Kúpil som predražený byt

Ahojte kúpil som predražený byt. Skolaudovaný bol aj s garážou v roku 2014 a kúpený za cca 95tisic vrátane garáže. Ja som ho kúpil za 260tisic vrátane garáže. A teda asi o 60tisic viac. Už je jedno čo som mohol spraviť a overiť si bola to moja prvá kúpa úplne som naletel maklerke. Rovnako som si myslel že keď mi banka schválila hypo 90% že cena je asi v pohode keďže inak by z nej zrezali. Prosím čo by ste mi odporučili robiť? O 5 rokov ho predať ak sa podarí za tú istú cenu? Lebo s priateľkou chcem cca za dva roky riešiť dieťa. Pôvodný plán bol cca 5 rokov byť tu a potom ísť do niečoho väčšieho tiež tak 10-20 ročnej novostavby. Aktuálne budem rád ak sa nám podarí o 5 rokov kúpiť nejaký starý 3izbak. Ak sa nám ho nepodarí predať tak potom o 5 rokov ho asi dať do podnájmu a my pôjdeme do podnájmu nejaký trojizbak. Ach ako ľahko si pokaziť život pred 30kou.
Odpovedať
1
2
Prečo by mal byť predražený? Znalecký posudok je na koľko? Aká je výmera a aká lokalita?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Prečo by mal byť predražený? Znalecký posudok je …
@wheel tak lebo ceny rástli za tie roky cca o 100 percent nie o 160. Je to dvojizbak v Bratislave Dúbravke 54m2. Znalecký posudok robili oni. Vyšiel na tú sumu ale zjavne je nadstreleny dosť.
Odpovedať
260 tisíc za 2izbák s garážou v Ba je úplne normálna cena. Aj keď v Dúbravke. Od čoho odvodzuješ, že je predraženy? Aké sú ceny podobných bytov v ponuke podľa Teba? Banka si znalecké posudky kontroluje, dnes sa už nedá nadstreliť posudok.
Odpovedať

260 tisíc za 2izbák s garážou v Ba je úplne normá…
@wheel tak ale keď kúpna cena bola pod 100 tisíc tak by to znamenalo že za 10 rokov narástol o 160percent to nie je veľa podľa štatistík?
Odpovedať
Štatistiky sú nezmysel, predstav si, že presne 2izbák s parkovaním v Ba som rezervoval v roku 11/2016, prebral v roku 2/2019 za 103 tisíc euro a dnes by som sa pod 260 tisíc ani nebavil s niekym o predaji. Tá cena čo si zaplatil je úplne v pohode.
Odpovedať

260 tisíc za 2izbák s garážou v Ba je úplne normá…
@wheel 260tis za 12 rocny 2i 54m2 byt v BA je uplne normalna cena vo vyrazne prominentnejsich lokalitach ako dubravka. Na druhej strane ako pises, banka si tie posudky kontroluje, takze cena moze byt mierne prestrelena, ale nie uplny ulet, kedze ked to juniorj zajtra splacat, tak ma banka v ruke cierneho petra. Ohladom prenajmu a kupy dalsieho bytu....podla pravidiel NBS, tvoje maximalne zadlzenie nemoze byt viac ako 8nasobok cisteho rocneho prijmu. Cize ak chces mat za rok hypo 200k na byt v dubravke a povedzme 250k na nejaky 3i v ruzinove, tvoj/vas cisty rocny prijem musi byt cca 60tis. Euro rocne
Odpovedať
Si nesvojprávny? Ak áno tak sa na to odvolaj a môžeš odstúpiť od zmluvy. Inak neviem čo riešiš... si si nerobil prieskum? Npozeral viaceré byty, nebol na obhliadkach, nepozeral inzertné portály? To by si musel mať prehľad o cenách. Alebo to si vážne prišiel z Hornej Dolnej v nedeľu večer a v pondelok ráno po fláme si kúpil prvý voľný byt čo bol na predaj...?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hasterman:

Si nesvojprávny? Ak áno tak sa na to odvolaj a mô…
@hasterman čakal som aj takúto správu. Žiaľ celý čas som počúval že tam sú drahšie byty aj od známych aj iných realitakov. Akurát som nevedel že nie až takto drahé. Ponuky som videl podobne v prepočte na m2 rozdiel 100 eur a to bol byt na prízemí. Tento je vyššie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juniorj:

@hasterman čakal som aj takúto správu. Žiaľ celý …
@juniorj kašli na peniaze ak si s ním spokojný. Niekedy je problém dostať sa k bytu podľa svojích predstáv. Raz je dole, raz úplne navrchu, zlý sused, blbý výhľad, zlá svetová strana... my sme hľadali skoro rok kým sme našli byt ktorý by vyhovoval vo všetkom. Ak je o.k. nerieš, na hodnote nestratí, aj keby bol dnes drahší, o 5 rokov bude ešte viac.
Odpovedať
Inak za tú cenu si mohol mať v Dúbravke síce starši, ale po kompletnej rekonštrukcí pekný 3 izbák.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hasterman:

Inak za tú cenu si mohol mať v Dúbravke síce star…
@hasterman hej to viem. Viem o 5 rokov budeme kupovať starší trojizbak :D
Odpovedať

Ahojte kúpil som predražený byt. Skolaudovaný bol…
@juniorj Je krajsi alebo podobny ako tento? https://www.nehnutelnosti.sk/detail/J...
Odpovedať

@juniorj a prečo čakať 5 rokov? Kľudne ho dať už teraz na inzerát a možno sa niekto nájde a keby nie, tak ho stiahnuť a skúsiť neskôr. A nie je byt ako byt. Niekto si ho vyšperkuje a niekto len nutnú údržbu robí. Ak sa nedá odstúpiť od zmluvy, tak už len si to tam užívať. A ako rastú ceny bytov, tak aj garáží. Pri novostavbe miesto v garáži za 3000 a za pár rokov neskôr už išlo za viac ako dvojnásobok. A potom sa človek dozvie sumy ako to inde vychádza a že parkovanie drahšie ako auto. Ale teda rada do budúcna, že treba si všetko aj sám zistiť a kľudne sa aj s viacerými ľuďmi poradiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@juniorj a prečo čakať 5 rokov? Kľudne ho dať už …
@marsdm lebo fixácia na hypotéke
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@juniorj a prečo čakať 5 rokov? Kľudne ho dať už …
@marsdm no ja som si myslel že keď to schváli banka tak cena je ok
Odpovedať
A co ze je fixacia na hypo,tam je pokuta 1 percento,my sme mimo fixacie vyplacali 3hypo a uver a davali to do 1 novej hypo,na vynimku sme neplatili absoultne ani 1euro,sice to schvalenie trvalo dlhsie ako cele schvalenie hypo ale tymto sme usetrili vyse 1500eur.a bolo to vtej istej banke,takze da sa vybavit vsetko ked je dobry pracovnik v banke a riaditel aj.A to tiez najskor,ze 70percent nam schvalili,tak pani z banky im sama napisala do centraly,ze ak nedostaneme 80 tak odideme.A hned na dalsi den to bolo schvalene.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ako aj keby sa nám podarilo tak nenájdeme teraz nikoho kto to kúpi za takú sumu
Odpovedať
Profilova fotka
Cenovka na Ba je ok a to ze stal pred x rokmi menej nech ta netrapi. Ja ked poviem kolkonstal moj pozemok s domom ked som ho kupoval tak ostatni neveria a dnes je 5x drahsi. Bezne 180k nehnutelnost pri Ba kupena 6 rokov dozadu sa dnes predava za 300k a to vtedy boli uz kure.sky drahe. Ale dam ti navrh: Dam ti dom bez hypo s bazenom dve skroro dospele deti a mojich 50 rokov za tvojich 30 a ja byt v Ba si nechaj. 😉
Odpovedať
Ci je predražený môžeš tiež zistiť v akej vlne sa teraz trh nachádza. V BA uz išli ceny znova slušne hore
Odpovedať
Fixacia s hypotekou a predajom nema niČ spoločne. Myliš si daň z predaja.. inými slovami ak byt predáš o 5 rokov so ziskom ( a to ver , že pravdepodobne ano) neplatíš daň z predaja. Ak ho zajtra predáš so ziskom , platíš daň ;) Potom sa to ešte reguluje resp. odčítava čo si do bytu akože investoval, vieš to ponižiť atď.. Ale važne, nevedel si cenu pred kúpou? Či si sa rano zobudil, našiel v Avíze inzerat, iŠiel si na obhliadku a cenu si sa dozvedel po podpise hypoteky? Na druhej strane buď rad - maš niečo, čo niekto by chcel aj za 300 tisíc a určite na cene nestratí, budeš prekvapený ;)
Odpovedať
Zrátaj si koľko preplatíš na hypo, to sa ti ešte len oči preklopia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Zrátaj si koľko preplatíš na hypo, to sa ti ešte …
@roman_x hej to viem žiaľbohu. Radšej by som to nevedel. Nájom vychádza lacnejšie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stavbarik123:

Fixacia s hypotekou a predajom nema niČ spoločne.…
@stavbarik123 "Na druhej strane buď rad - maš niečo" praveze nema nic a navyse dlhy vyse hlavy a az teraz sa mu rozjasnuje do akej sracky stupil.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@stavbarik123 "Na druhej strane buď rad - maš nie…
@rapidek áno toto je veľmi presne napísané. A snažím sa nájsť najrozumnejšiu cestu von. Ale asi iba predaj za 5 rokov a potom sťahovanie do väčšieho.
Odpovedať

Fixacia s hypotekou a predajom nema niČ spoločne.…
@stavbarik123 hovorím ja som si myslel že keď banka schváli cenu že tá cena je ok. Tak som to vždy počul že banka znižuje posudky ak sú moc vysoké.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@stavbarik123 "Na druhej strane buď rad - maš nie…
@rapidek ale veď nevedel, do čoho ide? 😂 Či dnes sa byty kupuju len tak bez rozmyšlania?
Odpovedať

@stavbarik123 hovorím ja som si myslel že keď ban…
@juniorj banke je jedno aj keby si kupil garaž za 200 tisíc - banka je inštituácia ktorá sa riadi a dôveruje znalcovi. A znalec banke da posudok aby banka ti dala hypoteku, veď na hypoteke zarobi :) Je to začarovaný kruh, ako bolo napisane, ak neda znalec prestrelený posudok niekde uplne mimo tak prečo by mala robiť problemy ak ti sedia čísla čo sa týka príjmov a bonity?
Odpovedať

@juniorj banke je jedno aj keby si kupil garaž za…
@stavbarik123 veď nabudúce budem vedieť ale bude to ťažkých pár rokov
Odpovedať

@roman_x hej to viem žiaľbohu. Radšej by som to n…
@juniorj najem vychazi vzdycky(90%) lacneji v dobe porizeni nemovitosti ale po nekolika letech diky inflaci najem dorovna splatku a po nekolika dalsich letech nasledne prekona.
Odpovedať
Profilova fotka

@juniorj "čo sa stalo, to už nezmeníš" nie je trápne klišé, ale empiricky overený fuckt. Tiež som kupoval byt počas najväčšej inflácie (ceny bytov v BA rástli vtedy mesačne cca o 100.000 Sk) a keď som kúpil, bublina onedlho praskla. Pokiaľ nie si veštec alebo nemáš prístup k "inside trader" informáciam, tieto veci ovplyvníš minimálne..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?