Máte skúsenosť s úschovou peňazí v RK a nie u notára/v banke?

Chystáme sa kúpiť nehnuteľnosť a RK ponúka úschovu peňazí. Viem, že je bezpečnejšie uložiť peniaze u notára/v banke. Ale chcem sa spýtať na skúsenosti - negatívne/pozitívne s úschovou u RK? Ďakujem za odpovede :)
Odpovedať
Ja mam s tým pozitívnu skúsenosť. ALE musi to byť seriózna realitka nie nejaký amatér co sa hrá na realitku. A malo by to byt v rámci zmluvy v cene. Banka resp. notár za to chcú peniaze a defacto je to len uloženie cashu do trezora.
Odpovedať
Ďakujem za Vašu odpoveď a skúsenosť. Áno je to v cene a to sa nám zdá výhodné. Problém je, že je to malá neznáma realitka. Nemáme si ako overiť, či sú dôveryhodní.
Odpovedať
@radka365 Obdivujem Vašu odvahu šetriť predpokladám zlomok kúpnej ceny takýmto riskantným spôsobom, aj keď vzhľadom na obmedzenie platieb v hotovosti asi nepôjde o desiatky tisíc eur. Spravte si klasickú vinkuláciu v banke, ktorá automaticky uvoľní peniaze po splnení vopred zadaných podmienok. Notárska úschova je spravidla drahšia. Riziko s RK síce môže byť minimálne, ale keď "šťastena" z akýchkoľvek na prvý pohľad aj nemožných dôvodov padne zrovna na Vás, tak si to asi budete vyčítať.
Odpovedať
Na čo už ľudia nepristúpia, nad čím seriózne neuvažujú, aby pri kúpe nehnuteľnosti za desiatky, možno státisíce EUR ušetrili 70 EUR za vinkuláciu v banke, alebo 100 EUR za úschovu u notára. Ak sa slama z vlastnej iniciatívy priblíži k ohňu nemôže sa potom čudovať, že vzbĺkne. Alebo aj jednoduchšie, kto chce kam pomôžme mu tam. Príležitosť robí zlodeja..... Aj keby bolo 100 dobrých referenciíí, možno práve vy budete tá 1. zlá. A čo potom?
Odpovedať
Ďakujem Vám za názory, ale pýtala som sa na skúsenosti - pozitívne/negatívne. Nie na filozofické úvahy a výpis prísloví a porekadiel. V každom prípade si vážim čas venovaný môjmu príspevku.
Odpovedať
Profilova fotka
@radka365 to nie sú filozofické úvahy ale realita. Na nábytku v Nitre bola veľká firma, 10 rokov na trhu, rodinná, brali zálohu na výrobu kuchyne asi 5tis, boli na dračku. Po výstave sa zľahla zem, našli ich v Austrálii.
Odpovedať
Ďakujem, to je relevantná info, aj keď nie celkom k úschove peňazí v RK.
Odpovedať
Realitke ani omylom. Ak by nahodou vyhlasili konkurz tak rucia len zakladnym imanim, zvycajne su to srocky. A keby aj nahodou nejake peniaze mali, tak sa najrov uspokoja pohladavky statu (dane), potom zdravotne a socialna poistovne, na ostatnych veritelov nezvysi. Vsak pozri ako dopadli veritelia Vahostavu. Jednoznacne by som volila vinkulovany ucet, s velmi pozorne nastavenymi podmienkami vyplatenia. To nie su filozoficke uvahy. To je pouzitie obsahu mozgovne na ochranu mojich vlastnych penazi. O tom, ze ma mozu planovite uplne skaredo ojebabrat o moj majetok sa ani zamyslat nebudem.
Odpovedať
@radka365 človek nie vždy potrebuje skúsenosť aby vedel posúdiť riziká. V tomto prípade ak má RK tvoje peniaze , všetky riziká znášaš ty. U notára a v banke je to o čosi bezpečnejšie (by som povedal že o hodne), preto zváž či ušetríš za bezpečnosť, alebo si priplatíš.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za reakcie, zvolíme vinkuláciu v banke. Ale zaujíma ma, či niekto reálne túto možnosť niekedy využil a ak áno, aké má skúsenosti. Všetci, čo ste mi napísali (s výnimkou prvej reakcie), píšete svoj názor, nie svoju skúsenosť s úschovou u RK. Aj tak vďaka.
Odpovedať
@radka365 moj pripad - kupa bytu v hotovosti, notarska uschova penazi s podmienkou vyplatenia iba v pripade preukazania LV s zapisanym novym majitelom + spisanie notarskej zapisnice namiesto kupnej zmluvy - ma inu dokaznu silu --) odporucam cez notara oba ukony a nie cez RK, bezproblemovy priebeh
Odpovedať
@radka365 to, ze nikto nereagoval s realnou skusenostou s RK nebude tym, ze kazdy si zvazil plusy a minusy a do rizika s RK radsej ani nevstupil? Tak sa zda, ze majorita kupcov/predajcov nehnutelnosti voli sice o trosku drahsiu ale predsa len istotu. Nie vydy ma vacsina pravdu, ale v takomto pripade by som nemala potrebu odlisovat sa od davu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Práve to som sa snažila zistiť, či s tým má niekto skúsenosť.
Odpovedať
Ahoj, my sme to tak urobili, vsetko OK, ale slo o velku znamu dlhorocnu realitku, ktorej by nestalo za to riskovat zle meno.
Odpovedať
Ďakujem za reakciu :)
Odpovedať
Ja v svojej RK to ako možnosť ponúkam, s tým, že to nejde cash, ale na účet RK, je to v zmluve podchytené, peniaze sú uvolnené na základe nového LV. Niektorí to využijú, niektorí nie a nemám s tým problém. Chápem, že je stým spojené riziko, ale ani vo sne by ma nenapadlo tie peniaze spreneveriť. A ak niekedy bude firma končiť, tak urobím všetko pre to, aby si splnila svoje záväzky. No beriem všetky argumenty, viem, ako to na Slovensku chodí a obzvlášť v realitnom biznise ... V praxi väčšina ľudí ide cez hypotéku a tam to je bezpredmetné, peniaze idú predávajúcemu priamo z banky. V ostatných prípadoch sa často zmluvné strany dohodnú, že peniaze idú od kupujúcich priamo predávajúcim (na riziká ich vždy upozorním), ďalej v početnosti asi na rovnakej úrovni je úschova v RK a minimálny počet je vinkulácia v banke/notárska úschova.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?