Aká vysoká má byť záloha pre firmu?

Profilova fotka
Stretávam sa so skúsenosťou, že firmy si pýtajú vysoké zálohy, bežne aj 50%, čo je dikutabilné v porovnaní s firmami, ktoré inkasujú až po odovzdaní diela. Je to v poriadku, ak si firma pre elektr. podlahové kúrenie, ktorého kalkulácia je 2 400 eur, pýtala dopredu zložiť zálohu 2000 eur?
Odpovedať
Stavěli jsme s firmou dům na "klíč". Hned ve smlouvě jsme si stanovili pravidla - žádné zálohy, platba po jednotlivých etapách po převzetí a zkontrolování našim staveb. dozorem. Fungovalo to k oboustranné spokojenosti. Pokud byla práce shledána v pořádku, hned druhý den jsem ji zaplatila, firma byla spokojená a my také. Pokud byl snad nějaký problém (naštěstí jich moc nebylo), vyřešil se, a potom se platilo. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja si myslím že cca. 50% záloha je ok, treba to však dávať po menších čiastočných prácach. Napr. pokiaľ rozvody vody a kúr. mali stáť 2000€, dám 1000 / akože na materiál / a keď to dokončil a bolo to ok ďalších 1000€. Treba pochopiť aj tých majsrov. Napr. ten majster sa nám potom sťažoval, že má kopec takých ľudí, ktorí mu síce zálohu dali, ale po odvedenej práci otáľajú so zvyškom a dlhujú mu. Takisto nie je dobré dohadovať väčšie celky - napr. "hrubá stavba" za napr. 20000€, záloha 10000 a dopl. 10000. Pokiaľ dohadujeme len prácu, tak samozrejme platíme len po jej vykonaní, žiadne zálohy !!!
Odpovedať
Profilova fotka
Na slovensku je kopa neplatičov.Ťažko budete hľadať takého .uja čo by robi bez zálohy.
Odpovedať
Tazko nato odpovedat nakolko je to dvojsecna zbran ;-) Majstri sa boja ze nebudu mat peniaze ? Zakaznik zas ma obavu ci ho neoklamu ...Nakolko je kopec pripadou aj takych aj onakych ...Ja mam vchodove dvere 3roky na sklade a Dotycnemu nechibaju :( Ale pointa je vtom ze ani zaloha co dal mu nechiba :-D Zrada je v zakonoch a vimozitelnosti :( V inych krajinach to funguje uplne inac 8-) Ale vsetko je vecou dohody cloveka s clovekom ;-)
Odpovedať
zaplatiť za materiál a za prácu až po odovzdaní diela.
Odpovedať
Profilova fotka
Čo je to za podnikateľa, ktorý nemá napr. ani na nákup materiálu? My to robíme takto (teraz hlavne drobní živnostníci) - väčšinou platba až po celkovom vykonaní diela, tzn. zaplatí sa až na konci aj materiál aj práca. Inú partiu sme mali tak, že každý deň pred príchodom na stavbu si nakúpili materiál na daný deň, priniesli mi bločky a v daný deň som im tie bločky kompletne preplatila. Cenu za prácu sme ale platili až po vykonaní všetkých prác. Napr. ale na okná chceli pôvodne zálohu tuším 60% pri objednávke a 40% pri vyexpedovaní z výroby - dohodla som to ale nakoniec tak, že 40% pri objednaní, 30% po výrobe a zvyšok po namontovaní okien. Na prácu za záloha nedáva a je blud, že to firmy/živnostníci žiadajú - je to podľa mňa choré....
Odpovedať
taky clovek co chce pozadovany vyrobok (pracu) a nechce dat zalohu je zrrejme uz nazaciatku ze je spekulant.,,andreah25" a to ze podnikatel nema ani na nakup materialu to nieje o peniazoch kolko firiem si berie aj uver ked ide o vecsiu zakazku a ziju. nieje problem vyrobyť bez zalohy ale taky dvaja traja neplatici a clovek može firmu zabaliť.a ked je zaloha tak tu pracu prezije ale aspon na material je.moja najhorsia skusenosť.zaloha 40% prideme namontovat dvere bolo dohodnute ze doplatok hotovosť namontujeme. pan domaci nam povedal ze rano mal ale ze uz nema peniaze ze dal vodarom posmesne povedal ze zvisok mozno doplati o tri mesiace a nespravime nic.takze donas zlost a tak sme zacali balit naradie na stavbe a zobrali sme si aj dvere.(zarubne ostali osadene) zrazu uz sa peniaze nasli ale iba dalsich 30%.dopadlo to tak ze dostal dvere az ked doniesol peniaze do dielne a este si musel aj zaplatit dalsiu cestu. takze to spekulovanie sa mu moc nevyplatilo. aký je vtom rozdiel ze das zalohu material ti chlapi donesu na stavbu mas ho ty alebo kazdy den ti nosili blocky chodili hore dole po obchodoch ktory zabral neaky cas pohone hmoty a to vsetko si musela zaplatit ty.a najlepsie ked im nieco zachybalo tak museli si inac planovat pracu alebo natahovali cas do vecera.
Odpovedať
ja si tiez myslim ze zaloha za pracu nemusi byt ked su solidny robotnici a aj majitel :-)
Odpovedať
viac ako 30-50% by som nedal a to sa jedná len o menšie čiastky. Tak ako píše zuzkarybka, keď sa jedná o hrubú stavbu alebo niečo podobné, platiť len po častiach, aby sa nestalo, že zaplatíš a budú ti chodiť pracovať ako sa im zachce :-| prípadne budú k tebe chodiť len na fušky...
Odpovedať
jaby som ich sprevadzal pri nakupe a plateni za material a potom zavrel mater. v sklade . aby cielavedome robili nie len obcas
Odpovedať
Profilova fotka
Ideme stavať, takže chápem aj investora, že sa obáva dať zálohu popredu, ako tu mnohí píšete. Ale na druhej strane, poznám množstvo živnostníkov, kt. nemajú do dnešného dňa vyplatenú cenu práce, kt. si vopred dohodli. Povedzme si na rovinu, radšej sa dohodnem na cene, ako ísť zmluvne a netvrdte mi, že to nerobíte aj vy. Každí z nás chce čo najviac ušetriť! Súhlasím s názorom platenia po častiach 30-30-40%. A rovnako si vyberáme živnostníkov, aby som sa práve takýmto "nedorozumeniam" vyhla!
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je nič lepšia ako dôvera zákazníka v majstra ! Ja osobne beriem zhruba 70% zálohu , ale je pravdou , že idem cez odporúčania! Ak nejdem cez odporúčanie prevažne prácu nedostanem! Práca veľkosti RD .
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
max, zalohu za material, viac by som dopredu neplatila. Riziko je 50na 50 pre oboch.. majter nema istotu, ze dostane doplanene a zakaznik ak by doplatil, nema istotu, ze bude praca dokoncena a ako dokoncena ! Castokrat ak clovek zaplati, majster sa viac neukaze a reklamacie, príp dokončenie dovi dopo ! @instalater sorry, ale 70% je ciste blaznovstvo pytat od ludi...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?