Poistenie hypotekárneho úveru

Zdravím, aké máte skúsenosti s poistením hypotekárneho úveru a vyplatením poistky? Ponuka je buď s tým alebo bez a premýšľam, či sa mi to vyplatí. Hypo je len do 20 tisíc a poistka zahŕňa úmrtie, invaliditu nad 70% a PN. Jedna osoba mi zatiaľ povedala, že pri strate zamestnania (ktoré si dala tiež zahrnúť) dostala síce vyplatené, ale len v takej miere koľko do poistenia predtým dala a bolo ťažké domáhať sa niečoho, šlo o hypo v Poľsku, ona je Poľka. Ďalšia známa mi povedala, že pri poistení úveru (nie hypo) nebola ochotná odpovedať pánovi z banky na množstvo osobných otázok, čo ma tiež odrádza. Díky vopred za odpovede.
Odpovedať
@92majka Do Vášho životného poistenia si pridajte pripoistenie úveru. Je to iné pripoistenie ako napr. dlhodobá PN. Pripoistenia pre prípad invalidity alebo trvalých následkov sa poistná suma dimenzuje na Váš príjem - čiže po dobu trvania napr. PN dostávate z poistky takú sumu, ktorá Vám DOPLNÍ príjem, aby ste mali aj na splátku hypo. Poistenie úveru sa týka prípadu smrti - vtedy poisťovňa zaplatí celý úver za Vás. Toto pripoistenie je na výšku úveru a po dobu jeho splácania, dokonca sa dá nastaviť s klesajúcou poistnou sumou - ako Vám klesá dlžná časť, klesá aj poistná suma. Ja som si pri braní úveru nedávala poistenie (mesačná splátka bola tak vysoká, že RPMN bolo okolo 10%!), ale pridala som si ho v rámci životnej poistky. Keď úver splatím, pripoistenie zruším.
Odpovedať
@92majka Poistenie - životné, prípadne s pripoisteniami, je štandardný finančný produkt. Či sa to oplatí alebo nie .. záleží od životnej situácie. Ak si rodina zoberie úver na byt, kde žena je na materskej a zarába muž a povedia si, že poistenie je zbytočné a o pár rokov sa mu stane napr. smrteľná autonehoda, tak čo urobí žena s deťmi? Bude musieť predať byt, aby mohla splatiť hypotéku. Lebo ak nebude splácať, tak bude mať na krku exekútora do konca života. Ale ak sa muž, t.j. živiteľ rodiny, poistí, tak v prípade jeho smrti pozostalí dostanú vyplatenú poistku a z nej môžu splatiť úver. Takže neprídu o byt. Keď to berieš z finančného hľadiska, je lepšie, ak sa poistenému poistka neoplatí. Lebo to znamená, žer nič sa mu nestalo a nemusel čerpať poistku. O životnom poistení by sa dalo písať a rozprávať hodiny. Daj si radšej vyhľadať články k tomu a môžeš do rána študovať. Bolo toho popísaného na tony.
Odpovedať
@blacksr životné poistenie nemám, ak poistím úver je do 10 eur navyše mesačne, čo nie je až taká vysoká suma, ale práve ako som sa rozprávala so známymi, tak jednej bolo veľmi ťažké niečo dostať naspäť, keď k poistnej udalosti prišlo a ani sa to neoplatilo a druhá zase nebola ochotná banke zdeľovať veľmi intímne údaje o svojom zdravotnom stave, čo sú skôr dôvody prečo ma to neláka
Odpovedať
@chrobak7 Áno ak by šlo o vysokú sumu, tak to dáva zmysel a nepremýšľam. No len ja som mladá žena, živiteľka sama seba a bez detí. Jedna hypo mi už beží bez poistenia a teraz beriem druhú hypo. Len ma odrádza banke zdeľovať o sebe príliš veľa informácií, hlavne ak budem brať ďaľšie hypo u nich v budúcnosti.
Odpovedať
@92majka Hej, vypĺňa sa zdravotný dotazník... ale on je taký všeobecný, nie vyslovene intímny... či máte dioptrie nad 8 alebo prekonané infekcie a pod. Lebo každá poisťovňa sa chráni preverovaním klientov (poistné podvody od covidu vzrástli o 30%), aby to potom matematicky vychádzalo - aj kryť riziká čiže byť schopná vyplatiť, aj pokryť vlastné náklady, aj dosahovať zisk. Tieto údaje spadajú pod GDPR, poisťovne platia nemalé sumy za bezpečnosť systémov, poradca musí byť pod dohľadom NBS. Každopádne, poistné úveru 20.000 € bude stáť mesačne od 5 eur vyššie, záleží, čo všetko zahŕňa a ako je to definované v zmluve - od toho potom záleží aj plnenie. Napr. byť čiastočným invalidom môže tiež znamenať veľký problém splácať, to je invalidita priznaná Soc. poisťovňou od 41 do 70%. Ibaže Vaše poistenie by malo byť až od 70%, čiže pri úplnej invalidite. Toto je jedna chyba, ktorú vidím. Skúste si vyjednať rozšírenie aj na čiastočnú, nech to poistenie má zmysel. A na akú dlhú PNku sa vzťahuje? Isto nie na cca 3-týždňovú. Isto pôjde o dlhodobejšiu. Toto si tiež overte.
Odpovedať
@blacksr PN - splátka úveru počas trvania PN nepretržite aspoň 30 dní
Odpovedať
@blacksr z jednej poistnej udalosti max 12 mesačných splátok
Odpovedať
@92majka max. 12 splátok - lebo ak by ste boli PN tak dlho, po roku idete na posudkovú komisiu do Soc. poisťovne a je možné, že ak budete invalid nad 70%, tak to splatia za vás... nie že by som to želala... rozmýšľam nahlas 🙂 ale ak len čiastočná invalidita, tak poisťovňa nebude platiť za vás nič v tomto prípade...
Odpovedať
Profilova fotka
@92majka jednoduchá a stručná odpoveď je, že poistenie úver v banke určite nie. Je zbytočne drahé, oklieštené a s hromadou výluk a stupídnych podmienok. Mať krytie úver určite odporúčam, ale mimo banky, štandardne vrámci rizikového životného poistenia. Hlavnou výhodou mať poistenie samostatne mimo banky je, že ak ste sa rozhodli napr. o tri roky refinancovať, poistku máte stále platnú, neruší sa, ako to býva pri poistení úveru v banke, kedy sa splatením hypo ruší a poistenie na hypo naviazané a treba robiť zasa nové poistenie v druhej banke, čo môže byť zasa drahšie. Medzi napr. stupídne podmienky či výluky môže dať za vzor napr. poistenie úveru v SLSP, ktorá spolupracuje v tomto s Kooperativou a napr. pandémia a epidémia je vo výluke - čiže keď došiel covid a chceli si ľudia uplatniť napr. PNku lebo covid, tak smola, pretože pandémia. Alebo v minulosti malo Cardis vo VUB banke podmienku pri kritických chorobách, že plnenie bude v prípade, ak bola kritická choroba (napr. rakovina) diagnostikovaná v čase nezamestnanosti - čiže ak klient pracuje a zistia mu kritickú chorobu, tak nedostane nič, lebo bol v tom čase zamestnaný. A takýchto ,,zaujímavostí" býva vrámci tých poistení úverov v banke celkom dosť, ale kto reálne číta celé tie obchodné podmienky? Alebo bol prípad, kedy v obchodných podmienkach bolo pri určitých profesiách (napr. policajt) - že ak dôjde k udalosti vrámci výkonu povolania, tak plnenie poskytnuté nebude - no a teraz čo? Zastrelí nejaký zmrd toho policajta a poisťovňa nebude nič plniť, hypotéku nevyplatí, lebo to bolo v službe? Preto riešiť štandardné rizikové poistenia v poisťovni a nie tie upravené bludy špeciálne pre hypotéky. A potom vyjadrenie, že dať banke intímne informácie o zdravotnom stave - no ono pri každom uzatvorení poistenia treba práveže tieto info poskytnúť a treba ich uviesť do zdravotného dotazníka, pretože stačí zatajiť niečo a keď dôjde k plneniu, tak sa z toho poisťovňa vyvlečie. Pri riešení poistky treba uviesť vždy a všetko. Ak s tým má niekto problém, tak nech si poistenie ani nerobí, pretože je to zbytočné, lebo plnenie bude v lepšom prípade krátené, v horšom prípade úplne zamietnuté.
Odpovedať
@andreah25 Zdravím. Ďakujem krásne za úprimnú odpoveď, veľmi si to cením. Môžem Vám napísať?
Odpovedať
Profilova fotka
@92majka samozrejme, môžete.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?