na krb, kúp TC v cene aby bola návratnosť, u vás v teplych krajoch aj s chladením, do návratnosti zarataj aj TÚV, čo je v niektorej rodine tiež pekný žrút, u nás je to 1/3 spotreby na kúrenie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?