Kuchyňa IKEA METOD kombinovaná s inými dvierkami a inou pracovnou doskou

Ahojte, do bytu v novostavbe ideme riešiť kuchynský kút (obývačka je spojená s kuchyňou). Poslal som žiadosť o cenovú ponuku okolitým stolárskym firmám. No pri tých dnešných cenách, čakacích dobách a nedostupnosti niektorých materiálov začínam vážne uvažovať, že by som si kuchyňu namontoval svojpomocne - a teda korpusy skriniek a všetko príslušenstvo ako pánty, nohy, sokle, držiaky, výsuvné koše.. z IKEA a kombinoval to s foliovanými dvierkami a krycími panelmi od iného výrobcu napr. Trachea. Žiadne dvierka, ktoré ponúka IKEA nám žiaľ farebne nevyhovujú a to platí aj pre pracovnú dosku. V prípade pracovnej dosky som však narazil na jeden problém. IKEA má spodné skrinky o niečo hlbšie ako býva bežný štandard a ich pracovné dosky majú hĺbku 635mm. Takže ak chcem dať inú pracovnú dosku ako IKEA, musel by som ju narezať z 900mm platne, ktorá je cca o 75% drahšia ako 600mm. Ako materiál pracovnej dosky a zásteny chcem použiť Egger Dub Halifax Prírodný H1180 ST37, ktorý je z tých drahších. Takže oveľa ekonomickejšie riešenie by bolo ostať pri 600mm šírke a nejako to "okašľať" na zástene. Zástenu chcem dávať z rovnakého dekoru ako pracovnú dosku, a uvažujem, že dám radšej zástenu z tohto dekoru o hrúbke 10 mm a na jej zadnú stranu prilepím drevotrieskovú dosku o hrúbke 25mm aby som sa posunul o chýbajúcich 35mm smerom do priestoru k pracovnej doske. A toto celé nejakým spôsobom uchytím na stenu. Montovali ste niekto zástenu týmto spôsobom? Má niekto skúsenosti s kombinovaním kuchyne IKEA METOD (korpusy skriniek) s dvierkami od iného výrobcu, resp. vedel by poradiť, na čo si dať pozor pri tomto kombe? Ďakujem
Odpovedať
V podstate to tak môžeš nakombinovať aj ohľadom drevotriesky. Ja som nedávno kupoval k IKEA kuchyni pracovnú dosku z obi (šírka 635mm) - mali ju skladom a aj mi ju podľa požadovaných rozmerov odrezali. Určite ke viacero výrobcov, ktorí vyrábajú 635mm dosky - nekomplikoval by som si to nejakým podliepaním.
Odpovedať
Daj hlbsiu p.dosku ak je to mozne, nebudete lutovat, vsetci kamarati co dali hlbsiu si pochvaluju a my lutujeme. Jedna z prvych veci u nas bude hlbsia p.doska ako 600 ak sa bude nieco robit s kuchynou.
Odpovedať
@galielo presne.. Druha moznost je, ze tych 635 je kvoli tym nastennym drziakom (nenapada ma presny nazov) , na ktore sa korpusy "vesaju".. Aj na spodne skrinky.. Takze ak to nedas, a korpusy uchytis o stenu priamo L profilmi (korpus, stena) , usetris tych 35mm 😁.
Odpovedať
@galielo toto davaju..
Odpovedať
@galielo mozes to tak spravit ja to mam tiez tak. Korpusy, vysuvy, panty mam z ikei. Dvierka, som kupil inde, rozmery dvierok su vzdy o 3mm mensie ako mas skrinky. Napr na skrinku 600x600 treba dvierka 597x597, pri dvierkach som si dal rovno vyvrtat otvori na panty a presne vsetko sedelo. Mam pracovnu dosku hlbky 600, nie je to uplne ono a odporucam dat 635, minimalne kronospan take robi. Ja mam ako zastenu obklad, to my spravi nejakch 1,5 cm, zvysok mam lištu. Ale tvoj plan s osb je fajn a malo by to fungovat. Čo sa tyka kolajniciek, tak tie sa davaju len na horne skrinky, dolne sa upevnuju priamo do steny. Daj si pozor na umyvacku riadu, ikea ma kratsie nozicky na skrinkach a ina umyvacka by ti buchala do sokla - hovorim o plne vstavanej umyvacke. Ikea mala na to kolajnicky, ktore sa namontovali na umyvacku a na to dvierka ale tie kolajnicky boli dlhodobo nedostupne, nevien ako je tomu teraz. Ja som kupil preto umyvacku z ikei a som spokojny.
Odpovedať
@galielo Podla mna dobry napad. Mam kuchynu Ikea, dvierka su sice tiez ikea, ale pracovna doska nie je. Podla mna najjednoduchsie riesenie je kupit pracovnu dosku v Obi (aj moja je odtial), maju v sirke 63,5cm, pasuje na Ikea skrinky uplne super a nemusis nic platat zastenou (ja ked som kupovala, vtedy mali sirku 65cm, total v pohode). Napr. https://www.obi.sk/pracovne-dosky/kai... ale samozrejme mas na vyber viac vzorov.
Odpovedať
spravil by som to asi presne tak isto. v obi maju bezne takyto rozmer a povedal by som, ze maju aj mnoho peknych dekorov a navyse ti ju vedia narezat presne podla tvojich mier
Odpovedať
@paulus33 Zvážim ešte aj toto. Vďaka za odpoveď.
Odpovedať
@hroma Ale 35mm je relativne vela, to nebude kvoli tymto drziakom. Skor si myslim, ze IKEA uz len z principu ma tie skrinky hlbsie, aby mali ludia motivaciu kupovat tie pracovne dosky od nich.
Odpovedať
@podko Áno, dával by som hneď vyvŕtať aj otvory na pánty tých dvierok. Umývačku plánujem dať inú ako má Ikea (ako aj všetky spotrebiče nie z Ikea), tak vďaka za upozornenie, budem na to myslieť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?