Záložné zmluvy - podanie na kataster

Zdravim ,predávame byt bez realitky . Byt máme zaťažený hypo,kupujúci si na byt berie hypotéku. Sme vo fáze ,že máme podpísané záložné zmluvy,kúpne zmluvy pripravené. Otázka moja je že či môžeme už teraz podať na kataster záložné zmluvy ? Podávajú sa tie záložné zmluvy aj s nejakým "navrhom"? Kedy potom po záložných zmluvách podávame na kataster kúpnu zmluvu s prílohami ? Vďaka za rady,chceme sa len uistiť že to podáme správne.
Odpovedať
Profilova fotka
Záložné zmluvy dávate na kataster hneď po ich podpise v banke. Banka Vám dá tieto záložné zmluvy v počte 2 kusy spolu so splnomocnením pracovníkov bánk na podpis zmlúv, k tomu sú 2 kusy návrhu na vklad záložnej zmluvy a jeden z nich treba banke priniesť späť potvrdený katastrom aby mohla banka čerpať hypotéku. Kúpnu zmluvu podávate až po záložných zmlúvách, nie skôr, pretože záložné zmluvy sú spracované podľa právneho stavu pred kúpovu, nie po kúpe samotnej. Môžete teda ísť na kataster spolu so všetkých, aj so záložnými a aj s kúpnymi zmluvami, ale ako prvé musíte podať záložné zmluvy, nie opačne, lebo narobíte paseku a kupujúcemu nepustia čerpanie hypotéky.
Odpovedať
@andreah25 vďaka za odpoveď, Takže môžme kľudne ísť teraz dať záložné zmluvy na kataster a o cca mesiac podať vklad spolu s kupnymi zmluvami áno?
Odpovedať
@andreah25 poistenie bytu sa dáva banke až k čerpaniu úveru však?
Odpovedať
Profilova fotka
@palkovci ano, mozete dat zalozne zmluvy a kupne mozete hned za nimi, nemusite cakat mesiac. Standardne sa kupne zmluvy davaju na vklad po tom, ako dostanete ako predavajuci peniaze na ucet od kupujuceho.
Odpovedať
Profilova fotka
@palkovci ano, k cerpaniu je potrebne banke predlozit poistnu zmluvu k nehnutelnosti a potvrdenu vinkulaciu poistovnou. Pozor na poistnu sumu v zmluve, tato musi byt minimalne vo vyske hypoteky, su vsak banky, ktore pozaduju poistnu sumu minimalne na hodnotu urcenu v znaleckom posudku/na hodnotu akceptovanu bankou.
Odpovedať
ste si isti, ze toto vsetko chcete absolvovat sami?
Odpovedať
@1ufka1 áno 🙂 Záložné zmluvy už máme na katastri... Za cca dva týždne podpíšeme kúpnu zmluvu...
Odpovedať
@palkovci tak v tom pripade drzim palce, aby vsetko dobre dopadlo 😉 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@palkovci prečo podpisujete kúpnu zmluvu až za dva týždne? Mohli ste kľudne podpísať kúpne zmluvy hneď, no na kataster by ste ich dali až po tom, ak by Vám prišli peniaze z predaja.
Odpovedať
@andreah25 sme sa tak dohodli ,majú strach kupujúci z aktuálnej situácie... Môžem sa ešte spýtať, vie banka načasovať dopredu cespanie hypotéky na presný dátum? Vdaka
Odpovedať
*Čerpanie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?