Aké kúrenie do dobre zateplenej drevostavby 130 m2?

Detailnejšie informácie : Je to poschodovy dom na zakladovej doske 7,6x10,5m. Druhe podlazie je podkrovne. Je to 5+kk, podlahova plocha 130m2. Vypocitana potreba tepla je 6,2 kW. Este to mozno klesne na cca 5 kW, kedze budeme posilovat hrubku izolacie v stenach a streche. A planujeme tam mat krb pre obcasne pouzitie, pripadne ako rezervne kurenie. Okna - eurookna, trojskla, koeficientom prestupu tepla Ug=0,7W/m2k Povodne sme planovali plyn, mame aj projekt plyn. kurenia, ale kvoli vysokym investicnym nakladom, nechceme do toho ist. Naviac, uz mame postaveny iba 1 komin, planovany na krb. piecku alebo krb. A vraj by sa nemal kombinovat 1 komin na krb aj na plyn. kurenie.
Odpovedať
Dobrý deň. To číslo 6,2 kW je výkon kúrenia, čo znamená, ako silno treba kúriť v mraze, aby neklesla teplota. Pri veľkosti Vášho domu zodpovedá klasickým domom stavaných podľa normy. Ak ste náhodou pomýlili jednotku a malo byť 6200 kWh/(m2a), tak ide o NED pri hornej hranici. Na kúrenie elektrinou je to veľa. Je možné dostať sa s tepelnou stratou na 2-3 kW miesto 6. Potom bude možné elektrické kúrenie bez toho, že by ste bolo nútení kúriť v krbe častejšie. Neodporúčam zakladať voľbu elektrického kúrenia na hrúbkach izolácií akosi "od oka", že len čosi vylepšíte a SNÁĎ to bude stačiť... treba k tomu pristupovať seriózne, aby ste nedobehli sami seba.
Odpovedať
Dobrý den. Nevím, co chcete slyšet, když plyn nechcete, protože je to velká investice. Ostatní ( TČ, solárky, FV ) jsou ještě dražší. Komín máte pouze na krb. Tak asi ta elektrika je poslední možnost, jak nezmrznout. Nicméně jestli bude Vaše teplená ztráta 6 kW, tak to je moc, 5 kW je lepší, ale pořád nic-moc a 3 - 4 kW jsou už hranice, kdy se to dá akceptovat, protože se to skoro vyrovná plynu. Tedy aspoń u nás v Česku, na Moravě i Slezsku. :-D Nicméně, Vy aspoň máte snahu něco udělat se zateplením. Takže na Vašem místě bych to ještě několikrát přepočítal a udělal takové opatření, abyste to srazili k těm 4 kW. Pak by to šlo. Elektrokotel + teplovodní podlahovka = ideální řešení. Mám to. Nebo přímotopy. Taky mám, ale někde jinde. ČIli, řešit teplené ztráty na minimum, ne jako kolegyně z Nového Mesta nad Váhom. Ta si prikúrí v kachlách. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Ano 6k je vela. Ak sa dostanete pod 3k tak az vtedy sa oplati uvazovat nad elektrickym kurenim. Dobre zateplena stavba jed pod 3k. Nad 3 je to bezne zateplena stavba. Pre mna a buducnost. A beriem do uvahy ze 3k v ba a 3k v tatrach je diametralny rozdiel.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?