Ake obehove cerpadlo

Ake obehove cerpadlo by ste odporucili pre maly system: teplovodny sporak, vykon do vody 7,5kW, jeden vacsi radiator, celkovy objem v systeme - okolo 50l (z toho 12l je vymennik), prevysenie - horny koniec radiatora a vstup studenej vody do sporaka jen 180cm. vsade pouzite 1 colove trubky Chcel by som minimalnu spotrebu (alternativny zdroj elektriny), aby sa to nekazilo ked to aj bude o nieco drahsie. Radsej by som uprednostnil menej elektroniky, alebo aj ziadnu - nech sa to vie samo vypnut ked bude v obehu uz studena voda, neviem ci toto vedia aj cerpadla bez elektroniky… Budem vdacny za radu a skusenosti.
Odpovedať
7,5 kW a jeden väčší radiator mi raz nejdú dokopy...
Odpovedať
Profilova fotka
@stavepeter rozmery trubky sú dobré, na reguláciu nepoužiť moderný ventil ale radšej klasický izáver, ak je radiator vyššie ako sporák, čerpadlo netreba.
Odpovedať
@stavepeter Cerpadlo Willo yonos pico.Ma nastavitelny prikon od 5 do20W a je spolahlive.Cerpadlo bue spinane cez kapilarovy termostat prilozeny na bocnu stenu sporaku.Mam to tak,funguje spolahlivo .
Odpovedať
@dedo758 ale je to tak :)
Odpovedať
@jan45 Dakujem, zaujima ma rozdiel medzi modernym ventilom a klasickym uzaverom, mozem poprosit o blizsi popis ? Bude to moje prve kurenie, takze sa snazim aj naucit sa nieco a tiez si to pripadne vlastnorucne opravit v buducnosti.
Odpovedať
@dedo758 treba si predstavit jednu velku miestnost, v jednom rohu sporak a v protilahlom rohu velky radiator.
Odpovedať
@dusan72 Vdaka za radu, tiez som vybral presne Wilo Yonos Pico ale isty clovek mi radil, ze to je pre solarne systemy a ze on osobne ma doma Wilo Yonos Para 25-60 a je s nim spokojny, u Vas pouzivate Wilo Yonos Pico pre solarny system ? Tiez by ma zaujimalo, ktora vlastnost cerpadla ho urcuje ako vhodny pre solar alebo pre kotol.
Odpovedať
@stavepeter Ja si to viem predstaviť, ako to bude zapojené, len ak dodá sporák 7,5 kW, musí ho vedieť aj ten radiator prijať, aby sa systém neprehrial. Z toho mi vyplýva, že radiátor nebude plechový Korad, ale vysoký štvorrebrový 20-článkový liatináč. 25-60 je čerpadlo, ktoré vytlačí vodu hooodne “ďaleko”, stačí slabšie. A @jan45 tým moderným ventilom myslel nepoužiť termostatický ventil, ale plnoprietokový, kľudne aj guľový ventil...
Odpovedať
@stavepeter Ja si mam na solare uplne obycajne cerpadlo,este nie elektronicke urcene do kurenia,a div sa svete,funguje uz 12rok.Ja si myslim,ze vhodnost do solaru urcuje hlavne to,ze ho firma montujuca solar oznaci ako SPECIALNE,a primerane si ho oceni, :-)
Odpovedať
@dedo758 Prilozim do sporhelta tolko,aby ho neprehrialo.
Odpovedať
@dedo758 Ano presne, nie je to sice liatinac, je 19-clankovy ocelovy, vysoky 180cm, siroky 90cm. a spodna strana bude o trochu vyssie ako vstup studenej do vymennika. Ja som chcel liatinovy ale bolo mi povedane, ze v strednej EU nikto liatinove radiatory takychto rozmerov nevyrobi, liatinovy ze sa vyraba len na klasicku vysku "pod okno", tak som dal vyrobit ocelovy Atol, na mieru. Vdaka este raz za ten tip Wilo Yonos Pico, kupim ho. Len nerozumiem s tym modernym/plnoprietokovym ventilom - o ktory ventil na ktorom mieste sa jedna ? Jedna sa o odlisne typy trojcestneho ventilu, ktory sa dava proti nizkoteplotnej korozii (?)
Odpovedať
@stavepeter To som myslel radiátorový ventil. Že tačí typ otvor/zatvor...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stavepeter plnorietokovy ventil sa dáva na radiátor,používa sa pri samotuaznych systém ich ,je to veľká hrca ,funguje ako normálny termostatické ventily ,len môže ísť aj na samotiaz ,nepotrebuje čerpadlo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?