Akú značku kondenzačného kotla?

PORADTE značku, alebo aspoň rozdieli medzi značkami , príp aj aký typ kotla, výkon podpivničený podkrovný dom cca 9,5*10,5 pivnica podkrovie radiatory 1NP podlahovka tepelná strata cca 8 000w ( bez ziskov)
Odpovedať
@tino2 Môžeš kúpiť Junkers, Buderus alebo Vailant. Tým nič nepokazíš. Výkon by si mal mať uvedený v projekte. Ak nevieš, spýtaj sa u predajcu kotlov. AK dáš vyšší výkon, nič sa nestane, kúrenár, keď kotol zapojí a spustí ho, tak ti výkon nastaví. Horšie by bolo, keby si kúpil s nižším výkonom. Ale na taký dom, predpokladám, že v pivnici nebudeš kúriť, by ti mal stačiť s výkonom okolo 20 kW, napr.: https://www.pvmsystem.sk/buderus-koto... https://www.okmarket.sk/junkers-zsbr-...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 - prepac, ale radit na dom pri tep. strate (navrhova -15C) kotol s vykonom 24kw/28kw???
Odpovedať
je to v kopci, pivnica je na jednej strane úplne nad terénom, aspoň temperovať sa určite bude
Odpovedať
@tino2 Skús pozrieť adresu nižšie, myslím si že to stojí za to. https://serviskotluodpodlahy.sluzby.c...
Odpovedať
@tino2 Keby si pouzil hladanie asi by si nasiel aky kotol mas kupit. Straty mas, vykon tym padom tiez, Kedze nik nevie aky mas rozpocet cenu si urci sam a vyber si taky co ma blizko predajcu/servis - servisneho technika aeby si nemusel zhanat dakeho 50 km daleko, hocico znackove je ok tak to to moze byt jedno
Odpovedať
@mgx A koľko by si navrhoval ty? 14 kW?
Odpovedať
k výkonu - aby stíhalo ohrev TUV pre 5 osôb, inak čo odporúčate, zabudovaný alebo externý zásobník ? veľkosť ?
Odpovedať
Profilova fotka
Bohužel to s těmi 14 kW není až tak jednoduché. Kotel obecně není navržen na provoz při plném výkonu a naopak nejlepší výsledky dosahuje při výkonu třetinovém. Až budete ohřívat vodu výkonem max. 7 kW zjistíte, že to fakt nestačí. Že je ideál Brotje je samozřejmě nesmysl. Amortizaci nikdo nezaplatí. Já mám všude Prothermy a při správném zapojení makají už 14 let stále s účinností 95%. Jsou bez servisu ne proto, že bych na to kašlal. Ony se samy čistí kondenzátem a servis kromě hlídání tlaku v soustavě tak vlastně nepotřebují. Jsou jen správně zapojené dle návodu http://kondenzace.kvalitne.cz/text1/ pro který velmi prosím napsat kritiku. S koupením nového kotle budete totiž problém seřízení řešit také. A já se tedy ptám, zda jej vysvětluji pochopitelně. Děkuji za odezvu a doporučuji i diskuzi http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... kde se probírají vhodné typy i z hlediska dlouhé životnosti.
Odpovedať
@tino2 Ja som za externý zásobník. Môžeš ho kombinovať (aj neskôr) so solárnymi panelmi, môžeš si sám určiť jeho veľkosť podľa potreby domácnosti a môžeš ho kedykoľvek vymeniť. Len keby si mal málo miesta, tak daj zabudovaný. Ja mám 300 l externý a je to riadne hebedo.
Odpovedať
s miestom problém nieje, pivnica je akosi z nutnosti (kopec), ale 300l je príliš
Odpovedať
@tino2 Ani nie. Ten zásobník má 2 okruhy vyhrievania. Ak vyhrieva solárny panel, tak špirála zo sol. panela je na spodku zásobníka. Sol. panel zohrieva celú vodu v zásobníku (inak skutočný objem je len cca 270 l). Ak je zamračené alebo je tma, tak vyhrieva kotol cez druhú špirálu (okruh), ktorá je umiestnená vo vrchnej časti, takže zohrieva iba hornú polovicu zásobníka. Spodok zostáva studený a vždy sa zohreje iba horná polovica, zospodu priteká studená voda pri používaní teplej vody. Je to preto, lebo sol. panel zohrieva vodu počas slnečného dňa celý deň a treba tú energiu využiť. Kotol, aby nemusel zohrievať takú masu, tak zohreje vždy len tú polovicu.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 - neviem ako @tino2 dospel k tym 8kw, podla mna si to vycucal z brucha (malokedy je tep. strata presna hodnota na 000). Neviem aky ma rozpocet, ale ak sa hybeme do 2000e za kotol, tak napr. BAXI LUNA PLATINUM+ 24 (vykon na kurenie 16kw), dolny vykon 2.4kw, 3 okruhy, vstavany 3c.ventil, ekvitermika siemens. na 5 ludi by som urcite zvolil 300l ext. zasobnik ako ty, kotol v lete nemusis pustat a mozes si spravit 2he-ho hada na solar/fotovoltaiku/elektrinu. Zabudovane 50l zasobniky su dobre pre bytovku, ale ak napustam plnu vanu, musim pri 1/2 nechat kotol 5 minut dohriat zasobnik, co by som v RD asi nechcel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
presne ako píše chrobak7 to mám zapojené aj ja. Len by som dodal, že v prechodnom období (jar, jeseň) solar slúži ako predohrev. Je rozdiel či sa potom ohrieva kotlom 5-10 C voda na 50C alebo 20-30C voda na 50C
Odpovedať
@mgx preto som napísal cca, mám to s projektu kúrenia, strata 8804, nieje to realizak (je to na stavebko) ale straty sú tam rátane, snáď dobre.Takže nevycucal. Takže aký spodný výkon hľadať ? Solár zatiaľ nechystám
Odpovedať
@stokibb @chrobak7 chalosi suhlas. Ale ak by ste mali cirkulacku, ta vam premiesa cely zazobnik za par sekund a stratifikacia je v tahu. Z tohto pohladu mi pride rozumnejsie pouzit akumulacnu nadrz s vnorenym zasobnikom povedzme 120L na TUV a hadom v spodnej casti na solar (napr ATTACK typ HRS). Pri ohreve solarom k premiesaniu vykurovacej vody nedochadza a je to velmi efektivna zasobaren TUV aj na par dni bez slnka. Samozrejme pri ohreve kotlom uz k urcitemu premiesaniu dochadza aj za predpokladu, ze je napojeny len v hornej casti. Idealny by bol este stratifikacny disk v strede nadrze a tym padom dve zony. Ale nevidel som, ze by to niekto vyrabal. Vstavany kotlovy zasobnik je super vec, ale izolacia je poslabsia. Pokial mate kotol v kupelni a nedostatok miesta, je to to prave. Ak je kotol v chladnej miestnosti mimo obytnej zony, je to strata.
Odpovedať
@kejsix Mám inštalovanú aj plne funkčnú cirkulačku, no momentálne ju nespúšťam. Chystám dorobiť dopytové spúšťanie cirkulačného čerpadla, ako to má urobené jakino v tejto téme: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... ktorý ma inšpiroval. Keď sa zapne svetlo v kúpeľni, tak sa na pár minút spustí čerpadlo, aby bola teplá voda v obehu. Inak bude čerpadlo vypnuté a nebude sa miešať voda. V lete pri solarnom ohreve by cirkulácia ani nebola problém, lebo sol. panel mi až prehrreje vodu a poobede je už vypnutý, lebo voda dosiahla maximuálne nastavenú teplotu. Iba v zime, keď sa kúri kotlom by to bolo zbytočné, aby to cirkulovalo dlhšie.
Odpovedať
@chrobak7 To uz rovno mozes urobit ako ja - pohybove senzory v kupelniach na riadenie cirkulacky. S ochrannym intervalom, aby cerpadlo nezoplo dvakrat po sebe v prilis kratkom case.
Odpovedať
@josef_vavra takže aký výkon kotla by ste mi odporučil ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?