Presun WC a sprchy v byte – je to možné?

Anonymný autor
Autor diskusie
Dobrý deň, potreboval by som poradiť ohľadom prerábky kúpeľne v byte (bytový dom). Chcel by som premiestniť WC na miesto, kde bola pôvodne vaňa, a na miesto pôvodného WC spraviť sprchový kút. Zaujíma ma hlavne, či je to technicky možné vzhľadom na stupačku a odpad – či sa dá WC napojiť na odpad od vane, prípadne čo by bolo nutné upraviť, aby to fungovalo bez problémov (spád, odvetranie, zápach a pod.). Máte s tým niekto skúsenosť? Uvítam akékoľvek rady alebo fotky z podobnej prerábky. Ďakujem vopred za každú odpoveď. Radoslav
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

Dobrý deň, potreboval by som poradiť ohľadom prer…
Keď sa chce, je možné všetko. Ale my tvoje rozvody a odpadové potrubia nevidíme. To treba vidieť na mieste, kde vedú aké odpadové potrubia. Ten sprchový kút by nemal byť problém. Problém môže byť s WC, lebo podľa nákresu vyzerá, že vývod z WC je zo stúpačiek tam, kde je červeným písmeno S. A to bude asi priamo napojené na stúpačku. Na potrubie od vane WC nenapojíš. Vaňový odtok má 50 mm, odtok na WC raz taký priemer (110 mm). Cez vaňové odpadové potrubie ti stolica neodtečie. Takže je možné, že bude treba nejaký zásah do stúpačiek - buď odočiť vývod na WC o 90°, alebo urobiť nové napojenie. Ja som také robil, otáčal som koleno kvôli novému umeistnenie WC. Takže my ti záväzne nevieme povedať, či sa to dá. Treba si zavolať vodára, aby pozrel súčasný stav a potom ti povie, či to vie urobiť tak, ako to chceš. Tiež je otázne, aký prístup máš do šachty stúpačiek.
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie
Mne je jasné že keby som tam robil zámenu musel by som prehodiť tie odtoky len ma zaujíma či je to vlastne možné niečo také . V stupačke mám koleno ktoré je rozvetvené na odtok od vane a toalety to by som musel meniť za také ktoré by bolo opačne otočenie mi nepomôže len ma zaujíma či sa v bytovom dome niečo také dá spraviť keďže pochazdam z rodinného domu a so stupačkami a zásahov do stúpacieho nemám žiadnu skúsenosť nanič také podobne som nenašiel ešte dnes pridám fotografiu tej stupačky . A ďakujem za radu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

Mne je jasné že keby som tam robil zámenu musel b…
Podľa mňa nie je problém, až na to že musiš rozbiť stenu v mieste ako je tá dvojitá odbočka aby sa to dalo urobiť. Laparoskopicky sa to nedá.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milan209209:

Podľa mňa nie je problém, až na to že musiš rozbi…
@milan209209 limitujúca je samotná stupačka odpadu. Budeš zrejme potrebovať vymeniť tvarovku. Na to budeš musieť rozobrať stupačkový odpad a zariadiť si, aby nikto nad tebou nespláchol, nesprchoval sa, skrátka nepustil žiadnu vodu... No a to môže byť kameňom úrazu. Menil som tak synovi tvarovku, tiež som pri rekonštrukcii menil dispozíciu celej kúpelne a wécka. Ale býval na dvanástom z dvanástich.. Takže nebol problém rozobrať stupačku. Hore išla už iba odvetrávacia rúra. Nehrozilo, že by nám padlo hov.o na hlavu... Ak nebude niekto súhlasiť, tak máš problém..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@milan209209 limitujúca je samotná stupačka odpad…
@zicher samozrejme, že musí požiadať susedov nad ním o spoluprácu, t. j. nech nič nepúšťajú a nesplachujú. Ale šikovný majster tvarovku dokáže vymeniť za 5 minút. Ak by niekto nesúhlasil tak to urobím doobeda keď je najmenšie riziko.
Odpovedať

@zicher samozrejme, že musí požiadať susedov nad …
@milan209209 asi vieš o čom hovoríš.. Ale iste si už rozoberal hrdlo so stuhnutou gumou na stodesiatke rúre, ktorou nejde ani pohnúť.. Ked si nakoniec nútený rúru rozrezať len kvôli tomu, aby si ju rozobral.. A ked musíš prispôosobovať niečo, čo nesedí.. To, čo môže vyzerať na 5 minút, môže nakoniec trvať hodiny. Ja som nepovedal, že to nejde, len upozorňujem na možné komplikácie. Všekto sa dá, ked sa chce a realizátor má pripravený výborný plán A a funkčný plán B.
Odpovedať

@milan209209 asi vieš o čom hovoríš.. Ale iste si…
@zicher samozrejme už som to robil a aj niekto splachol nado mnou aj keď bola dohoda. A nebolo to po malej potrebe 😁. S tým treba počítať. S dobrým vercajgom sa dá robiť rýchlo. A áno treba mať aj plán A a aj B.
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie
Toto proste potrebujem vymeniť/otočiť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

úplne rovnako to mal syn v byte a prerabal som to do tejto podoby
Odpovedať
je to zaujimavy napad, celkom zrealizovatelny. akurat je otazne, ci tam, kde bolo povodne wc, je pristup teplej vody. respektive ju tam bude nutne potiahnut. samozrejme treba dat pozor na odpadovu ruru, wc ju potrebuje v priemere ovela vacsiu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

A ako sa tam dostaneš? To budeš musieť rozbit tú prednú stenu.
Odpovedať

@zicher samozrejme už som to robil a aj niekto sp…
@milan209209 Tiež som to robil za pravádzky. Plán B bol, že som na hornú rúru dal koleno a dlhšou rúrou som to zviedol do veľkého vedra, keby niekto spláchol. A pod tým som mohol zatiaľ napájať to spodné koleno. Ptom som už len krátkou rúrou rýchlo spojil spodok a vrch.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

A ako sa tam dostaneš? To budeš musieť rozbit tú …
@chrobak7 vsak tam ma este umakart z jadra, ked bude prerabat, tak tak c tak to rozoberie az na kost
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

nezabudni, ze musis riesit aj plynomer, pretoze k nemu potrebujes pristup. Otocit plynomer nie je len tak, pretoze potrebujes vymenit rury k plynomeru aj sa ti tam musi vojst. Ked uz budes rozhodnuty, tak na SPP poziadat o vymenu plynomera za maly a neviem kolko budu chciet za zmenu pripojenia. To iste vodomery, tie tiez treba dat tam, kde ich budu vediet vymenit, pretoze menia sa pravidelne.
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie

Odpoveď na príspevok od zita19:

nezabudni, ze musis riesit aj plynomer, pretoze k…
@zita19 práveže ešte aj to chcem vymyslieť tak že revízne dvierka chcem nechať v sprchovom kúte. Aj to neviem či je možné ale videl som na internete že sa predávajú push-open revizne a vraj by mali byť aj vodoodolné a namiesto toho vyrežú budú dvierka otázka je či to bude možné😅
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

A ako sa tam dostaneš? To budeš musieť rozbit tú …
@chrobak7 presne ako hovorí koleginka že to je cele zatiaľ z umakartu to pôjde všetko preč zostane mi holá stupačka
Odpovedať
Článok sa načítava...
Anonymný autor
Autor diskusie

úplne rovnako to mal syn v byte a prerabal som to…
@zicher a koľko je tá spodná tvarovka v tom betóne je mi jasne že to budem musieť obsekat ale vôbec si netrúfam odhadovať koľko to bude zapóustené ale 5-7 čísel viac..?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

@zita19 práveže ešte aj to chcem vymyslieť tak že…
len revizne dvierka potrebujes riadne velke, aby sa dali vymenit aj vodomery a aj plynomer. Neviem ako ti budu tie revizne dvierka fungovat s obkladom, pretoze u nas to boli vrata 60x80 a aj tak tie vodomery su pristupne LTT. Druha vec je, ze ked nemate vymene vertikalne rozvody (voda, plyn) tak moze sa ti stat, ze to budes musiet burat aby sa k tomu dostali.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?