Záložné právo na byt

Kupujem byt na ktorom je v ťarchách záložné právo banky. Majiteľ má previesť záložné právo na inú nehnuteľnosť so súhlasom veriteľa. Zaujíma ma či je dostačujúce a bezpečné ak mi predloží doklad o súhlase banky o prevode záložného práva na inú nehnuteľnosť a podaný návrh na katastri. Alebo mám radšej čakať kým daná ťarcha z LV bude vymazaná. Kataster má na to že vraj 60 dní . Môže nastať nejaký problém na katastri pre ktorý by ťarcha nebola vymazana z LV alebo môže majiteľ dodatočne stiahnuť tento návrh? Aby som vedel či mám čakať s podpisom zmluvy. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
@tukan s podpisom zmluvy cakat nemusis, ale s vyplatenim prostriedkov urcite ;-) ak chce povodny majitel tie prostriedky pouzit na kupu inej nehnutelnosti, tak potom trvaj aby sa to splatilo priamo z tvojich penazi a ty dostan tie kvitancne zmluvy do ruk... napr. v tatrabanke to ide sposobom ze ak poziada o predcasne splatenie uveru, dostane iba tzv,. technicke cislo uctu - vsetko sa pouzije len a len na vyplatenie tarchy, majitel s tym uctom disponovat nesmie a vlozit tam kludne mozes peniaze aj ty, - staci to len spomenut v kupnej zmluve.... standardne by problem nemal nastat, banky maju zmluvy inak napisane a nie je dovod, pre ktory by kataster mal na to iny nazor ako banka... ale aj tak to treba podla mna osetrit... preotze teoreticky je tam hluchy priestor na to, aby povodny majitel mal splateny uver a vyplatenu nehnutelnost a zaroven ma dotycny moznost s touto nehnutelnostou manipulovat.... my sme tiez uvazovali ze kupime takyto byt a dokonca sme sa rozhodli kvoli bezpecnosti zobrat si hypo, aspon symbolicku... pretoze ak bude na tom byte uz zalozna zmluva ina, tka potom je to uplne bezpecne...
Odpovedať
Povodny majitel nechce kupit inu nehnutelnost. Ma hypo na ten byt co ho chcem kupit. Ale pred tym ma previest zalozne pravo na inu nehnutelnost. Ale navrh zmluvy je postaveny tak ze navrh na vklad v ktorom sa prevedie bytna noveho majitela /teda mna/ sa podava sucasne s navrhom na vymaz zalozneho prava banky na tento byt. Neviem ci je to OK.
Odpovedať
Profilova fotka
ono to nie je celkom "sucasne" podanie. pri podani na katastri sa ako prve podava navrh na vymaz zalozneho prava a nasledne navrh na prevod na noveho vlastnika. v takomto poradi sa ukony aj urobia. cize pri zapisovani noveho vlastnika uz na byte nebude zapisana ziadna tarcha. v banke samotnej majitelovi/predajcovi vystavia navrh na vymaz zalozneho prava, ktory by mal ist na kataster spolu s navrhom na prevod vlatnickych prav. to, ze banka vyda tento navrh na vymaz je to dokazom toho, ze banka suhlasila s prevodom hypo na inu nehnutelnost. uz nepotrebujes ziadny iny doklad ci suhlas banky s prevodom hypo na inu nehnutelnost. pokial viem, majitel nemoze dodatocne stiahnut navrh z katastra, ked uz tam je podany. moze sa stat, ze z nejakeho dovodu kataster podane ukony nevykona. nevidim ale dovod, preco by to malo byt v pripade podania navrhu, ktory dostane majitel/predajca od banky. kazda banka ma svoje standardne pouzivane tlacivo navrhu na vymaz zalozneho prava, ktore je na katastroch akceptovane. to sa skor mozu na katastri zaseknut pri prevode na noveho majitela. myslim ale, ze je to skor vynimka, ze nieco nesedi. + taketo veci byvaju zmluvne osetrene, kde sa obe strany zavazuju spolupracovat na odstraneni pripadnych nedostatkov podania. ak chces ist na istotu, podajte zrychleny vklad, kedy budu veci jasne do 15 dni od podania. dovtedy nech su peniaze vinkulovane alebo v notarskej uschove. ty budes mat istotu, ze tvoj LV bude cisty a predajca bude mat istotu, ze pozadovanu sumu mas a od podania navrhov s nou nemozes manipulovat. z vinkulacie alebo notarskej uschovy bude suma uvolnena na predajcov ucet po predlozeni cisteho LV na tvoje meno.
Odpovedať
ak majiteľ má inú nehnuteľnosť a nemusí preto čakať na tvoje peniaze prečo si tu ťarchu nepreloží skôr ako ten byt budete prevádzať na teba.? Peniaze by som určite nepustila "z ruky" kým nebudeš mať čisté LV s mojim menom :-) Jednoznačne vinkulácia peňazí resp. notárska úschova. A máš po probléme.
Odpovedať
Majitel bytu nevlastni inu nehnutelnost. Zalozne pravo sa ma previest na nehnutelnost ktoru vlastnia rodicia majitela bytu. A preco ten prevod tarchy uz nezacal riesit skor to neviem.
Odpovedať
Počkaj na LV, kde v časti Tarchy nebude nič. Predstav si, že by aj podal navrh na výmaz, a bola by tam jedna chybička , kataster by to prerušil a vyzval ho na opravu chyba a on by medzitým zomrel.
Odpovedať
Taky scenar si radsej ani nepredstavujem. Dufam ze k takemu niecomu nedojde. :-p
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?