Ako ohrievať vodu v byte?

ahojte kupili sme 3 izbovy byt v tehlovej bytovke - 86 m2. je tu taky zvlastny hybrid - kurenie je zabezpecovane ustredne z mesta, teplu vodu si ale ohrieva kazdy sam. u nas v byte sme po byvalych majiteloch "zdedili" prietokovy plynovy ohrievac, ktori oni v ramci prerabky dali do wc (povodne bol v kuchyni). bol u nas revizny technik a ten nas upozornil na to, ze kotol nema dostatocne vetranie, kvoli tomu ma aj znizeny vykon a my sa v podstate otravujeme, pokial nebudeme mat otvorene okna. v nedelu sme sa nastahovali a po 1. sprchovani ma skoro porazilo - voda tecie strasne dlho studena, potom zrazu taka horuca, ze sa neda do nej ani ruka strcit, pri otoceni baterie prechadza do vlaznej a znova ladovej. jedine, ako sa dalo osprchovat, bolo pustit obrovsky prud vody. a to nehovorim o tom, ze mam dlhe vlasy a v sprche som stravila polhodinu pri nastavovani vody. o umyti riadov v teplej vode mozem len snivat. keby sme nemali umyvacku, tak si to neviem predstavit. pozeram diskusie a vychadza mi z toho, ze asi najlepsim riesenim by bol elektricky ohrievac so zasobnikom. momentalne sme 3 clenna domacnost, ale v najblizsej dobe planujeme dalsi prirastok. aky velky ohrievac by sme si mali kupit, aku znacku? a aka je asi priblizna investicia?
Odpovedať
@katieb Nóóó, aby ste nedopadli ako p. Banáš... alebo horšie. Nie vždy je Bezdeda nablízku. určite treba niečo zásobníkové. Či už plynový alebo el. bojler. Je pravda, že vodu ohrejete plynom lacnejšie, ale zas kvôli plynovému ohrievaču platíte aj plynomer. Alebo na plyne aj varíte? Plánujete naďalej? Plynový ohrievač by mal mať nasávanie vzduchu pre horenie zvonku a takisto výfuk von, dobre utesnené spoje. El. bojler v pohode stačí 80 litrov, ak má špirálu 2 kW. Máme taký a pohoda. Máte predstavu, koľko litrov TUV ročne spotrebujete? Alebo koľko kubíkov resp. kWh plynu?
Odpovedať
Profilova fotka
@katieb http://www.bergen.sk/page.php?cid=12 viac info cez IP
Odpovedať
@poliacik321 Som netusil ze japonske kurenarske veci su u nas v ponuke. Vyzera to dobre. V porovnani s nemcami su na tom ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor nakoľko v Japonsku nie je potreba riešiť vykurovacie systémy (je tam celkovo iná klíma) tak svoj vývoj využili na produkty ,ktoré dokážu pripravovať efektívne TÚV.
Odpovedať
@katieb Ta regulacia prietokoveho odrievaca je dost problem. U vas sa navyse vyskytuje v automatizacii a regulacii pojem dopravne oneskorenie. Je to to, ze ohrievac je dost daleko od miesta spotreby vody a ked pustite teplu vodu na nejaku uroven, prietokovy ohrievac zacne ohrievat vodu podla prietoku, ale kedze vode trva, kym dorazi do miesta spotreby (dopravne oneskorenie), tak vy zatial opat regulujete vodu - pravdepodobne ju pustite naplno, aby uz konecne dotiekla ta tepla a vtedy ohrievac zvysi vykon naplno a o chvilu nato dorazi ta horuca voda k miestu spotreby. A tak sa to stale cykluje - vy stale chcete regulovat vodu, ale kedze ohrievac reaguje s oneskorenim, tak sa to stale akoby nedari. Dalsia vec pri prietokovych starsich ohrievacoch bola, ze hned pri nabehu horaku mali chvilu horucu vodu... Je to dost zlozite, najlepsie sa to reguluje tak, ze pustite vodu a cakate, kym sa teplota vody neprejavi a az potom zmenite prietok teplej a opat cakate. Nevyhoda je velka spotreba vody. Tomuto sa pravdepodobne uplne nevyhnete ani pri novom sposobe ohrevu, hoci to nebude asi az v takej miere, ked budete mat dlhe rurky k ohrievacu/bojleru, navyse, pri dlhych rurkach voda v nich casom chladne. Prietokove ohrievace najlepsie reguluju pri silnejsom prietoku vody, pri malych prietokoch maju dost problem s regulaciou.
Odpovedať
@blacksr na starom byte sme mali spotrebu vody priblizne 2 kubiky teplej mesacne, ale mali sme umyvacku. takze skoro ziadny riad sa neumyval a tepla voda bola len na sprchovanie. plyn zatial v novom byte pouzivam aj na varenie, lebo sme nechali povodnu kuchynu. ale chystame sa ju vymenit a dat si indukcnu dosku. takze tym padom by sme plyn hned mohli zrusit. a kolko ho teraz spotrebujeme, to je aj pre nas otazka.... v starom byte sme iba varili, takze ta spotreba bola minimalna. nemam ani predstavu, kolko bude spotreba teraz.
Odpovedať
...ano, zrušiť plyn, a nemusite riešiť ani revízie na plyn...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?