Co si ziadat od majitelov za zriadenie cesty cez moj pozemok

Dobry den, mam otazku na vas, snad ze mi aj v tomto poradite :) Mozem si ziadat od majitelov pozemkov podomnov nieco za to , ze sa zriaduje spolocna cesta ? Myslim to ako spoluvlastnicky podiel na ceste . S tym ze moja podmienka je to ze ak by mala vzniknut cesta pre inych majitelov pozemkov, tiez ziadam nieco za to od majitelov pozemkov podomnou. Majitel jedneho pozemku mi povedal to ze ak je to spoluvlastnicky podiel a nikto neziada to ze za odplatu by mala vzniknut ta cesta, tak by to bolo neprimerane a neopravnene obohatovanie. Mam pustit cestu pre dalsich dvoch majitelov pozemkov podomnou. Samozrejme ze cesta ktora bude podomnou budem moct vyuzivat aj ja , ale je to ako slepa ulica. takze je to uplne pre mna nezaujimave. Kazdy pusta svoj cast pozemku pre ucel spolocnej cesty. Ale bezomna by ta cesta nikdy nevznikla. A preto by som chcel si vyziadat nahradu za to ze pustim pozemok pre cestu pre dvoch majitelov podomnou. Co za to mozem ziadat ? m2- ktore tvoria dokopy cela moja cast cesty ? peniaze ? Dakujem za odpoved
Odpovedať
@adrianp záleží od toho ako sa dohodnete. Ak tú cestu nebudeš využívať a je pre teba nezaujímavá, tak ja na tvojom mieste by som žiadal za to náhradu iný pozemok, ktorý susedí z mojím pozemkom a v rovnakej výmere aj s tým že by som nemal spoluvlastnícky podiel na ceste.
Odpovedať
Ty sa ako dostanes na pozemok? my sme tiez prvy pozeok na ceste,ale nikdy nas nenapadlo od dalsich majitelov nieco ziadat. Vsetci sme aj spolocne robili IS aj celu cestu
Odpovedať
Tak asi takto, modra cesta je sukromna a cez ten mam prejzd a prechod.. a ta cesta co ma vzniknut je cervena cesta , moj pozemok, pozemky su dve par. 1427, 1431. V tej cervenej ceste ( kazdy majitel dava 2.5m na cestu ) cize dokopy 5m cesta. A ja pustam tuto moju cast pozemku pre dva spodne pozemky .Cesta ma byt slepa. Spoluvlastnicky podiel na ceste ma kazdy rozdielne nap.ja mam 118m2 ( suseda podomnou ma 116m2 atd )..ale tu cestu podomnou ja cestu nevyuzijem vobec. A to ze ja mam pristup co mozem ziadat pravne za to ze pustam svoj pozemok na spoluvlastnicky podiel cesty ako spolocnu cestu . Mozem nieco ziadat ak to ma byt spolocna cesta ? m2 za tu cestu od dolneho pozemku susedy ? Alebo peniaze a aka cena moze byt ?
Odpovedať
@stastnyjim asi takto to myslim ako som nakreslil do obrazku. Ale dik moc som mlady mam 26 rokov a musim riesit veci ktore som este neriesil nikdy v zivote..takze dik..
Odpovedať
Zaaabudol som 1430 je tiez moj pozemok..Musel som si ho vymenit z casti mojho pozemku. Aby som sa dostal na moj pozemok.
Odpovedať
@adrianp aha takže ak dobre chápem tak modrá cesta, je prístupová cesta k tvojim pozemkom a môžeš ju využívať. Potom to pokračuje parcelou 1430, ktorá je tiež tvoja a zabezpečí ti prechod k tvojim ďalším parcelám 1431 a 1427. Tak ak by som bol v tvojej koži žiadal by som náhradu za ten pozemok, ktorého sa vzdáš. Ak si sa ty dokázal vzdať časti tvojho pozemku aby si mal svoj prístup k svojím pozemkom, tak by som žiadal to isté. A tak isto by som argumentoval susedom čo chcú mať cestu k svojim pozemkom. Peniaze sa minú, pozemok ostatne.
Odpovedať
@stastnyjim to si myslim aj ja ze peniaze sa minu ale pozemok ostane. Ja nechcem nikoho vydierat niecim proste je to hlupost ale je normalne ze ja som si kupil pozemok o takej vymere a preco len tak bezodplatne by som niekoho mal pustit cez svoj pozemok. Cesta sa bude robit ako spoluvlastnicky podiel, vsetci mozu vyuzivat tu cestu.Ale ja tu cestu nechcem vyuzivat do konca . Rozmyslam nad tym tak ze vymenit spoluvlastnicky podiel mojho pozemku za pozemok od susedy. Alebo neviem no aka by to mala byt zmluva. Len majitelia sa priecia voci tomu ze preco mam ja sam ziadat vykompenzovanie ked nikto to neziada ( samozrejme lebo oni potrebuju moj pozemok ).Bezomna by to nebola cesta...nikdy. Ale ze ked nikto neziada nemal by som ani ja. Inac by to nemala byt ako spolocna cesta ( komplexny problem ich ).
Odpovedať
@adrianp prečo vlastne chcú tú cestu, stoja na ich pozemkoch už nejaké nehnuteľnosti, alebo tam ešte len chcú stavať? Ako riešili prístupovú cestu k svojim pozemkom až doteraz? Súkromné prístupové cesty dokážu byť veľmi silným nástrojom.
Odpovedať
@adrianp Ahoj. Karty jsou rozdány naprosto jednoznačně. Ty máš v rukou trumfy a ty jsi na tahu. Vypadá to, že bez Tebe se nic nezrealizuje. Jestli jsem to dobře pochopil, tak Tvoje parcela č.1430 navazuje na veřejnou cestu a po ní máš zabezpečený přístup na svůj pozemek po celé délce. Ty z tohoto důvodu nepotřebuješ jinou přístupovou cestu. Čili, co si vymyslíš, to musí stavebníci pod Tebou splnit, jinak se tam nedostanou. Jaké zvolit řešení je celkem složité. Asi nejlepší by bylo vyměnit ( koupit - prodat ) plochu cesty na pozemku 1430 za stejnou plochu pozemku sousedního a jako bonus by Ti sousedi pod Tebou zřídili věcné břemeno v Tvůj prospěch na trvalé užívání vzniklé cesty. Tím bys nebyl na cestě vůbec zainteresován, neměl bys na ni žádný vlastnický podíl a přesto bys měl trvalý přístup na svůj pozemek a navíc bys měl pořád stejnou plošnou výměru. Myslím si že je to pro sousedy fér nabídka, protože jinak jim hrozí, že nebudou stavět, neboť nebudou mít přístupovou cestu. ;-)
Odpovedať
Pises, ze ty si ten pozemok kupil. A ze nemas zaujem o tu cestu,lebo ju nepotrebujes, vies sa dostat aj inak ku svojej nehnutelnosti. Ja na tom nevidim nic zleho,aby si si ziadal bud vymenu pozemku v rovnakej vymere,alebo aby si ponukol na odkupenie. Preco by si ty mal nieco darovat cudzim ludom? tebe tiez nikto pozemok nedaroval, musel si ho kupit. A nedaj sa oblbnut recami, ze ti dvaja daruju bezodplatne. Keby nepotrebovali tu cestu, tak by urcite nedarovali ani oni.
Odpovedať
@majki555 , @praoteccech , @stastnyjim .. samozrejme ide o moznost si zmenit pozemky na stavebne. Len argumentuju to ze ked ide o spolocnu cestu, spoluvlastnicky podiel cesty a ze nikto nic neziada odplatne ako napr. pozemok co je podomnou tak ta majitelka si neziada odplatu za tu cast cety co pusta zase pozemku pod nou. Jedna sa o pozemok vo Vysokych Tatrach takze lukrativne pozemky a ako prechadzali dovtedy na svoje pozemky :D ? Budete sa smiat alebo plakat. niekedy tam existovala cesta cca ako je teraz narvhnuta.Ale asi cca 30 rokov tu cestu zmenil uzmeny plan, nikto sa o to nezaujimal predtym a cesta zanikla a odkupili si ju majitelia .A ja som to take kupil a uz aj take nieco je ze preco tam cesta nieje respektivne nikde ta cesta uz nieje ani podomnou co bola niekedy.. Takze nemal by byt problem v tom zmysle ze cestu by som si vykompenzoval za m2 od susedy.. ak by aj ostalo spoluvlastnicky podiel.. Ale dakujem za odpovede..este ze existuje nieco take ako tato stranka :) zdar boh 8-)
Odpovedať
@adrianp tak potom tak ako písal @praoteccech Ak ty máš prístupovú cestu k svojmu pozemku, tak tam budeš môcť stavať. Ak susedia nebudú mať prístupovú cestu k svojim pozemkom nemôžu tam podľa zákona nič postaviť. Tak ak ti to vyhovuje, tak vymeň tu výmeru tvojich pozemkov, cez ktorú chcú mať prístupovú cestu za rovnakú výmeru susedného pozemku. A zároveň zriadenie vecného bremena v tvoj prospech na užívanie tej novej prístupovej cesty. Nemal by si spoluvlastnícky podiel na tej ceste, čo okrem iného značí, že sa nemusíš o ňu starať, udržiavať, opravovať, žiadne náklady. Budeš mať právo ju využívať a žiadne povinnosti plynúce zo spoluvlastníctva. V prípade že by si v budúcnosti predal svoje pozemky, tak aj to vecné bremeno prejde na nového majiteľa. Lebo vecné bremeno nie je zriaďované v prospech osoby, ale v prospech prístupu na tvoj pozemok. A ak je v územnom pláne obce zakreslená výstavba, tak môžu potom susedia tie pozemky darovať obci a obec tam môže vybudovať miestnu komunikáciu o ktorú sa bude starať obec. Takže ak ty nebudeš chcieť, tak susedia nikdy nedostanú stavebné povolenie, ak nemajú inú možnosť prístupovej cesty. Ty máš právo vlastniť pozemok, ale nie povinnosť predať svoj pozemok alebo darovať alebo umožniť prejazd, toto ti nikto nemôže nariadiť. Kupovať pozemok v dnešnej dobe bez prístupovej cesty a byť vydaný na milosť a nemilosť ostatných majiteľov pozemkov je teda pekné šialenstvo. Také pozemky majú skoro nulovú hodnotu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
som rád, že príspevky , ktoré odzneli boli realistické, ale prekvapuje ma naša mentalita alebo prístup. V milionárskych štvrtiach v Nemecku cesty medzi vilami (schválne nepíšem domami) je široká 3m, nemá obrudníky, chodníky, po pár metroch má výhybku pre stretávajúce sa autá. Ale my potrebujeme na slepú ulicu 5m cestu.
Odpovedať
@jan45 chápem čo chceš povedať. Ale nepoznáme konkrétnu situáciu. Tá modrá a prípadne ak bude aj tá červená budú obe súkromné cesty. Nevieme či v územnom pláne obce náhodou nie sú cesty zakreslené. Ak sú, tak by bola možnosť darovať tie pozemky obci a obec tade potiahne cestu aj infraštruktúru. Aká dlhá je tá cesta? Je 3m široká cesta dostatočná pre hasičov, záchranárov? Ak sa tam bude stavať je 3m šírka dostatočné pre stavebné stroje? Bude tam ochotné chodiť smetiarske auto pre smeti ak to bude len 3m široké? Nie je náhodou nejaká norma že tam musí byť aj chodník? Ak by tam bola ochotná obec budovať cestu, tak tá musí tiež dodržať nejaké normy pre miestnu komunikáciu. Na 3m širokej ceste sotva príde niekto odhŕňať sneh. Nepoznám tieto normy, len si kladiem otázky. Tipujem že tá modrá cesta s červenou môže mať tak 150 - 200 metrov dĺžku.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim veď práve o tých normách hovorím, Nemci sú pedantnejší a stačí im to, my budujeme v dedinkách s 500 obyvateľmi autostrády. Kto sa na dedine prechádza po chodníku? Cesty tam budujú ako v meste ale odpadovú vodu budú vyúšťať do studne.
Odpovedať
@stastnyjim dokopy je to cesta 245 m dlha, sukromna cesta, a musi byt 5m, hlavne kvoli tomu ze to bude slepa ulica a aby hasici a atd, mohli normalne cuvat.Neviem no tak nam povedali na stavebnom urade.
Odpovedať
@jan45 Jan, viem, že si skúsený, ale v tomto ti musím oponovať. Aspoň mojím názorom na tú šírku cesty. Píšeš, že v Nemecku im stačí 3 metrová cesta. No nebudem sa s tebou priečiť, lebo nepoznám ich stavebné predpisy a určite sa nájdu aj cesty široké 3 metre. Ale nemyslím si, že by to bol aj v Nemecku štandard. Aj u nás nádeš cesty široké len pár metrov. Ale poviem ti úprimne, keby som mal možnosť kúpiť na takej ulici pozemok, tak ho nekúpim. Videl som osobne také cesty a ten pocit ísť po nej je hrozný. A nie ešte autom. Ak je to jednosmerka, dajme tomu... Ale ak sa zrazu pred tebou vynorí iné auto a čo potom? Kto bude cúvať. Preto je podľa mňa (najmä v dnešnej motorizovanej dobe) celkom logické, že obojsmerná cesta by mala byť 2x3 metre plus chodník (aspoň na jednej strane).
Odpovedať
@adrianp Prispejem aj ja k tvojmu problému, nakoľko mám niečo podobné. Najprv ti popíšem, ako to je u nás a potom ti skúsim dať nejaké rozumy, ako by som to urobil ja. Teraz som kúpil pozemok s prístupovo cestou. (pozri priložený obrázok). Je to nová oblasť, ktorá vznikla na poli. Konce 4 lánov sa geometricky prerozdelili tak, že vzniklo 11 nových stavebných parciel a prístupová cesta k nim. Pôvodní vlastníci si ponechali tých 5 parciel na pravej strane a 6 parciel na ľavej strane predali. Prístupovú cestu vlastní každý vlastník tých stavebných parciel, teda ku každej parcele patrí 1/11 - na (za vlastníka považujem aj to, ak stavebnú parcelu vlastnia 2 partneri, ktorí nie sú manželia). TAm sa bude budovať cesta, ktorú budeme všetci financovať. A je jedno, že vlastník prvej parcely asi nikdy nebude chodiť na koniec ulice, patriť mu bude 1/11 z celej dĺžky a taktiež financovať bude 1/11 z celej cesty. Tým som chcel povedať, že pri komunikáciách zvykne platiť, že buď je verejná (teda patrí obci) alebo je v spoluvlastníctve všetkých zúčastnených vlastníkov. Dám ti ešte iný príklad. Pozri si v okrese SEnec, KÚ Chorvátsky Grob list vlastníctva číslo 3973. To je spoločná cesta 173 vlastníkov. Ak si pozrieš druhý obrázok, tak to sú cesty tej hustej pavučiny parciel. Tam každý vlastník vlastní malý kúsok každej cesty, aj tej, ktorá je o 2 ulice ďalej. Tým som chcel povedať, že aj tí tvoji susedia majú v niečom pravdu. A to, že cesta by mala byť spoločná a len tvoja v tej časti, ktorá je vedľa tvojho pozemku. Alebo že by ti mala patriť len po koniec tvojej parcely. To je tak v ideálnom prípade, kedy sa vytvára celá oblasť. Aby si ale nepovedal, že som len jednostranný, u vás sú už bohužiaľ kocky viac-menej hodené. Ty vlastníš časť cesty, susedia vlastnia časť cesty. Univerzálne riešenie neexistuje. Budete musieť podstúpiť nejaké tie spoločné rokovania a nájsť dohodu, ak to chce vyriešiť. Ty si teraz vo výhodnejšej pozícii, lebo ty zmenu nepotrebuješ. Keby som bol na tvojom mieste, tak by som navrhol viac alternatív. V prvom rade by bolo dobré vedieť, komu patrí parcela 1433, tam podľa obrázku tiež pôjde cesta. Vyzerá to tak, že cesta bude teda tvorená z časti tvojou parcelou 1430 a 1431 a z druhej polovice tou parcelou 1433. 1. Jednou z možností je, že dáš susedom súhlas s prechodom cez tvoje parcely, ktoré budú tvoriť cestu. Tento súhlas môžeš aj dať zapísať do LV ako vecné bremeno. Za vecné bremeno môžeš žiadať jednorazový poplatok (akúsi formu odškodného). Nemôžeš ale žiadať nejaké pravidelné (napr. ročné) platby. Túto možnosť by som ti ale nedoporučoval, lebo na to by si potreboval rozdeliť tvoj pozemok na časť "cestnú" a ostatnú, aby si nedal právo prechodu na celú parcelu (potom by teoreticky mali susedia právo "prechádzať" sa po tvojej záhrade :-| ), ale len na tú časť, ktorá prináleží ceste. 2. Najidelánejším riešením by pre vás všetkých bolo, vyčleniť z vašich parciel tú časť cesty a celé to spojiť do jednej parcely (ako je to v mojom prípade). Keďže je to hlavne v ich záujme, nie je pre teba problém určiť si podmienky a mať nejaké požiadavky. Napr. ja by som na tvojom mieste navrhol, že budem súhlasiť s tým, aby sa vytvorila spoločná cesta, ale aby náklady na geodeta a zápisy v katastre znášali v plnej miere tí susedia za tebou (myslím tým smerom ku koncu ulice). Na takejto novej parcele môžete mať každý taký podiel, koľko m2 dal ten ktorý na spoločnú cestu. Teda ak si ty dal 118 m2, sused 116 m2 a tretí sused by dal 100 m2, tak by si mal podiel 118/334. Alebo sa dohodnete, že každý bude mať podiel 1/3 s tým, že sa nejako finančne vyrovnáte, ak by tvoj podiel pozemku bol výrazne väčší ako niekoho iného. Alebo môžeš tiež chcieť (okrem úhrady tých poplatkov súvisiacich s administratívou) aj nejakú jednorazovú odmenu, že s tým projektom vytvorenia spoločnej cesty budeš súhlasiť. Určite by som to ale úplne nezamietol a nehral sa na mŕtveho chrobáka v ulite, lebo sa ti môže vrátiť ako bumerang. Môže sa stať, že v budúcnosti možno niečo budeš od tých susedov potrebovať ty a potom ti budú robiť naprieky oni. Tebe je jedno, či cesta patrí "len" tebe, alebo ju máš v spoluvlastníctve. Práva na prechod ti zostanú zachované rovnako. Ale je to len na tebe a tvojom rozhodnutí. Ty si vlastníkom parcely, preto ťa nikto nemôže k ničomu donúť. Hoci nikdy nie je vylúčené, že sa tí susedia obrátia na súd a použíjú to, čo si napísal - že kedysi tam bola cesta a na ich pozemky sa po nej chodilo a preto by žiadali súdne určiť právo prechodu. Skús prejaviť ochotu o tom rokovať a nenápadne im predložiť tie hore uvedené finančné požiadavky. Teba to v konečnom dôsledku nemusí stať nič, možno na tom trochu zarobíš. Oni ak to veľmi chcú, budú musieť pustiť trochu žilou (či vlastne peňaženkou). NA záver - je lepšie mať cestu v spoluvlastníctve, než vlastniť len nejakých 30 metrov vlastnej cesty. Pri spoločnej ceste môžete spoločne znášať náklady napr. na výstavbu, opravy. A nikdy nevieš, či nebudeš potrebovať predsa len niekedy potrebovať prejsť cez ich časť cesty (napr. do lesa). Aj keby ste niekedy ponúkli cestu odpredať obci, aby ju spravovala, je ľahšie predať za 1 EUR cestu v spoluvlastníctve, ako len tvoju časť. Takú by obec nekúpila, ale celú dĺžku skôr. Ak by si chcel k tomu viac pokecať, môžeme. Ak dáš podrobnosti, možno nájdeme nejaké lepšie riešenie.
Odpovedať
ZAbudol som pridať ten druhý obrázok - tu je.
Odpovedať
@thodosy fuuuu tak to ako je dlha odpoved. Nechcem tu spamovat ..da sa tu poslat aj sukromna sprava alebo nie ?:D alebo niejaky email..skor by som objasnil podrobnejsie situaciu :)
Odpovedať
@thodosy 1. Na pozemkov su pozemkove upravy co robi Pozemkovy urad- geodet co to ma nastarosti tak ma taku pravomoc zriadit cestu pre spristupnenie pozemkov. Takze chceli by sme to vyuzit kedze by uz urobil cestu, zameral atd..a bolo by to za statne penoonze. 2. Dneska som bol informovany od pozemkoveho uradu ze jeden majitel nesuhlasil s planom tej cesty. Takze prilozil som tu obrazok ako bude no mala by vyzerat cesta. 3. Vsetci davame 2.5m zo svojho pozemku do sirky ( cize bude 5m cesta ) Budeme 3 majitelia tej cesty ( mali sme byt styria ale jedna zrusila svoju ucast na ceste ) 4.Cesta by mala byt spolocna, spoluvlastnicky podiel . Cize napr .Cesta bude mat svoje parcelne cislo nap 147. a spoluvlastnicky podiel cize napr . u mna, kedze ja mam 118m tak to bude 118/147, suseda napr.83/147, druhy sused vedla mna 220/147. Bude to tak ze ako je samozrejme ze ked je spoluvlastnicky podiel a spolocna cesta, tak budem moct ist aj na cestu pod mojim pozemkom. 5. No pre mna je ta cesta pod mojim pozemkom, nulovy bod, nevyuzivatelny pre mna. 6. To ze ak by mala vzniknut cesta, pre spodny pozemok, musim ja uvolnit svoju cast cesty. Suseda sa nema ako dostat na svoj pozemok, akurat tak co je les na opacnej strane. - Uvazoval som nad tym ze kedze nema pristup na svoj pozemok, aj ked je to ako spolocna cesta, ale ma vzniknut iba ak ja pustim svoj pozemok pre nu. Tak mozem si od nej ziadat vykompenzovanie . napr. kedze ja mam 118m / tak napr polovicu mojho spoluvlastnickeho podielu by som si vymenil za cast zo susedneho spodneho pozemku. V ramci zamennej buducej zmluvy, kedze teraz sme v konani pozemkovych uprav. Alebo niejakou inou zmluvou. ( a bola by to dohoda medzi mnou cervenou cestou a fialovou cestou druhou majitelkou ). 7. s tym tretim majitelom ( zelena cesta ) on by mal pristup aj bezomna . asi takto z casti :)
Odpovedať
@thodosy haha zabudol som 8.bod - ja sa chcem dohodnut. Mam 26 rokov a nechcem robit problem voci susedom.Chcem aby mali pristup a mame ucel mat stavebne pozemky. Ale zadarmo niekoho len tak pustit cez svoj pozemok nechcem a bolo by to neakceptovatelne . Len majitelia sa oradzuju tym ze nikto si neziada odplatu vykompenzovanie tak preco to ziadam ja. Ze je to spolocna cesta ako spoluvlastnicky podiel. Ale co mna do toho , ja tu spodnu cast cesty nebudem nikdy vyuzivat. Ak by som chcel vymenit m2 za spoluvlastnicky podiel .Co ja viem polovicny moj podiel napr. Ale dakujem za radu. Hlavne neviem akou zmluvou by som to robil. :)
Odpovedať
@adrianp Dá sa poslať súkromná správa. Treba ísť na profil adresáta a tam je možnosť "Napíš mu internú poštu". Pošli mi názov obce, kde sa parcely nachádzajú, nech si to pozriem na katastrálnej a Google mape.
Odpovedať
Mozes to riesit zamenou zmluvou. Ide o zapis do katastra. Teraz si mlady,nemas rodinu, skus si este zvazit, ci naozaj tu cestu nebudes chciet vyuzvat, deti by mohli behat po slepej ulici bez aut, mozes ich tam ucit bicyklovat,korculovat, mozu hrat, hokej, futbal.........Nik cudzi sa nam nepromenaduje popred pozemokToto su pre nas velke benefity sukromnej cesty.
Odpovedať
@adrianp Od koho a ako si kupil tie 3 pozemky? Podla mna to bolo rozparcelovane dobre. Predpokladam ze tie parcely boli len 1426 az 1429, ale z dovodu pristupovej cesty (mozno este niekedy davno aj tych 30 rokov naspat) sa z 1026 cas zobrala a spravila 1430, z 1427 sa cast zobrala a spravila 1431 a z 1428 tiez cast aby sa vytvoril 1432 a a tie sa mali pozuzit ako pristupova cesta aj k tvojmu 1427 a dalsim dvom 1428 a 1429. Duplom ak by sa 1433 a 1434 spokili a rozdelili na podobne 3 ako je tvoj a dalsie dva. Tu nastava otazka kto a kedy predaval tie pozemky a ci tam nemalo byt nejake bremeno ze tie male uzke su pristup na dalsie pozemky...
Odpovedať
@thodosy z toho čo napísal je to pre neho nevýhodné. Skús sa vžiť do jeho situácie. čo získa @adrianp : 1) cestu v spoluvlastníctve jeho podiel 118/421 m2, ktorú vlastne nepotrebuje čo získajú susedia: 1) prístupovú cestu v spoluvlastníctve ich podiel 303/421 m2 ( čiže 72% ) ktorú potrebujú 2) stavebné povolenie 3) 118m2 na tú cestu od @adrianp zadarmo 4) 28% z nákladov na stavbu cesty im zaplatí adrianp 5) 28% z nákladov na opravu a údržbu, im zaplatí adrianp 6) ak sa tí 2 susedia dajú dokopy, tak adrianp kedykoľvek prehlasujú čo sa týka spoluvlastníctva tej cesty 7) môžu si tam natahať inžinierske siete, keďže adrianp prehlasujú (cez cudzí pozemok sa nedajú natiahnuť ani inžinierske siete) čo stratí @adrianp : 1) 118m2 zo svojho pozemku 2) zaplatí 28% z nákladov na stavbu cesty 3) zaplatí 28% z nákladov na opravu a údržbu cesty 4) kedykoľvek ho obidvaja susedia prehlasujú, ak sa bude rozhodovať vo veci spoločnej cesty čo stratia susedia : 1) jeden 83m2 a další 220m2 zo svojich pozemkov Je to podľa teba fér a vyvážené? Slovenské súdy a pozemky, tak to by bolo na dlho a stálo dotyčných kopu peňazí. A čo by žiadali vydržanie práva vecného bremena prechodu a prejazdu? Ak sú to nový majitelia, tak ťažko. Alebo len právo prechodu a/alebo prejazdu ? Tá cesta tam nie je viac ako 30 rokov. Jeho parcely 1430 a 1431 sú len 2,5 metra široké. A možno dôjde na zvykové právo a tam sa zistí že po tej ceste sa "chodilo". Tak akurát dosiahnu právo prechodu pešky alebo konským povozom. A napríklad vlastníka parcely 1433 zamietne, lebo má aj inú možnosť prístupovej cesty. Stačí pozrieť judikáty o právach prechodu alebo prejazdu. To je na 5 až 10 rokov. A čo potom s inžinierskymi sieťami? A ak vecné bremeno prechodu a/alebo prejazdu nariadi súd, tak to nebude bezodplatne ako navrhujú susedia. A potom budú platiť každý rok za toto vecné bremeno. A zároveň budú musieť znášať oprávnené náklady na údržbu a opravu. Susedia prichádzajú stále s jedným návrhom. Pre neho je najlepším riešením čo napísal @praoteccech. A to výmena 118m2 so susedou, ktorá potrebuje cestu. A zároveň mu susedia pod ním zriadia vecné bremeno na prechod a prejazd danej parcely (budúcej cesty) v prospech jeho nehnuteľnosti. (čiže in rem, nie in personam). A nebude na tom tratiť nikto. Ak si Adrianp dokázal zameniť pozemky a tak získať prístup k svojmu pozemku, to isté môžu spraviť aj oni. Ústava SR hovorí jasne: Čl.20 (1) Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje. (4) Vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu.
Odpovedať
@stastnyjim @praoteccech dakujem za odpoved a za radu. Akou jednoduchou zmluvou by som to mohol urobit . Kedze kvoli pozemkovym upravam sa dala urobit uz cesta, ali sme suhlas, ale v pripade nedohody medzi susedmi mozem podat namietku a obranit sa kvoli tomu. Rozmyslal som urobit so susedou. Zmluva o buducej zamennej zmluve m2 za m2 ( alebo akou zmluvou ? ) Cize ak moja ,,cesta,, - spoluvlastnictvo by bolo o vymere 118m2 - tak nevymenil by som celu tuto ciastku za m2 od susedy podomnou. dik za odpoved :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?