Únik tepla zo špajze

Ahojte,riesil niekto podobny problem?prestahovali sme sa,a som stastna ze mame aj spajzu v kuchyni.Len teraz,ked su mrazy,je v spajzi zima a dost znatelna,co je dobre Len v tym padom aj v kuchyni znizuje teplotu o min.3-4 °C a je tam dost chladno.Ako zaizolovat spajzu aby nezacala plesniet?Su tam dve vetracie sachty len uz su zastrcene nejakou doskou.Znama co ma podobny byt tak ma odradzala od tesnejsej vyplne,ze jej to plesnelo.Tak neviem co s tym.Dakujem za kazdu radu ☺
Odpovedať
@lucka227 otazka by mala zniet, ci chcete spajzu ako odklaci priestor na potraviny, alebo ako chladiaci priestor na nedojedene jedla. Z dlhodobeho hladiska by bolo lepsie otvory uzavriet, urobit radsej jedno male okno a na jedlo si kupit vacsiu chladnicku.
Odpovedať
Profilova fotka
Mali sme na byte takúto špajzu, vetrák som nechala iba vrchný otvorený, spodný sme zaizolovali. Na dvere nalepili tesnenie, na spodok také to štetinové tesnenie a celú stenu kuchynskú čo bola za ňou špajza sme obložili tatranským profilom. Bolo to drevo, ladilo to štýlovo s kuchyňou... Teraz noví majitelia to natreli na bielo a zas to vypadá veľmi dobre. V porovnaní so susedou mi to robilo 5st C rozdiel. Čiže kľudne vymysli nejakú variantu obkladu čo sa bude hodiť. Špajza bola veľmi studená a bolo to super.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucka227 doplním jankazb, na dvere zvnútra špajze deku alebo polystyrén, to isté na stenu, otvory zmenšiť, stačí jeden.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucka227 Keď v jeseni ráno sadnem do auta, začnú sa mi spravidla rosiť okná. Musím urobiť niekoľko nevyhnutných úkonov, korigujúcich bezobslužný systém "automatickej" klimatizácie, aby som po 10-tich minútach jazdy prešiel späť do "automatu". Na počasie, na teplotu, vlhkosť... apod. musím reagovať. A tak je to aj s Vašou špajzičkou. Ty predsa musíš sledovať teplotu v kuchyni, v špajze (v chladničke) a takisto v exteriéri a reagovať na zmeny počasia. Včera sa napr. vrátili mrazy (chvalabohu!), tak som zatváral okienka na pivnici, kde mám uskladnené jablká, kompóty, zemiaky... Keby som ich mal zavreté, keď bolo vonku +5°C, hmla, oblačno a vlhkosť bola cca 80%, produkty v pivnici by mi jednoducho hnili. Keď však prišli mrazy a ja by som okienka nezavrel a neutesnil polystyrénom, produkty by mi zmrzli. Keďže zjavne nemáš v byte nejaký automatický systém vetrania, musíš manuálne narábať s vetracími otvormi v špajze. Keď máš dojem, že sa výrazne ochladzuje, otvory musíš uzatvárať, keď sa otepľuje - otvárať. A, samozrejme, urobiť prípadne aj ďalšie opatrenia, ktoré spomenuli predrečníci. Vetracie otvory by som však ja osobne nerušil a nechal oba, pretože fyzika nepustí: vzduch pri 1 otvore dole a 1 hore Ti bude pekne cirkulovať.
Odpovedať
@lucka227 to že máš v kuchyni chladnejšie, je ten najmenší problém, ak na tej stene kde je špajza máš napr. linku, zachvíľu bude za ňou pleseň. Riešenie je obložiť steny špajze susediace s ostatnými miestnosťami (ideálne aj strop a podlahu podľa okolností) izolantom.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Ale to hádam nie....
Odpovedať
@leonardom veruže hej...
Odpovedať
Dakujem za odpovede ☺ kedze byvame v bytovke,okno nepripada do uvahy.Spajzu na uskladnenie jedla nepouzivam.Co sa nesnenis tyka,dost sa toho bojim,v starom byte sme dali tesnenie na chodbove,lebo v chodbe bola zima a uplne nam povykrucalo dvere 😕 tieto su dost drahe,drevene.Napadlo mi to nejak zatesnit,len ked uz to je uzavrete,co este?Napchat polystiren,handry?Dnes je vonku -14 a teda dobra kosa.A najlepsia rada mojho muza-sak pridaj kurenie v kuchyni 😁😁
Odpovedať
Profilova fotka
@lucka227 muz ta evidentne potesil :D
Odpovedať
mam takisto, z kuchyne spajz,v nom dva vetraky,ktore podla zimy vonku upchavam,len v lete nie, ano je chladnejsie,teraz napr.teplomer v spajzi ukazuje 5st.,co nie je ani prilis vela ani malo,je tam citelne chladno,lebo su vonku mrazy a teplomer mi v kuchyni ukazuje 23,,a pritom nie je uzavreta, ale spojena s chodbou a sme na druhom,cize aj zvonka ide chladny vzduch,ale mna ani nenapadlo zateplovat spajz,mame tam plno veci co si chlad vyzaduju,naopak teplo nie je ziaduce,jedine co mam je hrubsie tesenie na dverach do kuchyne nic ine..v kuchyni kurime pri tychto mrazoch naplno,ale podla mna su tieto minusove teploty skor otazka par dni v zime,skoda by bola ,ak uz ten spajz mas,a mnohe byty nemaju,obkladat ho
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?