Kúpa bytu pred svadbou

Profilova fotka
Ahojte so snúbencom chceme kupovať byt. Avšak na úverových zmluvách v banke a na kúpnej zmluve budem figurovať iba ja, nakoľko by sme spolu nesplnili podmienky štátneho príspevku pre mladých (priateľ má vysoký príjem, preto chcem zobrať hypotéku len na seba..) V septembri sa ideme brať a chcela by sme ešte pred svadbou previesť polovicu bytu na snúbenca (ja by som vlastnila 1/2 a on 1/2 bytu), aby tak nemohol byt spadať do bezpodieloveho spoluvlastníctva manželov, kedže ho nadobudnem este pred svadbou sama. Je tento prevod možný ešte pred svadbou? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@1608zuzana urcite ano, ale zabudas na jednu vec - ak byt kupis na hypoteku, akekolvek nakladanie s nim - a to darovanie 1/2 je - je podmienene suhlasom zalozneho veritela. Ak tento suhlas neziskas, hypoteka sa stane okamzite splatnou. Dalsia vec - vlastnit nieco v podielovom spoluvlastnictve s manzelom je sice na jednej strane fajn, na strane druhej sa vystavujes dost velkemu riziku v pripade rozvodu -- ako beriem, riesit majetok v BSM je des, avsak mas tam tri roky odo dna pravoplatnosti rozsudku o rozvode, kedy ani jeden z vas majetkom v BSM bez suhlasu toho druheho nakladat nemoze. Z praktickeho hladiska - do 3 rokov nervy vyprchaju, takze je realna sanca ze si budete robit menej naschvaly - ak byt bude v podielovom vlastnictve, kazdy si so svojim podielom moze nakladat ako chce - za predpokladu dodrzania par zasad typu predkupne pravo... to je dost moznosti na robenie si zle.... ak byt budes vlastnit ty pred svadbou a bude na hypoteku -- tvoj manzel sa nema coho bat.. Ma totiz pravo v pripade rozvodu od teba ziadat polovicu vsetkych nakladov za hypoteku, cize uhrad hypoteky, ktore sa realizovali pocas doby, ako ste boli manzelia... ak tuto poziadavku pri deleni majetku v BSM vznesie, tak ty si povinna mu tieto peniaze nahradit, pretoze z vasho spolocneho majetku sa zveladoval (splacal sa) tvoj vylucny majetok. ako sorry ze ti to takto pisem, ale takto to prosim na zaklade mojich zivotnych skusenosti vidim ja :)
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 dakujem za odpoved :) no vec sa ma tak že sme chceli ist do hypoteky spolu ale nevyšiel by nam ten statny prispevok a na druhej strane priatel da na kupu nemalu čiastku penazí takže chcem určite aby bol polovičnym vlastnikom.
Odpovedať
Podla mna nema dobre riesenie. Treba sa skusit dohodnut s bankou - uverova zmluva moze byt na teba iba a samotny predmet zabezpecenia by ste mohli mat v podielovom spoluvlastnictve, ale nepredpokladam, ze banka bude nachylna na to pristupit. Z pohladu pravnej istoty do buducna to aj tak stale nie je stastne, lebo splatka, ktorou budes splacat uver za ktory si kupila svoj podiel, bude financovana po tvojej svadbe uz zo spolocnych penazi, takze v pripade problemov by si mohol manzel narokovat este aj polovicu z tvojho podielu. Skratka, nema dobre riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@josefpihrt vdaka za odpoved....ono to možno bude znieť blbo a naivne ale ja sa nemienim rozvádzať a špekulovať ako vyťažiť čo najviac :) proste či ten by kúpime teraz pred svadbou alebo po nej chcem aby sme boli podieloví spoluvastníci... chcem zabezpečit prevod podielu na neho v každom pripade nakoľko on prispeje nielen na kúpu ale aj na rekonštrukciu...a v podstate to berieme tak že sú to naše spoločné peniaze nie moje a jeho...aj ked este nie sme zosobášení....
Odpovedať
@1608zuzana Vela moznosti nemas. 1. moznost Kupit byt rovno do podieloveho spoluvlastnictva. V tom pripade ti vsak banka da uver iba na podiel, ktory kupujes, nie na celu hodnotu nehnutelnosti, alebo kolko ziadas. Takto sme to spravili aj my s manzelkou. Nepotrebovali sme vsak vysoky uver, tak bohate stacila hypoteka na polovicnu hodnotu. Potom sme sa zosobasili, lebo spolu by sme nesplnali podmienky. Dalsie moznosti su velmi obmedzene. Ak by si to kupila cele s financovanim cez uver, tak akekolvek dalsie nakladanie s vlastnictvom bytu mas obmedzene kvoli zaloznemu pravu banky. Trebalo by sa s bankou dohodnut, comu banka nebude velmi naklonena znizovat si svoje riziko, ako popisali vyssie.
Odpovedať
@1608zuzana rozumiem, napriek tomu dobre riesenia nie su a je to napokon celkom pochopitelne. Statny prispevok pre mladych je urceny ako z nazvu vyplyva na podporu mladych s nizkym prijmom. Ty sa tu snazis ojekabatit system (aj ked ti rozumiem) a chces aby sa aj vlk nazral aj koza zostala cela. A to celkom dobre nejde.
Odpovedať
@1608zuzana ja som kupovala tak isto. Cerstvo po skole a priatel manazer. Jedina slsp (zial) nam dovolila aby som si ja na seba zobrala celu hypo so statnym prispevkom a priatel by bol ako rucitel, aj ked nas spolocny prijem aj jeho presahuje stanovene hranice. Ja som vlastnik, ja som na hypo, ale byt sme rovno prepisali na nas oboch po par mesiacoch splacania, banka s tym nemala problem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?