Kupit dom s pozemkom ale parcely typu E?

Ahoj, v jednej obci sa nam zapacil dom aj s pozemkom. Ale je tu niekolko problemov. Parcely su v registri E, nie C. Na liste vlastnictva vobec nie je uvedena stavba, ale supisne cisklo ma, aj sa pouziva. Druha cast pozemku ma majitel podiel 7/8 a 1/8 ma nejaky urbar, SFP, alebo nieco take. Musi aj ten ucastnik suhlasit s predajom?
Odpovedať
Este som zabudol doplniť, ze ziadne hypoteky ani banky sa riesit nebudu, berieme to za hotove.
Odpovedať
@neznamec a čo chceš kúpiť, keď to nemá list vlastníctva. Pozor na to! Pozemok je majetkopravne nevysporiadany a stavba stojí na cudzom pozemku. Ja osobne by som do toho nešiel.
Odpovedať
@jojo2426 ma to list vlastnictva, ale pozemok v registri E.
Odpovedať
aj my sme kupovali pozemok parcela E. Prišiel geodet a potom sa to prepísalo na parcelu C. Časť pozemku máme stále E. Na liste vlastníctva sme majiteľmi my.
Odpovedať
@btus a stavbu ste tam mali zaznacenu?
Odpovedať
@neznamec my sme kupovali len pozemok. Dom sme stavali my. Ale myslím si, že na katastri by vedeli poradiť.
Odpovedať
@neznamec A stavba nie je zapísaná na inom liste vlastníctva? Treba pozrieť v katastri a vyhľadať stavbu podľa súpisného čísla. Ak by aj nebola zapísaná, ale je riadne skolaudovaná a má súpisné číslo, dá sa dodatočne zapísať do katastra a zakresliť do katastrálnej mapy. Problém je s tý 1/8-novým vlastníkom pozemku - ak je to SPF, da sa požiadať o odkúpenie, ale takéto veci trvajú na SPF roky. Ak je to urbárska spoločnosť, tak to nikdy neodkúpiš a nebudeš 1/1 vlastníkom. Nerozumiem, čo myslíš tým, že "druhá časť pozemku". A čo je s prvou časťou pozemku? To je aký pozemok? Kto je vlastníkom? Napísal si málo informácií a ešte k tomu aj zmätočne.
Odpovedať
@chrobak7 ahoj, dakujem za echo, je to tak ako hovoris. Stavba je na inom LV. Pozemok pozostava z dvoch parciel. Jedna je vo vlastnictve majitela, druha je tak ako som napisal. SPF a majitel v pomere 1:7.
Odpovedať
@chrobak7 teoreticky vsak viem kupit jeho posiel v tej druhej casti pozemku, nie?
Odpovedať
@neznamec a stojí ten dom aj na parcele, kde je SPF a urbar?
Odpovedať
@jojo2426 nie, dom stoji na pozemku, kde je zapisany dvakrat ten isty clovek, raz ako 7/8 podiel a raz ako 1/8 podiel netusim preco.
Odpovedať
Profilova fotka
@neznamec a je to napísané v LV ze k poradovému číslu jedna a dva je to v správe SPF?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@patrik_seba toto este zistim
Odpovedať
Takto je to zapisane. Tie dve tetusky su vraj jeho babka a jeho teta, len nwm preco tam strasi to SPF
Odpovedať
@neznamec keď je to jeho rodina, treba zistiť, kto to po nich dedí ( predpokladám, že sú mŕtve) a treba obnoviť dedičské konanie. Toto vôbec nemusí byť márne, ak sú dediči známi. A budeš to mať celé v poriadku. Len to bude trvať dlhšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@neznamec ak poznáš vlastníka nejakého žijúceho alebo dediča ktorý to bude dediť tak ako píše vyššie pán treba dedičské konanie nanovo spraviť a musíš to odkúpiť od tých dedičov potom ak to bude dediť jedna osoba je to super ak viac musíš sa dohodnúť so všetkými dedičmi ktorý budú danú vec dediť max poplatok za znovuotvorenie dedičského konania jedna sa ak sa nemýlim o novoobjavený majetok ale rozprával mi jeden notár že mala by sa dať spraviť predbežná zmluva o kúpe ale to ti neviem povedať čo to tak je jednoznačne ak chceš túto vec kúpiť musí byť s SPF vysporiadaný stav lebo SPF nemá právo nakladať s majetkom neznámych vlastníkov tak že musíš nájsť dedičov oni otvoria znovu dedičské konanie bude sa jednať o novoobjavený majetok súd určí kto to zdedí a ty ich vyplatíš a je to vybavené 😉
Odpovedať
@neznamec Toto je úplne iná situácia. SPF je len správcom, ale vlastník je neznámy. Pokiaľ pozemok nie je vo vlastníctve štátu (teda SPF), tak vlastník môže byť v stave "neznámy" alebo "nezistený". Nezistený znamená, že niekto je vlastníkom, ale z dôvodu histórie nie je možné určiť, kto to bol. Ak je neznámy, tak nejaké údaje o vlastníkovi sú zapísané na LV, ale podľa nich sa nedá jednoznačne určiť, o koho ide. Ak ty alebo predávajúci viete, kto boli tie osoby zapísané v LV ako neznáme. treba ich dať zapísať ako vlastníkov - buď obnoviť dedičské konanie, alebo v pozemkových knihách na matrike v obci, kde žili zistiť, či boli vlastníkmi. Ak to preukážete, zapíšu ich ako vlastníkov. Ak tie osoby žijú, tak podiel od nich odkúpiš. Ak nie, otvorí sa dedičské konanie z dôvodu novoobjaveného majetku a po prededení odkúpiš od dediča. Podľa mňa aj ten vlastník, čo vlastní 7/8 a 1/8 to takto vybavil, len nechápem, prečo to neurobil aj s tou druhou parcelou. Ak ale parcelu pod domom odkúpiš celú (teda budeš mať 1/1), tak nevidím v tom riziko, že na druhej parcele je vlastníkom v 1/8 neznámy vlastník v správe SPF.
Odpovedať
@patrik_seba co ak to nechcem odkupit? Odkupim len 5/8 podiel povodneho vlastnika a zbytok necham lezat uhrom? Ja ten falat pozemku ani nechcem, je mi len na osidlo, budem to musiet len kosit a nic viac. Neplanujem ani sadit grule, ani nic pestovat, ani tam urobit stadion. Takze tak. Moze to byt tak, ze odkupim 5/8 znameho majitela a tie dve tetky SPF, resp. ich pozostali nech si to riesia ako chcu? Urcite neplanujem okrem ceny pozemku a domu este dakomu daco vyplacat. Ja nie som povinny odkupit ich podiely ozdaj, ci?
Odpovedať
@neznamec Ak kúpiš celý podiel na dome a pozemku pod ním, tak ostatné ti môže byť jedno. Z toho druhého pozemku kľudne kúp len podiel predávajúceho (tých 5/8 ) . Zvyšok nepotrebuješ, pokiaľ tam nechceš stavať alebo to predať ďalej. Nie si povinný vysporiadať vlastníctvo tých 3/8. Len nebudeš plne pánom toho pozemku. Ale kým sa neozve nejaký dedič, tak ti to môže byť jedno a užívať si tú parcelu ako keby patrila celá tebe.
Odpovedať
@chrobak7 cez ten pozemok akurat budem musiet urobit trativod odpadovych vod, nakolko v obci nie je kanalizacia.
Odpovedať
Profilova fotka
@neznamec ak nemáš celý pozemok len na seba stačí že by si mal ty napr. 8/10 a tie dve tetky by mali každá po 1/10 ale bez ich súhlasu si nemôžeš ty na tom pozemku robiť nič hoc máš väčšinu lebo každý z vás má v každom cm2 ten podiel nedá sa to proste že ja mám týchto 800m2 v celku tuna a tie tetky každá po 100m2 niekde na konci záhrady napr. Keď dobre chápem je to jeden pozemok kde sú 3 vlastníci jeden žije a dvaja sú neznámy alebo po smrti dobre tomu rozumiem?
Odpovedať
@patrik_seba Myslim že tomu rozumieš správne. On mi niečo hovoril, že sa ide znovuotvárať dedičstvo, alebo niečo v tom duchu. Obidve tie pani sú očividne mŕtve, keďže ten svoj podiel nadobudli jedna v roku 1919 a druha 1921 a nie je tam poznámka o tom, že by boli máloleté, takže by teraz museli mať okolo 120 rokov. Predpokladám teda, že sa jedna o ich dedičov a že sa to týka len toho pozemku. S geodetom sme zistili, že ide vlastne o tri pozemky, nie o dva a o jednu stavbu. Takže DOM - získaný dedičstvom, podiel 1/1 Pozemok pod domom - získaný kúpnou zmluvou a kúpnou zmluvou č.2 1/8 a 7/8 podiel má jeden človek. Pozemok - rezanka (111 štvorcov) je taka rezanečka po kraji pozemku, neviem načo to je, ale získaný kúpou 1/1 No a potom tá slávna záhrada - moj majiteľ má 5/8 a dve mrtve tety maju jedna 1/4 a druha 1/8 podiel (to je to SPF). Každopádne ma teraz zaujíma, či znovuotvorenie dedičstva sa môže týkať aj samotnej stavby domu (lebo aj ten je získaný dedičstvom). Toto, čo je kúpené, toho sa určite báť nemusím. A tá záhrada ma netrápi. Takže idem do toho?
Odpovedať
@patrik_seba A btw, hej, toto viem, že na tom pozemku nebudem môcť nič robiť, ale to jednak ani nemám v pláne. Tá časť pozemku je pri potoku, más síce 700 štvorcov, ale nedá sa tam tým pádom nijako dostať, jedine, že v horizonte XY rokov by tam spravili ešte cestu popri potoku, čo je však krajne nepravdepodobné, nakoľko väčšina susedov tam ma polia a tak
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode trochu som nepochopil čo si napísal je jeden pozemok s 3 vlastníkmi alebo máš tri pozemky? Za sebou napr.?
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode @neznamec ak je jeden LV a tam je napísaná orná pôda to čo je v zadu potom ten úzky pás z kraja a dom na jednom LV tak to bude s najväčšou pravdepodobnosťou predmetom dedičského konania všetkých ľudí na LV...ak by bol dom a priľahlý pozemok na jednom LV a zadné pozemky čo ťa netrápia v spoluvlastníckom podiele tak by to bolo ok ale problém je ten že k napojeniu elektriny kanalizácie vody atd. Vyžadujú vo väčšine prípadov vzťah k predmetnej nehnuteľnosti napr. LV že si ty vlastník ale keď že ty by si nebol jediný vlastník bol by to problém z môjho pohľadu vôbec pripojiť sa na tieto hore uvedené veci 😢
Odpovedať
@patrik_seba su tri pozemky, jedna stavba. A na jednom z tych troch pozenkov (yo ke ta luka), su traja majitelia, z toho dve zomrele tety
Odpovedať
@neznamec podiel odkúpiť samozrejme môžeš, aj keď teda spoluvlastníci majú predkupné právo, ale keďže je to tak, ako je, nepredpokladám, že to niekto bude riešiť. Na tvojom mieste by som ale predsalen riešila aj ten zvyšok, do budúcna by bolo určite lepšie to mať vysporiadané. Ak sú jasné vzťahy medzi tými tetami na LV a majiteľ je ochotný to dať do poriadku a obnoviť dedičské, tak by som ho v tom podporila. Lebo to ak sa teraz nedá na poriadok, tak už potom v budúcnosti ťažko.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?