Aký kotol do rodinného domu? Viesmann Vitodens 100W, 111W alebo 200W?

Ahojte, chcela by som sa opytat aky kotol odporucate do rodinneho domu - dom je dvojpodlazny, cca 8x11 metrov. Kotol by mal sluzit na ohrev vody a na kurenie - radiatory. Zatial sme v dome dvaja, casom ked pridu deti nas bude viac. Ktory z kotlov vitodens 100W, 111W alebo 200W by ste odporucili a preco? Oplati sa nam k tomu brat aj 120l zasobnik na vodu? dakujem.
Odpovedať
@zuzankake To si si pomýlila. to sú žiarovky a nie kotle.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 to sú kotle viessman :-)
Odpovedať
@zuzankake vitodens 100 a ktomu 120 lit.zasobnik uplne postacuje. Vitodens 111 ma vsebe 45 lit zasobnik. Vitodens 200 lepsia regulacia,ale drahsi. Pri radiatoroch staci 100 w a urcite zasobnik.
Odpovedať
111-ku mám doma 3 roky a teplá voda nám doposiaľ nikdy nechýbala. Naraz sa mi však dajú použiť len dve odberné miesta, kúpelňa a kuchyňa... @zuzankake Kým sa deti osamostatnia, prejde aj desať rokov - takže aj keby boli v dome hneď dve vane, naraz sa tak skoro napúšťať nebudú, tak 120 l zásobník nie je nutný. Iba ak by boli odberné miesta príliš ďaleko od kotla a chceli by ste využiť aj cirkuláciu teplej vody. To 111-ka z princípu nepodporuje, keďže taká vaňa sa po odpustení pár litrov vody zo vstavaného zásobníka napúšťa z kotla prietokovým ohrevom. K verzii 100+zásobník sa cirkulačné čerpadlo pripojiť dá. 200 je iba o vyššom komforte regulácie, kedy sa k nemu dá pripojiť termostat s grafickým displejom, pričom 100-vka zvláda akýkoľvek obyčajný on/off... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzankake @grivanek
Odpovedať
mozno aj toto by bolo OK je to zostava so 120L nadrzou http://www.buderus.sk/kondenzacne-zos... mas tam aj ceny za rozne prevedenie BASIC,EKONOMIC, ...
Odpovedať
@dedo758 skoro dobre na 111 ku bežne v pohode pripojiš cirkulačné čerpadlo a funguje tak isto ako so 120L zasobnikom i ked nabíja napriamo ako píšeš. zuzankake rada 200 je už kotol a nieje to len o regulácii , velmi dôležitá vec je lambda pro control system ktorý si prispôsobuje horák podla vyhodnotenia spalín . vo velkých domoch je tam citelná úspora. druhá vec je podpora riadenia 3 okruhov oddelene.. aby sme vedeli poradiť vhodný kotol do Vášho domu musíme poznať stavbu vášho kúrenia napište kde bude podlahovka kde radiatory atd.
Odpovedať
@gkrivanek: podlahovku mame iba v kupelni, vsade inde v dome su radiatory. @dedo758: Preco len dve odberne miesta? Je to nejaky limit kotla alebo jednoducho nestiha obsluzit viac miest? Co je efektivnejsie, mat 120l zasobnik s 100W alebo zabudovany 45l zasobnik s 111W ? Ten mensi zasobnik sa bude asi castejsie zohrievat a doplnat, nie? Pri vodovodnom potrubi mame natiahnutu aj cirkulacnu rurku, zohrava to nejaku ulohu pri tom ci by bol pre nas vhodnejsi 100W alebo 111W?
Odpovedať
Dve len preto, lebo okrem kuchyne sú ostatné batérie v kuchyni, kde je maximálne jeden človek naraz... :-) Ťažko povedať, čo je efektívnejšie; z malého zásobníka sa odoberie pár litrov, čidlo zaznamená pokles teploty a zvyšok vody z kotla ide prietokovo. Pri dlhšom nepoužívaní dohrieva iba 45 litrov, nie 120. Pri tej cirkuláci, ako spomína gkrivanek, by však asi cykloval častejšie...
Odpovedať
@zuzankake pri radiatorovom kureni si dajte vitodens 100 w so 100l zasobnikom a ekvitermickou regulaciou! Treba spravne nastavit krivku a budete absolutne spokojny.
Odpovedať
@gkrivanek co tam treba pichnut aby podporoval ekvitermiku?
Odpovedať
OT termostat a vonkajšie čidlo...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
@gkrivanek Rád by som ozivil temu. Vidim, ze sa v tom vyznate, tak by som mal otazku priamo na Vas: ktory kotol by ste si vybrali do novostavby 200m2, 2 kupelne (1 vana, 1 sprcha), vsade podlahove kurenie, budem potrebovat aj cirkulaciu. Vyberam medzi modelmi viesmann vitodens 100, 200 resp. 222. Ktory by bol ten najvhodnejsi? Dakujem.
Odpovedať
@fabiatti ja mam zhruba 170m2, taktiež dve kúpeľne a beriem 200vku kôli nízkemu spodnému výkonu.
Odpovedať
@kssg5 dakujem, tak asi más pod nim externy zasobnik na TUV. Nad vstavanym zasobnikom si ani neuvazoval?
Odpovedať
@fabiatti spominany @gkrivanek uz rezignoval a ukoncil karieru na MS.
Odpovedať
@fabiatti ja budem dávať externý zásobník, v bližšej budúcnosti plánujem FVE s prebytkami do vody tak preto externý, v rámci priestorových.možností dám 300L
Odpovedať
@fabiatti gkrivanek ti tu už neporadí, skúsim ja. Vitodens 222 je kompaktná verzia so zásobníkom, s možnosťou pripojenia cirkulačného čerpadla a jeho ovládaním priamo z kotla. K 100-vke a 200-vke potrebuješ externý zásobník. Podlahovku zvládajú všetky rady. Bratovi som takto pred rokom montoval 222 pre podlahovku aj radiátory, naplno má v pláne kotol využívať od novembra. Zatiaľ si ho chváli...
Odpovedať
@dedo758 Dakujem pekne za info. Cca tie rozdiely medzi kotlami poznam, skor by ma zaujimali realne skusenosti a vlastne rozdiely ohladne vyuzivania jedneho alebo druheho systemu, teda: 1) kotol 200 s externym zasobnikom (tu sa ohrieva stale voda v tom zasobniku) 2) kotol 222w s nabijacim zasobnikom (tu sa po minuti vody zo zasobnika (46 l) prepina na prietok) Neviem ktora varianta je idealnejsia pre 4-clennu rodinu (najcastejsie sa sprchujeme, malokrat sa ta vana napusta) z hladiska efektivneho a komfortneho vyuzivania kotla na vyrobu TUV. Jednak z hladiska pripojenia cirkulacneho cerpadla, a na druhej strane, z hladiska efektivneho vyuzivania. Mam tu na mysli, ci je lepsie neustale zohrievat a mat k dispozicii vacsie mnozstvo teplej vody v ext. zasobniku resp. na druhej strane na co staci tych 46 litrov teplej vody a ci nema ten prietok nejake nevyhody?
Odpovedať
@fabiatti Mám doma 111-ku a teplá voda mi ešte nechýbala. 222w je skoro to isté len s komfortnejšou reguláciou… (Bratovi som montoval 222F, aby som bol presný…)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?