Faktom je, že hypotéky sú lacné, dotácie bežia a ľahko získané peniaze sa míňajú ľahko, toto tlačí ceny nahor.
Avšak stále existuje pomerne veľká skupina ľudí, ktorí sa chcú/musia chovať ekonomicky, tj. vedia čo potrebujú - teplo, a čo za to musia dať - peniaze - čo možno najmenej peňazí, nepotrebujú farebné displeje, webové rozhrania, extrémne účinnosti - jednoducho sa riadia pomerom cena/výkon.
Tepelné čerpadlo je výborná technológia, čisté teplo s pomerne nízkymi prevádzkovými nákladmi bez starostí, len tá obstarávacia cena... máte niekto skúsenosti s tepelnými čerpadlami za rozumnú cenu?
Napr.:
https://coolenergyshop.com/collection...https://www.revel-pex.com/
Známy z DE má Meeting je to čínske ale si to pochvaľoval mal to vtedy 3r že za tú cenu paráda a u nich to ešte predražuje zas že tam všetci dávajú antikorové zásobníky aby ich už nikdy nemenili nie ako u nás smalt. Keď to porovnával so svojimi kamarátmi tak rozdiel bol v jednoduchšej elektronike a trocha väčšia hlučnosť čo pri jeho pozemku nehralo úlohu.
lacné TČ , vicel som niekoľko, a parádne kusy, viac menej svojpomocne poskladane
jeden priklad, činsky monoblok, 500L AKU extra založný elektrokotlik, ALE, problem starý pan sa porúčal na oný svet a nikto z rodiny nevedel ako ten zázrak skrotiť aby fungoval, regulácia bola svojpomcne, a nebolo technika , ktorý by sa vtom poldňa vŕtal aby len prišiel na to ako to má fungovať, nakoniec sa pokazilo. definitívne .
pre malé NED domy su TČ nenávratné , pravda, a na trhu je málo takých nízkovýkonných plnohodnotných TČ. Lebo nie kompresor a šasy su drahé ale ovládanie, ktoré je také iste ako pri výkonejších TČ,
takže , bud si spravte na kolene, alebo nečakajte dobrú muziku za málo peňazí,
@fural a čo teda použiť pri malých NED? Zimy sú krátke a nie extra studené, plus ešte možno bude v dome aj krb.. zohrieva sa len úžitková voda (2+2 osoby) no a podlahové kúrenie. Plyn nie je k dispozícii.
My nemame NED a kurime elektrokotlom a krbovymi kachlami (byvame prvy rok a mesacne platby mame nastavene ako povodny majitel 200 EUR - neviem ci to prekurime, alebo nie).
*
Vzhladom vsak k celkovej strate domu 11kW (220m) uvazujem o TC. Po cca pol rocnom studii TC je mi jasne, ze nie je rozhodujuca ani tak prvotna investicia, ale skor montazna a servisna firma, ktora TC nainstaluje, nastavi a bude ho servisovat. Je dost mozne, ze usetris 1- 2 - 5 tis. EUR na prvotnych nakladoch (Cina vs. JPN vs. Skandinavia/Nemecko), ale nebudes mat s kym riesit problemy. Najlepsie by bolo porovnanie celkovych nakladov po 10 rokoch (lacne cinske TC nebudu mat asi COP rovnake ako NIBE/IVT).
pokročilé riadenie so všetkými vychytávkami určite vylepšuje COP, avšak otázka je nakoľko sa to za tú cenu oplatí. Aj tak je najväčší skok v úspore COP 2, každé vyššie COP je už skok menší a menší - príklad - za elektrické kúrenie by som zaplatil 1000eur ročne - TČ s COP2 ušetrí 500eur, TČ s COP3 ušetrí 667 eur, COP4 ušetrí 750 atď.
@jumt nehovorim zeje to vyhra ale je to bezobsluzne a teda staci raz za tyzden nasypat do zasobnika granule a mas vybavene
otazka je ako sa bude cena peliet a podobneho materialu hybat
este ma napada jedna aternativa a to zemny zasobnik plynu a riesit plyn dovozom ako je napriklad FLaga
ale vsetko nieco stoji a co je najlacnejsie tak to treba prepocitat
@pali1711 ale jasné že nie, len som písal o sebe :) v tej schéme sú solárne panely zohrievajúce vodu v bojleri?
@sappa plyn nechcem, ak by bol k dispozícii možno by som uvažoval, ale keďže nie je určite si ho nedám.
No je jasné že najlacnejší vstup by boli elektrické podlahové kúrenie a el. bojler. Ale nerád by som platil mesačne 200€ za elektrinu, takže TC je síce investícia ale počítam že za el. budem platiť v takomto prípade len minimum - veď dokurovať bude elektrinou len v mrazoch, inak ohreje v pohode úžitkovú vodu. A ak počítam ešte aj krb, tak o to menej.
@fural ovladanim to nebude, mam dojem ze RVS61 od siemensu, co mam ja v mojom TC, stoji okolo 500€ a do normalneho TC staci aj RVS41 co stoji asi polku...
@erik8989 vnútorná jednotka má hada na pripojenie panelu, ale ja s ním beriem vodu do podlahovky
Ak ti môžem poradiť, vykašli sa na krb, kúp TC v cene aby bola návratnosť, u vás v teplych krajoch aj s chladením, do návratnosti zarataj aj TÚV, čo je v niektorej rodine tiež pekný žrút, u nás je to 1/3 spotreby na kúrenie