Skúsenosti s pracovnou doskou z prírodného kameňa

Snívame o pracovnej doske z prírodného kameňa. Kedže je to veľká investícia, chceme sa spýtať, či má niekto s tým skúsenosti. Ako pôsobia kyseliny na povrch, lesk - napr. citrusy, ocot... Nie je problém, ak vyprskne červená paprika v oleji na biely kameň? Čo červená repa? Ako je to s mrkvou? Nenechávajú prírodné farbivá nezničiteľné značky na povrchu? Ako sa to dá vyčistiť, je potrebné to nejako impregnovať? Je to leštiteľné? Čím sa taký povrch čistí? Je to nárazuvzdorné - náhodou, nie násilím. Všetkým vám skutočne veľmi pekne vopred ďakujeme za naozaj úprimné odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
Prirodny kamen je do urcitej miery nasiakavy. Ked to vnikne do kamena, uz to nevycistis. Lepsie je pouzit miesany drteny kamen so zivicou, tzv. Quartz. Ten je odolny voci skvrnam z vina, skrabancom, teplym hrncom... Mam taky , taliansky Quarella, dodava kamenarstvo Granitti Zilina. Najdes tu viacej ludi ktory to maju...
Odpovedať
Profilova fotka
Rodiče mají žulovou pracovní desku již delší dobu, barvu mají takovou do žluta,oranžova.Babička si koupila zelený mramor a taky je nádherný.A já už se taky těším až budu zařizovat kuchyň.Kamenná deska je nejlepší.Všichni strašili, že na to nesmí olej, teplé, citron a tamto a tamto, ale zatím tyto všechny zkoušky zvládl bez újmy.Nárazy taky v pohodě.A neleští to ničím, ten povrch je lesklý z výroby.Umývá ji normálně jarem.Nevím teda jak na bílé, ale barevné desky v pohodě ;-)
Odpovedať
Pridavam sa.Po impregnacii nieje ziadny problem s nasiakavostou.Vrelo odporucam (zula,travertin) Su na to aj specialne pripravky na cistenie.My mame doma travertin a nevadi mu cervene vino ani ocot.
Odpovedať
Profilova fotka
mame granit,tmavy dva krat za rok ho osetrim specialnym pripravkom(musi posobit 24 hodin) ,inak ho umyvam obycajnou vodou s pripravkom saponatu -neodporuca sa ho cistit kyselymi cistiacimi pripravkami. krajam na nom,znesie horuce,studene ,v podstet vsetko-mame ho uz 11 rokov ,cast kuchynskej dosky je drevo a to sa neda porovnat.ja len odprucam,je to dobra investicia.
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim s madein1974 a urcite by som isiel radsej do umeleho kamena, hlavne pri svetlych farbach, najlepsie skusenosti mam s kamenom Zodiaq, ktory je najtvrdsi z kamenov a je uplne nenasiakavy a beznym pouzivanim ani neposkriabatelny (skusal som to nozom ;-) ) takze urcite tam nikdy ziadne flaky nevzniknu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
@robinho ahoj môžeš na Zodiaq dávať plechy rovno z rúry a horúce hrnce? Mam čiernu žulu ale uvažujem pri bielej pracovnej doske kvôli nasiakavosti skor o zodiaqu, nenasiakne ani s cviklou??? Rajčiny?? Dakujem!!
Odpovedať
Ja som mala doma vzorku zodiaq, poskrabana, ak sa potiahne hrniec poskriabe sa, nozom uplne lahko. Preto je vsade spominana moznost prebrusovania umeleho kamena. Cucoriedky nechaju na nom stopy.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska no super, dik za radu, o keramickej neolith z polystonu nevieš ako sa chová?? Co si si nakoniec vybrala???ja som totálny zástanca Žuly, akurát v bielom variante sa obávam flakov...
Odpovedať
@bambula626 zastancom zuly som aj ja. Ta vyzera velmi dobre.
Odpovedať
@bambula626 je to 7 rokov dozadu, mala so corian a zodiaq,skusala som cucoriedky, paradajkovy pretlak, cierny caj, jedine par.pretlak nenechal stopy. Mame zulu ciernu a idem vyberat zasa, do exterieru na kuchynu a zasa zulu. Corian mi nacenili raz tolko ako zulu. ten kus kamena, mam 3x1m v priestore je kus interieroveho doplnku v dome.
Odpovedať
Profilova fotka
@bambula626 ano mozes, a zodiaq je nenasiakavy, flakov by som sa vobec nebal @bambula626 asi si mylis zodiaq s corianom, pretoze zodiaq urcite len tak lahko neposkriabes, corian ano, tieto materialy maju dost odlisne zlozenie a co sa tyka prebrusovania, tak to sa tyka hlavne corianu, prave preto ze je taky makky a lahko poskriabatelny, ale zas ma ine prednosti, napr. neviditelne spoje, co u zodiaqu nejde spravit prave preto ze je taky tvrdy (nie ze by tie spoje boli zas nejake extra vyrazne), a este co sa tyka flakov - aj obycajna zula, pokial je kvalitne impregnovana niekolkymi vrstvami tak tiez nenecha flaky, takze tu by som sa skor pozeral na kvalitu vyrobcu, za dalsie - ked chces bielu, prirodna zula nebude nikdy taka biela ako umely kamen do ktoreho sa pridava farbivo. Takze zaver: kazdy material ma svoje pre aj proti, ani jeden nie je dokonaly....
Odpovedať
Profilova fotka
@bambula626 Ja som zastanca zuly, no bielu zulu nenajdes. Ak musis tu bielu, tak odporucam Technistone. Je to quartz (umela zula), ktory je trosku drahsi, no zaruci ti stalost farby.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@slavoducar mne nevadí ani vzor nech to vyzerá ako kameň, chcela by som však žulu v jednom kuse cca 5m hrúbka tuším 4 Cm - da sa to??
Odpovedať
Profilova fotka
5m musi byt z dvoch casti, ci to je kamen, alebo umelina. Zulu vieme lepit na mieste, no spoj je viditelny. Standardne sa pouziva hrubka 3cm, no da sa aj 4cm. Posli mi mailom plan kuchyne a ja ti s tym rad pomozem :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
@slavoducar dobry den prosim Uvažujeme o kúpe zodiaq dosky aj s dresom ako a čím sa to čistí? Su nejaké špeciálne prostriedky?
Odpovedať
Profilova fotka
Na umely kamen ako je Zodiaq netreba specialne cistiace prostriedky. Bezne cistiace prostriedky s obsahom octu, chloru, alkoholu, su pre Zodiac vhodne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
@atlaska ahoj, viem, ze je to stary prispevok no pre mna aktualny ;) prosim ta aku zulu ciernu mas? absolut black alebo nieco ine?? a si teda fakt spokojna? pomohla by mi aj fotka ak by si bola taka dobra, dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?