V kúpelni otvor na okno - kto to vie urobiť - tehlový múr?

Dobrý deň, prosím Vás, vie mi niekto poradiť ? Chceli by sme si do kúpelne urobiť malé okno, možno 50 x 50, len nevieme, kto by to vedel urobiť, ako najjednoduchšie a aj okno osadiť a začistiť. Najviac sa bojím búrania do tehlového hrubého múra. Starší dom v Šalkovej. Vraj existuje nejaká rovná píla, ktorá vyreže presne taký otvor, ako treba. Prosím poraďte, môj muž teoretik (žiaľ) vie okolo toho len mudrovať, ale že by sa niečoho chytil, no to je bieda. Dakujem. Prosím ak máte aj možnosť kontaktu, tak kľudne volajte 0949 419 551 Ďakujem za pomoc. :-( :-( :-)
Odpovedať
Založila si otázku, preto ti každý môže iba 1x odpovedať. Technicky to je možné. Ale nie je to tak jednoduché, ako si to predstavuješ, že vypíliš dieru do steny. Najrpv treba na mieste, kde má byť okno, vypíliť nad tým oknom do polovice múra vodorovnú medzeru tak širokú, ako je okno plus na každú stranu aspoň 15-20 cm. Do tohto otvoru sa zabetónuje alebo inak upevní preklad (ak nevieš čo je preklad, vyzerá to takto: http://www.heluz.sk/sk/vyrobek/prekla...). To isté sa urobí z druhej strany. Ak je stena hrubšia, môžu sa dnu vložiť aj 3 predklady. Preklad slúži na to, aby udržal stenu nad vyrezaným otvorom. Keby tam nebol preklad, tak by tie tehly nad oknom mohli spadnúť, alebo tlačiť na okno tak, že ho zdeformujú. Po osadení prekladov je možné vyrezať v stene ten otvor na okno. Otvor musí byť o cca 2 cm väčší na každej strane, ako rozmer okna. Potom sa už len osadí okno a omietne. Podľa správnosti by si na také niečo potrebovala stav. povolenie, ale ak to je starší dom niekde v malej obci, navyše ak to z ulice nie je vidieť, tak to spravte kľudne načierno. JEdiný, kto by mohol mať námietky, je váš sused, ktorému by ste cez to okno videli do dvora alebo do jeho okna. Ak by to okno bolo tak orientované, že do jeho dvora, tak si dajte na okno matné sklo, aby ani on nevidel vám do kúpeľne. Treba si len nájsť firmu - obvolať pár murárov zo zlatých stránok, alebo sa spýtať v krčme na nejakú partiu. Ja som tiež nejedného majstra našiel v krčme (nie priamo ich, ale kontakty).
Odpovedať
Profilova fotka
Dvere aj okná som vyrezával chvostovou pílou (z požičovne) + trebalo predvŕtať zopár dier na list píly. davat preklad na 50 cm okno by som zvazil hlavne ak su pouzite väčšie tvarnice je to dost zbytočne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?