Aký plynový kotol do 800 eur?

Ahojte Aky kotol by ste mi odporucili na cca 100m2-cca 250-300m3? 4 izby,kupelna a kuchyna+chodba.Dom nezatepleny s palenej tehly,plastove okna a 100mm izolacia na strope Rozmyslam na 24kW Attackom...ale dost mi chvalia Junkers a Protherm... Na ohrev vody do kupelne a kuchyne pouzijem 800-100litrovy boiler Ariston. Plus este riesim aj termostat na kotol a ci je nutne alebo vyhodne dat aj vonkajsie cidlo
Odpovedať
@mcdog Vonkajšie čidlo by bolo rozumné dať, lebo v takomto dome pomerne rýchlo klesá teplota. Kootl by vyhodnocovaním vonkajšej teploty dokázal kúriť vopred. Prečo neriešite ohrev TUV plynom? Dajte kotol so vstavaným zásobníkom. Ročne ušetríte aspoň 180 € (záleží od množstva TUV) - presnejšiu sumu nie je problém vyrátať.
Odpovedať
No a kotol zo zasobnikom je o 50-100% drahsi ako bez zasobnika....takze taka uspora to az nieje
Odpovedať
@mcdog Dobre. Dajme tomu, že kúpite kotol nie za 800 €, ale kond. kotol so vstav. zásobníkom za 1600 € a zároveň ušetríte na el. bojleri 180 €, tak vyššia investícia bude 620 €. Ak ročne ušetríte na TUV napr. spomínaných 180 €, tak návratnosť je 3,5 roka. ;-) (180 €: cena bojlera a ročná úspora na TUV je číselná náhoda)
Odpovedať
No bojler ma bude stat do 100€...problem je ten,ze tych 1600€ na kotol momentalne nemam.Skor rozmyslam,ze kupim jedny 6-7kW kachle a obcas prikurim a tak na romantiku...ale vodu chceme riesit cez elektriku a boiler.Kolega ma taktiez kotol zo zasobnikom a ide davat boiler-netusim dovod. Takze skor by som si dal poradit ohladne toho kotla...uz som dokonca pocul,ze tych 24 kW bude strasne vela predymenzovane...
Odpovedať
@mcdog Predimenzované nebude. Velice hrubým odhadom si myslím, že dom má tep. stratu okolo 15-20 kW. Čo sa týka značiek, všetky tri sú OK.
Odpovedať
@blacksr No momentalne mame tiez u svokrovcov Attack a celkom v pohode.Akurat je stacionarny.Tu by som chcel zavesny.Len neviem vobec aky termostat a ake vonkajsie cidlo
Odpovedať
@poliacik321, môžete poradiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@mcdog pokiaľ budete hľadať kotol s ohrevom TÚV tak sa zamerajte na kotol s tzv vrstvením teplej vody. Sú to kotli s cca 40l zásobníkom, ktorý nahrádza cca 140l zásobník. Takéto kotly sú o niečo drahšie ale úspora je tam taká, že sa investícia vráti omnoho skôr ako keď budete ohrievať vodu v el. ohrievači. Samozrejme ,že tieto kotly sú kondenzačné, čiže doporučujem k nim zapojiť aj ekvitermickú reguláciu.
Odpovedať
@poliacik321 No ako som uz pisal vyssie.Chceme kupovat kotol bez ohrevu TUV
Odpovedať
Profilova fotka
@mcdog v každom prípade sa zamerajte na kondenzačný kotol a kvalitnej značky. A skôr ako si ho kúpite preverte si dosah servisu vo Vašom okolí. Budete ho totiž potrebovať každý rok.
Odpovedať
A este je otazne ci zavesny alebo stacionarny...ktory je lepsi,ucinnejsi?Ci je to jedno?
Odpovedať
No takze nakoniec sme dosli s kurenarom na to,ze on ma troska ine ceny ako v katalogoch a tak ma vyjde Attack Maximus 24RT plus na max 658e a z tej ceny vies ist este nieco dole....lenze vravel,ze staci iba zo steny vyviest ruru na turbo kotol a to je cele.Ale kolega ma zas presviedcal,ze musi byt komin...a dalsi zas tvrdi,ze komin musi byt iba kvoli kolaudacii.A kedze nejdeme kolaudovat,lebo dom uz je skolaudovany,tak nepotrebujeme komin a staci iba ta rura
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mcdog na turbokotol nemusi byt original komin. Stacia tie rury. A co sa tyka papierov, pokial nejdes kolaudovat staci ti to vyviest zo steny. My to mame tak isto (mame Protherm Tiger). Je na kraji domu, s kotla koleno a 1,2m rura z domu. Este doporucujem, pokial to budete riesit takto, tak ruru mierne vyspaduj kvoli kondenzu (je ho hodne).
Odpovedať
No ono to bude robit kurenar,takze necham na neho.Ta suprava stoji myslim do 100€ na turbokotol nie?Inak je aj daky uspornejsi?A este vobec neviem ako si mam nastavit potom splatky od SPP a od ZSE....somebody help me?
Odpovedať
Profilova fotka
@mcdog to mas jednoduche, nastav si kolko chces (trebars plyn 100E, el. 50E), ale mne sa zda, ze oni ti tam aj doporucia. A pri najblizsom vyuctovani ti to nastavia oni sami podla predchadzajucej spotreby a potom kazdy rok. :-D
Odpovedať
@mariand vies len nechcem,aby mi prislo vyuctovanie a nedoplatok 100-500€ a zas zbytocne platit mesacne napr 100€ a nakoniec ti 100-300€ vratia je tiez blbost.Co som nasiel na jednej stranke,tak pri spotrebe 1000m3 za rok vychadza mesacna splatka 53€.A elektriku uz vobec neviem ako nastavit splatku
Odpovedať
Profilova fotka
@mcdog popytaj sa na zakaznickych centrach, urcite ti poradia. Resp. pozri si tu ci nebude nejake forum o nakladoch alebo daj otazku do plena.
Odpovedať
tak ja mám tehlový cca 60ročný dom, nezateplený, teraz som zateplil jednu izbu z vnútra, v dvoch izbách sú plastové okná, v ostatných dvojité drevené, nové vchodové dvere. Kotol je starý staručký 18kW a stíha aj v tej najtuhšej zime. to nevravím že mám staré plechové radiátory, nemám obehové čerpadlo ani expanzku. náklady na plyn 90€ a to aj varíme. elektrika 60€ a to máme bojler tiež starý. budúci rok mením bojler aj kotol s radiátormi. Viac ako 18kW ani nerozmýšľam, počítam tak max 12kW keďže plánujem kompletne zatepliť 10cm EPS.
Odpovedať
No my budeme mat 4 izby,teholvy a nezatepleny,plastove okna a 24 kW Turbo Kotol....zateplovat sa chystam akurat tak strop a to 100 mm sklennov vatou na povale...mozno casom aj steny zateplym Teraz byvame u svokrovcov a maju 2 poschodovy dom,podpivniceny,stare okna a dom je zo skvarobetonu a rovna strecha,nezatepleny,stare radiatory a rurky,kotol novy 24 kW a platime mesacne 180€ za plyn
Odpovedať
@mcdog Dobrý deň. Môžem pridať ďalšiu starinku pre porovnanie: dom plná tehla, staré okná, žiadna izolácia, plocha 50 m2, juh SR, inter. teplota 20-21°C.... 800-900 € za rok, zánovné gamatky (predpokladám, že Váš kotol bude mať trochu väčšiu účinnosť). Elektrinu si odsledujte, každý deň si zapisujte, koľko ukáže elektromer. Dopracujete sa k nejakému dennému priemeru - 1-2 týždne by mohli stačiť na to, aby ste boli v obraze. Potom denný priemer vynásobte 365 a zaokrúhlite nahor. Plus paušál. Zateplenie: vlny dajte násobne viac. 10 cm je strašne málo.
Odpovedať
@blacksr S tou elektrinou troska nechapem.Aky pausal?
Odpovedať
Profilova fotka
@mcdog za elektromer
Odpovedať
@mcdog ako píše mariand - za elektromer
Odpovedať
Profilova fotka
@mcdog tu si to pozri presne podla tarify http://www.zse.sk/index.php?www=sp_fi... vola sa to pevna mesačna zložka (II. cast - Sadzby a podmienky pre odberné miesta ...) ( @blacksr )
Odpovedať
@mcdog Práve prišlo vyúčtovanie za plyn toho pididomčeka: 925 €.
Odpovedať
@blacksr no vsak necham sa prekvapit:) Ani neviem pod aku tarifu budem patrit
Odpovedať
@mcdog pravdepodobne D3
Odpovedať
Profilova fotka
vychádza mi dosť vysoké číslo cca.80W/m3 pri prepočte výkon/spotreba. pri vyšších vonkajších teplotách bude kotol modulovať horenie v dolnej výkonovej hranici. zvážil by som potrebu takéhoto výkonného kotla pre 4 izby. skôr by som išiel cestou nížšieho výkonu a vyššej záťaže kotla. ak si uvedomíte že vodu ohrievate v zásobníku, nepotrebujete vysoký výkon kotla, kedže ohrev vody prebieha kontinuálne v časovom úseku. treba si predovšetkým vyhotoviť výpočet tepelných strát objektu a ísť cestou nenavyšovania výkonu kotla. to Vám prinesie úsporu nákladov na kúpu. vyžiadajte si cenovú ponuku od výrobcov (resp.od obchodných zástupcov).
Odpovedať
@maros_kollar troska nechapem. Rozmyslame nad turbokotlom attack 24kW a voda sa bude ohrievat v boilery 80/100litrov-elektricky.Dalej rozmyslam,kde vsade dat termoregulacne hlavice na radiatory a kde dam termostat a ci dat aj vonkajsie cidlo.
Odpovedať
Profilova fotka
24 kW sa mi zdá byť zbytočne veľa, myslím že okolo 15 kW by bohato stačilo. Samozrejme je potrebný presný výpočet tepelných strát. Čo sa týka toho elektrického bojlera, zvážil by som jeho použitie, a skôr by som išiel do závesného plynového kotla so vstavaným zásobníkom (veľkosť zásobníka by som určil podľa počtu osôb a skutočnej potreby teplej vody). voľte radšej menší zásobník s krátkymi časmi náhrevu teplej vody. čo sa týka toho termostatu(regulátora izbovej teploty-funkčný člen riadenia kotla), pokiaľ máte rádiátorové vykurovanie osadte ho do najchladnejšej miestnosti, pričom v tejto miestnosti neosadzujte termostatické hlavice. do všetkých ostatných miestností ich osadte termostatické hlavice. v charakteristickej miestnosti budete regulovať termostatom, v ostatných budete regulovať vnútornú teplotu hlavicami.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?