Ake kúrenie by ste odporučili?

Ahojte. Uvazujem o stavbu bytu. Robim si kalkulacie a zbieram info. Byt by mal mat cca 100m2, bude to novostavba. Prosim Vas o rady, ake kureni eby ste odporucili. Pripojka plynu tam je, takze asi plynove kurenie? Nieco standardne za rozumnu cenu by som potreboval. Dat aj podlahove kurenie, alebo nie? Kurit krbom a podlahou? Poradte prosim. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Uvažujete o stavbe bytu máte namysli asi domu. Pokiaľ chcete mať kúrenie plynové tak určite si dajte podlahové kúrenie a kondenzačný kotol.Určite nechodte do variácie krb a podlahové kúrenie bude Vás to stáť viac peňazí a s obývačky sa stane kotolňa.
Odpovedať
Dakujem za radu. Jedna sa o byt. Je to nadstavba na polyfunkcny objekt. Aj viete poradit aky kotol? Plynove kurenie nemusi byt, ale bol som v tom ze je celkom ekonomicke a vstupne naklady su tiez asi neni take vysoke. Do slnecnych kolektorov sa mi nechce ist. Mate iny typ na kurenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Ak je to nadstavba tak určite kotol buď elektrický alebo plynový a aký? Môžem Vám odporučiť Viessmann,Attack,Protherm a určite kondenzačný ak chcete podlahové kúrenie.A teplú úžitkovú vodu tam ako máte riešenú.
Odpovedať
@lubomird Keďže nebudete mať straty podlahou a dáte do stropu 40 cm izolácie, okná s trojsklom, môžete kúrenie vybaviť zopár el. konvektormi. Vôbec nemusíte zavádzať plyn a investovať do klasického kúrenia. Bolo by žiaduce začať návrhom bytu samotného, ak to je možné, orientovať okná na juh a vyvarovať sa strešných (neviem, či to pôjde vo Vašom prípade). Všetko sa dá vopred vypočítať. Miesto vyššej investície do plyn. kotla a podlahovky môžete dať radšej riadené vetranie s rekuperáciou. Veľa ale záleží aj na spotrebe TUV - tá bude iste väčšia ako spotreba na kúrenie. Paušálne sa vopred nedá tvrdiť, či sa viac oplatí plyn alebo elektrina. Už sa pracuje na projekte bytu?
Odpovedať
Co sa tyka pasivneho domu to asi nie. Planujem stavat zo Solbetu + 10-12 cm polyst. Neviem ci podlahovku, kedze vsade chcem plavajucu podlahu. Preto uvazujem o klasickom plynovom kureni s jednoduchym kotlom a so zasobnikom na teplu vodu (ATAK cca 600€). Zle ci ok? Strechu by som rad pultovu s 20cm Isoverom + parozabrany.
Odpovedať
@lubomird Ak plánujete zatepliť málo, tak musíte kúriť plynom. V elektrine by to bolo drahé. Akú Vám vyrátal projektant ročnú potrebu tepla na vykurovanie?
Odpovedať
Priznam sa, ze projekt som este nedaval vypracovavat. Najprv si zistujem informacie a kalkulaciu. myslite ze je malo ked dam 30cm siroku stenu a 10-12 cm polystiren?
Odpovedať
@lubomird Pri 30+10 nevyužijete potenciál úspory naplno, ďalším problémom môže byť rosný bod. Platí taká zásada, že radšej investovať do pasívnych prvkov = izolácií, než do drahej techniky. Treba začať tepelnoizolačnou obálkou s ohľadom na estetické a užívateľské požiadavky, alebo lepšie povedané, začať estetickými + užívateľskými požiadavkami s ohľadom na tepelnoizolačnú obálku, nízku energetickú náročnosť bytu. Do techniky potom investovať minimum.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Ak uvažujete nad kotlom attack so zabudovaním zásobníkom tak ne kondenzačný plynový 60lit. nestojí 600€. Ne kondenzačný 60lit. zabudovaný zásobník RZT plus,,turbo cez stenu"max.-min. tepelný výkon ÚK:24-7, 2kW. Účinosť 93% cena:1424.40€.RZK plus,,napojenie do komínu"max.-min. tepelný výkon ÚK:23,5-7,0kW. Účinosť 91%.cena:1336,00€.Kondenzačný 25lit. zabudovaný zásobník KZT PLUS max.-min. tepelný výkon ÚK:26,6-5,7kW. Účinosť 109% cena:1668,00€.ceny sú s DPH.To sú aktuálne ceny ale dajú sa dať aj zľavy myslím tých 12%.Keď plánujete plávajúce podlahy tak daj radiátory.Treba si dať všetko vyrátať,,kW"
Odpovedať
@kvp Príliš vysoké spodné výkony. Ak plánuje lamino či drevenú plávačku, môže byť podlahovka, netreba radiátory kvôli tomu dávať.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr viem že tie spodné sú veľa majú aj kondenzačný kotol a ten má 19,0-3,2kW ten by tam úplne stačil len treba k nemu externý zásobník.Ja osobne by som nedával podlahové keď plánuje plávajúcu podlahu rozchádzajú sa spoje už som to zažil tak to neodporúčam.
Odpovedať
ach jaj, hanbim sa, pretoze tieto cisla mi nic nevravia. Musim viac studovat. Som novacik v tomto a nasavam info. Vdaka vam samozrejme za co velmi dakujem.Viem ze stari rodicia si davali teraz nejaky kotol Atak cisto novy do rodinneho domu a vraveli ze novy stal tusim 400 alebo 500 €. Nemaju prietokovy ani kondenzacny. Vravie ze mi bude stacit podlahove kurenie bez radiatorov? To by bolo fajn.. Viem ze na to budu mat vplyv aj okna. tie som si dal nacenit dvojsklo s 5-komorovym profilom. Mam ich aj teraz na byte a su OK.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubomird to si asi dávali ne kondenzačný kotol bez zabudovaného zásobníku ten stojí 655,20€- tých 12%.
Odpovedať
Ano ano, a su velmi spokojni. Aj ten co im ho predaval vravel ze su spolahlive..Tak neviem..Stacil by podla vas? Vyhody a nevyhody?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Ja Vám nemôžem hodnotiť tie kotle lebo ich sam montujem.Montujem aj Viessmann,Protherm ale keď som mojej mame robil kúrenie tak som jej dal tiež attack.
Odpovedať
takze taky by mohol stacit? ak hej, nijee drahy. Ale ake su jeho vyhody a nevyhody? Teraz mam dilemu ci dat radiatory alebo podlahove kurenie? myslite ze podlahovky dobre vykuri byt?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird určite že podlahové Vám vykúri dobre byt.Ale kedže je to nadstavba a od spodku Vám pôjde teplo tak dajte radiátory ale je to len môj názor to záleží na Vás.K tomu kotlu treba dokúpiť bojler cena 120lit. okolo 400€.to je tak pre 4 člennú rodinu.
Odpovedať
Od spodu az tak teplo nepojde, lebo dole sa len temperuje a nebyva sa tam. Je to nevyuzivane. Budeme 2-clenna rodina zatial. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird tak ak Vám to podlaha dovolí tak môžete dať podlahové kúrenie ale stou plávajúcou si to zistite ešte.Len Vás to bude viac stat ako klasické kúrenie.
Odpovedať
Co ma bude viac stat? ake klasicke kurenie mate na mysli? Dakujem
Odpovedať
@lubomird Kúrenie sa predsa dimenzuje podľa tepelnej straty domu / bytu. Ako dokážu vykúriť radiátory, tak dokáže vykúriť podlahovka. I kombinácia oboch. A rovnako blbo môže kúriť podlahovka i radiátory... Čím zateplenejší byt, tým nižšia teplota vody do podlahovky ide, čiže spoje sú teplotne menej namáhané. Okrem toho, treba kúpiť podlahovú krytinu určenú na podlahové kúrenie - dnes väčšina krytín na podlahovku môže ísť. Skôr treba dať pozor na to, aká teplota bude pod Vami... Či dáte podlahovku alebo nie, podlahou bude utekať teplo, ak pod Vami sa bude temperovať napr. na 5-7°C. To je pomaly ako priemerná teplota vonku!!! Ak podlahovku nedáte a ani izoláciu podlahy, budete mať od nôh zimu. Odporúčam začať poriadnym návrhom bytu a kúrenie zvoliť podľa tepelnej straty a množstva potrebného tepla na vykurovanie za rok. Práve som prišla z dobre zatepleného domu - ešte stále nepotrebuje kúriť. :-) A ak dobre zateplíte a dáte okná s trojsklom (nie dvojsklom), kúrenie vybavíte za pár stoviek. Ak by ste sa predsa len rozhodli pre podlahovku, jej cena nepresiahne 1000 € + kotol.
Odpovedať
Okna planujem 2-sklo a 5-komorovy profil. Mam to teraz na byte a myslim, ze j to ok. myslim, ze podomnou bude viac ako 5-7 °C myslim. Dufam :-) Z toho jedna stena 5.4m x 2.4m bude presklenna. Keby je rentabilnejsie radiatory, tak dam tie a nie podlahove kurenie. Je jedno ci dam 1000€ do podlahy alebo do radiatorov.. K projektantovi urcite pojdem, ale najprv ozaj zbieram info a chytam sa vsetkeho co mi pradite |-|
Odpovedať
@lubomird Presklená stena s dvojsklom? Trojsklo prepustí o polovicu menej tepla než dvojsklo, lebo 2x lepšie izoluje. Cena nie je o veľa vyššia, dokonca sú dodávatelia, ktorí predávajú trojsklo lacnejšie než dvojsklo.
Odpovedať
@lubomird http://www.modrastrecha.sk/forum/okna...
Odpovedať
@lubomird Dobrý den. Vy na řešení Vašeho problému jde naprosto z opačné strany. Ptáte se na kotel, ptáte se na topení, už víte že okna budou zasklena dvojsklem atd. Jedna věc je jistá. Musíte vycházet z přesného výpočtu tepelných ztrát, jinak je to jenom bezbřehý pokec. Ten Váš byt v podstatě není byt, ale bude se všechno počítat, jako u stavby domu. Snad by se dalo zohlednit nějaké nejisté teplejší podloží, ale asi bych to rovnou zavrhl, protože, jak se pod Vámi přestane temperovat, tak to bude horší, jak stavba na zemině. Čili, Vy si musíte jednoznačně stanovit, jaký chcete postavit dům ( vlastně byt :-D ) z hlediska energetické náročnosti. A teprve k tomuto zadání se budou navrhovat skladby stěn, podlahy, stropů, parametry oken, dveří , větrání a teprve na samém konci se bude vybírat kotel,nebo jiný zdroj tepla, včetně ohřevu teplé vody. U Vás je reálná šance se dostat s TZ do 3 kW a potom tam můžete topit jedním přímotopem, nebo podlahovkou třeba napájenou bojlerem a pod. A bude to trvale výhodné řešení. Ale chce to masivně izolovat, izolovat a ještě jednou izolovat. Samozřejmě tepelně. :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird náklady na podlahové kúrenie.Klasicke som mal na mysli radiatory. Treba si rozpočítať koľko ste ochotný investovať do kúrenia a hlavne aké teda chcete:elektrické podlahové,podlahové teplovodné, radiátory....Ak chcete mať v byte plávajúce podlahy tak elektrické podlahové vylúčime.Na teplovodné podlahové kúrenie Vám odporúčam kondenzačný kotol max.-min.tepelný výkon 19,00-3,2kW cena:1018.80s DPH,bojler zatial Vám postačí pre dvoch 60-80lit.cena okolo 300€ +rozdelovač,systemovú dosku.trubka...
Odpovedať
Takze asi to bude radiatorove kurenie s NE kondenzacnym kotlom. Vychadza to o dost lacnejsie. Vzhladom na to, ze byt sa budem snazit dobre zaizolovat, dufam, ze to bude ok. mam znameho kurenara a vravel mi ze tieto klasicke kotle su aj lacne na udrzbu a servis.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?