Je lepšie predať, alebo prenajať byt?

Profilova fotka
Čo myslíte, je lepšie predať byt, kde bývame a dokončiť rekonštrukciu domu, alebo byt prenajímať a trápiť sa postupne. Ja somza predaj, lebo potrebujeme cca 15.000€, manžel predávať nechce a takto by sme to dokončovali do dôchodku a ani si dom neužili
Odpovedať
Profilova fotka
@admi zalezi na tom, za aku dobu ste schopni postupne tych 15tisic dat dokopy.... resp. ci je moznost si pozicat... pretoze predat byt sa da vzdy ;-)
Odpovedať
off topic: zmenila by som nazov temy =-)
Odpovedať
Profilova fotka
ak potrebujete byvat cim skor, tak predat...ak nie, tak ak mate dobre platy, tu 15ku nasetrite rychlo-aj za rok :) a byt mozte prenajimat...alebo si pozicajte na uver a potom z prenajmu splacajte...Ktovie ako bude casom s bytmi, ci pojdu zas hore ceny, ci nie...
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 Ved o to ide. Hypotéku už splácame, vyššiu by sme nechceli, jeden syn je na výške, druhý ide o rok takže aj tam ide toho dosť a už nás tiež nebaví chodiť každý druhý den niečo porobiť, ked je to tam nachystané už takmer na bývanie. Ale kuchyna zadarmo nie je, treba všetky dvere, vchodové dvere, kúpelnový nábytok, zatepliť, chodníky, ploty.... Aj tých 15 nie je veľa, ale niečo byšlo aj postupne
Odpovedať
Profilova fotka
@admi v tejto dobe by som byt nepredavala..predsalen ceny bytov isli vyrazne dole, oplati sa akurat kupit. na prenajme dobre zarobite a ak sa po vysokej rozhodnu deti vratit domov, budu radi ak im bude byt k dispozicii...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som predal. Pochybujem ze ceny pojdu hore. Hypotekarna bublina praskla moze trvat 5-10 rokov kym sa to zas vrati. No skor si myslim ze europa pojde do recesie. Takze ja by som predal kym je este komu a kym to ma aspon daku hodnotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 Max suhlas a preto nas byt pri prvej rozumnej prilezitosti predame.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak Velmi mudro. My sme predali cca pred rokom a to som uz stratil 500 000sk oproti tomu keby som predal rok predtym. Mal som pocuvat mojho znameho co sa pohybuje vo vysokych financnych kruhoch a predat uz vtedy. No manzelka bola proti tak sme prisli o pol mega. Ked mi radil druhy krat, tu istu chybu som uz neurobil. Byt sme predali a isli na rok do najmu. Kebe sme cakali dalsi rok, zas by sme dostali menej...Tieto vianoce sme sa stahovali do domu.
Odpovedať
Kupuje sa, ked je lacne, predava sa ked je drahe. Teraz je lacne.
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor Nie vzdy... Niekedy treba predat ked je lacno a kupit ked je draho. Ale v podstate s tebou suhlasim. Cakat vsak ze ceny bytov pojdu v najblizsich rokoch hore je naivne. Mozno male byty ano, po tych bude dopyt. Ale velke isto nie.
Odpovedať
my sme v roku 2008 kupili byt za 50tis eur a teraz v novembri predali za 42tis. bolo mi to lúto, že sme dlho nemohli nájsť normálneho kupcu, ale odstupom času som teraz rada, lebo uz by sme nepredali ani za tolko. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 Sme uz prestahovany,takze ho mozeme predat okamzite.Zaujemcovia uz nejaky su,tak uvidime :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
V spominanom roku 2008 ak si dobre pamatam bol ten divny slovensky boom, kedy byt ktory som kupil volakedy este za 400.000 SKK skocil skoro zo dna na den na hodnotu pomaly 2 miliony, z kazdej strany som pocuval ako kazdy zhanal rychlo peniaze, rychlo hypoteky, ludia saleli, lebo "MUSIME !! kupit teraz, lebo tie ceny pojdu do neba a prave TERAZ !! je este posledna sanca v zivote". Tak ako vtedy som si tukal na celo, tak aj teraz si tukam, lebo dnes je tu opacna vlna. Bohuzial, v tom case som nebol na slovensku, nemohol som sa ani v tom roku vratit, zohnal som uz aj kupcov ale nakoniec som sa nedostal domov a cele som to zmeskal. Kto nemusi, nech nepredava, sanca vyhodne predat UZ BOLA a uz len z principu sa nepredava, ked je to lacne. Teraz to je lacne, teraz sa kupuje. A nebudu byty domy a pozemky zadarmo. Nikdy neboli. Ludia sa musia rodit, jest, pit, byvat a zomriet. Neda sa plosne hovorit o situacii na slovensku. Dost zalezi od toho, kde ten byt, dom, pozemok je. Niekde som cital, ze 80-90% bytov sa prenajima v bratislavskom kraji a v kosiciach. Takze tam este ten byt sa da povazovat za investiciu. Na zvysku slovenska je prenajimanie bytov zivorenie a ruska ruleta - na akeho pacienta clovek narazi. Byvam v 20-25t. okresnom meste, priemerny 3i byt v r. pred krizou tu stal 30-35.000, pred 2-3 rokmi 30.000, minuleho roku 29.000, tohto roku uz inzeraty 32.000, za prenajatie takeho bytu tu neda nikto viac ako 300-350, naklady na byt su 200-250, koli "ryzi" sa tu byty nekupuju, takze kriza, nekriza, preslapujeme na mieste, bratislavska verzia prenajimania bytov, kde to takehoto kamrliku napcham 5 ludi a od kazdeho vezmem 500,- mimo inkasa nezdanenych (obrazne povedane) nehrozi, takze ak niet dopyt, niet ponuka, niet developerov, niet kupcov, vlny sialenstva -rychlo predajme- alebo -rychlo kupme- sa asi mimo KE a BA nekonaju. 8-)
Odpovedať
najlepsie sa prenajima 1 aj 2 izbovy byt ak je vacsi je tazsie najst najomcu a oto horsie v MI . :-( pokial viem nic nove sa nepostavilo okrem prstahovania juhu. čiže ceny dole nepojdu neni dovod. pred rokom sesternica kupala 3 i za 40 tis e v hrozmon stave kde zili holuby no horor ale nebolo na vyber :-| v cene . ja by som si ho nechal . to je moj nazor
Odpovedať
Nie je to jednoznacne. Pytajme sa, je idealnejsie nemat dlhy ale aj nic nevlastnit, alebo mat cca desattisice uver ale na druhej strane hmotnu hodnotnu vec, po bilancnej stranke sme niektori na jednej urovni s bezdomovcami. Kazdopadne byt je nieco hodnotnejsie ako cisla na ucte. Ceny bytov mozu ist dole iba ak bude tlak, ten tlak vyvinu ludia, ktori musia predat (prisli o pracu, postavili dom, drazby a pod.), vzhladom na ceny pozemkov, vystavbu RD a pokial energeticke naroky budu na urovni bytu v panelaku, tak ludia radsej pojdu do bytu. Rozhodne nie je nutne predat byt ale treba posudit moznost prenajmu, aky je lokalny trh, ale pravdupovediac dnes myslim nie je problem prenajat za vysku hypo na predmetny byt, nakolko mnoho ludi aj ma z coho platit ale nevie zdokladovat prijem. Pokial bytovy dom ma vlastnu kotolnu, solarny ohrev TUV nie je to na zahodenie. Ale aj tu na fore su ludia, ktori postavili dom s nakladmi cca do 100 Eur mesacne (voda, kurenie, ohrev, elektrina) - pasivny dom a hypo splatka na taky dom je do 300 Eur (svojpomoc vystavba ale uver s prispevkom pre mladych). Toto je smer do buducnosti, nizke naklady, kvalitne na udrzbu nenarocne byvanie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Ozivim temu na dnesnu dobu a nasu situaciu. Co poradite? Po Velkej noci bude dom v obyvatelnom stave. Ako tak zariadeny. Bez fasady, na ktoru este nejako usetrime, aby sa spravila toho roku. Mame vlastny byt. Otazka je ci predat, dokoncit dvor, plot, zahradu, kupit napr. novu sedacku, telku a uzivat klud a polovicu z predaja nechat na mimoriadnu splatku hypo pri konci fixacie alebo prenajat a postupne par rokov dorabat. Setrit sa na dovolenkach a tak. Najomne u nas nedostaneme ktovie ake. Deti este male aby som myslel na to, ze za cca 15 rokov dostanu byt.
Odpovedať
@pistikus ja budem asi za divnu ale preneste si vybavenie domacnosti z bytu do domu a na omietku nasetrite. Myslim ze povalcovat pozemok a nejaka trava nestoji tolko a plot vie pockat. Ak zvladate hypo bez predaja bytu ja by som si ho nechala a prenajimala. Ak je vacsi tak aj ako 1ku zeby som zamkla izby.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus peknú tému si oživil, je zaujímavé čítať tie staré príspevky :D ale k veci, ťažko sa radí lebo sto ľudí sto chuti..mám skúsenosť s postupným dokončovaním bytu po nasťahovaní sa a nechcem to už zažiť, takže za mňa do domu až do hotového. Na druhej strane kamarát dokončuje dom v ktorom býva a nesťažuje sa. Ale pokiaľ ide len o finálne úpravy terénu tak myslím, že to sa dá prežiť... A k tomu či sa oplatí prenajímať záleží od mesta a konkrétneho bytu. Ale ako vidíš vyššie môžme ti poradiť aby si nepredával lebo cena nehnuteľnosti určite porastie, no možno práve keď budeš potrebovať hotovosť zistíš, že byty sa momentálne predávajú pod cenu a budeš na nás nadávať ako zle sme ti poradili.
Odpovedať
Profilova fotka
Prenajímali sme chvíľu byť a boli to nervy. Už by som to nerobila. @pistikus predala by som ho a dorobila finančne náročné exteriérové veci okolo domu. Ak sú deti nech sú v bezpečí a komforte. Nejde o sedačku, TV, ani dovolenky. Polovica ako rezerva k hypo, alebo mimoriadnu splátku ak by sa podmienky bánk pri tvrdili... Niekto potom preferuje kratšiu dobu splácania, iný dobu zachová a výška splátky je minimálna (nás prípad).
Odpovedať
@peter11balog aj mna pobqvoli tie prispevky z 2012 ako byty uz nepojdu hore 🤣🤣🤣
Odpovedať
Profilova fotka
ked to predas, tak budes mat pokoj, nebudes mat starosti, ked budes prenajimat, tak sice ti budu pravidelne nejake tie peniaze chodit, ale budes mat s tym aj viac starosti. Podla mna je lepsie predat a dokoncit co sa bude dta ;)
Odpovedať
my sme dva roky prenajimali a teraz sme sa rozhodli predat. Vyskusali sme si to, ale nemam na to cas sa starat o dve nehnutelnosti, ludi, etc. etc. v pomere k peniazom ktore sme za to dostali ( a teda prenajimali sme sa slusnu sumu) nam to za to nestalo. teraz mame v dome vsetko dokoncene k nasmu obrazu, nemusime stresovat ze kde usetrit len aby bolo na plot, na kotol, na to na to na hento na tamto plus slusnu rezevu " keby nieco".. uz by som druhy krat asi neprenajimala.
Odpovedať
Predať,zariadiť dom a žiť. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?