Aké kúrenie do starého domu??

Dobrý den, Zdedil som starý 70 ročný dom, ktorý má kúrenie pomocou pece na pevné palivo nachádzajúcej sa v pivnici odkiaľ sa vetvi potrubie do radiatorov do celého 4 izbového domu. Keďže by som chcel využívať dom len ako víkendový dom potreboval by som poradiť aké zvoliť kúrenie, ktoré by sa dalo naprogramovať alebo ovládať na diaľku a ktorým by sa dalo optimálne temperovat aby nepomrzla voda. Prípojku na plyn nemám ale mám dvojtarifne ele. Hodiny. Čo sa týka ceny tak potrebujem minút čo najmenej nakoľko treba meniť ešte strechu, siete, odizolovat a ešte veľa ďalšieho takže moc prostriedkov neostava, musím eliminovať náklady čo najviac. Ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
Daj si elektro kotol s diaľkovým ovládaním, nemalo by ta to so 125l bojerom vyjsť viac ako 1200 eur. Také kotly predáva thermona.. na WiFi, či Sim - ku..
Odpovedať
@virnik27 táraj.... Mám veľký víkendovy dom, na temperova ie na +8°míňam v tejto zime cca 50 evri. Potreboval som to riešiť, som spokojný..
Odpovedať
@canonmp150 usetrime cas... pozri prispevok z ostatnych dni... Elektrické kúrenie v staršom dome s kotlom na tuhé palivo Tam nam vyslo el. kotol raja 9kW a zadanie bolo skoro rovnake, dotycny to mal trochu viac prerobene a zateplene, to je asi rozdiel medzi vami...
Odpovedať
@petermu no stále mi z toho ostali otázne náklady na kurenie. A ako sa to dá ovládať na diaľku?
Odpovedať
@canonmp150 normálne cez WiFi, alebo sim kartu. Bud aplikácia, alebo sms.. Úplne bežná vec..
Odpovedať
@daralbajda takže ako ten kotol obsahuje taký komponent ? Alebo treba externý?
Odpovedať
@virnik27 no neviem bolo aj -27 ,teraz som prišiel vnútri bolo 11,3 za 2 ,5 hodiny 20,7 °C ...Podotýkam má to cca 120m2 obytnej a vykurovacej plochy.....zvažoval som všeličo z hľadiska rýchlosti a dostupnosti jednoznačne elektrokotol....zapojenie za 1 deň cena s 120 l bojlerom 960 evriR ,termostat open ,vonkajšie cidlo,ekvitermika,thermona Therm 14el.. a však je aj slnko....opakujem temperovanie som 8° priestorový termostat v chodbe...
Odpovedať
@virnik27 thermona krokuje po 1,5kw....to nie je Protherm...
Odpovedať
@canonmp150 naklady... uvazujme sirokospektralne podla otazky, naklad na realizaciu 1100 eur = raja 9kw + zapojenie + wifi prepojenie. Chce to len na prikurovanie pocas nepritomnosti na cca 10'C pocas par dni v roku. Ked tam obyvatelia budu bude sa kurit drevom. No a nechce udriet na rekonstrukciu kurenia co ma predstavu ze pouzije na prestavbu strechy, odizolovanie zakladu atd atd. Teda ma na to nejaky balik. Najjednoduchsie riesenie je ten el. kotlik v tomto pripade. Ja by som to volil urcite za tychto podmienok takto. Nehnevajte sa na mna klimisti, Teplo cerpadlari, krbari , akumulacnici,infrapenelisti a ani vy rekuperaci :)
Odpovedať
@petermu ja som si dal sadzbu na TC ,ale kým to vykopem , položím,zapojíme,nastavíme...a predsa je to starý dom....to ako keby si dôchodca kúpil najmodernejšie auto a mobil..do starého oni také vychytávky..starý dom,stara klasika..
Odpovedať
Ak je to až také nákladné z elektrickou energiou kúriť bolo by lacnejšie zriadiť plynovu prípojku s kotlom, nakoľko mám plynové potrubie cca 8 metrov od domu.?
Odpovedať
Profilova fotka
@canonmp150 velmi pravdepodobne ano.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@canonmp150 plynofikacia v cislach - ohlasenie 275 eur, zriadenie po skrinku 1500 eur, zriadenie do domu ak ratame ze je dom blizko plota 300 eur, kotol so 120 lit. bojlerom 1600 eur, veci okolo kotla 500 eur, zapojenie kotla 500 eur, wifi napojenie od 400 eur, to pisem najnizsie ceny t.j. najnizsia kvalita materialu. 70 rocny vikendovy dom si nezasluzi takuto investiciu, si ja myslim teda :) to je ako ked ma niekto stare auto a pri dotankovani plnej nadrze zdvojnasobi cenu auta :) ake jednoduche, vsak?
Odpovedať
@canonmp150 Podobné som riešil cca pred 15 rokmi. Do kúrenia som nalial okolo 80 litrov nemrznucej zmesi vtedy to bol Arctic / lebo podobne/ výrobca Boleráz. Okolo potrubí vody TV aj SV som namotal Devi káble ovládané termostatom, o rúrky pritlacil hliníkovou lepiacou páskou. a zaizoloval tymi penovými izolačnými rúrami /neviem ako sa spravne nazývajú/. K cene relizacie vtedy ani teraz sa už neviem vyjadriť. Samozrejme temperovanie celého domu ako takého sa takto nedá.
Odpovedať
@petermu realne : projekt ,ohlasenie spolu 110.,pripojka 1200,do domu 250 ,kotol obycajny 700 (prietokac) montaz,komin400 ..cca 2900,elektricky kotol solo 600 ...ale rataj ze mesacne v priemere ak to bude fakt len vikendovy dom tak cca 80 evri mesiac..
Odpovedať
Ešte kým začnem pracovať:Ja som podobnú dilemu riešil vlani v decembri.Nakoniec som rozhodol elektrokotol +125l zásobník. Za zimu mi to vychádza cca 80 evriR na mesiac,to som len temperoval ,svietil a chladnička , mraznička...som spokojný s tým že hlavné nemám starosti ,termostat na 12st .a pokoj,uvidím keď sa tam bude bývať..chcel som čo najmenšiu vstupnú investíciu a bezstarostnosť...zatiaľ to spĺňa,uvidím po konečnom vyctovani...
Odpovedať
@daralbajda a cez víkendy si kuril či iba temperovat celú zimu? Aký máš dom ? Ako som uviedol potrebujem udržať tiež chladnicku, svietenie a temperovat celú zimu a cca každý druhý víkend vykurit pred príchodom na 20 C kvôli deťom, potom by som mohol aj viadruskou prikurit keď už tam budem. Mám ešte otázku keby sa tam nekurilo vôbec a vyputila.by sa voda, postihlo by to nejako stavbu? Murivo? Atď.?
Odpovedať
@canonmp150 tak najhoršie je ked je dom neobývaný , len som temperoval na 12 st , nebýval som , ale občas som tam dorábal 2400kw mi zožralo oid 19,12 do 19,5 , je to poschodový dom , ale uteplený 15cm EPS ,vnutorné omietky perlitové , 22cm striekaná pena ....9x 9,5m s podkrovím a pol podpivnočené...
Odpovedať
Musel by som riešiť asi aj niečo zo sse však?? teraz mám DD4
Odpovedať
@canonmp150 Nemusel, ale je lepsie prisposobit tarifu na jestvujuci stav. DD4 je ale podla mna postacujuca... jedna osobna navsteva alebo tam to ide i po telefone vybavit ...
Odpovedať
@petermu @canonmp150 DD 5 alebo DD 6 lebo sa môže stať že ti nepovolía 32A istič na priamovyhrevny systém...
Odpovedať
@daralbajda a netuším ani aký mam teraz hlavný istič. Je to nejako spoplatnené, keď sa mení tarifa? Ak áno koľko by to asi stalo, odvíja sa to aj od veľkosti hlavného ističa? Lebo som volal do SSD a chcú odo mňa vedieť aký veľký tam mám hlavný istic a aby som si ho zazmluvnil. Po telefóne mi nevedeli povedať či je možné ísť na ele.kurenie.vraj písomná žiadosť a techník sa vyjadri. iInak aká môže byť reálna spotreba domu podlahová plocha cca 100 m2 4 izby vrátane chodieb, nijak zateplene, radiátory zliatina, ak by som po čase rozmýšľal o trvalom byvani, tak za 10 rokov.
Odpovedať
@canonmp150 no ja som mal RD , taký s podkrovím a platil som cca 150 evri mesačne ..
Odpovedať
Vie niekto zodpovedať všetky otázky?
Odpovedať
@canonmp150 pozri nemáš na výber, najjednoduchšie máš dat elektro kotol, má protimrazovu ochranu na +5st sám sa spustí. Ak to nemáš uteplenie rátaj 50-80 eur /každý mesiac v roku. Ročne náklady a temperova ie teda 500-960 eur
Odpovedať
@virnik27 pripojku elektriky mu treba tak ci tak elektro kotol ho vyjde na 500 evri TC 5000...
Odpovedať
@virnik27 no neviem 2kw...
Odpovedať
Aký je teda presne postup keby som šiel do ele. Kotla? Požiadať o vyjadrenie sse či je na to kapacita? Následne ak súhlasia treba projekt? Revíziu? Zvýšiť istič? A az potom mi dajú DD5 či ako? Nemám vôbec prehľad čo všetko to obnáša.
Odpovedať
@canonmp150 dáš žiadosť a istic ,sadzbu oni ti povedia ,ak tam máš tak si choď pýtať len zmenu sadzby,musíš mať istíc nahlásený,nechaj pôvodný ,len zmeň sadzbu..zavolaj na súde a povedz že chces zmeniť sadzbu,istíc nechaj taký aký máš..
Odpovedať
@virnik27 netvrdil, tvrdil som koľko som spálil kW. Možno niektoré dni sk bolo slnko nekurilo vôbec ja dom odpísal KW. Kotol ma ekvitermiku 1,5kw kroky 12kw výkon..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?