Ísť do kúpy bytu sama alebo počkať?

Zdravím, chcela by som sa poradiť so svojou situáciou. Žijem v dedine na strednom Slovensku vo veľkom dome pri rodičoch, no obzerám sa po vlastnom bývaní. Išlo by o dvojizbový byt v stredne veľkom okresnom meste v pokojnej oblasti, cena je 113 000, ale možno by sa dala ešte trochu stlačiť. Byt je v tehlovej bytovke, mala by som v správe aj vlastnú menšiu záhradku, bytovka je staršia, ale všetko je tam porobené, takže by mi stačilo len si tam nanosiť nábytok. 20 % by som zaplatila z vlastných zdrojov a na zvyšok by som si vzala hypotéku - tá by ma vyšla okolo 460 € mesačne s úrokom okolo 4,6 %. Som sama, mám 26, čistý príjem okolo 1700. Neviem sa rozhodnúť, či ešte počkať, či úrokové sadzby a ceny nehnuteľností pôjdu dole alebo ísť do toho. Bojím sa, že ceny vyletia tak, že sa mi vlastné bývanie bude vzďaľovať čoraz viac. Ak chýbajú nejaké parametre do tohto rébusu, rada ich doplním. Díky.
Odpovedať
Isiel by som do toho, ak by si sa nahodou trapila financne, dvojizbovy byt v okresnom meste sa da vzdy rychlo predat
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna je toto dobry cas. Idealny cas nebude, to proste by si mohla vyckavat donekonecna. Myslim, ze s urokovymi sadzbami to nejako nizko nepojde, takze chod do toho ak citis ze je to ono.
Odpovedať
@zivotgombicka Pri vysokej inflácii je úrok 4-5% stále priateľský voči dlžníkom. Ak ste schopná to utiahnuť + ostatné vymenované pozitíva, choďte do toho. Ešte dlho bude trvať, kým sa inflácia vráti pod 2% cieľ a ešte dlhšie, kým hypo bude menej ako 2%. V dlhodobom horizonte bude cena bytu rásť, hoci v najbližšom čase bude ešte klesať. Hypo odporúčam natiahnuť na čo najdlhšie obdobie, aby bola čo najmenšia splátka. Rozdiel oproti 460 € investovať na úrok okolo 9% a vo výsledku to splatite skôr a menej preplatite.
Odpovedať
@zivotgombicka teraz patri trh kupujucim, daj im poriadne drzu ponuku, tvar sa ze je ti jedno ci kupis tento byt alebo iny hned vedla. Natahuj ich s protiponukami do urciteho terminu. Nechaj predavajuceho rozhodnut ci to zobere alebo nie. Ceny nehnutelnosti pojdu este dole, ale hypoteky hore a kedze riesis vlastne byvanie je to v sume jedno kedy kupis.
Odpovedať
"Neviem sa rozhodnúť, či ešte počkať, či úrokové sadzby a ceny nehnuteľností pôjdu dole alebo ísť do toho" tieto dve veci sa navzájom vylučujú...ceny nehnuteľností určite nepôjdu dole pokiaľ pôjdu dole úroky a ty keďže nemáš vlastné zdroje tak pre teba je zbytočne čakať na prípadné lepšie ceny ale zároveň aj vyššie úroky. Ak však začnú úroky stagnovať aj cenu stagnujú.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?