Ako zabezpečiť zmiešavanie teplého vzduchu z poschodia s chladnejším na prízemí?

zdravím, mám dvojpodlažný dom (cca 140 m2). Hlavným zdrojom vykurovania v zime sú akumulačné kachle na drevo (občas ich striedam s krbom, ale ten je menej výkonný). Sekundárnym zdrojom je tepelné čerpadlo vzduch-vzduch (zn. Daikin, jedna vonkajšia jednotka, a tri vnútorné jednotky - obyvačkokuchyňa na prízemí, a dve izby na poschodí). Problém je, že býva výrazný rozdiel medzi teplotou na prízemí a na poschodí (ak je na prízemí príjemne teplo, tak na poschodí je už dosť horúco, resp. ak je na poschodí príjemne, tak na prízemí je celkom chladno). Rovnako tak sú rozdiely v rámci prízemia, kde pod stropom je výrazne teplejšie než pri podlahe. Tepelné čerpadlo na prízemí je umiestnené pod stropom. Laicky predpokladám, že teplý vzduch z čerpadla zostáva pod stropom, a tiež, že senzor čerpadla reaguje na vyššiu teplotu pod stropom. Teda čerpadlo sa správa, akoby bolo teplo, aj keď v spodnej polovici miestnosti je chladnejšie. Samozrejme, môžem čerpadlo nastaviť na vyššiu teplotu a silnejší režim, ale to jednak nerieši základný problém (teda zase len dosiahnem zvyšovanie teploty pod stropom a na poschodí), a jednak to samozrejme spôsobí vyššiu spotrebu elektriny. Laicky chápem, že teplý vzduch stúpa hore k stropu, a cez schodisko na poschodie. Nedávno som si tuná čítal diskusiu okolo lokálnej rekuperácie. Tak mi napadlo, či by toto nemohlo byť riešenie môjho problému. Teda inštalovať lokálnu rekuperáciu niekde na prízemí, skôr bližšie k podlahe, a prípadne druhú rekuperáciu na poschodí. Že vlastne by vzduch prúdil opačne než doteraz, teda zhora dole. Prípadne iné riešenie, ktoré mi nenapadlo 🙂 Ospravedlňujem sa, asi píšem veľmi kostrbato, som fakt technický analfabet, takže som sa snažil to popísať čo najpodrobnejšie a z môjho laického pohľadu. Ďakujem za akúkoľvek prínosnú radu 🙂
Odpovedať
@tywin musíš uzavrieť poschodie od prízemia, ináč pôjde vždy všetko teplo hore, kachle sú vhodné len na susedné miestnosti cez otvorené dvere
Odpovedať
@tywin Taktiež viem vykurovať dom 280 m akumulačnými kachľami, ale tento problém nemám nakoľko o rozvod tepla po dome sa stará rekuperačná jednotka s vnútornou cirkuláciou, ktorá distribuuje teplo od kachlí po celom dome. Potrebuješ dostať teplý vzduch k podlahe na prízemí, Bez znalosti dispozičného riešenia domu a umiestnenia tepelných zdrojov v objekte je iná rada nemožná.
Odpovedať
@tywin obávam sa že lokálna rekuperácia nepomôže, iba centrálna.
Odpovedať
@tywin vykuroavacia klima, vzduch vzduch je prednostne určená na chladenie a snímač izbovej teploty má zabudovaný v sebe na strane nasávania chladeného vzduchu. v prípade vykurovacieho módu, ale rýchlo ide do utlmu, lebo nasáva už ohriaty vzduch , ktorý sa drží hore. možné riešenia: -otáčky ventilátore držať manuálne na vyššej úťovni , aby sa ohriaty vzduch dostal dalej do priestoru. -odmontovať a predlžiť snímač teploty do polohy asi 1,2 m nad podlahou v danej miestnosti. Nájsť vhodné miesto. -Niektore klímy majú ešte jeden snímač zabudovaný aj v dialkovom ovládači, takže nastaviť regláciu na tento snímač a umietsniť dialkový ovládač na vhodné miesto. -zabrániť uniku tepleho vzduchu smerom hore uzavrieť schodisko, , lokálne rekuperačné jednotky hore a dole myslím situáciu nevyriešia vôbec. ich úloha je vetrať s min. možnou stratou tepla do okolitého prostredia a nie distribuovať teplý vzduch.
Odpovedať
@duzu no žiaľ poschodie sa nedá uzavrieť 😞
Odpovedať
@vrajoz v zásade na prízemí je obývačkokuchyňa (8x4 m), kde sú kachle aj krb, a tiež pod stropom jedna vnútorná jednotka čerpadla približne v strede miestnosti. Z tejto miestnosti vedú schody na poschodie. Dispozícia poschodia už nie je dôležitá, tam problém s teplom nemám.
Odpovedať
@fural zariadenie som kupoval prednostne ako tepelné čerpadlo vzduch-vzduch na vykurovanie, so sekundárnou možnosťou chladenia v lete. Aj preto som bral jednotku, ktorá je schopná vykurovať aj pri mínus 20 stupňov vonkajšej teploty. Ale áno, princíp je rovnaký ako pri bežnej klíme. Síce neviem, kde má jednotka tepelné čidlo, ale z logiky veci by mala mať tepelné čidlo samostatne vonkajšia jednotka, a samostatne každá z vnútorných jednotiek. Nakoniec, to je aj princíp, aby sa v každej miestnosti dala nastaviť rozdielna teplota. Tak mi to aj ukazuje v mobilnej aplikácii (pri každej vnútornej jednotke vonkajšiu teplotu aj teplotu v danej izbe). Preto nechápem tvoj argument, že jednotka nasáva zohriaty vzduch. Čo sa týka lokálnej rekuperácie - laicky mi príde, že ak by som umiestnil rekuperačnú jednotku niekde na prízemí pri podlahe, a druhú niekde na poschodí, pričom dolná jednotka by vzduch z miestnosti vysávala a horná nasávala, tak by malo byť prúdenie vzduchu zhora dole, teda opačne ako to mám teraz.
Odpovedať
@fural znova oponujem aby to bolo zaujímavejšie, musí sa použiť takáto klima, ktorá vie rovnako vykurovať i chladiť, vykuruje sa niekde i viac ako pol roka, no nikde sa u nás nechladí viac počas roka ako 30-50dní ak sú také tropické dni https://solidcorp.sk/tipy/chladenie-v...
Odpovedať
@vrajoz Keď budeš mať distribúciu vzduchu cez kanalovú jednotku s prierezom 40cm2 môžeš začať rozprávať o presune tepla cez rekuperáciu. Dovtedy platí rekuperácia nie je klimatizácia, chladenie ani kúrenie.
Odpovedať
@luki211 V miestnosti kde je pec mám 4 výduchy a rozmere 5x20 cm a nasávanie ide do potrubia o priemere 25 cm. Schopnosť presunu vzduchu v objeme 1200 m3/h. Stačí to??
Odpovedať
@tywin vnutorná jednotka nasaáva vzduch a ohrie va ho, ak je umiestnená vo výške 1,8 až 2 m tak nasáva vzduch , ktorý je v tej výške, a je teplejší ako dole nad podlahou, čiže nasáva uz zohriaty vzduch , ak je ventilátor min otáčky, tak teplo sa nedistribuje do priestoru. lokálne rekuperácie pracuju v dvoch fázach, 1 - odsáva použitý vzduch a ohrieva výmenník tepla , zmena smeru otáčok ventilátora 2- privádza čerstvý vzduch a ohrieva ho z výmenníka, čiže teplý vzduch z horného poschodia nedotlačí dole,
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?