Aký kotol na vykurovanie zrekonštruovaného staršieho domu?

Ma niekto dlhoročné skúsenosti s vykurovaním rodinného domu kotlom na drevo alebo na nejaké iné tuhé palivo? Poraďte prosím, s aký typ kotla zakúpiť?
Odpovedať
Ja osobne odporúčam Viadrus. u nás v rodine sa používa už roky a pokiaľ viem tak ho majú skoro všetci dookola. Určite vysoká kvalita a dlhá životnosť. Starý rodičia ho majú už 23 rokov a ide ako nový ale tak už stratil po toľkých rokoch účinnosť ale inak je všetko v poriadku.
Odpovedať
tiež máme Viadrus a k nemu aj akumulačnu nádrž, služi bez problémov a zhori v nom všetko, :-) :-)
Odpovedať
nam sa na viadruse dost opotrebuvava tesnenie okolo prikladacich (hornych) dveri,foter dost laduje donho drevo (starsi clovek,ktory si neda povedat) a tak ta tesniaca snura skoro obhori a potom sa mu z kotla cez hornu cast dveri dymi....je mozne,ze by to tak dopadlo pri kazdej znacke kotla,nielen prave pri tejto
Odpovedať
Ste miý, ďakujem všetkým za odpovede.
Odpovedať
Pokial sa jedna o Viadrus U26 tak je to kotol prehorievaci. Tieto kotle maju ucinnost ,max. 65 %. ;-) Pokial to porovnate zo splynovacim o ucinnosti 90 %, tak je to rozdiel 25 % paliva co skurite len pre klimu. Ked mate rocnu spotrebu dreva ca. 16 m3. Viadrusom, tak splynovacim mate spotrebu len 12 m3.
Odpovedať
Najnovšie uvažujeme aj nad kotlom na pelety + drevo. Má niekto s takýmto kombinovaným kotlom skúsenosti?
Odpovedať
@madlin Velmi by som vam to nedoporucoval. Ked chcete kupit kombikotol tak by som doporucal si najprv preverit ze ako to vyzera zo servisom a poruchovostou. Nie vsetky su hodne tie peniaze za ktore sa predavaju ;-) Mate uz na vyhlade niektoru znacku? Mate informaciu ze kolko stoji ten kotol? Obcas sa stane ze ste na tom lacnejsie ked si kupite splynovaci kotol a peletak separatne. Mate dva kotle ale su nezavisle od seba. ;-) V pripade poruchy jedneho mate stale druhy v prevadzke.
Odpovedať
@ludo65 dik za reakciu a dobré pripomienky, ktoré sa mi zídu pri výbere kotla. Momentálne sme v štádiu úvahy vložkovania komína /neviem,či je to správny výraz/ a prerazenia otvoru do pivnice na predlženie komína pre doposiaľ ešte nevybraný kotol. Jedna sa totiž o starší zrekonštruovaný rodinný dom, v ktorom máme 9 radiátorov. Značku zatiaľ ešte vybratú nemáme. Kvôli tomu Vás prosím o Vaše rady a skúsenosti. Dlhé roky sme bývali v paneláku, takže s vykurovaním rodinného domu nemáme žiadnu skúsenosť. A už keď investujem do vykurovania, tak nech sa mi to oplatí. Rozmýšľali sme dokonca aj o elekrickom vykurovaní /tiež dosť drahá záležitosť/, No nevieme, tak som začala sledovať net. Budem rada za každý Váš príspevok k mojej otázke riešenia vykurovania.
Odpovedať
@madlin Tu je treba par udajov o dome. Kolko ma m2 Ma zateplenie Ake su okna Pokial chcete kurit usporne a efektivne, doporucoval by som vam splynovaci kotol v spojeni s AN s priamim ohrevom TUV.
Odpovedať
@ludo65 Vrelé dik za odpoveď. Sme radi, že sa nám snažite poradiť. Okna máme plastové a zateplenie domu zatiaľ nemáme /možno o 1-2 roky/.
Odpovedať
@madlin kolko m2 ma vas dom?
Odpovedať
@madlin Dobrý den. Dříve, než se rozplynete blahem ze všech rad, tak věřte, že nejpodstatnější údaj pro volbu kotle je tepelná ztráta domu. Je úplně fuk, jakou má plochu, kde je , jaké má izolace a jiné popisy. Výsledek musí nutně býti tepelná ztráta, která je jako jediná relevantní údaj pro volbu výkonu kotle. Když špatně zvolíte výkon kotle, tak jsou dvě možnosti - barák nevytopíte, nebo barák vytopíte ale kotel pojede mimo své optimální pásmo. Příklad : na barák, který má tepelné ztráty 10 kW, nemůžete nasadit kotel s výkonem 20 - 30 kW, ale také ne kotel s výkonem 8 kW. Doufám, že toto pochopí každý. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ladajaskva Ďakujem, zatiaľ ešte nemáme vybratý kotol, ale dúfam, že do zimy to stihneme. Ak nie, tak potom na budúci rok. Pekný deň prajem.
Odpovedať
@ladajaskva tak vo vsetkom svami nesuhlasim. Samozrejme ze ide o tepelne straty domu ale asi ste si neprecital celu diskusiu. :-) No a preco by nemohla dat na dom s tepelnou stratou 10 kW kotol o vykone 20-30 kW.? My sa tu bavime o kotli na tuhe palivo zo zapojenim s AN.! Podla vas ked bude kotol presne dimenzovany na tepelne straty domu tak budete sediet len pri kotli na nakladat. Ked ma dom aj tepelnu stratu 10 kW kludne moze instalovat aj kotol s vykonom 40 kW pokial ma dostacujuci objem AN. Vypocet AN je min. 55 l vody na 1 kW vykonu kotla tak ze pri 40 kW kotli by musela AN mat min.obsah 2200 l. Do 1000 l natlacite max. 80 kWh. co v 2200 l mate 176 kWh. Pokial mate splynovaci kotol 40 kW ktori ma prikladaciu komoru 190 l, tak to mate 1x doplna a raz dopol prilozit. Preto vela vyrobcov splynovacich kotlov dodporucuje na 40 kW kotol min 3000 l AN. co by ste mal 240 kWh.zasobu.bez kurenia. ;-) Dufam ze toto pochpoi tiez kazdy. ;-)
Odpovedať
@ludo65 Dobrý den. Máte pravdu, už většinu příspěvků ani nečtu. Klidně navrhněte i větší Aku, silnější kotel aby to vydrželo celou zimu a je vystaráno. Já zase navrhuji kotel, který pojede sám a bude topit tolik ,kolik bude potřeba. To by také klidně mohl pochopit každý. PS K čemu je dobré znát podlahovou plochu bez tepelných ztrát ? S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva pokial by ste pozorne cital tak madlin nema dom zatepleny a ma plastove okna.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobrý deň prajem všetkým, síce po dlhšom odmlčaní sa z dôvodu zdravotných problémov, ale opäť sa vraciam k mnou zadanej téme ohľadom kotla. Uvažujeme aj nad splyňovacim kotlom v kombinácii s horákom na peletky /drevo+peletky/. Ma niekto z Vás skúsenosti s týmto typom vykurovania rodinného domu? Veľmi pekne ďakujem LUDOVI65 za jeho príspevky, z ktorých som vycítila, že sa tejto problematike venoval alebo venuje. Rada by som si vypočula aj tentokrát jeho komentár na môj príspevok. Čo sa týka rozlohy domu v m2, tak Vám zajtra napíšem. Ďakujem za každú dobrú radu.
Odpovedať
Opätovne sa vraciam k mojím predošlým príspevkom. Moja rozloha rodinného domu v m2 je 108.
Odpovedať
Profilova fotka
@madlin moj znamy ho ma... Velmi si to chvali..
Odpovedať
@katka8855 Ďakujem Katka. Pravdepodobne si ho objednáme, ale ešte čakám na ďalšie príspevky a skúsenosti s ním. Tento kotol som našla na nete v ČR. Odporučili nám ho aj kureňari, ale si to musíme dôkladne všetko zvážiť a tak sa potom rozhodnúť. Ešte raz vrelé dik za komentár.
Odpovedať
@madlin o ktory kotol sa vam jedna co ste si vyhliadla? Len aby nebol jeden kotol drahsi ako ked si kupite splynovak a peletak separatne. ;-) Kombinovane kotle maju aj velke nevyhody. ;-)
Odpovedať
dobry den, rad by som sa tu opytal aj distkutujucich panov @ludo65 @ladajaskva na jednu otazku co mi dlhsie vrta hlavou :-) mam obdobnu situaciu "Kotol do zrekonstruovaneho domu". aktualne mi nejde o tepelnu stratu domu a pod.. ide o kotol ako taky. vsade tu citam ze splynovaci + aku nadrz a pod... no ja by som prave chcel automaticky kotol (napr. HKS Lazar, Galmet, Witkowski, Benekov a pod.) na hnede uhlie orech 2.. som clovek zaneprazdneny a paci sa mi predstava raz za 3 dni naplnit zasobnik a raz za den vybrat popol. na tzb-info ci ceskom energoportale som si toho precital dost, no tu nejako tato tema nerezonuje... obcas mam pocit ze vyberam kotol a palivo ktore nik nepovazuje za dobru investiciu :-( a prave z toho vznika moja obava. Chcem sa spytat: Idem na to zlym smerom ked nechcem splynovat + aku nadrz ale rovno nejaky automat? Nemyslim ze prave v cene je nejaky extra rozdiel.
Odpovedať
@miguelx chcete ten aut. kotol prevadzkovat bez AN ?
Odpovedať
Máme vyhliadnutý typ DC 25 SP z ČR /ATMOS/.
Odpovedať
@ludo65 ano, tak mi to bolo popisovane ze pri automate nemusim pouzit AN. Z kotla 2 x vystup 1. na rozdelovac pre radiatorove kurenie a druhy vystup na bojler pre TUV. Myslite ze to nieje stastna volba?
Odpovedať
@miguelx ked bude ten kotol mat servis priamo na mieste aj s nahradnimi dielmi, tak by to bola dora volba. :-) Co spravite ked vam vypadne elektronika pri -15°C alebo -20°C vonku? Budete sediet v zime, bez teplej vody a manzelka sa vam na 100% podakuje. ;-) Ked vam radil kurenar ze pri aut.kotli netreba AN tak od takeho by som v zivote nic nekupil a nedaj boze este si dat nieco instalovat. Ked vas presviedca ze tu AN netreba, tak si dajte od neho podpisat zmluvu ze vam doda behom 24 hod krorykolvek nahradny diel na tento kotol. Nezabudnite tam dat klausu ze ak pozadovany diel nedoda do 24 hod tak sa vam zaväzuje ten nahradny diel dodat na jeho naklady. ;-) Uvidite ci bude este stale tvrdit ze tu AN netreba ;-)
Odpovedať
@madlin DC25SP ma pri peletach vykon len 20 kW. Bol to experimentalny kotol od Atmosu ktory skusali zaviest na trh v kombinacii aj z olejovym horakom ale neuspeli. Spalovanie a ucinnost sa rovnala katastrofe. ;-) Atmos su kotle ktore idu stale na plny vykon bez modulacie a bez poriadne dimenzovanej AN sa nezaobijdete. Mate uz cenovu ponuku na kompletny kotol aj s podavacom, silom, a prepinacou jednotkou ? :-)
Odpovedať
@ludo65 Ďakujem za radu, takže podľa Vás by sme mali radšej kúpiť separatne kotle? V predošlom príspevku som uviedla typ kotla 25, pomýlila som sa - je to 18. Kureňari povedali, že tento kotol nás bude stať 6.000 eur včítane jeho inštalácie a práce so zavedením ešte ďalších 3 radiátorov na prízemí /hore na poschodí už máme v počte 5 ks/ + samozrejme aj dodaným materiálom. Doteraz sme dom vykurovali krbom umiestneným v prízemí, avšak sme museli čiastočne vytápať aj elektrinou, ktorou si predtým vytápala moja nebohá matka / v dome máme zavedené aj elektrické vykurovanie/. Po zrekonštruovaní domu tu už bývame 3 rok, ale keďže ja a manžel máme zdravotné problémy, tak sa snažíme o to , aby sme sa okolo kotla veľa nenamáhali stálym nosením dreva Na budúci rok plánujeme zatepľovať dom a spraviť aj fasádu.
Odpovedať
@madlin ano, radsej si kupte dva kotle separtne a k tomu 1500 l AN. Len si to dajte naozaj spravne zapijit od skuseneho kurenara a nie od nejakeho suflikanta ktory sa kurenar len nazyva. Do 6000 € ako ste pisala sa urcite kompletne vojdete. Pokial potrebujete schemu zapojenia tak napiste PS.
Odpovedať
Veľmi pekne ďakujem za radu a čo sa týka kureňara je v našom okrese dobré známy a dlhoročný skúsený pracovník.,Dobré sa pozná aj s mojím manželom. Ma svoju firmu a niekoľko desiatok pracovníkov. Jeho firma pracuje aj po iných okresoch. Ešte raz vrelé dik za to, že ste si dal tu námahu a napísal ste mi. Zať je stále za kombinovaný, ale chcem mu to nejako vyhovoriť a presvedčiť aj muža. Prajem Vám všetko dobre, nech sa Vám darí.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?