Byt po rozvode

Profilova fotka
Rád by som sa opýtal na možné riešenie mojej situácie. 20 rokov po rozvode nemám vysporiadaný byt s bývalou manželkou. Jedná sa o byt v osobnom vlastníctve a na liste vlastníctva sme písaní obidvaja. Po rozvode manželstva som odišiel zo spoločnej domácnosti a bývalej manželke s dcérou som nechal kompletný 4-or izbový zariadený byt a ja som si zobral len svoje osobné veci a riešil som vlastné bývanie podľa svojich predstáv. Je mi jasné, že hnutelný majetok treba vyriešiť do troch rokov po rozvode, ale pokiaľ viem, na vysporiadanie nehnutelného majetku lehota stanovená nieje. Moja EX na listy nereaguje a hrá mŕtveho chrobáka. Vyhľadal som právnika, ktorý mi povedal, že ak s bývalou nieje možná dohoda, treba podať žalobu o vysporiadanie majetku, len treba zložiť zálohu vo výške 10% sumy o ktorú sa jedná. Predpokladám, že hodnota bytu by mohla byť cca 110-120 tis.€ Momentálne som v situácii, že mi je dosť ťažké zložiť niekde do notárskeho depozitu 12 tis.€ a čakať možno aj niekoľko rokov na rozhodnutie súdu. Peniaze by som potreboval dosť súrne na dofinancovanie kúpy domu. Vedel by mi niekto poradiť nejaké schodné a hlavne rýchle riešenie tejto situácie? Ďakujem vopred za konštruktívne návrhy a odpovede. :-)
Odpovedať
neviem presne riesenie... ale v pripade ze je byt aj tvoj mas pravo ho napr. prenajat alebo so svojim suhlasom nechat v byte niekoho tretieho byvat - to by exmanzelku urcite prinutilo zobudit sa zo sna - fajny neprisposobivy spolubyvajuci :-D Este je aj moznost poziadat o predbezne opatrenie ale to sa podava zaroven so zalobou o vysporiadanie (pravdepodobne musis zlozit ten depozit) ale na druhej strane, ked exmanzelka nebude moct vyuzivat byt do pravoplatneho rozsudku, taktiez ju to popozenie k rieseniu. Este by som jej napisala tri vyzvy k zmieru (obalka s dorucenkou do vlastnych ruk) kde jej ponuknes vyplatenie podielu ty, alebo ze ta vyplati ona, alebo spolocny predaj a rozdelenie sa. Dolezite je aby jej zacali chodit obalky a aby ju to otravovalo, je len na tebe ako daleko zajdes. V pripade, ze bude suhlasit s tym ze ju vyplatis, mozes si zobrat uver na polovicu bytu a hned ked byt bude tvoj a predas ho, vyplatis uver bez poplatku a kupis dom.
Odpovedať
Keďže ste sa nevysporiadali do troch rokov po rozvode ani nebol podaný príslušný návrh na súd, tak zo zákona, čo sa týka nehnuteľnosti, ste sa obaja stali podielovými spoluvlastníkmi v rovnakom pomere (1/2). To znamená, že v súčasnosti ako podielový spoluvlastník môžte spoluvlastníčke dať návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Keďže byt užíva, návrh by smeroval k tomu, aby Vám uhradila trhovú cenu Vášho podielu. (Opačný postup, teda odkúpenie jej podielu bez jej súhlasu neodporúčam). Ak nebude reagovať, podáte návrh na súd. Súdny poplatok je 6% z hodnoty Vášho podielu. Okrem toho máte nárok na odplatu za to, že spoluvlastníčka užíva aj Váš podiel, a to tri roky spätne. @meamak Viaceré Vaše tvrdenia nie sú pravdivé. Je vhodné radiť len vtedy, ak sa v danej veci vyznáte, inak zbytočne môžte popliesť zadávateľa, čo môže mať pre neho neblahé následky.
Odpovedať
Profilova fotka
@meamak Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka
@draik Ďakujem pekne za vyčerpávajúcu odpoveď na moju otázku a prehľad možných riešení.
Odpovedať
No,asi ex bude najrychlejsie ochotna zacat situaciu riesit,ked sa nastahujes do polovice svojho bytu :-D
Odpovedať
@draik zaciatok mojho vyjadrenia je "neviem presne riesenie"... ja som netvrdila ze moje riesenia su pravnou poradou profesionala. Hovorila som len co by som sama vyskusala. Okrem toho si myslim, ze dotazovatel chce riesit problem v kratkej dobe - cize dohoda a suhlas ex je najrychlejsim riesenim. Urcite rychlejsim ako cakat 5-6 rokov na pravoplatnost sudneho rozhodnutia. Preto by som sa ja snazila skor donutit ex k vysporiadaniu mimo sudu.
Odpovedať
@meamak Práve o tom som písal, že je potrebné radiť, ak máte s danou problematikou skúsenosť. Metóda pokus-omyl je tiež istým spôsobom cesta k riešeniu, ale často zdĺhavá, nákladná a s neistým výsledkom. 1. Sám a bez súhlasu spoluvlastníčky nemôže byt prenajať ani tam nikoho cudzieho nasťahovať 2. Nie je šanca dosiahnuť predbežným opatrením zákaz možnosti užívať byt exmanželkou 3. Nie je možnosť čerpať úver založením "polovice" bytu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?