Aká je ideálna vzdialenosť rúrok podlahového kúrenia?

Idu nam robit tento tyzden podlahove kurenie do celeho domu, mame individualny projekt, kde projektant navrhol vzdialenost rurok na systemovej doske 22,5 cm. Firma, co to ide realizovat mi ale povedala, ze nechape, preco to nemame na 15 cm, ze on by to dal tak. Tak teraz v casovej tiesni sa neviem vobec rozhodnut, komu verit, firme, co projektovala to kurenie alebo realizatorovi.. A preco vlastne maju kazdy iny nazor.. Vyzna sa niekto, poradite pls ? dik
Odpovedať
Profilova fotka
zalezi to od toho, ako mate robeny dom.. ak je zatepleny, ma minimalne tepelne straty, okna orient. na spravne svet. strany, okna 3sklo atd... tak potom niekedy kurenie nemusi byt az tak husto.... lebo dom si teplo drzi, ale mozno sa mylim, lebo nie som odbornik.. snad ti odpovedia tí, co sa tomu fakt rozumeju ako napr. @blacksr, alebo @jan45
Odpovedať
@katrin21 to povedala výstižne. Váš projektant to zrejme počítal, spoľahnite sa naňho. Podľa tejto vzdialenosti usudzujem, že ide o dom, ktorý má hodnoty R všetkých konštrukcií lepšie, než vyžaduje platná norma a pravdepodobne ide o NED s mernou potrebou tepla okolo 30 kWh/(m2a). Realizátor nechápe a vyvaľuje oči, lebo je zvyknutý robiť všetko rovnako... žiaľ. Ak Vás môžem ukľudniť, my máme v prízemí rozteč 30 cm a na poschodí 40 cm. Na základe výpočtu a aj skúsenosti z iných, podobne zateplených domov, kde sú rozteče podobné.
Odpovedať
@charlie111 Pred časom ste písali, že tehlu 38 idete zatepliť 10 cm vlny, čo znamená, že R steny bude 5,7 m2K/W. Dúfam, že aj v podlahe máte aspoň 15 cm EPS a na strope 40 cm vlny. Trojsklá, orientáciu okien na juh, lokalita juh Slovenska? MPT bude vyššia, než som tipovala v príspevku vyššie. Teplotu vykurovacej vody máte mať akú, resp. spád?
Odpovedať
no uz je to asi bezpredmetne, lebo teraz som prestudoval ten projekt ja a pochopil vsetky tie oznacenia a zistil som, ze ta roztec je v niektorych miestnostiach 7,5 cm a v niektorych 15 cm, nikde nie je viac. Podla mna si ten realizator pomylil moj projekt s nejakym inym, lebo sme sa stretli na dome a zabudol zobrat projekt, tak hovoril z hlavy :-) No mame 3-sklo, na sever okna nie su, iba vetracky, 38 tehla + 12 cm bude izolacia, nie je to NED, standardny dom, kurenie plynom, vsetko podlahovka. Tak teda aspon dufam, ze som to dobre pochopil z toho projektu, vsak s nimi este v pondelok pokecam. Ale aj tak dik za odpovede.
Odpovedať
@blacksr zospodu bude izolacia 18 cm EPS, hore este neviem, ani som si to nepozeral.. Ostatne otazky by som musel znova pozriet v projekte, az tak sa v tom nevyznam... Ja som sa v podstate spolahol na architektov.
Odpovedať
OK. Predpokladám, že tých 7,5 cm je v kúpeľni.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Ahojte, viete mi niekto poradiť či je toto reklamovateľné??? Kúpili sme byt a následne zistili že niektoré miesta na podlahe sú chladné, aj keď kúrenie je zapnuté. Teraz sme sa dostali k dokumentácii od bytu a podľa fotiek sme zistili, že na niektorých miestach na podlahe nie sú rúrky vôbec pokryté.. Keď sme s fotkami kontaktovali developera od ktorého sme byt kupovali, tvrdil, že naša reklamácia nie je opodstatnená, nakoľko byt sa aj tak vie vykúriť. Čo si o tom myslíte?..prikladám fotky..
Odpovedať
Profilova fotka
@citadelka pokial tam nebolo planovany nabytok tak je to katastrofa, ktora sa ale bude velmi tazko dokazovat.
Odpovedať
@majkoj samozrejme nebol. Obývačkový priestor je orientácia severo-východ, 2-sklo, bojím sa, že pri silných mrazoch v zime môže byť problém. Druhá vec je chýbajúci komfort teplej podlahy pod nohami, nakoľko sa jedná o centrálne zóny bytu..a byt teda vôbec nebol lacný :( Nerada by som sa šla s niekým súdiť, ale myslím, že nejaká kompenzácia je zo strany od developera - staviteľa na mieste. Myslíš, že máme v tomto šancu?..
Odpovedať
Profilova fotka
@citadelka nuz kompenzacia je nanic, ked nemas v novostavbe pohodu. Kazdopadne si myslim, ze to bude problematicke a rozhodne by som to riesil cez nejakeho znalca. Toto je podla mna totalna fuserina. Otazka je kto ju ma na svedomi, projektant, alebo realizator. Pozri co je v projekte, ak tam rurky su vsade, tak je vyssia sanca na uspech.
Odpovedať
Profilova fotka
toto robil niekto, co ani nevedel co robi :-) urcite to bol ten, co stal pri miesacke, ked sa robili zaklady domu :-)
Odpovedať
@citadelka Mne to pride ako naschval vynechane koly nabytku, kuch. linke napriklad.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Videl som uz aj horsie polozene kurenie a vykuri. Ak je to novostavba a je dobre zateplena tak vykurit to dany priestor len na tych miestach bude chladnejsia podlaha .
Odpovedať
@citadelka Co je v projekte? Ak je to takto aj naprojektovane nic s tym nespravis. Ak kurenie vykuri byt a vykurilo to aj tuto zimu, tak funguje. To ze sa pocitovo zda, ze podlaha je chladna treba sa pozriet na teplotu vstupnej vody a nastavit ju na co mozno najnizsiu teplotu povedzme 25-28C abz rozdiel bol co mozno najmenej citelny. Nevravim, ze to je spravene dobre, no podla mna ak to funguje nic s tym nespravis. Zial nevyhoda rychlokvasnych stavieb budovanych len za ucelom maximalneho zisku. Btw, ak mas radiatory podlaha je "studena" vsade a nevadi :).
Odpovedať
Dakujem za vsetky rady. Pravda je ze 1 izbu vedla kuchyne a obyvacky sme rusili (spojili sme ich do jedneho celku spolu s kuchynou) este ked bol projekt na papieri, za co sme nadstandardne zaplatili vratane projektov UV, VZT, ZTI. Ta cast co je v obyvackovej casti nepodlozena rurkami podlahovky mala byt povodne chodba, lenze zmenou dispozicie sa stala sucastou obyvacky. Pozrela som projekt UV povodny, aj novy, velmi ho teda neprerobili, vobec nezobrali do uvahy tu zmenu, aktualne mozem povedat len tolko ze realizovane je to podla noveho projektu. Prikladam foto povodneho projektu, ktory sa nicim nelisi od noveho, az na priecku ktora je fuc. Mozno je nejaka norma v kladeni rurok ak je to miestnost (obyvacka) povazovana za obytnu?..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?