Ake bločky zdokladovať pri predaju bytu po 2 rokoch?

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Ak by sme predali byt v ktorom sme iba dva roky potrebujem vyplatiť daň štátu čo je u nas vo vyške 6000EUR. (máme možnosť kupiť dom).Chceme daň znížiť o náklady a potrebujeme bločky a faktury. Musia byť z obdobia odkedy sme sa stali majitelmi bytu? Možem si zohnať bločky s vačšou sumou, bude to niekto kontrolovať? A ak chceme daň znížiť aj o uroky z hypoteky odkial zoberiem doklad koľko mali hodnotu? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mishel178 logicky sa mozu uplatnit asi len naklady vynalozene na zhodnotenie bytu az ked ste sa stali vlastnikmi... Ake naklady mas presne na mysli? nejake invseticie do bytu? povedzme vymena okien? dveri?
Odpovedať
@richard71 ano výmena okien, dveri, podlahy, murované jadro...
Odpovedať
@mishel178 daň platíš zo sumy rozdielu pri kúpe a predaji bytu.
Odpovedať
@iwet25 no vychadza nam 6000eur....Byt sme kupili po svokrovcoch za necelých 20000 prerobili sme ho a chceme 38
Odpovedať
@mishel178 aha, ja som zle čítala že 60000 tisíc.
Odpovedať
@iwet25 :-)
Odpovedať
Ahoj, tiež riešime presne predaj bytu po 4 rokoch, lebo staviame dom a niekto mi radil práve tieto bločky ako investícia do bytu. Môžu to byť bločky na stavebný materiál- jadro, podlahy, kachličky, sanitu, kuchynskú linku, okná, dvere, ale aj vybavenie bytu tzn. aj nábytok. Tak mi radili. Neviem ako to daňový úrad preveruje, ale pochybujem, že by to išiel pozerať :-) Ja teraz zvažujem, či sa to dá obísť darovaním. Že by som byt darovala mužovi a on by ho následne predal. Ale neviem či to tak ide a čo sa potom platí, či nie je nejaká super daň z darovania alebo či tam nie je nejaký zádrhel.
Odpovedať
@veonka mna tiez napadlo,ze mame byt na kt.je hypo a kupime dom z dražby po troch mesiacoch prelozime hypo.z bytu na dom takze LV bytu bude čistý hned darujeme byt svokre a ona nam ho nasledne predá....mozme to takto urobit????
Odpovedať
@mishel178 trochu som nepochopila načo by vám ho mala naspäť predať. Aký to má zmysel? Ho darovať a hneď naspäť kupovať? Tomu nerozumiem... My ho potrebujeme predať a peniaze dať na dokončenie domu. Možno sa to dá, ja túto vec ešte len skúmam, tiež by som potrebovala skôr poradiť :-N
Odpovedať
@veonka jaj už som to asi pochopila, ty myslíš, že ona ho predá... lebo ja som to brala doslovne, že "ona nám ho predá", že ho predá vám :-D no už si asi sedím na kábli. No, veď toto je presne model čo by som potrebovala overiť od niekoho skúseného či to funguje ;-)
Odpovedať
@veonka tak ;-)
Odpovedať
@mishel178 nikto to kontrolovať nebude, to by vás musel niekto udať... ja sama som úradníčka a rozhodne sa mi nechce na mieste preverovať reálny stav veci, takže týmto by som sa moc netrápila 8-) @veonka no a čo chceš darovaním bytu mužovi vyriešiť? odkedy sa on stane vlastníkom, tak zase jemu začína plynúť 5 ročná doba... PLUS on si potom nemôže zahrnúť tie bločiky za materiál, ktoré si teraz môžete (lebo logicky on sa stane vlastníkom bytu až v budúcnosti) @mishel178 detto so svokrou p.s. dievčatá, vy dve moc nešpekulujte, lebo vám to moc nejde :-N
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzanka.zuzu ano uz som nad tym pouvazovala dosť.....ale ked si napr. necham vystavit fakturu o prerabani bytu a tu zdokladujem pri dani aby som nic neplatila....take nieco mozem ak si uradnicka,ved aj ty by si v takej situaciii spekulovala....aj po zohnani blockov mi stale vychadza dan 4000€ a to je stale dost
Odpovedať
@zuzanka.zuzu nemame blocky a faktury na niektore veci co je voda,elektrina vstavane skrine..
Odpovedať
@zuzanka.zuzu prosim ta v com konkretnom si uradnicka :-)
Odpovedať
@mishel178 napr. vstavané skrine alebo kuchynskú linku si môžeš zahrnúť do nákladov iba ak zostávajú v byte - ale zase opäť, kto to bude preverovať, že v tom vyte naozaj zostali? 8-) no ja som nešpekulovala, lebo z toho bolí hlava 8-) ja som proste nič nezaplatila - v následnom ročnom daňovom priznaní som napísala, že som zarobila napr. 10000 za predaj bytu a moje náklady boli 10000 za kúpu + prerábku. to je všetko. nikto ti nikdy nepríde skontrolovať tie bločky. a pri daňovom priznaní ich predsa nepredkladáš ;-) tak komu chceš čo dokladovať? akú faktúru? veď predsa aj z tejto "fiktívnej" faktúry musí niekto zaplatiť daň :-) zbytočne komplikované. ale ty samozrejme urob ako myslíš 8-) právo. na daňovom nerobím, ale viem, že oni robia podobne ako my - mrte roboty za málo peňazí a nad tebou politicky dosadený šéf, ktorý potrebuje výsledky, takže z 50 otvorených spisov musíš do najbližšej porady urobiť 30 - no a vtedy nastáva ten zázračný moment, keď si uvedomíš, že sa na to môžeš vysr*ť a nebudeš komplikovať sebe ani tým ľuďom život, lebo za pi*u by som bola iba ja.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu a co ak predsalen pride ta kontrola....tak jednoducho to moze urobit predsa kazdy :-)
Odpovedať
@mishel178 ano môže. a aj robia 8-) ako som napísala, ty si urob ako chceš. viac neviem čo mám k tomu napísať. veľa šťastia.
Odpovedať
Zdravím mám taktiež takýto problém kúpili sme byt za 70 tis. € byvame tu 4 roky a chceme ho predať a kúpiť iný . Samozrejme zo ziskom :-) ak dám na zmluvu rovnakú sumu čiže 70 tis € a ostatné pôjde bokom nemusím platiť daň z predaja ani zdravotné ani nič ????
Odpovedať
@leo1234 nemusíš, ak nájdeš takto ochotného kupujúceho...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanka.zuzu Takého vola asi ťažko nájde. Ja mám všetky bloky odložené.Všetko sa môže raz zísť. Odporúčam všetký všetky úradné bloky faktúry šeky odkladať archivovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?