Aky kotol? Kondenzak alebo nekondenzak ?

Ahojte, riesim aktivne vykurovanie v byte, ktory som kupil. Je to byt na 2 a najvyssom poschodi. Jedna sa tehlovu bytovku, kde obvodove mury maju 45cm. Strop je palachovy, ale budem ho kompet menit a tak tiez bude riadne zaizolovany. Bytovka zateplena nieje. Byt ma vymeru 48m2 a su vymenene plastove okna. V prilohe je aj podorys bytu. Nakolko sa mi moc nechce studovat o problematike kotlov, pytam sa vas skusenejsich. Aky je zasadny rozdiel medzi kondenzakom a nekondenzakom? Do coho mam vrazit peniaze? V byte sa chcem ohriat tak 7 rokov, takze nechcem do toho zase investovat horibilne sumy. Vdaka za cenne rady
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis ak sa kuri radiatormi (co predpokladam) tak nekondenzacny. kondenzacny - podlahove kurenie... ale ak ide o 7 rokov neviem zvazit ci sa vobec invseticia oplati... ake su naklady na kurenie a ake budu po zatepleni..
Odpovedať
Kurit sa bude radiatormi. Investicia je nutnost. Momentalne su vsade 30 rocne plynove gamatky a asi 100 rocny prietokovy ohrievac na teplu vodu :) Po 7 rokoch to dam do prenajmu a my snad pojdeme do domceka.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 Nechápem prečo je kondenzačný nevhodný na radiátory. To je mi nejaká novinka. Každý kotol má určený teplotný spád pri ktorom pracuje optimálne. Každý radiátor má pri danom teplotnom spáde istý výkon. Všetko sa dá zosúladiť. Okrem toho kondenzačný kotol dosahuje vyšších účinnosti ako obyčajný..
Odpovedať
Profilova fotka
@philos nie som v tom to odbornik , iba viem ze ucinnost KK je prave pri ohreve media na nizzsiu telotu cca 30 st. Prave s ohrevom vody do kurenia radiatorov klesa jeho ucinnost.. Rad sa necham poucit :)
Odpovedať
Profilova fotka
my byvame v podkrovnom byte, pri vystavbe naprojektovali prietokovy kotol. Uvazujeme o vymene a pytala som sa servisaka, ci je vhodnejsi kondenzacny alebo prietokovy ako mame. Povedal, ze jednoznacne taky isty typ ako mame, teda prietokovy, lebo kondenzacny ma nizsi teplotny spad a zrejme by sme mali problem s tepelnou pohodou.
Odpovedať
@sissik Viete mi poslat presny nazov a typ kotla aky mate teraz? Co presne myslite pod pojmom prietokovy kotol?
Odpovedať
@sissik Kecy, aj kondenzacne su prietokove to sa nevylucuje, kondenzacny s tym nema nic spolocne. Kondenzacny moze pracovat uplne s rovnakymi teplotami ako nedondenzacny. Reci o tepelnej pohode su uplne mimo. Nerozumei tomu a mudruje, nepocuvajte takych odbornikov. @richard71 aj kondenzacny mzoe pustat do radiatorov povedzme 40°C vodu a moze plne pracovat v kondenzacnom rezime. Na podlahove je vhodny nakolko je spatocka chaldnesjia a su tam celkovo nizsie teploty ale tak isto sa uzivy aj pri radiatoroch. Cenovy rozdiel nie je vobec extra velky. @smitis ked tam mas gamatky to budes celkom dost rekonstruovat. Dal by som kondenzacny so vstavanym malym zasobnikom s ohladom na nedostatok prietoru.
Odpovedať
@sysell A co sa tyka cenovych relacii kondenzak vs nekondenzak? A co spotreba plynu? Ako velmi sa lisi spotreba plynu pri kondenzacnom a nekondenzacnom kotli?
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis mame protherm tiger. momentalne ho uz nevyrabaju, maju trochu "vyspelejsie" modely @sysell prave od toho chlapika si poradit dam, lebo som mala problem s kotlom, ktory nevedeli vyriesit 2 ini "odbornici" certifikovani pre protherm. a tento prisiel popytal sa par veci, odskusal, povedal, ze problem je v zakladnej doske, lebo tam boli pri nasom type problemy od zaciatku a vymenil ju. odvtedy veselo ide dalej. takze podla mna je odbornik ;-)
Odpovedať
@smitis Neviem nizkoteplotne ma nazaujimaju, rozdiel tam bude nejakych par stoviek (200-300) asi zavisi podla vyrobcu. Kondeznacny by mal byt uciinnejsi a menej zrat vsak preto to robia. Ak ches za kazdu cenu usetrit kup si obycajny ale ak to chces spravit trochu na urovni tak jedine kondeznacny. Kotol s integrovanym zasobnikom zozenies od cca 1500+- znackovy. @sissik mozno ej odbormik na servis ale nie na technologiu, ved co povedal si odporuje, alebo ste sa mozno zle pochopili
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ja som sa ho opytala, co by na mojom mieste urobil on. a povedal mi, ze kondenzacny nie. vyslovene mi to tak povedal, takze k nepochopeniu nemohlo prist. uz jedine, ze by nebol odbornik ;-)
Odpovedať
@sissik Ked mi niekto nieco povie, hocico, vzdy sa spytam na dovody... chcem sa poucit, som zvedavy a pripadne si vytvorit vlastny nazor. Lebo ked jeden servisak povie nie druhy hej. Kluden ti tam moze stacit nizkoteplotny, mozno je jednopduchi na konstrukciu, mozno sa ti cenovy rozdiel nikdy nevrati, ale dovod povedat mohol.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sysell vsak mi povedal, ze priestor ktory mam vykurovany a v danych podmienkach nevykurim poriadne a nebudem mat teplotnu pohodu
Odpovedať
@smitis zdarec,skor než niečo vyberiete,treba si pozriet možnosti napojenia na komin,lebo kondenzak nemožete napojit na komin kde pod Vami budu napojene nizkoteplotne kotle. Rozdiel kondenzaku a nizkoteplotneho kotla je že kondenzak využiva teplo zo spalin a prihrieva si spalinami spiatocku.
Odpovedať
@sissik Ako som pisal vyssie,ak byvate v bytovke a mate tam nizkoteplotne kotle vsade,vy si nemozete dat kondenazak pretoze vam urcite nebude vyhovovat komin.Dalsia vec je ci mate turbo kotol,alebo nie. Prietokovy -ako uvadzate je ohrev teplej vody,co nema skurenim nic spolocne. Daslie info-kondezaky vykuria velke domy,tak neviem preco vam povedal ze vam to nevykuri.
Odpovedať
@sissik No tak ked povedal toto to je prave sprostost lebo tepla voda nema s kondenzacnym absolutne nic a tak isto je totalna blbost ze by si to nevykurila. Dovody co ma napadaju mozu byt cena, pripadna nizsia efektivnost kondeznacneho, uprava kominu, instalacne dvovody - odtok kondenzatu a pod. Je to potom prave neschopak.
Odpovedať
Profilova fotka
ano mame turbokotol, praveze sa v tom moc nevyznam, tak pri pripadnej vymene kupim presne taky isty typ kotla ako mame;-) videla som, ze sa tu riesi podobny problem, ako budem msuiet riesit mozno aj ja, tak som napisala, co povedal chlapik. dalsia vec je, ze dnes sa velakrat presadcuju drahsie riesenia, len aby sa zarobilo. ked pri vystavbe neprojektovali taketo kotly, vedeli preco to urobili - to je moj nazor
Odpovedať
@sissik tak este inak,kotol potrebujete do domu,alebo do bytovky?
Odpovedať
Chcem sa opytat, my byvame tiez v bytovke a mame nekondenzacny turbo kotol tak ako kazdy v bloku. Rozmyslal som nad vymenou kotla za kondenzacny. Podla toho co pisete nemozem mat kondenzacny pokial susedia podomnou maju nekondenzacny? Je to kvoli kominu? Dalo by sa to nejako vyriesit, (nekondenzacne sa vraj maju prestat od roku 2017 vyrabat.)
Odpovedať
@slimeon Áno, majú sa prestať vyrábať - potom už len kondenzačné (KK). Ale náhradné diely a servis ešte pár rokov bude aj na obyčajné. A čo sa komína týka, záleží na tom, či si naň napojený sám, alebo aj susedia pod/nad tebou. Kondenzačný kotol potrebuje kondenzu odolný komín, poväčšine plastový, ktorým sa dokáže "vyvložkovať" pôvodný komín... A spomínaný odvod kondenzu do kanalizácie. A... rozvody s kyslíkovou bariérou (nie PPR - videl som pár KK napojených na takýto rozvod po pár rokoch - hrôza)...
Odpovedať
do bytovky nekondenzacny z dovodu komplikacii s kominom pri kondenzacnom a straaasne dlhej navratnosti rozdielu medzi kon a nekon. Do domov atd jedine kondenzacny s ekvitermickym riadenim!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w do bytovky. Ale casom aj na chalupe budeme meusiet poriesit, je tam Dakon asi tak 25 rocny. my napr. mame kazdy svoj komin, ale viem, ze jedna suseda menila za kondenzacny a ma problem s odvodom kondenzatu. my mame koli podkroviu kotol 30cm nad podlahou, takze by bol problem s napojenim na odvod kondenzatu. jedine, ze by som ho vypustila rovno do ryny, ale to by som musela prechadzat cez nosnu priecku a strechu :-N
Odpovedať
@sissik odvod kondenzatu sa da riesit precerpavackou cca 80eur.komin musi byt odolny voci kondenzatu,inak sa rozpadne.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 Hej máš pravdu ale je to zanedbateľné percento nakoľko teplota spalín má niekoľko sto stupňov a rozdiel teplôt na spiatočkách je max 30 stupňov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?